Норми витрати і споживання гарячої та холодної води на людину в місяць, водовідведення

  1. Норма споживання холодної води на людину без лічильника
  2. Норма споживання гарячої води на людину без лічильника
  3. Норми водовідведення на людину
  4. Середнє споживання води на місяць на людину: статистика, аналіз норми витрат
  5. Тариф за водопостачання та водовідведення в добу на одну людину, якщо немає лічильника
  6. Розрахунок норми споживання води на людину
  7. Як ведеться облік витрат води в приватному будинку
  8. Як ведеться облік витрат води в багатоквартирному будинку без лічильника
  9. Чи можна скоротити витрати на водопостачання, лічильники загальнобудинкові
  10. Чи вигідно ставити лічильник

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Плата за споживання мешканцями гарячої та холодної води розраховується згідно з показаннями спеціального облікового обладнання. Однак при їх відсутності розрахунок здійснюється згідно встановлюються регіональними органами влади нормативам. А з водовідведення взагалі неможливо вести облік за допомогою будь-якого обладнання. Так що його розрахунок здійснюється або за нормативами споживання, або ж виходячи з обсягу спожитої послуги - але другий варіант без приладів обліку не застосуємо.

Норма споживання холодної води на людину без лічильника

Як вже було сказано вартість одного куба води визначається регіональними властями. Однак нормативи водоспоживання та відведення використаної води були встановлені ще в далекому 1988 році. Ці нормативи на комунальну послугу діють посій день.

Норма холодної води на людину в місяць встановлена в обсязі 6,935 кубічних метрів за один місяць. При цьому комунальникам з метою перерахунку недостачі по комунальним платежам дозволяється завищувати цей норматив, але не більше ніж в 2 рази.

Зрозуміло, такий норматив встановлений не сам по собі, а з урахуванням споживання води на певні потреби.

Так, враховується норма витрати води на людину в добу:

  • на щоденний прийом душа на одну людину відводитися 15-30 літрів води;
  • на разовий прийом ванни відводиться близько 200 літрів води.

Крім того, при підрахунку враховується і непотрібне тринькання мешканців в розрахунку на середнє споживання води на місяць на людину:

  • 200 літрів на тиждень відводиться на проточну воду з під крана, що не використовується за призначенням (при чищенні зубів, гоління і миття рук і т.д.);
  • для роботи унітазу відводиться близько 260 літрів в день, якщо він протікає (при цьому працівник ЖЕУ повинен переконатися в цьому і скласти протокол, щоб сума була включена в рахунок);
  • інші незначні витрати води обчислюються в обсязі 800 літрів на рік.

При відсутності лічильника економити воду в фінансовому плані не має ніякого сенсу.

Інша справа, коли встановлений лічильник і підрахунок ведеться згідно протікає в квартиру через трубу воду.

Норма споживання гарячої води на людину без лічильника

За визначенням вважається, що людина споживає менше гарячої води, ніж холодної За визначенням вважається, що людина споживає менше гарячої води, ніж холодної. Так, на сьогоднішній день діє норматив споживання гарячої води рівний 4,745 кубічних метрів на людину в місяць.

Тут діє таке ж правило, яке дозволяє житлової організації перерахувати недостачу, збільшивши норматив споживання не більше ніж в два рази.
Так, в місяць встановлена норми витрати гарячої води на людину в 4,745 х 2 кубічних метрів гарячої води. Витрата ж гарячої води на опалення розраховуються окремо.

При цьому не має значення, проживає в квартирі хто-небудь чи ні. Власник квартири в будь-якому випадку зобов'язаний оплачувати за нормативом і відповідно до кількості прописаних в його оселі осіб.

Варто зазначити, що з урахуванням тринькання на одну людину в день відводиться не більше 13-140 літрів гарячої води на добу.

Так що мешканці можуть підрахувати витрата гарячої води не тільки за місячним нормативу. В не залежності від фактичного споживання, розрахунок не може проводитися з показника, більшого, ніж встановлені нормативи.

Корисна інформація: норма температури гарячої води в багатоквартирному будинку . ⇐

Норми водовідведення на людину

Варто відзначити, що житлові організації до введення нормативів встановлювали загальнобудинкові лічильники і розподіляли його показник на кожного жителя будинку порівну. При цьому явно хтось із мешканців переплачував, а хтось недоплачував.

Також постійно іржавіють лінії водопостачання давали протікаючи, які також розподілялися на мешканців. Однак з встановленням нормативів ситуація змінилася докорінно. Тепер кожен мешканець знає, що і скільки він повинен платити.

Що стосується водовідведення, то для нього встановлений норматив, рівний 11,68 кубічних метрів використаної води на місяць.

Також житлова організація має право збільшити цей норматив при підрахунку не більше ніж в два рази.

Однак таке завищення нормативу повинно бути підтвердженим і обґрунтованим. Так що кожен житель має право витребувати з житлової організації таке обгрунтування.

Якщо ж мешканці будуть категорично не згодні з регулярним перевищенням нормативів, то вони мають право звернутися до суду.

Середнє споживання води на місяць на людину: статистика, аналіз норми витрат

Середні показники витрати виділити практично неможливо. Навіть при інтервальному позначенні середньої величини розкид може скласти від 4 до 15 кубічних метрів на місяць. Щоб більш-менш визначитися, який обсяг водоспоживання можна нарахувати на одну людину, можна керуватися справжніми фактами:

  • нормативами витрати води на одну людину, обумовленими положенням місцевих органів влади;
  • нормативами споживання води, встановленими для всієї території Російської Федерації (СНиП, інший документ);
  • показниками лічильників квартир, де проживає така ж кількість мешканців.

Однак на середній показник споживання можуть вплинути і такі чинники:

  • кліматичні умови місцевості;
  • технічна та побутова оснащеність квартири;
  • справність обладнання;
  • пора року.

Так, з урахуванням вищевказаних факторів можна визначити нижченаведені середні показники щоденного споживання води на одну людину:

  • якщо в оселі немає ванни, то середня витрата може скласти 125-160 літрів;
  • якщо ж ванна є, але нагрів води здійснюється спеціальним обладнанням (бойлером), то витрата води визначається в межах 16-230 літрів;
  • якщо ж нагрів води здійснюється централізованою системою, то витрата води в середньому дорівнює 230-350 літрів води на людину в день.

Крім того, в залежності від наявності побутової техніки, щомісячне споживання може бути знижено на певний відсоток:

  • посудомийна машина середнього класу економічності - мінус 15-20%;
  • пральна машина - мінус 5-10%;
  • мінус 5-10% при наявності спеціального економічного зливного бочка для унітазу;
  • при установці економічних кранів - мінус 2-3%.

Як вже говорилося, при наявності несправностей кранів і іншого устаткування, при яких допускається проток води, визначені приблизні значення витрати. так:

  • несправний кран - 10 - 250 літрів;
  • протікає бочок унітаза - 250 - 650 літрів в день.

Однак, щоб такий витрата був включений в рахунок за комунальні послуги, потрібно щоб співробітник житлової організації зафіксував даний факт і термін, протягом якого має місце несправність.

Більше інформації: що таке водовідведення в квитанції комунальних платежів ЖКГ . ⇐

Тариф за водопостачання та водовідведення в добу на одну людину, якщо немає лічильника

Як правило, тарифи на водоспоживання та водовідведення встановлюються регіональними органами влади. Однак порядок розрахунку для всіх регіонів загальний. Так, по Москві тарифи встановлюються і підвищуються кожне 1 липня а також на початку кожного року.

З першого Января 2019 року тарифи на витрату води на людину і водовідведення по місту Москва у відповідність з рішеннями місцевої влади складають:

  • на холодну воду - 38,70 рубля за кубічний метр;
  • на гарячу воду - 191,72 рубля за кубічний метр;
  • за водовідведення - 27,47 рублів за кубічний метр.

Перемножте ці цифри на норми водоспоживання та відведення, підвищувальний коефіцієнт (1,5), і отримаєте цікаву для вас суми! ↵

Хоча зростання тарифів відбувається повільнішими темпами, ніж передбачалося, але мешканців це не обнадіює. Адже при розрахунку без лічильника комунальники враховують ще і коефіцієнт підвищення, що набагато збільшує вартість води.

Розрахунок норми споживання води на людину

Хоча показники, за якими можна розрахувати споживання води, визначаються місцевою владою, сам порядок розрахунку вартості води однаковий для всіх регіонів. Так, при розрахунку вартості спожитої води за відсутності облікового обладнання в квартирі здійснюється з урахуванням наступних факторів:

  • середнього нормативу споживання по дому;
  • тарифу за кубічний метр води;
  • підвищувального коефіцієнта.

Підвищувальний коефіцієнт діє для мешканців, які мають можливість встановити облікову обладнання, але з яких-небудь причин не роблять цього. Станом на 2019 рік цей коефіцієнт дорівнює 1,5 (обгрунтування -постанови Уряду РФ від 29 червня 2016 р № 603).

Конструкція розрахунку, наприклад, якщо в квартирі прописано двоє людей, то приблизний витрата води буде становити порядку по 12-24 кубометрів холодної води, близько 8-16 кубів гарячої, а також 23-46 кубометрів на водовідведення. Обсяг спожитої води множиться на суму тарифу, після чого вийшла сума множиться на показник коефіцієнта.

Крім того, при розрахунку комунальних послуг враховується допомога на оплату послуг ЖКГ, що виділяється малозабезпеченим сім'ям.

Як ведеться облік витрат води в приватному будинку

Хоча встановлюються норми витрати води однаково поширюються як на мешканців багатоквартирних будинків, так і на власників приватних будинків, в приватному будинку витрата води спочатку передбачається більше. Так, самим власникам, що підрахувати реальний витрата без облікового обладнання потрібно врахувати характеристики технічного обладнання, призначеного для використання води.

Зразкові показники норми водоспоживання в заміському приватному будинку наступні:

  • 2-4 кубічних метрів на годину при безперервному використанні води в дачному споруді;
  • 4-6 кубічних метрів води при безперервному використанні води в приватному житловому будинку;
  • 0,5-2 кубометра води в годину при поливі городу.

Зрозуміло, дані показники є усередненими, виведеними з урахуванням наявності в будинку стандартного устаткування, що вимагає витрати води, а також проведених інженерних мереж при будівництві.

Крім того, якщо є свердловина, то можна визначити витрата по потужності насоса і по тому, скільки води він здатний завантажити за годину. Загалом, нормативи споживання для приватного будинку визначаються при проектуванні.

Як ведеться облік витрат води в багатоквартирному будинку без лічильника

У багатоквартирному будинку облік витрат води здійснюється за допомогою показників нормативів споживання і кількості мешканців. Споживання води на утримання спільного майна розподіляється між усіма мешканцями в рівній мірі.

При цьому розподіл відбувається не на кожну квартиру, а на кожного мешканця. Так що власники квартир, де прописано більше людей, платять набагато більшу суму на споживання води.

Чи можна скоротити витрати на водопостачання, лічильники загальнобудинкові

За визначенням без установки лічильника неможливо скоротити витрати на споживання води. Нормативи будуть враховуватися в будь-якому випадку за середніми показниками по району або дому.

Для обліку загальної витрати у багатоквартирному будинку житлові організації або будівельні кооперативи встановлюють загальнобудинкові лічильники. Раніше, коли ще не діяли нормативи споживання, житлові організації розподіляли показники лічильника, з яких вичитували показники лічильників квартири, на всіх мешканців, які не встановлювали лічильники.

З цієї причини хтось платив більше, а хтось менше.

Плата здійснюється не пропорційно витрачання кожною квартирою.

В цілому, сам витрата води скоротити можна. Для цього просто потрібно встановити економічне побутове обладнання, устаткування в туалет, уважніше поставитися до проточній воді з-під крана.

Чи вигідно ставити лічильник

Багато мешканців думають, що за лічильником доведеться платити більше, ніж без нього. Однак вони помиляються. Хоча, в деяких випадках так і є, але при малому споживанні води краще мати лічильник.

Які переваги дає установка лічильника замість плати за нормативами? При наявності облікового обладнання мешканці отримають такі переваги:

  • мешканцям не доведеться платити за перевитрату інших квартир;
  • мешканцям не доведеться платити за місяці, які вони не проживали в квартирі;
  • у них з'явиться можливість економити на витраті води;
  • на них не поширюватиметься підвищувальний коефіцієнт.

В цілому наявність лічильника дозволяє заощадити майже в 1,5 - 2 рази більше грошей за споживання води, ніж коли ми спираємося на розрахунок за нормативами споживання. Так що краще встановити лічильник і платити за те, що використано, ніж платити невідомо за що!

Які переваги дає установка лічильника замість плати за нормативами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online