Чи можна одночасно нараховувати пеню і штраф?

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Замовити консультацію

Замовити консультацію

Укладаючи різні договору, обидві сторони повинні бути готові до того, що взяті на себе зобов'язання необхідно виконувати відповідно до умов, передбачених договором або законом . Невиконання умов договору тягне негативні наслідки у вигляді стягнення з порушника домовленостей штрафних санкцій .

Цивільне та господарське законодавство в залежності від виду договору, укладеного між сторонами, визначає загальні положення накладення і стягнення штрафних санкцій, зокрема їх види, загальні підстави для застосування. Докладні підстави і порядок застосування штрафник санкцій у відповідних відносинах між сторонами визначаються безпосередньо договором.

Іноді при укладенні договору сторони не приділяють належної уваги положенням, які стосуються відповідальності сторін у разі порушень умов договору. В такому випадку сторони несуть відповідальність відповідно до законів нашої держави в найбільш загальному вигляді.

Штрафні санкції

Господарський кодекс України визначає штрафні санкції, як господарські санкції у вигляді грошової суми, яку учасники відносин відшкодовують у разі невиконання або неналежного виконання взятого на себе господарського зобов'язання.

Закон передбачає кілька видів штрафних санкцій, а саме неустойка , штраф і пеня .

У свою чергу цивільне законодавство, відносить пеню і штраф до різновидів неустойки, яка визначається одним із способів забезпечення виконання зобов'язання.

Штраф - це згідно з нормами чинного законодавства неустойка, яка розраховується у відсотках до суми невиконання або неналежного виконання зобов'язання. Так, штраф накладається в разі, якщо сторона виконала зобов'язання неналежним чином, причому, як правило, підстави для накладення пені в такому випадку відсутні. Пенею ж є неустойка, яка також розраховується у відсотках до суми несвоєчасно виконаного зобов'язання за кожний день прострочення.

Пеня і штраф можуть застосовуватися як окремі види відповідальності, тобто договір прямо передбачає застосування тільки штрафу, або тільки пені в разі настання певних обставин (прострочення виконання зобов'язання, невиконання зобов'язання).

Однак в договорі сторони можуть передбачити одночасне застосування і штрафу, і пені. Тобто якщо сторона не виконала зобов'язання в строк, обумовлений домовленостями, крім виконання основного зобов'язання, на сторону покладається обов'язок сплатити контрагенту штраф в певному розмірі. Подальше невиконання умов договору та взятих на себе зобов'язань тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення.

Проблема одночасного застосування штрафу та пені

Проблема застосування одночасно і штрафу, і пені у разі порушення умов договору стороною є не тільки практичною проблемою, але і теоретичної. Протягом тривалого часу відповідь на питання законності застосування обох видів неустойки разом намагалися знайти не тільки суди всіх інстанцій, а й практикуючі юристи, адвокати та науковці.

Неможливість застосування одночасно пені та штрафу обґрунтовується прихильника цієї теорії тим, що Основний закон встановлює заборону на залучення однієї людини за одне правопорушення до відповідальності двічі. На їхню думку, штраф і пеня є різними за своєю суттю видами відповідальності за порушення зобов'язання, а отже, застосування одного виду виключає застосування іншого.

З іншого боку, прихильники застосування пені та штрафу посилаються на те, що це різні форми одного виду відповідальності.

Спірність даного питання пов'язана з відсутністю чіткого законодавчого регулювання застосування штрафних санкцій в разі невиконання, неналежного виконання або прострочення зобов'язання.

Одночасне застосування штрафу та пені є законним

Вивчивши нормативну базу і доводи сторін, суди прийшли до висновку, що все ж застосування штрафу та пені за порушення одного зобов'язання є законним за умови, що це прямо передбачено договором, укладеним між сторонами.

Однак велике значення має вид договору і зобов'язання, для виконання якого такий договір укладено. У господарських договорах згідно позиції, що склалася судів одночасне застосування пені та штрафу може мати місце, якщо це передбачено самим договором. Якщо ж мова йде про цивільно-правовому договорі, то застосовувати штраф і пеню можна тільки в разі порушення різних умов одного і того ж договору.

Керуючись цивільним принципом свободи договору, сторони мають право передбачити в договорі будь-які умови, які не заборонені або не суперечать нормам законодавства нашої держави.

Тобто, укладаючи договір, необхідно обговорити умови накладення штрафних санкцій і особливості їх застосування.

Маючи намір укласти договір, доцільно звернутися до юриста, який допоможе скласти текст договору з урахуванням всіх домовленостей сторін, в тому числі і про можливість або неможливість одночасного застосування штрафу та пені в разі невиконання або порушення умов виконання зобов'язання. Якщо ж контрагент пропонує до підписання готовий текст договору, юрист здійснить юридичний аналіз запропонованого тексту договору і пояснить, які негативні наслідки може спричинити за собою підписання такого договору.

Схожі статті:

Що потрібно знати про договір оренди землі?

Як укласти кредитний договір?

Кредитний договір з банком: можливості дострокового розірвання

Як укласти кредитний договір?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online