Історії людей пережили догану на роботі. Як працівнику оскаржити дисциплінарне стягнення

  1. Підстави на оспорювання стягнення
  2. Органи для оскарження
  3. Форма і терміни
  4. ЯК ПРАЦІВНИКУ ОСКАРЖИТИ дисциплінарних стягнень?
  5. Які правила оскарження дисциплінарного стягнення передбачені трудовим кодексом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оскарження дисциплінарного стягнення - це шанс защемленого в правах співробітника захистити свої законні інтереси. Щоб домогтися успіху, потрібно написати грамотне звернення і звернутися до уповноваженого органу, дотримуючись граничний термін.

Ст.192 ТК РФ перераховує заходи відповідальності, що застосовуються до найманим працівникам , Тобто дисциплінарні стягнення:

  • зауваження;
  • догану;
  • звільнення.

для окремих категорій співробітників список дисциплінарних стягнень розширений, наприклад:

  • до держслужбовців по ст.57 ФЗ №79 може застосовуватися застереження про неповну відповідність посаді;
  • до прокурорів з ст.41.7 ФЗ №2202 - сувору догану ; зниження класного чину ; втрата звання.

Крайній захід стягнення (звільнення) доцільно оскаржити в будь-якому випадку.

Відновлення на посаді означає виплату зарплати за весь термін вимушеної відсутності на підприємстві. При бажанні, заяву про відхід можна подати в перший же робочий день.

якщо мова йде про держструктурі, скасування рішення про дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення передбачає можливість продовжити роботу на колишньому місці . Щоб дочекатися згасання конфлікту або ротації керівництва, можна взяти лікарняний, відгули, відпустка по догляду за хворим родичем або подати прохання про переведення. Рідкісний чиновник ризикне повторно безпідставно звільнити людину з держслужби.

припинення трудових відносин по ряду підстав як дисциплінарне стягнення може ускладнити працевлаштування в майбутньому. Тому добиватися зміни статті ТК, згідно з якою вироблено звільнення, не менше резонно, ніж відновлення на посаді. У разі успіху зміни будуть внесені в трудову книжку.

Згідно з порядком оскарження дисциплінарних стягнень, зауваження, догану та інші стягнення варто оскаржувати в певних випадках. Тим, хто працює у індивідуального підприємця , Робити цього не варто. Скарга з приводу дисциплінарного стягнення посилить конфлікт і призведе до звільнення. Держслужбовцям слід взяти до уваги:

  • на термін дії стягнення (або до скасування) співробітник позбавлений премії, оскільки одночасне заохочення і стягнення неможливо;
  • деякі засоби дисциплінарного впливу можуть істотно вплинути на просування по держслужбі.

Підстави на оспорювання стягнення

Можна спиратися на два види підстав:

  • матеріальні - незаконність по суті;
  • процесуальні - порушення процедури.

Здавалося б, матеріальні причини повинні мати більшу вагу. Однак це не так. Ст.192 ТК зобов'язує враховувати тяжкість правопорушення та обставини його вчинення. Все це суб'єктивно. Застав співробітників за розпиванням кави поза обідньої перерви один керівник обмежитися зауваженням, а інший - звільнить.


Застав співробітників за розпиванням кави поза обідньої перерви один керівник обмежитися зауваженням, а інший - звільнить

прецедентної адміністративної практики з цього приводу немає. Пленум ВС РФ при розгляді позовів наказав судам:

  • перевіряти відповідність проступку і обраного покарання;
  • при оцінці тяжкості правопорушення враховувати наявність / відсутність шкідливих наслідків на виробничий процес або поведінку колективу, а також причинно-наслідковий зв'язок заявленого роботодавцем наслідки з діями співробітника;
  • встановлювати наявність умислу;
  • оцінювати обставини вчинення дії, наприклад, поведінку колег, спроба застерегти від аварії;
  • зв'язок з трудовими обов'язками : Не можна притягнути до відповідальності співробітника за відмову виконувати роботу, не вказану посадовою інструкцією;
  • враховувати термін роботи, наявність стягнень / заохочень, ставлення до праці, особисті якості, а при певних обставин - навіть стан здоров'я.

Процесуальним вважається порушення будь-якого з приписів ст.193 ТК.

До винесення рішення керівник зобов'язаний зажадати у винного пояснення. На його написання відводиться термін в 2 дня. При відсутності пояснення складається акт.

За одне порушення передбачається одне стягнення. Покарання можливо в строк:

  • до місяця з моменту викриття (період лікарняного, відпустки не враховується);
  • до півроку від дня вчинення;
  • до 2 років - якщо проступок виявлено внаслідок ревізії або аудиту.

Порушник повинен бути під розпис ознайомлений з наказом про стягнення в термін не більше 3 днів. При відмові від підпису складається акт.

Органи для оскарження

Суперечка про накладення стягнення може розглядатися Комісією по трудових спорах . Це правило - спадщина радянського минулого. На практиці судді не вимагають доіскового врегулювання навіть від членів профспілок.

При зверненні в КТС з приводу дисциплінарного стягнення потрібно врахувати, що спори про поновлення на посаді їм не підвідомчі. За ст.391 ТК їх дозвіл - прерогатива суду. Таким чином, компетенція КТС з дисциплінарних питань обмежена.

Термін розгляду справи щодо дисциплінарного стягнення становить 10 днів. Вона має право задовольнити вимоги повністю, частково або відмовити. Рішення цього органу вважається процесуально самостійним: воно не підлягає затвердженню власником підприємства або ще ким-небудь. Незадоволені визначенням КТС вправі оскаржити його в суд у той же 10-денний термін. У разі пропуску періоду з поважних причин він може бути відновлений, а суперечка - розглянуто по суті.

Аналог КТС в держструктурах - Комісія з службовим спорах . На відміну від КТС, вона набагато більш впливова. Особливості її функціонування виписані ФЗ №79.

Дієвим способом оскарження дисциплінарного стягнення є звернення до вищестоящого органу. Доступний він тільки певним категоріям працівників, наприклад, митникам, пожежникам, транспортникам, міліціонерам. Оскарження по підвідомчості не позбавляє їх права звернутися до суду.

В адміністративному порядку на роботодавця можна скаржитися в найближчу Держінспекцію праці. На практиці, цей варіант є проміжним. Контролюючий орган має право перевіряти дотримання трудового законодавства , Однак він не наділений повноваженнями скасувати розпорядження про догану або звільнення. Зате звернення в Держінспекцію дозволить сформувати доказову базу для суду.

Трапляється, що роботодавець йде на крайні заходи: підробляє підпис співробітника під наказом про звільнення або примушує співробітників скласти акт про прочитанні їх колезі наказу вголос. Коли мова йде про підробку документів і явному беззаконні, слід звертатися до Прокуратури.

Головний орган, уповноважений контролювати законність дисциплінарних стягнень, - суд. Важливо врахувати, що:

  • досудове оскарження необов'язково;
  • позивач-співробітник звільнений від сплати держмита.

Форма і терміни

Обов'язковий до застосування зразок заяви в будь-якої адміністративний орган не встановлений. варто дотримуватися загальних правил ділового листування:

  • вказати адресата і заявника;
  • викласти обставини;
  • в обгрунтування своєї правоти послатися на нормативні приписи;
  • вказати вимоги;
  • датувати документ і підписатися.

зразок судового позову також не встановлено, проте все загальноприйняті реквізити, обумовлені ст.119 ЦПК, повинні бути присутніми. Варто пам'ятати, що суддя - це арбітр, а не слідчий. Позивач зобов'язаний довести обставини, про які заявляє.

Ст.386, 392 ТК передбачила загальний термін заперечування дисциплінарних санкцій до суду і КТС - 3 місяці з моменту, коли співробітнику стало відомо про їх застосування. Оскаржити в суд звільнення можна протягом місяця після вручення відповідного розпорядження.

"Електронний журнал" Азбука права ", 06.10.2017

ЯК ПРАЦІВНИКУ ОСКАРЖИТИ дисциплінарних стягнень?

Оскаржити дисциплінарне стягнення можна, звернувшись до державної інспекції праці (далі також - трудова інспекція), комісію з трудових спорів (КТС) або в суд (ч. 7 ст. 193, ст. 382 ТК РФ). Залежно від обраної інстанції порядок дій наступний.

Про бращеніе до трудової інспекції

Для оскарження дисциплінарного стягнення в трудової інспекції рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму.

Ш аг 1. Подайте скаргу на дії роботодавця

Скаргу можна подати в електронній формі за допомогою сервісу "Онлайнінспекція.РФ" на сайті державної інспекції праці (ДІП) конкретного суб'єкта РФ.

Скарга на папері складається в вільній формі . Вкажіть в ній найменування ГИТ, в яку ви звертаєтеся, ваші П.І.Б., контактну інформацію, викладіть суть і обставини справи, вкажіть повне найменування та адреса роботодавця, П.І.Б. керівника, бухгалтера, начальника кадрової служби , Їх телефони, поставте дату та підпис. Бажано направити скаргу в ГИТ заказним листом з повідомленням про вручення. Це дозволить вам відслідковувати переміщення поштового відправлення на сайті Пошти Росії і отримати документальне підтвердження дати вручення листа в ГИТ (ч. 1 ст. 2, п. 1 ст. 4, ч. 1, 3 ст. 7 Закону від 02.05.2006 N 59-ФЗ; пп. "б "п. 10 Правил, затв. Наказом Мінкомзв'язку Росії від 31.07.2014 N 234).

Ш аг 2. Дочекайтеся результатів перевірки

Ваша скарга може послужити підставою для проведення перевірки у роботодавця, за результатами якої ГИТ вправі винести обов'язкове для роботодавця припис про скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення (абз. 2 ст. 356, абз. 6 ст. 357 ТК РФ; пп. "Б" п. 10 Положення, затв. Постановою Уряду РФ від 01.09.2012 N 875; Огляд, затв. Президією Верховного Суду РФ 01.06.2011).

Про бращеніе в КТС

Дисциплінарне стягнення можна оскаржити в КТС, яка має повноваження щодо розгляду індивідуальних трудових спорів і може бути утворена в тому числі з ініціативи працівників (ст. ст. 384, ТК РФ).

Звернутися в КТС можна протягом трьох місяців з дня, коли ви дізналися про дисциплінарне стягнення. якщо зазначений термін був пропущений з поважних причин (наприклад, через хворобу), слід вказати це в заяві та докласти підтверджуючі документи (наприклад, лікарняний лист). Комісія оцінить поважність причин і може прийняти рішення про поновлення строку та розгляді спору (ст. 386 ТК РФ).

Ш аг 1. Підготуйте заяву про визнання незаконним дисциплінарного стягнення

Ш аг 2. Дочекайтеся розгляду спору і отримаєте рішення КТС

КТС повинна розглянути спір протягом 10 календарних днів з дня подачі заяви (ч. 2 ст. 387 ТК РФ).

У день розгляду спору необхідно бути присутнім на засіданні особисто або направити замість себе представника. На вашу письмовою заявою суперечка може бути розглянутий під час вашої відсутності (ч. 3 ст. 387 ТК РФ).

Протягом трьох днів з дня прийняття рішення КТС зобов'язана видати вам копію рішення, підписану головою комісії або його заступником і завірену печаткою комісії (ч. 3 ст. 388 ТК РФ).

Протягом 10 днів після отримання рішення комісії ви маєте право оскаржити його в суд (ч. 2 ст. 390 ТК РФ).

Примітка. Також ви маєте право перенести розгляд спору в суд, якщо КТС в встановлений термін не розглянула ваше заяву по суті (ч. 1 ст. 390 ТК РФ).

Звернення до суду

Для оскарження дисциплінарного стягнення до суду рекомендуємо дотримуватися наступного алгоритму.

Ш аг 1. Підготуйте позовну заяву

По спорах про дисциплінарне стягнення до суду ви можете звернутися протягом трьох місяців з дня, коли ви дізналися про стягнення, а у спорах про звільнення - протягом місяця з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки (Ч. 1 ст. 392 ТК РФ).

Позовна заява подається в районний суд за місцем знаходження роботодавця, місцем проживання працівника або місцем виконання трудового договору (ст. ст. 24,, ч. 6.3, 9 ст. 29 ЦПК РФ).

У заяві повинні бути вказані (ч. 2 ст. 131 ЦПК РФ):

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) ваші П.І.Б. і місце проживання, а також П.І.Б. вашого представника і його адресу, якщо заява подається представником;

3) найменування відповідача, його місце проживання або, якщо відповідачем є організація, її місце знаходження;

4) суть порушення або загрози порушення ваших прав, свобод чи законних інтересів і ваші вимоги;

5) обставини, на яких ви засновуєте свої вимоги, і докази, що підтверджують ці обставини;

6) ціна позову, якщо він підлягає оцінці, а також розрахунок стягуються або оспорюваних грошових сум;

7) перелік доданих до заяви документів.

Позовна заява повинна бути підписана вами або вашим представником при наявності у нього повноважень на підписання заяви та пред'явлення його до суду (ч. 4 ст. 131 ЦПК РФ).

З 01.01.2017 позовну заяву можна подати в електронному вигляді за умови наявності технічної можливості для цього в суді. У цьому випадку позов підписується електронним підписом . Особливості подачі документів через Інтернет рекомендуємо уточнити в суді (ч. 1.1 ст. 3, ч. 1.1 ст. 35 ЦПК РФ; ч. 4 ст. 12 Закону від 23.06.2016 N 220-ФЗ; п. П. 2.2.5, 2.3.5 Порядку, затв. Наказом судового департаменту при Верховному Суді РФ від 27.12.2016 N 251).

До позовної заяви слід докласти (ст. 132 ЦПК РФ):

1) його копії за кількістю відповідачів і третіх осіб;

2) довіреність або інший документ, що засвідчує повноваження вашого представника;

3) документи, що підтверджують обставини, на яких ви засновуєте свої вимоги, копії цих документів для відповідачів і третіх осіб, якщо копії у них відсутні;

4) розрахунок стягуваної чи оспорюваної грошової суми , Підписаний вами або вашим представником, з копіями за кількістю відповідачів і третіх осіб.

Зверніть увагу!

При зверненні до суду з вимогами виконання посадових обов'язків трудових правовідносин , Працівники звільняються від сплати держмита і судових витрат (Ст. 393 ТК РФ; пп. 1 п. 1 ст. 333.36 НК РФ).

Ш аг 2. Візьміть участь в судовому засіданні

Доцільно, щоб ви і (або) ваш представник присутні на судовому засіданні особисто.

У разі неявки вам необхідно сповістити суд про причини неявки і представити докази поважності цих причин. Якщо суд визнає їх поважними, розгляд справи буде відкладено. Якщо відомості про причини неявки не будуть надані або суд визнає їх неповажними, справа може бути розглянута без вас. Крім того, сторони спору має право просити суд про розгляд справи в їх відсутність і напрямку їм копій рішення суду. Нарешті, суд може відкласти розгляд справи на вашу клопотанням у зв'язку з неявкою вашого представника по поважної причини (Ст. 167 ЦПК РФ).

Ш аг 3. Отримайте рішення суду

Після розгляду справи отримаєте рішення суду. Зазвичай, якщо ви не були присутні в судовому засіданні, суд надсилає копію рішення не пізніше п'яти днів з дати прийняття його в остаточній формі (ч. 1 ст. 214 ЦПК РФ).

У випадку необхідності апеляційну скаргу можна подати через суд, який прийняв рішення, протягом місяця з дня прийняття рішення суду в остаточній формі. Після закінчення цього терміну рішення суду набирає законну силу (Ч. 1 ст. 209, ст. 321 ЦПК РФ).

Якщо через стягнення вам не були виплачені будь-які суми, роботодавець зобов'язаний виплатити їх зі сплатою відсотків ( грошової компенсації ) За затримку виплати (ст. 236 ТК РФ).

Для забезпечення законності і справедливості в процесі трудових відносин роботодавець має право застосовувати дисциплінарні покарання щодо працівника за невиконання своїх обов'язків. У свою чергу, співробітник, незгідний з винесеним рішенням може ініціювати оскарження дисциплінарного стягнення, направивши заяву з вимогами оскаржити наказ про стягнення в уповноважені органи . Порядок накладення і оскарження стягнень регулюється трудовим кодексом , дисциплінарними статутами державних організацій , локальними правовими актами , А також законами про військову службу.

Під дисциплінарним стягненням мається на увазі покарання за порушення дисципліни на робочому місці. На співробітника стягнення накладаються при недотриманні ним правил, регламентованих трудовим договором . Військовослужбовцю і державному цивільному службовцю покарання може бути призначено за порушення військової або службової дисципліни відповідно.

При недотриманні діючого законодавства керівником і винесенні дисциплінарного покарання, у незгодного працівника є всі шанси успішно оскаржити стягнення в суді.

Стаття 192 ТК РФ передбачає дисциплінарні стягнення для працівника у вигляді зауваження, догани або звільнення. При наявності факту порушення трудової дисципліни працівник повинен протягом 2 днів написати пояснювальну записку, виклавши в ній детальну версію того, що сталося. При необхідності створюється комісія для проведення внутрішнього розслідування . Виходячи з тяжкості порушень, керівник видає наказ про винесення відповідного стягнення.

Зауваження не заподіює особливої ​​шкоди працівнику, але може сприяти запобіганню систематичних повторень проступків. Догану виносять звичайний або строгий. Звільнення - крайній захід, що застосовується до працівника за більш серйозні порушення.

Керівник може здійснити зняття покарання, прийнявши новий наказ і вказавши Об'єктивні причини свого рішення. Після закінчення року при відсутності повторних порушень з боку працівника наказ про стягнення анулюється автоматично.

Виходячи з особливостей трудової діяльності , Виділяють три групи порушень:

  • порушення трудових режимів;
  • технологічних норм;
  • субординації або правил управління на підприємстві.

Які правила оскарження дисциплінарного стягнення передбачені трудовим кодексом

Якщо роботодавець зловживає своїми правами або порушує права працівника, можна оскаржити його рішення. Не можна порушувати порядок дій і перевищувати встановлений термін оскарження дисциплінарного стягнення, що становить 3 місяці з моменту ознайомлення працівником з наказом керівництва про винесення догани. Оскаржити неправомірне звільнення співробітника потрібно протягом 1 місяця після видачі працівникові копії наказу, а також трудової книжки.

Підставою може бути відсутність вимоги від працівника складання пояснювальної записки , Покарання співробітника за відсутність по непрацездатності при наявності у нього лікарняного листа , Неодноразове стягнення за один і той же проступок або неправильне оформлення наказу про винесення стягнення.

Відновити справедливість можна за допомогою інспекції з питань праці, комісії по трудових спорах (створюється на підприємстві), комісії з службовим спорах і судових органів за місцем проживання працівника.

Догану спочатку можна опротестувати в комісії по трудових спорах, яка протягом 10-ти днів розгляне заяву і за допомогою таємного голосування винесе процесуально самостійне рішення , Повністю або частково задовольнивши вимоги заявника або після відмови. В державних структурах аналогічним органом врегулювання спорів є комісія з службовим спорах. Якщо працівника висновок комісії не влаштовує, він може протягом все тих же 3-х місяців звернутися в суд. Термін подачі заяви продовжується при наявності поважних причин.

ЯК ПРАЦІВНИКУ ОСКАРЖИТИ дисциплінарних стягнень?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online