Як стягнути дебіторську заборгованість?

  1. позовна виробництво
  2. наказне провадження
  3. Примусове виконання судової постанови
  4. Виконавчий напис нотаріуса

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Договірні відносини між суб'єктами господарювання регулюються умовами укладених між ними договорів. Однак часом під впливом різних факторів (відсутність грошових коштів, кризові ситуації в економіці) може утворюватися таке негативне явище як прострочена заборгованість по оплаті за товар (роботи або послуги).

У даній статті ми в формі поетапних дій визначимо всі можливі способи для швидкого і надійного стягнення заборгованості, що утворилася.

В першу чергу необхідно спробувати вирішити проблему, не звертаючись до суду. На досудовому етапі боржника повинна бути спрямована претензія (рекомендованим листом з повідомленням). Якщо в місячний термін або інший термін, встановлений сторонами в договорі або законодавством, заборгованість погашена була, можна звертатися до суду.

Якщо в місячний термін або інший термін, встановлений сторонами в договорі або законодавством, заборгованість погашена була, можна звертатися до суду

позовна виробництво

Позивач подає в суд такі документи:

Справа в позовному провадженні має бути розглянуто економічним судом першої інстанції в строк не більше 2 місяців з дня винесення ухвали про призначення справи до судового розгляду (коротші або більш тривалі терміни розгляду деяких категорій справ встановлено ст.175 ГПК)

За результатами проведення судового розгляду суд виносить рішення про (про):

  • задоволенні позовних вимог;
  • часткове задоволення позовних вимог;
  • відмову в задоволенні позовних вимог.

наказне провадження

При зверненні до суду з заявою про порушення наказного провадження дотримуватися претензійний порядок необов'язково, однак, якщо договором передбачено обов'язкове направлення претензії боржнику, то звертатися потрібно тільки після направлення претензії.

Стягувач подає в суд наступне документи:

  • заяву про порушення наказного провадження
  • докази направлення боржнику копії цієї заяви та копій документів, які додаються до заяви і направляються в суд;
  • документи, що обгрунтовують заявлену вимогу;
  • довіреність, що підтверджує повноваження на підписання заяви про порушення наказного провадження, в разі підписання його представником;
  • документи, що підтверджують сплату державного мита.

В термін не більше 20 днів з дня надходження заяви про порушення наказного провадження суд розглядає його без розгляду та без виклику сторін.

За результатами дослідження доказів суд виносить ухвалу про судовий наказ або про відмову у видачі судового наказу.

Стягувач має право протягом 15 робочих днів (з моменту направлення стягувачу ухвали про відмову у винесенні ухвали про судовому наказі (як на всю суму заявлених вимог, так і на її частину)) звернутися в економічний суд з клопотанням про розгляд вимог в порядку позовного провадження, приклавши документ, що підтверджує сплату державного мита в порядку і розмірах, встановлених при подачі позову, і позовну заяву з копіями за кількістю відповідачів (частина четверта ст.224 ГПК). Пропуск вказаного строку не перешкоджає можливості подачі стягувачем позовної заяви за тією ж вимогою у загальному порядку.

Примусове виконання судової постанови

Стягувач до порушення виконавчого провадження з метою звернення стягнення на грошові кошти, що знаходяться на рахунках боржника в банку, представляє виконавчий документ в банк для списання грошових коштів у безспірному порядку з рахунку боржника (пп.22, 41 Інструкції по виконавчому провадженню в господарських судах Республіки Білорусь , затвердженої постановою Пленуму Вищого Господарського Суду Республіки Білорусь від 26.11.2009 № 21 (далі - Інструкція)).

Виконавчий напис нотаріуса

З 10.08.2015 року вступив в силу Указ Президента Республіки Білорусь від 07.05.2015 № 195 «Про внесення змін і доповнень до указів Президента Республіки Білорусь», яким внесено зміни до Указу від 11.08.2011 № 366 «Про деякі питання нотаріальної діяльності» ( далі - Указ № 366), яким визначено правила стягнення заборгованості по безперечним вимогам. Також встановлено, що економічні суди будуть відмовляти в прийнятті заяв, якщо буде встановлено, що вимоги є безперечними.

Порядок дій в такому випадку буде наступним:

  1. Перевірка підстав для звернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису. Надіслання боржникові (якщо це необхідно) документи, які можуть свідчити про письмове визнання заборгованості (акт звірки взаємних розрахунків, відповідь на претензію).
  2. Надіслання боржникові письмового пропозиції про необхідність сплати грошових коштів і намір звернутися за вчиненням виконавчого напису.
  3. Підготовка документів, необхідних для вчинення виконавчого напису
  4. Сплата нотаріального тарифу
  5. Звернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису
  6. Пред'явлення виконавчого документа до виконання

Виконавчий напис нотаріуса є найбільш швидким способом стягнення заборгованості, але тільки при наявності у стягувача підтверджуючих документів про те, що боржник визнає заявлену вимогу, якщо такі документи відсутні, то необхідно звертатися в судові інстанції за стягненням заборгованості.

PS Приходьте на наш семінар « Виконавчий напис як ефективний спосіб стягнути борг ». На зустрічі ви отримаєте покрокову інструкцію по стягненню боргу через виконавчий напис, а також відповіді на всі питання безпосередньо від практикуючого юриста і директора нашої компанії - Висотенко Вікторії. БОНУС: кожному учаснику пакет зразків документів по темі.

14-09-2016

← Назад

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online