Затверджені тарифи 2019 року на гарячу і холодну воду

  1. Хто встановлює тарифи?
  2. Яким чином розраховується плата і що входить в вартість кубометра води?
  3. Різниця в тарифах за лічильником і без нього
  4. Поточні норми споживання на гарячу і холодну воду
  5. Підвищення тарифу на воду в 2019 році
  6. Як позбутися від непотрібних платежів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Надання комунальних послуг регламентовано Житловим Кодексом РФ, зокрема Федеральним законом №210 від 30.12.2004 «Про основи регулювання тарифів організацій комунального комплексу».

Правила надання громадянам комунальних послуг затверджені Постановою Уряду РФ №307 від 23.05.2006. У 2017-2018 роках відбулося деяке зміна затверджених тарифів , Змінилися тарифи на гарячу і холодну воду. У 2019 практично у всіх регіонах Росії відбулося підвищення тарифів.

Хто встановлює тарифи?

Комунальні послуги   , І водопостачання в тому числі, виявляються ресурсоснабжающими організаціями на підставі договорів, укладених зі споживачами Комунальні послуги , І водопостачання в тому числі, виявляються ресурсоснабжающими організаціями на підставі договорів, укладених зі споживачами.

Згідно ст.157 ч.2 ЖК РФ, оплата за воду розраховується відповідно до затверджених тарифів. Встановлюються тарифи органами державної влади суб'єктів РФ і місцевими органами самоврядування у визначеному законом порядку.

Ст.3 п.3 ФЗ №210 свідчить, що остаточний розмір оплати за послуги водопостачання встановлюється при обліку затвердженого тарифу і надбавки до нього за надання послуги.

Тобто тариф на воду встановлюють місцеві органи управління на підставі діючих тарифів і необхідних надбавок відповідно до граничних індексами, що діють на даній території.

Граничні індекси, що встановлюються органами державної влади суб'єктів РФ, визначають максимальну і мінімальну межу зміни тарифів з урахуванням надбавок.

Таким чином, ресурсопоставляющая організація повинна розрахувати витрати, пов'язані з подачею води. Згідно з цим показником і затвердженого тарифу державними органами визначається кінцева вартість для споживача.

При цьому не має значення право власності організації на свердловину, організація-постачальник не має право встановити ціну вище гранично допустимого значення.

Яким чином розраховується плата і що входить в вартість кубометра води?

Оплачуючи подачу гарячої і холодної води, споживач платить не тільки за саму воду, а й за організацію її подачі. Так у вартість води входить:

Всі витрати вважаються суворо відповідно до встановлених законом норм.

Різниця в тарифах за лічильником і без нього

Різниці в тарифах за лічильником і без нього немає і бути не повинно. Кубометр води коштує однаково в будь-якому випадку, інша справа, що оплата за воду розраховується по-різному.

Так при користуванні водою без приладу обліку в якості основного показника приймається «норма води» на людину.

Дана кількість множиться на кількість проживаючих у квартирі громадян, після чого вираховується підсумкова сума згідно з діючим тарифом.

При наявності лічильника води вважається фактична кількість витраченого ресурсу незалежно від кількості прописаних мешканців.

Але в цьому випадку буде потрібно ще і оплата загальнобудинкового перевитрати води , Який розподіляється на всіх власників індивідуальних приладів обліку відповідно до використаним ними обсягом води.

З червня 2011 року діє рішення Уряду РФ №354 від 6.05.2011 «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків».

На його підставі присутність індивідуального водного лічильника в окремо взятій квартирі ніяк не скасовує необхідність оплати загальнобудинкового перевитрати водних ресурсів.

Але оскільки багато багатоквартирні житлові будинки при наявності загальнобудинкових водних лічильників , Мають як житлові приміщення, оснащені індивідуальними приладами обліку, так і приміщення без оних, то багатьом споживачам не зрозуміло, як розраховується оплата за воду з урахуванням загального перевитрати ресурсу.

Постанова Уряду РФ №307 від 23.05.2006 визначає формулу, за якою розраховується оплата за наданий ресурс при обліку показань загальнобудинкового водного лічильника.

Для нарахування оплати проводяться наступні дії:

В реальності оплата за воду при наявності лічильників проводиться згідно індивідуальними показаннями за встановленими керуючою компанією тарифами.

Для оплати перевитрати раз на рік керуючою компанією проводиться коригування платежів, тобто застосовується вищевказана формула. Внаслідок цього в квитанціях власників квартир з лічильниками з'являється додаткова сума, що підлягає до сплати.

Перевитрата води виникає, як правило, за рахунок:

  • надмірної витрати води в приміщеннях без наявності приладу обліку;
  • водних втрат в зв'язку з несправним станом внутрішньобудинкових мереж;
  • неузгодженого підключення окремих споживачів до внутрішньобудинкових мереж, наприклад, для поливу зелених масивів і насаджень поблизу будинку;
  • неврахування в системі розрахунку за комунальні послуги не прописаний офіційно громадян і т.д.

Таким чином, різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника і реальним витратою води виплачується власниками індивідуальних лічильників.

У цьому випадку установка приладів обліку може стати невигідною, в зв'язку з чим було прийнято закон, який зобов'язує всіх споживачів встановити прилади обліку води.

Згідно з Постановою Уряду РФ №354, всі власники приміщень повинні були встановити лічильники води до 1 липня 2013 року.

При відсутності лічильника з 1 січня 2015 року оплата за воду нараховувалася за допомогою додавання 10% до діяв тарифом, з 1 липня 2015 року до тарифу додавалося 20%, далі розмір додаткової оплати збільшувався і коректувався, досягнувши станом на 1 січня 2019 року 50%.

Також Урядом Росії розроблявся проект, який повинен був визначити соціальну норму споживання води. Якщо даний показник перевищується, то його оплата проводиться за підвищеним тарифом.

Поточні норми споживання на гарячу і холодну воду

Тарифи на гарячу і холодну воду для населення регулюються державою, тобто ставки тарифів визначаються регіональними органами влади відповідно до методики, затвердженої Федеральною службою по тарифах.

При цьому в різних регіонах ці ставки можуть істотно відрізнятися, в залежності від затратності організації подачі води.

Підвищення тарифу на воду в 2019 році

Підвищення тарифу на воду в 2019 році

На думку представників російського уряду, поточна соціально-економічна ситуація в країні, змушує підприємства, що займаються постачанням холодної та гарячої води населенню, вживати заходів щодо підвищення своєї тарифної сітки.

Одночасно з цим, варто зазначити, що таке зростання вартості водопостачання на рівні 4,9, 4,4 і 4,1 відсотків, помітно нижче раніше пропонованих темпів зростання 6,2, 6 і 4,7 відсотка.

Як вважають експерти, іншого виходу з ситуації, що склалася крім, як підвищувати вартість тарифів, просто немає, хоч навантаження на населення країни і так досить серйозна. Близько 20 відсотків наших громадян і зовсім переконані в тому, що плата за водопостачання не повинна вилучатися. Безумовно, навколо все дорожчає, спостерігається зростання основних енергоресурсів, тому зростання тарифів на воду є цілком виправданою і обгрунтованою мірою.

Також слід відзначити те, що навіть таке підвищення тарифів не зможе покрити необхідність модернізації та ремонту існуючої мережі водопостачання.

У 2019 підвищувальний коефіцієнт 1,5 (або 50% до нормативу) застосовується до комунальних послуг по ГВС, ХВП та електропостачання. На 2019 рік показник не змінився.

Ця норма стосується тільки тих громадян, хто не має індивідуальних приладів обліку в своїй квартирі, що фіксують споживання електрики, холодної і гарячої води.

Для споживачів, які не мають технічної можливості встановлення приладів обліку, що підтверджується спеціальним актом, нічого не змінюється - вони оплачують споживання виходячи з базових нормативів споживання, без підвищувальних коефіцієнтів.

Головне питання, яким зараз задалися споживачі послуг ГВП та ХВП: як уникнути збільшення оплати? Все просто: при наявності технічної можливості встановити індивідуальні лічильники споживач комунальних послуг зобов'язаний їх встановити, то ж саме стосується і загальнобудинкового лічильника. У цьому випадку платник звільняється від застосування підвищувального коефіцієнта, так як розрахунок проводиться не за нормативом, а за фактичними показниками приладів обліку.

Як позбутися від непотрібних платежів?

Збори за «технічне обслуговування лічильників води» - що це таке? Чи законно це і чи можна відмовитися від незрозумілих платежів?

Хто встановлює тарифи?
Яким чином розраховується плата і що входить в вартість кубометра води?
Хто встановлює тарифи?
Яким чином розраховується плата і що входить в вартість кубометра води?
Головне питання, яким зараз задалися споживачі послуг ГВП та ХВП: як уникнути збільшення оплати?
Як позбутися від непотрібних платежів?
Збори за «технічне обслуговування лічильників води» - що це таке?
Чи законно це і чи можна відмовитися від незрозумілих платежів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online