Дисциплінарне стягнення: як покарати винного працівника?

  1. Що таке дисциплінарне стягнення
  2. Відповідь підготовлена ​​спільно з редакцією «Системи Кадри»
  3. Особливості накладення дисциплінарного стягнення
  4. покарання працівника
  5. відповідальність військовослужбовця
  6. Накладення санкцій на державного службовця
  7. Порядок дисциплінарного стягнення
  8. Термін дії дисциплінарного стягнення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Співробітники організації зобов'язані нести відповідальність за порушення або заподіяння шкоди компанії. Перевірте, чи правильно ви застосовуєте дисциплінарне стягнення.

З цієї статті ви дізнаєтеся

Що таке дисциплінарне стягнення

Після скоєння проступків співробітниками або через неналежне виконання трудових обов'язків керівник має право застосувати покарання, передбачені ТК. На працівника накладають стягнення, вибираючи тільки одну міру з передбачених Трудовим Кодексом.

Скачайте документи по темі

Покарання є необхідним для дотримання дисципліни. Будь-яке стягнення, застосоване на незаконних підставах, може оскаржуватися в судовому порядку. Тому уважно вивчайте причини і обставини, а тільки потім вирішуйте, чи раціонально застосування дисциплінарного стягнення до працівника чи ні.

за невиконання або неналежне виконання трудових обов'язків ви маєте право робити догану, зауваження. Вплинути на деяких людей виходить тільки за допомогою звільнення. Але враховуйте, що нестабільність кадрового складу негативно відбивається на продуктивності праці, репутації компанії, настрої колективу.

До дисциплінарним стягненням за порушення призводить:

  • невиконання або неналежне виконання фахівцем його роботи;
  • вчинення дій, заборонених регламентуючими документами організації;
  • порушення пунктів посадової інструкції;
  • недотримання дисципліни, в тому числі неодноразові запізнення або відсутність на робочому місці без поважних причин.

У Трудовому Кодексі не відображено, які причини вважаються поважними, тому вирішуйте це питання самостійно. Кадрова та судова практика показує, що до їх числа потрібно відносити відсутність матеріалів або обладнання для роботи, хвороба, порушення умов з боку керівника.

Якщо ви вважаєте за причину проступку поважної, не винесеш зауваження. При відсутності підстав, яка пояснювала б дії співробітника, складайте наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності. Обов'язково попросіть працівника розписатися в документі, щоб підтвердити факт того, що він був ознайомлений з ним. При відмові ставити підпис, складайте акт.

Акт про відмову співробітника підписати наказ про накладення дисциплінарного стягнення
Акт про відмову співробітника підписати наказ про накладення дисциплінарного стягнення

Вимагайте від винного працівника письмові пояснення, не порушуйте порядок застосування дисциплінарних стягнень. Він повинен написати записку протягом двох робочих днів з моменту отримання вимоги. У пояснювальній людина перераховує докази невинності або вказує поважні причини.

Питання з практики

Які дисциплінарні стягнення застосовувати роботодавцю
Які дисциплінарні стягнення застосовувати роботодавцю

Відповідь підготовлена ​​спільно з редакцією «Системи Кадри»

Відповідає Іван Шкловец,
заступник керівника Федеральної служби з праці та зайнятості.

Перелік стягнень в Трудовому кодексі закритий. Але для окремих категорій осіб федеральними законами, статутами, положеннями можуть бути передбачені інші види покарань ( ч. 2 ст. 192 ТК РФ ). За проступок керівник має право застосувати: зауваження - м'яка форма стягнення; догану - стягнення середньої тяжкості; звільнення - крайній захід лише за серйозні проступки. Конкретне покарання визначайте з урахуванням обставин і тяжкості порушення ...

Особливості накладення дисциплінарного стягнення

Щоб компанія нормально функціонувала, давала очікувані результати, підтримуйте дисципліну. Якщо працівник її порушує і залишається безкарним, відбувається ланцюгова реакція. початковим покаранням є попередження, виховна бесіда. Якщо такий захід не діє, застосовуйте більш серйозні стягнення, що стимулюють працівника триматися в рамках дозволеного. Спирайтеся на ст. 192 ТК РФ, враховуйте особливості використання заходів для різних категорій осіб.

покарання працівника

Дисциплінарне стягнення до працівника застосовується, якщо встановлено факт порушень: неналежне виконання функцій або їх невиконання, недотримання робочого графіка, дисципліни, ігнорування вимог про навчання, проходження медичного огляду, майнові злочини. Можливі наслідки - звільнення, догану або сувору догану, зауваження. Про те, як покарати працівника за грубість колегам і клієнтам , Читайте в журналі «Кадрове справа».

відповідальність військовослужбовця

Військові зобов'язані дотримуватися визначені правила, за порушення яких передбачено санкції, описані в нормативних актах. Залучайте до відповідальності у відведені законом терміни і при наявності підстав. Головним документом, що регулює права і обов'язки військовослужбовців, вважається Закон під №76 від 1998 року. Спираючись на нього, застосування дисциплінарного стягнення можливо не тільки для контрактників або військових-строковиків, але і для цивільних осіб, призваних на збори.

Залежно від тяжкості порушення відносно військового застосовуються норми Кримінального або Адміністративного Кодексу. за ігнорування статуту винуватець притягується до дисциплінарної відповідальності. Якщо відзначається склад адміністративного правопорушення, використовуються суворі заходи. При оформленні санкцій враховуйте не лише норми АК, але й Закон під №76.

Дисциплінарне стягнення застосовується за грубі порушення, навмисне заподіяння шкоди або невиконання обов'язків. Якщо провина зроблений з необережності або відноситься до незначних, серйозні стягнення не покладаються. Скласти службову записку про невиконання трудових обов'язків ви можете разом з журналом « кадрове справу ».

При встановленні факту порушення, військовий отримує догану або сувору догану, позбавляється нагрудного значка або звільнення, списується зі служби до закінчення дії контракту. У деяких випадках можливе попередження, зниження в посаді, відрахування з навчального закладу, зі зборів. У складних ситуаціях покладається дисциплінарний арешт на 45 діб або довше.

Накладення санкцій на державного службовця

Дисциплінарне стягнення може бути застосоване до державних службовців за загальним принципом, але з деякими поправками. ТК РФ враховує Закон про державну службу під № 79-ФЗ, який передбачає збільшення заходів відповідальності в кілька разів, так як статус державного виконавця вимагає дотримання обмежень і заборон, антикорупційного законодавства.

Стаття 57 Федерального закону описує кілька типів дисциплінарних стягнень, що накладаються на державних службовців. До них відноситься догану, зауваження, звільнення і попередження. Причиною покарання є не тільки запізнення або прогул, а й невиконання посадових обов'язків або неналежне їх здійснення. Єдина умова - всі обов'язки особи попередньо фіксуються в посадовій інструкції і узгоджуються з найманим співробітником під підпис.

найсерйознішим дисциплінарним стягненням вважається звільнення, що застосовується у випадках, встановлених законодавством (ст. 37 Закону під N 79-ФЗ). Припинення трудових відносин можливо при регулярному невиконанні посадових обов'язків без поважних причин, одноразовому грубому порушенні, прийнятті необґрунтованого рішення і т.д.

Скачайте документи по темі

Порядок дисциплінарного стягнення

Залучення до дисциплінарного стягнення - послідовна процедура , Що складається з декількох етапів. До них відносяться:

  • Підготовка документа, що фіксує виявлення проступку (доповідна, акт, пр.).
  • Складання письмового пояснення працівником з вказівками причини вчинку.
  • Якщо керівник отримує відмову, працівник не надає пояснювальну записку протягом 2 діб, фіксуйте факт за допомогою спеціального акту.
  • Винесення рішення про винність.
  • Вибір міри покарання щодо працівника, який вчинив проступок.
  • Підготовка наказу на винесення і виконання покарання.

Приділяйте увагу складанню наказу про покарання, не порушуйте порядок дисциплінарного стягнення. Включайте в документ інформацію про працівника, в тому числі його посаду, місце роботи, а також факт порушення з посиланням на нормативні акти, опис порушення, вид стягнення, підстави. Готовий наказ давайте для ознайомлення співробітникові, який зобов'язаний підписати його протягом трьох робочих днів.

Термін дії дисциплінарного стягнення

покарання діє до моменту зняття , Яке може бути в результаті звільнення співробітника. Зняттю підлягає зауваження або догану, але за умови продовження трудових відносин згідно 194 статті ТК РФ: автоматично через рік або достроково.

Оскільки рішення приймає наймач, дострокове зняття санкції узгоджується з керівництвом, після чого готується наказ. Автоматичне звільнення від дисциплінарного стягнення відбувається без документального оформлення , Тому вам не потрібно готувати окремий наказ. Якщо співробітник зробив повторне порушення, ви можете використовувати той же стягнення, що і минулого разу.

Якщо співробітник зробив повторне порушення, ви можете використовувати той же стягнення, що і минулого разу

Згідно зі статтею 81 ТК, при виявленні повторного проступку до закінчення дії санкції ви маєте право звільнити співробітника. Під час дії покарання керівник організації може позбавити працівника заохочувальних виплат за умови, що це передбачено локальними нормативними актами установи. Співробітник має право оскаржити заходи у трудовій інспекції, суді.

висновок

Дисциплінарне стягнення застосовується до працівника тільки при порушеннях. Керівник не може карати персонал у випадках, не встановлених законом. Своєчасно відстежуйте поправки в Трудовому кодексі, щоб уникнути судових розглядів і штрафів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online