Тарифи на воду

  1. Норми витрати води: переваги обліку
  2. З чого складається ціна кубометра
  3. Тарифи на воду
  4. Розрахунок ціни за кубометр
  5. Ціна за воду в платіжках
  6. Скільки платити, коли немає гарячого водопостачання в будинку
  7. Пільги на послуги водопостачання
  8. повірка витратомірів
  9. якість водопостачання
  10. Відмінності в тарифах при наявності лічильника і без нього
  11. зростання тарифів
  12. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Без води неможливо жити і працювати. На Землі є багато місць, де існує брак цього необхідного ресурсу. У Росії протікає безліч річок і розташовано багато природних резервуарів з прісною водою. Але при цьому, все одно, необхідно заощаджувати цю дорогу вологу. Для цього наші уповноважені органи підписали закон, який вимагає від усіх власників нерухомості установки в житло лічильників витрати холодного і гарячого водопостачання. Присутність цих приладів дозволяє дбайливо витрачати ресурси, чому сприяють встановлені тарифи на воду. Норми витрати, за якими розраховують оплату за комунальні послуги, досить дорогі. Норматив холодного водопостачання встановлений в 6,96 кубометрів на людину, а гарячого - 3,49 кубометрів.

Норми витрати води: переваги обліку

Норми витрати води: переваги обліку

Після монтажу приладів обліку реальний витрата хоч і залишиться колишнім, але вартість води можливо зменшити в два рази. Але існують категорії громадян, кому контроль за водопостачанням не вигідний. Це відноситься до людей, які не зареєстровані в квартирі, але проживають там і користуються всіма наданими комунальними послугами. При розрахунку платежів вони не враховуються, а використані ресурси поділяються на всіх мешканців багатоквартирного будинку, що робить загальнобудинкові витрати значно дорожче.

Також недбайливі мешканці, застосовуючи різні пристрої, що є шахрайством, знижують оплату за воду. Тягар платежів при цьому лягає на інших власників квартир, які чесно сплачують квитанції ЖКГ . Тому необхідно боротися з такими громадянами, виводячи їх на чисту воду і змушуючи платити за все витрачені послуги.

З початку літа 2016 року набула чинності Постанова № 603, яке змінило умови надання ресурсів ЖКГ. Громадянам, які не поставили в квартири лічильники на водопостачання або не провела в рекомендований термін перевірку, розрахунок холодної і гарячої води буде проводитися більше на сорок відсотків.

З чого складається ціна кубометра

Вартість куба води відрізняється в різних місцевостях нашої країни. Її регламентують на державному та регіональному рівні відповідні органи. Прейскурант залежить від наступних умов:

  • метод забору води;
  • витрати електрики на це;
  • способи очищення;
  • зміст і ремонт трубопроводів;
  • витрати на зарплату;
  • витрати на підігрівання.

Перед тим, як розрахувати вартість гарячої та холодної води, необхідно враховувати такі положення:

  • нормативи на оплату розраховують в рублевому еквіваленті і виходять з ціни за куб;
  • в тарифну ставку включають номінальну ціну води.

Ціна гарячої води складається з наступних чинників:

  • енергопостачання, яке витратили на підігрів води (при нарахуваннях беруть до уваги кількість використаного тепла на один кубометр холодної води;
  • вартість 1 кубометра холодної води, яку підігрівають для отримання гарячої.

Тарифи на воду

На питання, скільки коштує куб отриманої води за лічильником і без нього в поточному році, відповідь проста - рівнозначно. Лічильник ніяк не чинити вплив на ціну за кубометр.

З липня 2017 року тариф на продукцію, що поставляється холодну воду визначено в 33 рубля 3 копійки, а за 1 куб гарячої води плата становить 143 рубля 76 копійок. Дешевше ресурс в Красноярську - м3 холодної води коштує 18 рублів 16 копійок, гаряча дорожче - 176 рублів 44 копійки. У порівнянні з початком року вартість холодної води за лічильником подорожчала на 7,2 відсотка, а гарячої на 10,6 відсотків.

Розрахунок ціни за кубометр

Для будівель, де не встановлені прилади обліку, кількість тепла Q Гкал / м3 на нагрів одного кубометра холодного водопостачання з температурою Т2 - 8 градусів до температури Т1 - 59 градусів, потрібно порахувати за наступною формулою:

Q = C х Pх (T1-T2) х (1 + K)

де С - питома теплоємність рідини, а Р - об'ємна вага рідини.

У будівлі з приладами обліку в кінці розрахункового періоду знімають показання з вхідного стояка і визначають витрата води виходячи з тарифів на гаряче водопостачання. Наприклад, в будівлі витрачено 90 Гкал теплоенергії та 1000 кубів ГВС. Слід розділити 90 на 1000. Вийде 0,09 Гкал / кубометр.

Ціна за воду в платіжках

Для того, щоб з'ясувати, скільки коштує куб поставленої холодної води, потрібно переглянути отриману квитанцію на послуги ЖКГ . У рядку ХВП зазначений обсяг витрат за місячний термін в кубометрах. Потім подивитися аналогічна ця цифра наданим в розрахунковий центр показниками приладів обліку. Якщо цифри збігаються, то у другому рядку буде ціна холодної води за куб. Якщо перемножити ці свідчення, то вийде, скільки кубів води витрачено відповідно до приладами обліку. Так само обчислюють вартість за куб гарячої води. Якщо в житловому приміщенні два витратоміра, то зняті з них показники складають.

Крім цього, слід враховувати, що на питання, скільки коштує куб гарячої та холодної води, впливає і те, яка ресурсопостачальних компанія надає послуги для населення. Водоканал або іншу організацію вказують в квитанції за водоспоживання. Уряд дозволяє підвищувати ціну на комунальні витрати тільки в рамках інфляційної ситуації в країні.

У 2017 році з платіжок, які приходять власникам і наймачам житла, прибрали рядки за загальні для всього будинку витрати води. При цьому загальнобудинкові витрати на ГВС і ХВП входять в рядок за плату на житлове приміщення. Коли потрібно розраховувати витрати на водопостачання, то враховують і ці витрати. Витрати на поставку ресурсів для загальних місць, в які входить середня витрата води, діляться на всі житлові приміщення в багатоквартирному будинку з урахуванням їх метражу. При цьому додаткова вартість зростає досить сильно. Щоб скоротити платежі за квитанціями, потрібно знайти мешканців, які живуть в квартирах без реєстрації і примусити їх платити за воду відповідно до чинних нормативів. Необхідно всім квартиронаймачам і власникам нерухомості бути сумлінними платниками і надавати показники з приладів обліку регулярно в певні для цього числа. Також слід повіряти витратоміри, для чого звертатися до водоканалу або інші подібні структури.

Скільки платити, коли немає гарячого водопостачання в будинку

Дуже впливає на те, скільки коштує кубометр, відсутність в житловому будинку гарячого водопостачання. У деяких будівлях буває немає циркуляції ГВП через поганий напору або, коли немає зворотних мереж. З огляду на ці факти тепломережа не в змозі забезпечити необхідну температуру в централізованій системі. Для того, щоб з крана потекла дійсно нагріта вода, доводиться довго чекати біля відкритого змішувача.

В результаті вартість фактичного кубометра гарячої води дорожчає через те, що обсяг її зростає. Люди платять при цьому за лічильниками набагато більше. Коли зворотний мережу відновлюють або ставлять циркулярний насосне обладнання, вода із змішувача починає надходити потрібного підігріву - 60 градусів. Її розбавляють холодною водою, щоб не обпалюватися. При цьому розрахунок вартості наданої гарячої води скорочується до мінімальних сум, адже холодне водопостачання і каналізація коштують набагато менше, ніж ГВС.

Пільги на послуги водопостачання

При питанні, скільки коштує 1 кубометр отриманої води за лічильником, потрібно враховувати наявність пільг та субсидій . Їх надають ветеранам праці, людям з встановленої МСЕ непрацездатністю та учасникам ВВВ. Вони оплачують вартість води на людину менше на п'ятдесят відсотків.

Незаможні громадяни, ті, хто має зарплату менше ніж прожитковий мінімум, і люди, у яких платіж за комуналку складає більше затвердженої відсоткової ставки від спільних доходів сім'ї, отримують субсидії на комунальні послуги. Для її оформлення потрібно звернутися в місцеві органи соцзабезпечення з документами про прописку, довідками про доходи і платіжками за ЖКГ.

повірка витратомірів

Всі лічильники гарячої та холодної води в рекомендовані терміни відправляють на перевірку. Для приладів ГВС - це чотири роки, а для витратомірів ХВП - шість років. Терміни відраховують з моменту виробництва приладів. Сьогодні витратоміри перевіряють без демонтажу з стояків, для цього приходить фахівець і проводить перевірку на місці.

якість водопостачання

Водопостачання здійснюють за певними параметрами, які встановлені спеціальними нормативами. Для холодної води - це 0,03-0,06 Мпа, а для гарячої - 0,03-0,45 Мпа. Якщо напір не відповідає цим цифрам, то ставлять насос підкачки.

Високий тариф на водовідведення та водопостачання повинен знаходитися в прямій залежності від якісних показників ресурсів, що поставляються. На жаль, подібні параметри в нашій країні низькі, це обумовлено забрудненими природними водобассейнамі, малою кількістю пристроїв очищення, старими технологіями і зношеними трубами централізованих систем ресурсоснабженія. Багато регіонів не можуть похвалитися відповідністю норм вмісту солей і важких металів. Також є і місця, де у воді містяться шкідливі мікроорганізми і погані органолептичні показання.

У нашій країні і сьогодні використовують очищення води за допомогою хлору, що шкідливо для здоров'я населення - це доведено багатьма дослідженнями на людях. Якість води в квартирах залишає бажати кращого, вона поганого кольору і запаху. Для контролю потрібно створювати програму поліпшення показників води відповідно до світових стандартів. Це забезпечить чисту і нешкідливу вологу в усі квартири.

Відмінності в тарифах при наявності лічильника і без нього

З 2014 року діють двокомпонентні тарифи на гарячу воду. Тепер вартість складається з ціни за кубометр плюс вартість за Гкал теплоенергії. При цьому урядові органи планують відсутність відмінностей підрахунку за 1 куб води з витратоміром і без нього. Вартість одного м3 однакова, але підраховують її по-іншому. За воду без лічильника доведеться платити за норматив на одну людину. Нові тарифи перемножують з числом живуть в квартирі людей, після цього розраховують підсумковий розмір оплати кубометра води.

З приладами обліку підраховують тільки витрачену мешканцями воду, незважаючи на їх кількість. Однак в цій ситуації необхідно приплюсовує перевитрата витрачених ресурсів всього будинку, який розкидають на всіх встановили лічильники власників. На практиці платежі за водні ресурси проводять відповідно до індивідуальних витратомірами, а перевитрата кубічних метрів перевіряють раз на рік, після чого розсилають коригувальні квитанції, які розраховують за такою формулою:

  1. Підсумовують обсяг наданого ресурсу в житловий будинок відповідно до знятими показаннями індивідуальних витратомірів і кількість води, витрачений мешканцями без приладів обліку, яке підраховують за діючими нормами.
  2. Обсяг води за показаннями загальнобудинкового приладу обліку поділяють на отриманий результат.
  3. Отриманий результат перемножують на показники індивідуального витратоміра кожного житлового приміщення.
  4. Отриману суму перемножують на затверджені тарифи на гарячу і холодну воду.

Перевитрата ресурсу буває, в основному, через наступних причин:

  • непомірні витрати води в квартирах без встановлених лічильників;
  • витоків води через несправності і аварійних ситуацій всередині централізованих систем водопостачання;
  • несанкціонованого підключення нелегальних споживачів до мережі (наприклад, для поливання прибудинкових територій);
  • користування водопостачанням незареєстрованих користувачів.

У зв'язку з усіма цими особливостями різниця між показниками загальнобудинкових витратомірів і індивідуальних лічильників оплачується власниками останніх. У такій ситуації монтаж приладу витрати ресурсу може бути нерентабельним, тому всіх громадян зобов'язали встановити в квартирах індивідуальні витратоміри.

зростання тарифів

Оплата холодної води і інших комунальних послуг постійно зростає . Сьогоднішня ситуація в Росії змушує компанії, які постачають комунальні ресурси, збільшувати тарифи ЖКГ. Однак слід зауважити, що ці цифри зростають набагато нижче, ніж планувалося урядом країни. І хоч навантаження на всіх споживачів збільшується, іншого виходу зі сформованих пострадянських умов фахівці не бачать.

П'ята частина населення Росії взагалі вважає, що норма споживання завищена і платити за водні ресурси в такій багатій на них країні не треба. Але все навколо дорожчає, тому підвищення тарифів неминуче і виправдано існуючої економічної обстановкою. Також потрібно сказати, що збільшення тарифних ставок не покриє витрат на реставрацію і заміну трубопроводів.

З початку 2017 сезон застосовують підвищувальний коефіцієнт на поставку основних ресурсів (холодна і гаряча вода, електрика). Але це діє тільки на громадян, що не змонтували в квартирах прилади обліку. Для людей, які з поважних причин не можуть встановити їх (що доводиться відповідним актом), умови не змінюються, вони платять за отримані кубометри відповідно до норм витрат на гарячу і холодну воду, без підвищувальних коефіцієнтів.

Основна проблема населення, яке отримує гаряче і холодне водопостачання - це як запобігти зростанню платежів? Рішення досить просте - потрібно поставити в житло індивідуальні лічильники, які враховують всі витрати послуг ЖКГ. Також необхідно встановити загальний для всієї будівлі витратомір. У такій ситуації підвищувальний коефіцієнт не застосовують, тому що підраховують оплату відповідно до реальних показаннями приладів.

висновки

Ціна кубометра холодної та гарячої води складається з безлічі умов. Щоб проконтролювати створення ціни на ці ресурси, потрібно повністю розшифрувати всі витрати, з яких визначається ціна на кубічний метр. Поставлені в квартирах витратоміри вчать власників нерухомості економити і берегти природні ресурси. А коли гаряча вода циркулює в відповідно до норм, то це знижує її ціну. Монтаж загальнобудинкових приладів обліку допомагає скоротити грошові витрати і з високою точністю з'ясувати кількість енергії на підігрів одного кубометра води.

Основна проблема населення, яке отримує гаряче і холодне водопостачання - це як запобігти зростанню платежів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online