Як обдурити лічильник: Українці хитрують, щоб полегшити платіжки

  1. Зв'язки на заводі
  2. "Чи не виявить електрик"
  3. вічні боржники
  4. Розглядають закон про покарання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зростання комунальних тарифів прискорив інтерес українців до гаджетам, які нібито можуть зменшити платіжки за електрику, газ і воду.

Продавці пропонують сотні пристроїв і запевняють, що мають поставки «доопрацьованих» лічильників прямо з заводів. А ось постачальники послуг попереджають: штраф за використання таких гаджетів можна виплачувати все життя.

У Раді навіть пропонують ввести кримінальну відповідальність, адже такі прилади впливають на безпеку польотів і провокують важкі хвороби.

Зв'язки на заводі

Одне з найбільш ходових пропозицій - магніти, що зупиняють газові і водяні лічильники. Схема не нова, але останнім часом через космічні сум у платіжках ринок розцвів: магніти в Мережі пропонують сотні продавців, а їх вартість в залежності від потужності коливається від 300 до 1500 грн.

Можна навіть купити готовий лічильник, «прошитий» під «взаємодія» з магнітом. Вартість - 2500-3000 грн, при тому, що «чисті» моделі продають за 600-800 грн. «Дорожче, бо наш лічильник магнітом зупиняється, а з магазину - немає. У наших йде модифікація з заводу (лічильник з металевими деталями, які реагують на магніт). Також на заводі можуть зняти з лічильника магнітну захист », - каже продавець з Києва. «Як використовувати магніт, я поясню, коли встановіть лічильник. Корпус намагнічуватися не буде - магнітик, як 5 копійок », - заспокоює продавець Сергій з Прилук.

Газівники запевняють: ці оголошення - шахрайство. «Магніт не може вплинути на роботу газового лічильника», - сказали нам в прес-службі «Київгазу».

Підтверджує ймовірність «розлучення» і екс-заступник мера Києва з комунальних питань Олександр Мазурчак. Але він не виключає, що можливий і змова продавців «прошитих» лічильників з комунальниками: «Я не виключаю, що лічильники можуть перенастроювати колишні працівники служб, які в темі. Може бути і змова - якщо співробітника, повіряти лічильники, «купили» і він видає сертифікати з печатками про проходження перевірки ».

Може бути і змова - якщо співробітника, повіряти лічильники, «купили» і він видає сертифікати з печатками про проходження перевірки »

При цьому, додає Мазурчак, у контролерів існують і інші способи виявити обман: «Досить прикласти скріпку до лічильника. Якщо прилипне, значить використовувався магніт. Якщо в родині троє людей, а витрачається 100 л води на добу - зрозуміло, що лічильник працює неправильно ».

До слова, деякі домогосподарки йдуть на іншу хитрість. «Якщо мені нікуди поспішати, я відкриваю кран, щоб трохи капало, і підставляю глечик-фільтр. Лічильник не реагує, а мені літр води хвилин за 20 набирається », - каже мешканка Сум Вікторія Степанівна.

"Чи не виявить електрик"

Найзахищенішими вважаються електролічильники. «У сучасних моделях стоять датчики Холла і радіоперешкод, які реагують на спроби хімічити з магнітами. Підносиш магніт - і лічильник перетворюється в «цеглина»: розблокувати можна лише в сервісному центрі », - розповіли« Вістям »на одному з заводів, що виробляють лічильники.

Однак ділки запевняють: навчилися обходити і такий захист. «Ми пропонуємо прилад, який зупиняє сам лічильник, а ви потім можете хоч зварювальний апарат підключити. У нас є більше 200 різновидів, які наші інженери з енергетиками адаптували під особливості майже всіх електролічильників. Якщо лічильник потім знімають на перевірку, то електромеханічні взагалі не показують, що підключався наш прилад, а в електронних з пам'яттю просто буде видно, що в момент підключення електроспоживання не було », - розповідає продавець з Дніпра. Такі «гаджети» коштують від 3,8 тис. Грн до 29 тис. Грн.

Енергетики парирують: заявляючи про безкарність таких схем, продавці лукавлять. «Це« незаконно діючий пристрій », за яке існує адмінвідповідальність. Якщо ми доводимо, що прилад зупиняє лічильник, винуватця караємо на десятки і сотні тисяч гривень. На сучасних лічильниках стоять серйозні механізми захисту - не вірте, якщо говорять, що хтось може безслідно «задавити» «мізки» лічильника », - підкреслив співробітник дирекції з безпеки« Дніпрообленерго »Леонід Мельников.

вічні боржники

Про те, що спроби заощадити таким способом можуть перетворити українця в вічного боржника, свідчать матеріали судового реєстру. Неустойки, які зазвичай виставляють махінаторів постачальники послуг, рідко виявляються менш 10 тис. Грн. Так, 20 січня ужгородський суд на 22 тис. Грн оштрафував жителя Закарпаття, який встановив магніт на електролічильник.

А в Дніпропетровській області контролери виявили втручання в роботу електролічильника в одному з готельних комплексів. «Вбудований індикатор впливу постійного магнітного поля моргає червоним кольором, що підтверджує, що на лічильник впливали магнітом», - йдеться в матеріалах справи. Господарів бази відпочинку оштрафували на 83 тис. Грн.

Грн

Розглядають закон про покарання

Зараз в Раді розглядають законопроект, який передбачає кримінальне покарання за використання пристроїв, які зупиняють лічильники.

«Їх використовують деякі енергоємні підприємства: починаючи від елітних дитячих садків і закінчуючи теплицями, релігійними структурами і навіть судами. Але ці прилади генерують високочастотне випромінювання, яке впливає на здоров'я людей. У нас є висновки Інституту фізіології людини, що ці випромінювачі у людей можуть викликати ракові захворювання. Також в «Украерорусі» мені підтвердили, що ці випромінювачі впливають на безпеку польотів - літаки не можуть сідати, змушені переходити на інші канали зв'язку. Тому за використання таких пристроїв ми пропонуємо ввести кримінальну відповідальність », - розповів« Вістям »нардеп Яків Безбах.

У зв'язку з випадками використання ексклюзивних матеріалів газети "Вести" і сайту vesti-ukr.com без посилань на першоджерело, нагадуємо нашим читачам про закон про авторське право і санкції, передбачені за його недотримання. Ми вітаємо використання наших матеріалів, але тільки з гіперпосиланням на Вести. В іншому випадку залишаємо за собою право звертатися до суду.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online