Як стягнути борг за виконавчим листом за 3 дні?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іноді самостійне стягнення заборгованості за виконавчим листом дозволяє повернути свої гроші за лічені дні. Це набагато швидше, ніж чекати результатів роботи судових приставів, які через свою надмірну завантаженість поки не можуть похвалитися високою швидкістю роботи. Як стягнути борг за виконавчим листом і як це зробити максимально швидко?

Після винесення судового рішення стягувач отримує виконавчий лист. Про терміни отримання документа читайте в матеріалі « Що таке виконавчий лист і коли він видається? »

Далі можна приступати до самостійного стягнення. Добре, якщо стягувач володіє інформацією про рахунки боржника в банках або знає, коли на ці рахунки очікується надходження грошової суми. Це істотно спрощує вся справа і допомагає стягнути борг за виконавчим листом за 3 дні.

Згідно зі ст.8 Закону «Про виконавче провадження» стягувач має право направити виконавчий лист в банк для подальшого арешту рахунку боржника або стягнення грошових коштів.

Разом з оригіналом виконавчого листа стягувач повинен надати заяву Разом з оригіналом виконавчого листа стягувач повинен надати заяву. Там слід вказати всю інформацію про себе, включаючи ПІБ, дані паспорта, адреса реєстрації, ІПН. Також в заяві потрібно вписати реквізити банківського рахунку, куди будуть спрямовані кошти після стягнення з рахунку боржника.

Згідно ст. 70 Закону «Про виконавче провадження» банк, в якому у боржника відкриті рахунки, зобов'язаний негайно виконати вимоги виконавчого документа. Після стягнення грошових коштів у банку буде 3 дні на те, щоб проінформувати стягувача про виконання всіх вимог.

Навіть, якщо у банку, наприклад, виникнуть сумніви в автентичності виконавчого листа, він все одно зобов'язаний заморозити необхідну суму на рахунках боржника, а потім протягом 7 днів перевірити справжність документа. Якщо все в порядку, то банк приступить до виконання вимог.

Чи не виконати вимоги документа банк може в разі, наприклад, відсутність грошових коштів на рахунку боржника. Якщо ж гроші на рахунку боржника є, але їх недостатньо для виконання вимог в повному обсязі, то банк продовжує стягувати гроші з рахунку в міру їх надходження до тих пір, поки не будуть повністю виконані всі вимоги документа.

Як дізнатися банк боржника Як дізнатися банк боржника?
А тепер розглянемо більш складний випадок. Стягувач не знає, в якому банку у боржника відкриті рахунки. При цьому звернення до кожен банк, а їх в країні близько 600, займе дуже багато часу. Надіслати в банки нотаріальні копії виконавчих листів не вийде, всюди потрібно пред'являти оригінал, а він у стягувача тільки один.

Як же тоді дізнатися банк боржника? Завдяки законодавцям у громадян є можливість навести довідки. Згідно ст.69 Закону «Про виконавче провадження» стягувач має право звернутися до податкового органу із запитом про надання необхідних відомостей. До запиту потрібно докласти виконавчий лист ще не скінчився термін пред'явлення.

У податківців, а також в банках і інших кредитних організаціях збирачі можуть запросити інформацію про рахунки боржника, банках, в яких вони відкриті, кількості грошових коштів на них, майно боржника, яке зберігається в банках.

Після отримання запиту від стягувача інформатори повинні протягом 7 днів надати необхідні відомості. Таким чином, навіть якщо стягувач буде самостійно шукати рахунки боржника, це все одно не відніме у нього багато часу.

Стягнення з зарплати боржника
Якщо стягувач знає, де працює боржник, то може направити виконавчий лист в компанію, яка є роботодавцем боржника. Правда в цьому випадку самостійні можливості стягувача будуть кілька урізані. Згідно із законом максимальна сума заборгованості не повинна перевищувати 25 тис. Рублів.

Підводячи підсумки, можна сказати, що шанси на швидке стягнення боргу за виконавчим листом у громадян є. Чим швидше це вийде зробити, тим швидше буде завершено виконавче провадження. Читайте тут про те, коли закінчується виконавче провадження?

Поділися матеріалом з друзями!

Читайте також:

Як стягнути борг за виконавчим листом і як це зробити максимально швидко?
Як дізнатися банк боржника?
Як же тоді дізнатися банк боржника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online