Немає зображення на моніторі, а комп'ютер працює

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить поширеною проблемою, з якою стикаються багато користувачів персональних комп'ютерів, є відсутність зображення на екрані монітора при тому, що системний блок функціонує на перший погляд абсолютно нормально. У статті мова піде про те, як зробити діагностику без допомоги фахівців, які компоненти пристрою необхідно перевірити і як вирішити проблему.

У статті мова піде про те, як зробити діагностику без допомоги фахівців, які компоненти пристрою необхідно перевірити і як вирішити проблему

У статті розглядається конкретна ситуація, коли процесор запускається стандартно: горять всі індикатори, працюють всі вентилятори, пройшов характерний пост-сигнал, після якого починається запуск операційної системи, але монітор не видає будь-якого зображення. Перевірку необхідно здійснювати в певній послідовності, оскільки існують більш поширені причини неполадок і навпаки.

  1. В першу чергу необхідно перевірити, чи коректно підключено. Природно спочатку варто перевірити кабель, який здійснює подачу електричної енергії для функціонування дисплея. Якщо ж він не пошкоджений і підключений правильно, розетка, до якої він з'єднується, також справна і в роз'ємі на моніторі (якщо кабель не упаяний) немає дефектів, то слід перейти до видеокабель. Найчастіше для передачі відеосигналу використовується кабель VGA, а останнім часом стає популярним стандарт HDMI, однак роз'єми для нього є виключно в найновіших моделях моніторів. Етапи перевірки даного компонента мало чим відрізняються від попереднього. Якщо причина неполадки була знайдена, і вона полягала в одному з кабелів, то вирішити її можна досить просто - замінити або полагодити дефектний шнур.
  1. Так як етап подачі зображення на екран настає ще при запуску BIOS, проблема цілком може ховатися там. Природно при відсутності зображення поміняти будь-які настройки буде проблемно, але ось скинути їх можна. Для цього буде потрібно відкрити системний блок і витягнути батарейку, що знаходиться на материнській платі. Багато хто навіть не здогадуються про її існування, а насправді така «крихітка» зберігає в собі найважливіші настройки BIOS і в разі її відсутності комп'ютер кожен раз запускається зі значеннями за замовчуванням. Дістати її необхідно всього на кілька хвилин і потім повернути на місце. Можливо, проблема буде вирішена.
  2. Далі необхідно перевірити працездатність і коректність установки оперативної пам'яті. Дістати плати з системного блоку труднощів не складе, а функціонал їх в комп'ютері настільки великий, що цілком можливо монітор не отримує зображення саме через збій в даному компоненті. Можна скомбінувати дану дію з витяганням батарейки, оскільки займають все не більше 5 хвилин. Плати оперативної пам'яті необхідно не тільки витягнути, а й очистити від пилу (не руками!). Краще використовувати серветку, яка не залишить волокон на контактах. Також варто почистити і гнізда для установки плат.
  3. Далі необхідно перевірити працездатність відеокарти, оскільки це найважливіше пристрій, який відповідає за подачу відеосигналу на монітор, за якість зображення, а також за продуктивність всього, що функціонує в безпосередньому контакті з відеозображенням. В першу чергу необхідно від'єднати пристрій і очистити його від пилу. Далі перевіряємо пластину, на якій нанесені всі контакти, резистори, транзистори і т.д., якщо на ньому є темні плями, то це свідчить про неодноразове перегрів пристрою, що могло призвести до виникнення неполадок. Проблема оперативно може бути вирішена заміною відеокарти або підключенням кабелю в інший кінець, якщо в комп'ютері є дискретний відеоадаптер (вбудований в материнську плату). Ремонт же неробочого пристрої можуть виконати тільки в сервісному центрі. Зрештою, для повернення комп'ютера повної функціональності доведеться через час придбати нову відеокарту, можливо, з кращими технічними характеристиками, що стане ще і обновкою для комп'ютера.
  4. Ховатися неполадка може і в блоці живлення (БП), оскільки даний пристрій подає електричний струм, попередньо перетворюючи його, на всі пристрої в комп'ютері. Відповідно, несправність БП може привести до того, що візуально комп'ютер буде запускатися, але струму буде вистачати лише на розкрутку кольорів і миготіння індикаторів. В цей же час відеокарта просто не буде починати свою роботу синхронно з іншими компонентами. Проблема вирішується також заміною або ремонтом в сервісному центрі.
  5. Банальної може бути проблема викликана запиленням основних функціональних частин комп'ютера. Очищати комп'ютер і зовсім рекомендується регулярно, оскільки запилені контакти можуть не спрацьовувати при запуску, запилені кулер не будуть ефективно охолоджувати пристрої, а запилена відеокарта в певний момент і зовсім може перегоріти. Очищення можна виконувати за допомогою звичайного пензлика і пилососа на слабкій потужності, або з використанням компресора або балончика із стислим повітрям.
  6. Якщо всі вищеописані способи не дали очікуваного результату, то останнім етапом перевірки повинна стати оцінка працездатності материнської плати і (вкрай рідко) процесора. Самостійно людина, що не володіє певним набором знань в електротехніці, навряд чи зможе вирішити проблему і виконати діагностику. Звичайно, можна перепаяти вийшли з ладу конденсатори, але не більше того. Якщо несправність зачаїлася саме в одному із зазначених компонентів, то звертатися доведеться в сервісний центр.

Зазвичай всі процедури, описані в даній статті, при послідовному їх проведенні допомагають впоратися із зазначеною проблемою. Головне дотримуватися інструкції, оскільки будь-яка дрібниця може насправді блокувати подачу відеосигналу на монітор. Якщо ж проблема не вирішується, то варто звернутися в сервісний центр, тому що виконувати ремонтні роботи повинні фахівці. Природно, якщо це не стосується ремонту електричного кабелю, який може бути виконаний будь-яким технічно підкованим господарем.

РЕКОМЕНДУЄМО ДЛЯ ЧИТАННЯ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online