Квартира в Хабаровську чи Владивостоці: «Битва міст» з'ясує, де жити дешевше (ФОТО: ГОЛОСУВАННЯ)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Житло та ЖКГ - далеко не найприємніші теми для обговорення. На жаль, але без цього не обійдешся. Житловий фонд - це головний біль як для городян, так і для чиновників. Ціна за квадратний метр на Далекому Сході - одна з найвищих по Росії. Як з цим борються в Хабаровську і Владивостоці - розкажуть кореспонденти DVhab.ru і VL.ru.

Хабаровськ

Прості закони економіки свідчать, що при стабільному попиті і збільшенні кількості пропозицій на ринку ціни повинні падати. Складно сказати чому, але в Хабаровську ці механізми категорично не працюють. У кращому випадку вартість нерухомості залишається в тому ж ціновому діапазоні. Нові житлові комплекси з'являються щороку, але відразу купити в них квартиру мало хто здатний. Ще б пак, вартість квадратного метра варіюється від 55 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - в залежності від району міста.

Якщо гаманець не лопається від кількості купюр, то є кілька альтернативних варіантів: вторинка, пайове будівництво, а також покупка квартири в малоповерхових житлових комплексах неподалік від міста. Почнемо з останнього речення, більше схожого на гру в орла і решка. Треба визнати, що везунчики дійсно зустрічаються. Якщо з рівнем удачі все в порядку, то можна отримати досить непогану квартиру за прийнятною ціною. Головний мінус в віддаленості від центру міста. Проблема чи це? Відповідь на це питання легко знайти в недавньому випуску «Битви міст», розповідає про транспорт . На жаль, віра в селища такого типу кілька похитнулася за останній рік. Забудовник економить, а люди страждають - нічого нового. Як приклади можна привести селище "Сонячне місто" або «Крилатське».

Підводних каменів у пайового будівництва не менше. Тут також не вистачає належного спостереження за роботою підрядника. Одні городяни отримують свої квартири в строк, інші чекають нерухомість десятиліттями. Звичайно, це проблема не тільки Хабаровська - наявність ошуканих пайовиків характерно для будь-якого міста Росії. У той же час хотілося б, щоб чиновники крайової столиці першими знайшли вихід з ситуації, що склалася.

Самий перевірений варіант - купити нерухомість на вторинному ринку житла . Ціни на неї відчутно нижче - в середньому близько шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Найбільшою популярністю користуються одно- і двокімнатні квартири в будинках-"хрущовках". Ціну в три мільйони рублів складно назвати копійчаної, але це краще, ніж нічого. Крім того, мова йде про "квадратах" з ремонтом, при цьому розташування такого будинку може виявитися дуже близьким від центру міста. Іпотека в допомогу, після чого з'являється можливість відмовитися від знімання нерухомості. До слова, середня ціна оренди в Хабаровську близько 25 тисяч рублів. Однокімнатна - 20 тисяч, двокімнатна - 27 тисяч рублів, вартість інших прямує до нескінченності.

З кількістю аварійного житла ситуація досить непроста я, хоча і катастрофічною її навряд чи назвеш. На даний момент будинків, непридатних для проживання, в Хабаровську близько 750, і цифра з роками повільно, але зменшується - чи то робота чиновників дає результат, то чи аварійні будівлі розвалюються самі собою. Їм на зміну приходять нові десятиповерхові будинку - в основному саме такі будівлі воліють зводити забудовники.

Що стосується комунальних тарифів, то в Хабаровську зараз діють наступні цифри: гаряча вода - 123,89 за кубічний метр, холодна - 38,95 за той же обсяг, опалення - 1 639,74 за одну гігакалорію. Одноставковий тариф на електроенергію в другому півріччі виріс до 4,27 рубля за один кіловат на годину. Багато це чи мало? Все пізнається в порівнянні, але в центральній частині країни таким цифрам точно не позаздрять.

Владивосток

Сьогодні у Владивостоці зводиться більше 70 новобудов, в тому числі житлових комплексів. Нещодавно здані будинки - переважно висотки від 16 поверхів і вище, часто виростають як гриби на невеликих ділянках землі. Точкова забудова - бич міста: нові будинки тісняться між старими будинками; поруч з ними мало (а часом і зовсім немає) безкоштовних паркувальних місць, зелені і як такої прибудинкової території.
При цьому Владивосток займає шосту сходинку в рейтингу найдорожчих міст Росії за вартістю житла. Цінник на двокімнатну квартиру в новобудові в центрі приморській столиці складе від 4 до 10 млн рублів, на околиці - від 3,5 до 6 млн рублів.

Цінник на двокімнатну квартиру в новобудові в центрі приморській столиці складе від 4 до 10 млн рублів, на околиці - від 3,5 до 6 млн рублів

Російською острові можна придбати житло в середньому за 75 тисяч за кв. м, а на Попова - 26 тисяч рублів (до цього острова міст ще не побудували, так що проблем з транспортом не уникнути). На розкид цін, звичайно, впливає район, поверх, площа квартири: у нас все ще затребувані крихітні гостинки за вартістю однокімнатних квартир в новобудові.
Ще одна суттєва стаття витрат для жителів Владивостока - комунальні послуги. Так, за кіловат електроенергії ми віддаємо 2,83 рубля, за кубометр холодної води - 28,63 рубля, за кубометр гарячої води з липня нинішнього року доводиться платити 152,55 рублів.

Так, за кіловат електроенергії ми віддаємо 2,83 рубля, за кубометр холодної води - 28,63 рубля, за кубометр гарячої води з липня нинішнього року доводиться платити 152,55 рублів

Є в приморській столиці і старенький житловий фонд. Якщо будинок визнають аварійним, мешканців переселяють в нові будинки. Правда, нерідко трапляється, що переїжджати людям доводиться з центру на околицю і в передмістя. Владивосток будується, тут з'являються нові мікрорайони - Снігова Долина, Зелений кут (в минулому - найбільший в Росії автомобільний ринок), Патрокл, Лісовий квартал. Обзаводиться місто танхаусов і котеджними містечками, де можна придбати ділянку разом з сучасним будинком. Земля в передмісті - від Академмістечка і до Супутника - дуже дорога, але владівостокцев продовжують викуповувати ділянки, будувати хто на що здатний: якщо не котеджі, так дачні будиночки. Житлово-комунальне господарство - це одночасно сама набридла і найактуальніша тема. Не має значення, про яке місто йдеться - проблеми є як в Хабаровську, так і у Владивостоці. Де їх менше - тема для чергового ГОЛОСУВАННЯ.

Проблема чи це?
Багато це чи мало?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online