Позовна заява за договором позики. стягнення заборгованості

  1. поняття позики Положення статті 607 ЦК РФ закріплюють, що договір позики - це домовленість двох...
  2. Стягнення заборгованості за договором позики

поняття позики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Положення статті 607 ЦК РФ закріплюють, що договір позики - це домовленість двох сторін, по якій позикодавець віддає позичальникові гроші, інші речі з родовими ознаками, у власність, а останній зобов'язується перед кредитором повернути ту ж суму або таку ж кількість аналогічних речей.

Положення статті 607 ЦК РФ закріплюють, що   договір позики   - це домовленість двох сторін, по якій позикодавець віддає позичальникові гроші, інші речі з родовими ознаками, у власність, а останній зобов'язується перед кредитором повернути ту ж суму або таку ж кількість аналогічних речей

Передача позики обов'язково повинна підтверджуватися будь-яким документом, як варіант розпискою. Договір позики є різновидом реального договору, зізнається укладеним з дня передачі позики. Отже, за відсутності розписки не буде підстав для стягнення боргу.

Пишемо позовну заяву за договором позики

Підготовка позову це відповідальна і часом непосильне завдання для звичайної людини. При підготовці будь-якого позову необхідно врахувати всі деталі, характерні саме для цього роду позовів - помилка при написанні може викликати незворотні наслідки при розгляді справи в суді.

Позовну заяву - одна з форм вираження свого волевиявлення для відправлення в суд. стягнення заборгованості за договором позики слід наділяти саме в позовну заяву. Типові форми, яких необхідно дотримуватися при складанні позову, в російському законодавстві відсутні. Але ЦПК РФ встановлені певні правила до оформлення позовної заяви в загальному і, в Зокрема, до позовної заяви за договором позики. Отже, в позові необхідно відобразити такі відомості:

  1. дані суду, куди подається заява (назва, адреса);
  2. дані позивача (найменування, прописка і / або адреса фактичного проживання) або, якщо позивач - юридична особа (Юридичний / поштову адресу, а також дані його представника);
  3. дані відповідача (найменування, прописка і / або адреса фактичного проживання) або, якщо відповідач - юридична особа (найменування, його юридичний / поштову адресу);
  4. мотивовані заяви позивача, і докази як підтвердження цьому;
  5. претензії позивача;
  6. сума позову;
  7. список доданих до заяви документів.

До позову ви повинні прикласти певні документи, що обгрунтовують вашу позицію, а саме:

  1. позов за кількістю відповідачів;
  2. квитанцію або платіжне доручення про оплату мита;
  3. документи в обгрунтування обставин утворення заборгованості (копії договору позики, розписки, листування позивача з відповідачем і ін.);
  4. документи на підтвердження виконання претензійного порядку, що є обов'язковим, якщо це закріплено умовами договору ;
  5. розрахунок суми позову (борг з урахуванням відсотків та інших витрат позивача через стягнення заборгованості) в копіях за кількістю відповідачів;
  6. довіреність, що підтверджує повноваження представника, коли позивач не сам представляє свої інтереси в судовому розгляді.

Позовна заява за договором позики зобов'язана послідовно, чітко висловлювати суть проблеми і вимоги, які заявляються даним позовом.

Вручення тексту позову може вестися від позивача в третьому або першій особі, або ж знеособлено. Необхідно прагнути, щоб позов ні перевантажений зайвими подробицями, сленгом. Текст позову може бути виконаний власноруч або ж шляхом машинопису.

Позовна заява за договором позики має виглядати як структурований документ.

Преамбула позовної заяви повинна знаходитися зверху правого кута листа: вказуємо суд, його адреса, нижче - дані про позивача.

Далі необхідно визначитися з ціною позову, підсумувавши в ній все заявляються вимоги: базова сума заборгованості, відсотки за використання позики (якщо вони передбачені договором) або законну неустойку (ст. 395 ЦК України). Не можна забувати, що судові витрати (витрати на представника, поштові, транспортні та інші) стягуються окремо, без включення в ціну позову. Розмір сплачується держмита можна визначити, взявши за основу ціну позову і керуючись ст. 333.19 НК РФ.

Після преамбули в позові необхідно детально описати суть взаємин між сторонами договору, витоки розбіжностей, через які справа була винесена на дозвіл суду. Так необхідно вказати дані договору позики (дата, номер), розмір переданих грошей, термін, на який кошти передавалися, вказати дані документа, що свідчить про факт передачі позики (розписка, платіжне доручення, касовий чек), вказати вид позики - процентний або безвідсотковий , вказати на дотримання претензійного порядку (в разі необхідності). Як резюме заяви про стягнення заборгованості за договором позики потрібно зробити акцент на те, що відповідач, хоча позивач вжив усі можливі дії для цього (відправив лист, телеграму з проханням погасити заборгованість, особисто по телефону або при зустрічі просив повернути борг ) Не привів у виконання заявлені в договорі зобов'язання.

Стягнення заборгованості за договором позики

Завершивши підготовку позовної заяви, необхідно подати його до судової інстанції за місцем знаходження боржника або інший суд, якщо сторони передбачили це в умовах договору позики. Підсудність позову визначається виходячи з величини суми позову згідно ЦПК РФ.

У договорі сторонами може бути також передбачений претензійний порядок вирішення спорів. тоді перед подачею позову в суд, позикодавець зобов'язаний звернутися до позичальника з рекламацією про стягнення заборгованості за договором позики.

Позовна давність - ось, що також не можна упускати з виду при написанні позову. До заяв щодо стягнення заборгованості з договорів позики застосуємо стандартний термін, що дорівнює трьом рокам.

На перший погляд, складання позову про стягнення заборгованості за договором позики не представляє складності, але кожен окремий випадок містить нюанси, які обов'язково слід врахувати. Тому, можливо, краще довіритися професіоналу - тому, хто підготує для вас позов - обґрунтований, лаконічний, з посиланнями на чинному законодавству.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online