Дисциплінарне стягнення у вигляді догани

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Зняти стягнення можна достроково:
  3. Думка Олени Карсетская, юриста, провідного експерта Системи Кадри
  4. Наказ про дисциплінарне стягнення: особливості підготовки документа
  5. Зразок наказу про дисциплінарне стягнення
  6. Зразок наказу про дисциплінарне стягнення і його зняття включає:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-які порушення трудової дисципліни повинні відразу ж припинятися, в іншому випадку вони входять в звичку. Про дисциплінарне стягнення у вигляді догани піде мова в матеріалі статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Дисциплінарне стягнення у вигляді догани: загальна інформація

Роботодавець має повне право карати працівників, якщо вони скоїли протиправні або винні дії. Використовується то дисциплінарне стягнення, яке відповідає тяжкості провини. Найбільш часто застосовують догану або зауваження, але при систематичних і серйозних порушеннях роботодавець може звільняти співробітника або групу осіб.

Покарання можуть застосовуватися тільки тоді, коли факт правопорушення був доведений. При цьому до дисциплінарних проступків відноситься не тільки порушення трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку, а й посадової інструкції. Наказ про дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження готується роботодавцем після того, як визначена тяжкість проступку. Догану може бути простим або суворим. Покарання можуть застосовуватися тільки тоді, коли факт правопорушення був доведений

Перед тим як видавати наказ на дисциплінарне стягнення у вигляді догани, потрібно зафіксувати порушення, довести вину працівника. Для цього вимагайте письмове пояснення того, що сталося, визначте, чи є поважна причина, яка пом'якшує покарання. Працівник зобов'язаний дати письмову відповідь протягом двох днів після вимоги, що оформляється у вигляді акта.

Наказ про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді зауваження чи догани видається на підставі письмових пояснень працівника. Покарання не може застосовуватися, якщо не встановлено факту порушення або виявляються обставини, які потягли за собою провину не з вини працівника.

Якщо з вини працівника заподіяно матеріальну шкоду організації, він зобов'язаний повністю відшкодувати його в добровільному або судовому порядку. В цьому випадку не завжди готується зразок наказу про дисциплінарне стягнення зауваження, так як іноді роботодавець вирішує звільнити працівника за статтею.

Роботодавець має право застосовувати догану протягом одного місяця з моменту виявлення порушення. Якщо проступок було виявлено в ході ревізійної або аудиторської перевірки , Догану накладається протягом шести місяців. При цьому за один і той же проступок роботодавець не може застосовувати різні стягнення.

Зразок наказу про дисциплінарне стягнення у вигляді догани готується тільки в тому випадку, коли працівник продовжує працювати в організації. Робити запис в трудовій книжці не слід, але вона може вноситися до особової картки працівника. Догану діє протягом року з моменту видання наказу.

Довідка

Зняти стягнення можна достроково:

  1. на письмове прохання працівника;
  2. за рішенням роботодавця;
  3. за письмовим клопотанням керівника підрозділу, де працює винний фахівець;
  4. за письмовим клопотанням профспілки, якщо він є в компанії.

Якщо зразок наказу про дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження було складено менше 12 місяців тому, при цьому працівник знову провинився, роботодавець має право його звільнити і внести відповідний запис до трудової книжки. Потрібно відзначити, що такі радикальні заходи нераціонально застосовувати до фахівців рідкісних професій або мають дуже високу кваліфікацію. Законом хоч і передбачено звільнення, воно не є обов'язковою мірою.

Довідка

Думка Олени Карсетская, юриста, провідного експерта Системи Кадри

Звільняючи за неодноразове невиконання трудових обов'язків, переконайтеся, що ці обов'язки є в трудовому договорі працівника

Від співробітника можна вимагати виконувати тільки ті обов'язки, які прописані в його трудовому договорі, посадової інструкції або локальних актах. Причому з цими документами співробітника потрібно ознайомити під розпис при прийомі на роботу (абз. 10 ч. Другій ст. 22 ТК РФ). Якщо цього не зробити, то суд може визнати звільнення за неодноразове невиконання трудових обов'язків незаконним (апеляційне визначення Брянського обласного суду від 20 січня 2015 у справі № 33-90 / 2015 року, 33-4441 / 2014 року).

В організаціях, в яких не прийнято складати зразок дисциплінарного стягнення у вигляді зауваження, а дрібні проступки не приваблюють увагу керівників, якість праці погіршується. В подальшому все більшу кількість співробітників починає здійснювати систематичні порушення, знаючи, що за це нічого не буде. Все це в цілому тягне до зменшення прибутковості, погіршення репутації.

Караючи працівників, потрібно робити догану всім хто провинився, а не тільки комусь одному. Якщо менеджер надходить інакше, страждає психологічний клімат в колективі, зменшується лояльність, пропадає мотивація і виникає підвищена плинність кадрів. Від цього починає страждати вся організація.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

Наказ про дисциплінарне стягнення: особливості підготовки документа

Якщо застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження, зразок наказу видається в одному примірнику. Але як показала практика, доцільніше знімати кілька копій з документа, в якому вже встиг розписатися працівник і керівник. Перший примірник підшивається в наряд, другий - до особової справи, а третій передається співробітнику.

Працівник зобов'язаний поставити свій підпис у документі протягом трьох днів з моменту його видання. Звіт ведеться тільки в тому випадку, якщо співробітник бере участь у роботі, а не перебуває на лікарняному листі або не перебуває у відпустці. Якщо працівник відмовляється ставити свій підпис, потрібно видати акт, в якому зафіксувати цю обставину.

Співробітник, подивившись наказ про дисциплінарне стягнення, може віднести його зразок до трудової інспекції з метою оскарження. Якщо роботодавець незаслужено привернув його до відповідальності, покарання за рішенням уповноваженої особи знімається. Як правило, подібні ситуації виникають тільки при звільненні, коли працівники хочуть відновитися в організації.

Окремо потрібно розглянути питання зняття догани . Відповідно до статті 194 ТК РФ, якщо протягом року працівник не буде підданий новому стягненню, він вважається не мав проступків. Відповідно, після закінчення року стягнення скасовується автоматично без видання спеціального наказу. Якщо на працівника накладається нове стягнення до зняття першого, враховуються обидва покарання.

Коли вже видано наказ про дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження (зразок), але роботодавець вирішив скасувати його, він становить додатковий документ, в якому відображає причину. Іноді співробітники просять скасувати покарання. Для цього вони повинні підготувати клопотання, яке передається керівнику на розгляд. Знімати чи ні догану - вирішується індивідуально.

Зразок наказу про дисциплінарне стягнення

Призначаючи дисциплінарне стягнення у вигляді догани, зразок складається із зазначенням всіх необхідних реквізитів. На сьогоднішній день не передбачено уніфікованої форми, тому організації можуть використовувати типові документи або готувати їх самостійно. Проект візується безпосереднім керівником, кадровим фахівцем або керівником структурним підрозділом.

Зразок наказу про дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження: зразок заповнення

факт порушення дисципліни;

час вчинення або виявлення проступку;

документи, що є основою;

вид стягнення.

вид стягнення

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Так як роботодавець має право знімати з працівника покарання, в деяких випадках потрібно готувати не зразок наказу про дисциплінарне стягнення догану, а документ про припинення дії зауваження. У ньому відбивається основна інформація про те, чому знято покарання.

Довідка

Зразок наказу про дисциплінарне стягнення і його зняття включає:

  1. причину зняття стягнення;
  2. номер і дату наказу про накладення стягнення;
  3. підстави зняття стягнення.

причину зняття стягнення;   номер і дату наказу про накладення стягнення;   підстави зняття стягнення

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Працівник, з якого було достроково знято дисциплінарне стягнення, вважається невинним в порушенні. При наступних порушеннях дисципліни або невиконанні обов'язків по відношенню до нього може знову застосовуватися покарання у вигляді догани або зауваження. Керівники повинні розуміти, що систематичні порушення дисципліни можуть бути наслідком неправильного управління, тому потрібно виявити причини і усунути їх.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online