Великі гроші міста-героя

  1. труба грошей
  2. Казначейство поза грою
  3. Гроші йдуть в Саки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як влади «втрачають» отримані з федерального бюджету мільярди, ключові підприємства опиняються на межі закриття, зате у «своїх» є бізнес з маржинальністю понад 100 000%

Протягом останніх двох років в Росії існують три суб'єкти, які отримують з державної скарбниці спеціальні, іменні дотації: Чечня, Крим і Севастополь. Допомога цих регіонів прописується в держбюджеті окремими рядками.

Севастополь у 2017 році отримав у вигляді спеціальної дотації 5,17 мільярда рублів, в 2018-м - 5,4 млрд. Ці гроші виділяються «на збалансованість бюджету» міста - на відміну від дотацій «на вирівнювання бюджетної забезпеченості», які отримують більшість регіонів РФ; ці гроші не прив'язані до якихось конкретних проектів: влада Севастополя можуть розпоряджатися ними на свій розсуд.

Крім того, Севастополь отримує і інші види дотацій, в тому числі в рамках Федеральної цільової програми розвитку Криму (ФЦП). За п'ять років з державного бюджету місту було перераховано понад 75 млрд рублів. Економіка Севастополя залежить від федеральних грошей більше ніж на 50%.

Відразу після «кримської весни» севастопольські політики заявляли про необхідність зробити місто економічно незалежним. «Якщо місто буде [бюджетно] дефіцитним, то говорити нема про що: ні про які серйозні соціальні програми, ні про розвиток. Для того щоб забезпечити розвиток, потрібно спочатку навчитися заробляти гроші », - говорив речник міського Законодавчих зборів і директор Агентства стратегічного розвитку Севастополя Олексій Чалий.

Потім був відомий конфлікт Чалого з губернатором міста Сергієм Меняйло, звинувачення на адресу градоначальника в тому, що він не хоче розвивати економіку. І врешті-решт - догляд Чалого і Меняйло з керівних постів.

Політичні скандали продовжилися і при новому губернаторі Дмитрові Овсяннікова. Дійшло до того, що в грудні 2017 Законодавчі збори ледь не провалив прийняття бюджету на 2018-2020 рр .: депутатів не влаштовували плани уряду скоротити на 30% фінансування Контрольно-рахункової палати.

За політичними чварами економічний розвиток Севастополя як-то відійшло на другий план. Навіть самі міські чиновники називають інвестклімат Севастополя «негативним». Тим часом витрати міста з кожним роком збільшуються: у 2015 році вони становили 25,3 млрд рублів, в 2018 повинні скласти 39,5 млрд, а в 2020 році - 42,2 млрд рублів.

Оплачувати ці витрати, швидше за все, доведеться знову державної скарбниці. Але що ж сам Севастополь? «Нова газета» досліджувала економіку міста-героя і з'ясувала:

- місцева влада сама відмовляються від вигідних інвестпроектів - і визнають це;

- ключові підприємства міста стоять на межі банкрутства, а значна частина малого і середнього бізнесу вже збанкрутує;

- дотації з федерального бюджету частково «губляться» в лопнули банках, витрачаються нецільовим чином і дістаються компаніям з сумнівною репутацією.

труба грошей

Як влади «втрачають» отримані з федерального бюджету мільярди, ключові підприємства опиняються на межі закриття, зате у «своїх» є бізнес з маржинальністю понад 100 000%   Протягом останніх двох років в Росії існують три суб'єкти, які отримують з державної скарбниці спеціальні, іменні дотації: Чечня, Крим і Севастополь

Фото: Катерина Рєзнікова

Найбільш дорогим севастопольським проектом, який планується реалізувати за рахунок коштів федерального бюджету, є будівництво каналізаційних очисних споруд «Південні». З їх допомогою місто має вирішити проблему з щорічним скиданням в Чорне море 25 млн кубометрів неочищених стоків: відходи людської життєдіяльності в обсязі 10 000 олімпійських басейнів впадають прямо в море в Балаклаві, в районі Нахімовського училища (Стрілецька і Піщана бухти) та Блакитній бухті - улюблених місцях для купання. Вирішити цю проблему вкрай важливо для залучення туристів. Особливо в світлі відкриття Кримського моста.

На будівництво «Південних» з федерального бюджету виділено 6,8 млрд рублів. З них в роботу на цей момент пущено 2,055 млрд - ці гроші перераховані в якості авансу підряднику, санкт-петербурзької компанії «Біотехпрогресс».

Однак, за даними «Нової газети», будівництво очисних споруд може бути зірвано. Згідно з документами, які опинилися в розпорядженні редакції, велика частина авансу була банально загублена: близько 1,5 млрд рублів зникли в лопнула пітерському банку «ОФК», близько 250 млн були витрачені нецільовим чином, ще близько 250 млн «з'їли» податки. Через колосальної втрати коштів реалізація всього проекту зараз повисла на волосині.

Казначейство поза грою

Держконтракт на будівництво «Південних» була укладена 25 грудня 2017 року. Згідно з його умовами, для перерахування коштів на будівництво очисних споруд «Біотехпрогресс» повинен був відкрити спеціальний рахунок у Федеральному казначействі.

Але вже 26 грудня між урядом Севастополя і підрядником було укладено додаткову угоду, в якому вказувалося, що гроші будуть перераховані не на рахунок в казначействі, а на рахунок «Біотехпрогресса» в пітерському банку «ОФК», який на той момент обіймав 83-е місце в рейтингу банків РФ.

29 грудня 2017 року уряд Севастополя перерахувало підряднику на рахунок в «ОФК» аванс у розмірі 2 055 864 000 рублів.

Протягом 4 місяців справи йшли своєю чергою: «Біотехпрогресс» обгородив дві ділянки під будівництво і найняв охорону.

А 16 квітня сталося непередбачене - Центробанк відкликав ліцензію у банку «ОФК». Регулятор пояснив, що банк використовував «ризиковану бізнес-модель», фінансуючи взаємопов'язані підприємства алкогольної галузі. Як з'ясувала «Нова газета», мова йде про видачу банківських гарантій Північно-Кавказьким алкогольним заводам, розливають горілку для компанії «Статус-груп». У лютому 2018 року «Статус-груп» заявила про своє банкрутство. Заводи по розливу алкогольної продукції перестали обслуговувати свої кредити ще в кінці 2017 року.

Перевірка Контрольно-рахункової палати Севастополя (її результати є в розпорядженні редакції) встановила, що через проблеми з кредитуванням алкогольних підприємств банк «ОФК» повністю втратив власний капітал. До такого ж висновку прийшов Агентство зі страхування вкладів.

- Таким чином, більша частина авансу, перерахованого «Біотехпрогрессу» і розміщеного на рахунках «ОФК», була загублена, - констатує джерело «Нової» в уряді Севастополя.

Тут постає питання: з чиєї ініціативи 2,055 млрд рублів були розміщені не в Федеральному казначействі, як це встановлювалося початковими умовами контракту, а в банку, «використовує ризиковану бізнес-модель»?

У розпорядженні «Нової» виявилися дані з проекту доповіді Головного контрольного управління Севастополя, який повинен найближчим часом лягти на стіл губернатора міста. У доповіді гендиректор «Біотехпрогресса» Денис Петров заявляє: «Питання формування та зміни умов державного контракту не відносяться до компетенції підрядника». Відразу три джерела «Нової газети» в уряді Севастополя підтвердили: ініціатива змінити Федеральне казначейство на «ОФК» виходила від уряду міста, а один з них уточнив, що ініціатором заміни був заступник губернатора Михайло Демиденко, який очолює міський департамент капітального будівництва.

- Демиденко раніше очолював комітет з будівництва Санкт-Петербурга. «ОФК» - пітерський банк, - пояснило джерело.

«Нова газета» звернулася в апарат Михайла Демиденко з проханням прокоментувати, чи дійсно він мав відношення до вибору «ОФК». Заступник губернатора відповів особисто, повідомивши, що ніякої участі в виборі банку не приймав.

Уряд Севастополя у відповідь на офіційний запит «Нової газети» з проханням пояснити, з чиєї ініціативи казначейство було замінено на «ОФК», відповіло наступне: «Державний контракт по об'єкту« КОС Південні »полягав від імені казенного установи« Управління по експлуатації об'єктів міського господарства ». <...> З урахуванням положень наказу Мінфіну РФ від 08.12.2017 № 220н, визначеність щодо необхідності казначейського супроводу контрактів для забезпечення державних потреб суб'єкта РФ, що укладаються на суму 100 000 рублів і більше, придбала завершеність лише після вступу зазначеного підзаконного нормативного акту в силу - 05.01.2018, тому державний контракт № 15 КОС-ЕА і додаткову угоду до нього укладені відповідно до положень законодавства, що діють на момент укладання угоди ».

Іншими словами, заміна казначейства на «ОФК» була законною, а пояснювати, з чиєї ініціативи ця заміна відбулася, в уряді Севастополя не стали.

Позиція уряду Севастополя виглядає дивною з огляду на те, що в кінці липня Слідчий комітет порушив кримінальну справу проти колишнього начальника Управління по експлуатації об'єктів міського господарства Севастополя Олександра Антюфеева, який підписав угоду про заміну казначейства на «ОФК». «У грудні 2017 року виконував на той момент обов'язки директора Управління уклав держконтракт з АТ НПП« Біотехпрогресс »на суму майже в 7 мільярдів рублів на виконання робіт з будівництва зазначеного об'єкта, а потім - ще додаткову угоду до нього з незаконним винятком положень про необхідність казначейського супроводу », - заявили в прес-службі відомства.

Співрозмовники «Нової газети» в уряді Севастополя називають Антюфеева стрілочником. «Менеджер середньої ланки не може приймати рішень по мільярдних проектів», - відзначають вони.

Гроші йдуть в Саки

Однак говорити, що все 2,055 млрд рублів авансу «згоріли» в «ОФК», - перебільшення. Як встановила «Нова газета», чисті втрати авансу від банкрутства кредитної організації склали лише близько 1,5 млрд рублів. Кошти, що залишилися частково були витрачені нецільовим чином: так, «Біотехпрогресс» перевів 30 млн рублів ТОВ «Кодар», яке будує зливову каналізацію в кримському місті Саки. ще 143 800 000 рублів були переведені пітерському ТОВ «Гідронефтестрой», одним із співзасновників якого раніше був Денис Петров, гендиректор «Біотехпрогресса».

ще   143 800 000   рублів були переведені пітерському ТОВ «Гідронефтестрой», одним із співзасновників якого раніше був Денис Петров, гендиректор «Біотехпрогресса»

Денис Петров. Фото: Біотехпрогресс

Сам Денис Петров в ході перевірки, організованої урядом Севастополя, заявив, що гроші, виділені на будівництво «Південних», стороннім організаціям не переводилися. Однак факт проведення операцій підтверджується виписками з банківського рахунку.

Головне контрольне управління Севастополя, яка проводила перевірку «Біотехпрогресса», також зафіксувало переведення частини коштів авансу на рахунку компанії в Ощадбанку. На прохання «Нової газети» прокоментувати інформацію про порушення при використанні бюджетних коштів начальник контрольного управління Сергій Єлізаров відповів відмовою. Він також зазначив, що відомості про результати перевірки, які опинилися в розпорядженні «Нової газети», «носять лише попередній характер».

Представники компанії «Біотехпрогресс» на офіційний запит «Нової газети" не відповіли.

Чи будуть здані очисні споруди - відкрите питання. За словами наших джерел в уряді Севастополя, «Біотехпрогресс», незважаючи на втрату 2 млрд рублів, добудувати їх готовий. Але з істотним відставанням від графіка: за перший і другий квартали 2018 року компанія встигла виконати лише близько 10% запланованих робіт.

Випадок з очисними спорудами «Південні» - не перший в Севастополі, коли федеральні гроші опиняються в руках людей і компаній з неоднозначною репутацією. Так, в грудні 2017 року 1 млрд 59 млн рублів за Федеральну цільову програму розвитку Криму і Севастополя були виділені ТОВ «Глассок Крим» на проведення реконструкції Парку Перемоги. Згодом в розпорядженні «Нової газети» виявилися матеріали кримінальної справи стосовно гендиректора «Глассок Крим» Олександра Пожарського. Слідчий комітет підозрює його в ухилянні від сплати податків на загальну суму 104 646 529 рублів. Бізнесмену може загрожувати до 6 років позбавлення волі. На даний момент, за нашими даними, рахунки компанії заморожені, розслідування кримінальної справи триває, а більша частина робіт в Парку Перемоги припинена.

Про що стоять на межі банкрутства ключових підприємствах Севастополя (включаючи знаменитий винзавод «Інкерман»), про супермаржінальном мисливському бізнесі, який платить місту 145 рублів 21 копійку на рік, і про те, як влада відмовляється від інвесторів, готових приносити мільярди, читайте в наступному номері .

Але що ж сам Севастополь?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online