Українці масово підвищують собі пенсії через суд

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 жовтня 2011, 8:00 Переглядів: 26 жовтня 2011, 8:00 Переглядів:   Домогтися перерахунку пенсії можна через суд

Домогтися перерахунку пенсії можна через суд.

До нас в редакцію все частіше телефонують пенсіонери, які відчувають себе обдуреними в пенсії - після призначення або перерахунку пенсії вони отримують зовсім не ті гроші , На які розраховували. Зацікавившись цією ситуацією, ми досліджували Єдиний реєстр судових рішень.

Виявилося, що суди України давно розглядають позови від пенсіонерів. Наприклад, тільки по Одеській області в реєстрі числяться більше 200 судових рішень за позовами про перерахунок пенсій, по місту Києву - понад 1,2 тис., А по Донецькій області - близько 66 тисяч (!). І найголовніше, що об'єднує справи, - більшість рішень приймаються на користь пенсіонерів. При цьому пенсії можуть зрости як на 500 грн., Так і на кілька тисяч грн. А компенсації за неправильно нараховані пенсії можуть становити і 10 000 грн. Так що якщо ви сумніваєтеся в правильності призначеної вам пенсії, сміливо вирушайте в суд .

ПІЛЬГОВИКИ

У 2009 році Пенсійний фонд відмовив в нарахуванні пенсії вийшов на заслужений відпочинок співробітнику правоохоронних органів прокурору Олександру Ф., який проходив військову службу в Афганістані. Причина відмови - відсутність необхідного стажу. "Пенсійний Фонд не врахував кілька років стажу і навідріз відмовився виплачувати пенсію", - розповідає Анастасія Буланенкова, юрист адвокатської компанії "Прайм". Так, прокурорам пенсію нараховують залежно від вислуги років. На пенсійне забезпечення мають право прокурори зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років. А в цей 20-річний стаж зараховується як час роботи на прокурорських посадах, так і строкова військова служба, а також половина терміну навчання у вищій юридичній навчальному закладі. За словами Буланенковой, ПФ порахував, що в стаж роботи не входить половина терміну навчання у вузі, і навіть проходження строкової військової служби в Афганістані. Хоча у Олександра Ф. був військовий квиток про початок терміну служби і його закінчення і довідка з військкомату. А навчання Олександр Ф. проходив на юридичному факультеті Київського Університету ім. Т.Г. Шевченко. "Рішення Пенсійного Фонду було безпідставним, оскільки вважати юридичний факультет Університету ім. Т.Г. Шевченка" не юридичним вузом "- повний нонсенс. Відносно служби в гарячій точці також існували всі докази і документи, що підтверджують даний факт", - говорить Буланенкова. Справа пройшла дві інстанції, вимоги пенсіонера були задоволені за недостатністю майна йому призначили пенсію.

Рік 2007

65-річна працююча пенсіонерка Тамара Миколаївна в липні 2010 р подала позов проти Управління ПФ в Оболонському районі столиці, вимагаючи провести перерахунок пенсії відповідно до вимоги закону - враховувати середній показник зарплати за 2009 рік. Причиною для позову послужило наступне: в 2010 р Тамара Миколаївна звернулася за перерахунком пенсії. Так як вона працювала, то завдяки збільшенню стажу і зарплати, і при розрахунку пенсії з використанням показника середньої зарплати за 2009 рік, вона повинна була б отримувати пенсію в розмірі 5397,5 грн.

Але в управлінні ПФ провели перерахунок з урахуванням середньої зарплати за 2007 р і нарахували їй, припустимо, 4379 грн. У серпні суд задовольнив позов Тамари Миколаївни, і зобов'язав Управління ПФ перерахувати пенсію з урахуванням показника середньої пенсії за 2009 рік, а також провести відповідні виплати з урахуванням попередніх недоплат з 1 січня 2010 року. "В даному випадку, пенсіонер повинен почати отримувати пенсію згідно з судовим рішенням вже в найближчий місяць, до того ж йому повинна бути виплачена заборгованість по пенсії за весь період, визначений судом, - з 01.01.2010р", - говорить Катерина Гутгарц, партнер Адвокатського бюро Гутгарца.

Це означає, що з вересня 2010 року Тамара Миколаївна повинна отримувати пенсію в розмірі 5397,5 грн. Крім того, оскільки з січня по серпень 2010 ПФ щомісяця недоплачував їй (5397,5 грн. - 4379 грн. = 1018,5 грн.), То ці недоплати їй повинні компенсувати в розмірі 1018,5 грн. х 8 місяців = 8148 грн. За словами Марини Гавяда, юриста Донецької колегії адвокатів, гроші повинні бути переведені на пенсійний рахунок пенсіонера, або ж пенсіонер може забрати їх у виконавчій службі. Також Гавяда нагадує, що стягнути недоплату за пенсії можна лише за період 3-х років - таким є термін позовної давності.

ПЕРЕРАХУНОК

До нас в редакцію звернулася Інна Сергіївна з Фастова, що потрапила в таку ситуацію. У 2007 році вона вийшла на пенсію. У січні 2011 року до неї звернулися ПФ, з інформацією про те, що пенсія нарахована з помилкою, при якій розмір пенсії був помилково підвищений на 40 грн. Починаючи з січня 2011 року Інна Сергіївна отримує пенсію на 80 грн. менше попередньої (так як розмір скорочений на 40 грн., а з виплат утримують по 40 грн. переплати). Однак опитані нами юристи рекомендують їй звернутися до суду. "У даній ситуації відстоювати свою правоту потрібно в суді. Згідно зі статтею 1215 Цивільного кодексу України не підлягають поверненню, зокрема, безпідставно отримані суми пенсії, якщо їх виплата проведена особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з боку такої особи і недобросовісності з боку одержувача" , - говорить Святослав Кибец, юрист компанії Jurimex. Анастасія Буланекова зазначає, що "якщо переплати були досконалі не з вини пенсіонера, то сума повинна бути повернута лише за рішенням суду. З огляду на існуючу судову практику, якщо в неправильному нарахуванні пенсії винен сам Пенсійний фонд, то вся відповідальність покладається на нього. Тобто навіть в судовому порядку Пенсійний фонд не зможе стягнути дану переплату ".

У разі судового розгляду вона зможе повернути гроші, які утримувалися з її пенсії в результаті помилки. І їй повинні будуть повернути 400 грн., Утримані з січня по жовтень 2011 року.

[Money1]

ДОСЯГТИ ВИКОНАННЯ

Домогтися від суду рішення про перегляд пенсії в бік підвищення - це лише половина шляху, так як далі йде привести судове рішення до виконання. Для чого пенсіонеру треба зробити дві речі. По-перше, необхідно взяти в суді виконавчий лист по цьому рішенню і звернутися до виконавчої служби, написавши заяву про відкриття виконавчого провадження. "До заяви додається виконавчий лист. Після чого виконавча служба виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, і дає ПФ в добровільному порядку 7 днів на виконання рішення суду. Якщо ПФ не скористався своїм правом і протягом 7 днів не виплатив пенсіонеру належні суми, то виконавець повинен приступити до примусового виконання, і протягом 6 місяців стягнути з ПФ недоплату ", - розповідає Марина Гавяда.

По-друге, пенсіонер має право отримувати пенсію в повному обсязі після того, як рішення суду набере законної сили - тобто після завершення терміну подачі апеляційної скарги. Термін подачі апеляції - 10 днів. Після 10 днів пенсіонер може зробити копію судового рішення, принести до Пенсійного фонду, написати там відповідну заяву на отримання законної пенсії. "Наскільки я знаю, проблем з виконанням рішень за участю Пенсійного фонду та його територіальних управлінь, як правило, не виникає. Зазвичай ПФ виконує рішення суду добровільно. Для цього досить пред'явити належним чином завірену копію судового рішення в управлінні фонду", - говорить Гутгарц.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ СУД

Як пенсіонерів, так і інших громадян України турбують зміни судових витрат, частина з яких збільшується з 1 листопада 2011 року з набранням чинності закону "Про судовий збір". Але юристи заспокоїли нас, зазначивши, що вартість судових справ про перерахунок пенсії не стане недосяжною для українських пенсіонерів, так як справи про перерахунок пенсії відносяться до адміністративними позовами немайнового характеру. "Згідно зі статтею 4 закон "Про судовий збір", розмір судового збору за подачу такого позову становить 0,03 мінімальної заробітної плати, тобто близько 30 грн. Ця сума не повинна стати перешкодою для захисту громадянами своїх прав ", - говорить Святослав Кибец, юрист компанії Jurimex.

А ось послуги юристів, які супроводжують розгляд, можуть скласти 200-300 грн. Однак ці гроші можна компенсувати, якщо прописати в тексті позову вимога покласти всі витрати по веденню справи на відповідача. "Адвокат повинен обов'язково дати пенсіонеру квитанцію на свої послуги, а в самому позові потрібно врахувати, що послуги юриста списуються з відповідача, тобто з Пенсійного фонду. Тоді після закінчення суду, в разі позитивного рішення, гроші по оплаті послуг адвоката пенсіонеру повернуть", - рекомендує Марина Гавяда з Донецької колегії адвокатів.

ЩО СКАЗАЛИ У ПЕНСІЙНИЙ ФОНД

Перед написанням статті ми двічі зверталися до Пенсійного фонду за коментарями. 11 жовтня і 19 жовтня на факс ПФ був висланий запит на ім'я голови Бориса Олександровича Зайчука. Також запит ми висилали на адресу прес-служби ПФ.

На момент здачі матеріалу коментарі так і не було отримано. Але редакція готова надати ПФ можливість висловити свою позицію в наступних матеріалах.

Микола Заславський

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українці масово підвищують собі пенсії через суд". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online