Як жити з поганою кредитною історією в Казахстані?

  1. Що таке кредитна історія?
  2. Перше кредитне бюро зберігає історію 10 років з отримання останньої інформації
  3. Як перевірити кредитну історію онлайн?
  4. Як взяти кредит з поганою кредитною історією?
  5. Регулярність платежів і відсутність прострочень - головні критерії для банку
  6. Поради експерта: як не зіпсувати кредитну історію
  7. Послуга «Допоможу з поганою кредитною історією»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато стикаються з ситуацією, коли взятий кредит, а можливості його погашати немає. В такому випадку краще не пускати справу на самоплив - несплата може зіпсувати вашу кредитну історію. Що таке кредитна історія і як з нею жити, порталу kn.kz розповів директор Управління по роботі з проблемною заборгованістю фізичних осіб ДБ АТ «Ощадбанк» Жолдаса Бектурганов.

Про те, що робити, якщо прийшли колектори, читайте тут .

Що таке кредитна історія?

Кредитна історія - це вся інформація про ваших позиках і заборгованості. У ній зазначено, як ви платили за рахунками, чи були борги, виконувався чи графік платежів.

Детальніше, де зберігається кредитна історія, і що вона з себе представляє, нам розповів директор Управління по роботі з проблемною заборгованістю фізичних осіб ДБ АТ «Ощадбанк» Жолдаса Бектурганов: «Кредитна історія - це інформація про позичальника, яка містить відомості про зобов'язання клієнта перед банком за кредитними договорами та їх виконання. Кредитна історія передається в бюро кредитних історій тільки при наявності на це письмової згоди позичальника. Кредитні історії зберігаються в ТОО «Перше кредитне Бюро». Кожен житель Республіки Казахстан може отримати виписку по своєї кредитної історії. Для цього достатньо мати лише персональний комп'ютер з виходом в інтернет і електронно-цифровий підпис. Один раз на рік виписку можна отримати безкоштовно. У наступних випадках вона буде платною ».

Перше кредитне бюро зберігає історію 10 років з отримання останньої інформації

Все, пов'язане з кредитними історіями, регулюється Законом «Про кредитні бюро та формуванні кредитних історій в Республіці Казахстан» Все, пов'язане з кредитними історіями, регулюється Законом «Про кредитні бюро та формуванні кредитних історій в Республіці Казахстан». За статтею 25 на надання інформації по вашим позиками в Кредитне бюро потрібно вашу згоду. Але при цьому пункт 4 статті 25 говорить, що не потрібно вашої згоди на надання негативної інформації і надання кредитних звітів, що містять негативну інформацію про вас.

Тобто якщо у вас несплата і прострочення, великі борги, то приховати ви цього не зможете - навіть якщо не підпишете згоду, все одно негативна інформація піде в історію.

Без кредитної історії теж можна жити, однак якщо захочете взяти позику, то краще дати згоду на надання інформації про вас як про позичальника - так вище ймовірність, що банк схвалить ваш запит.

Як законно зменшити виплати по кредиту, читайте в спеціальному матеріалі .

Отже, у вашій кредитній історії буде вказано:

  • вся інформація про вас, як про позичальника - показуються всі кредитні договори, кредитори, ставки і суми позик, терміни виконання;
  • як ви виконуєте зобов'язання - чи є на даний момент прострочення, заборгованості. Наявність штрафних санкцій, випадки неповернення;
  • інформація в звіті буде не тільки від кредитів банків, але і лізингових та інших компаній, які пропонують свої послуги, товари в розстрочку;
  • кількість запитів кредитної історії на вас як позичальника з різних банків і кредитних організацій.

Згідно із законом кредитна історія в Казахстані зберігається протягом 10 років з дати отримання останньої інформації.

Іпотека в Казахстані: рейтинг банків на червень 2017 року >>>

Як перевірити кредитну історію онлайн?

Наші читачі також часто запитують, як дізнатися свою кредитну історію. Важливо знати, що вся інформація про кредитні історії - це прерогатива ТОО «Перше кредитне Бюро» (ПКБ). Взяти кредитну історію можна, звернувшись в ПКБ, а також доступна кредитна історія онлайн через портал egov.kz.

Отримати консультацію щодо отримання кредитної історії в режимі онлайн можна через цілодобовий Контакт-центру за номером 1414.

Через egov.kz кожен громадянин може отримати кредитну історію і перевірити її за 15 хвилин. Це послуга «Отримання персонального кредитного звіту» в рубриці «Податки та фінанси», розділ «Економіка та Фінанси». Для звіту вам знадобиться платіжна карта будь-якого банку і ЕЦП.

9 причин, за якими вам можуть відмовити у видачі іпотеки >>>

Як взяти кредит з поганою кредитною історією?

Що означає «погана кредитна історія» Що означає «погана кредитна історія»? Загалом, для банку кредитна історія - це гарант вашої надійності як позичальника. Погана кредитна історія - це завжди ризик, що ви не зможете нести зобов'язання.

«Маючи погану кредитну історію, в якій відображена тривала прострочення, позичальникові буде вкрай проблематично отримати кредит в будь-якому казахстанському БВУ. Так як, якщо раніше позичальник порушував свої зобов'язання перед банком, то наступний кредитор має підстави відмовити у видачі кредиту - розповідає порталу експерт Жолдаса Бектурганов. - Немає гарантії, що клієнт буде відповідати за своїми зобов'язаннями вчасно, - історія адже показала. Для банку видавати кредити клієнтам, які мають погану кредитну історію, це ризики ».

Інше питання - чи є якісь пом'якшувальні умови, які можуть спонукати банк зробити вам виняток і видати кредит? «Як таких пом'якшуючих факторів у випадку з поганою кредитною історією для позичальника немає. У кожної кредитної організації свої критерії оцінки кредитних історій, які поділяються на кілька видів, наприклад: стандартні, сумнівні, безнадійні і так далі. За цими критеріями оцінюється кредитна історія клієнта і приймається рішення про видачу позики », - пояснює пан. Бектурганов.

Про те, як впоратися з іпотечними боргами, читайте в статті .

Регулярність платежів і відсутність прострочень - головні критерії для банку

Найчастіше банки не розглядають невеликі прострочення як причини відмови (якщо прострочення не більше 5 днів, то це взагалі не страшно, навіть якщо таких прострочень буде кілька). Також не впливають на рішення і помилки самого банку (наприклад, платіж не пройшов вчасно через збій в системі) - вам буде тільки необхідно взяти з банку документ-підтвердження, що цей мінус в кредитній історії не з вашої вини.

Найважливіші чинники для більшості БВУ:

  1. Регулярність платежів;
  2. Відсутність тривалих прострочень - середній ступінь тяжкості дорівнює простроченні до 5 до 35 днів, якщо вона одноразова, то отримати кредит буде не складно. Якщо є непогашений кредит, були судові тяжби, штрафи, то кредитна історія вважається поганою і більшість банків не хочуть співпрацювати з таким позичальником.

Ще існує такий нюанс, що при поганою кредитною історії банк може надати кредит, наприклад, на менш вигідних умовах - ставка буде трохи вище або сума позики мінімальної і т.д. І чи варто говорити, що з взяти іпотечний кредит з поганою кредитною історією зараз практично неможливо.

Застава квартири: що важливо знати позичальникові >>>

Поради експерта: як не зіпсувати кредитну історію

Що робити, щоб не зіпсувати кредитну історію нашим читачам радить експерт Жолдаса Бектурганов: «Для того щоб не зіпсувати свою кредитну історію:

  1. Потрібно розраховувати свої фінансові можливості при оформленні кредиту,
  2. Потрібно дотримуватися графіка погашення, який видається при видачі кредиту, в ньому відображена дата і сума щомісячного платежу.
  3. Краще погашати кредит заздалегідь, до настання дати за графіком.
  4. Якщо у позичальника виникли фінансові проблеми, про це потрібно негайно сповістити банк, причому робити це потрібно заздалегідь до дати погашення кредиту за графіком.
  5. Обов'язково потрібно ознайомитися з кредитним договором, він відображає ті умови, які обов'язково необхідно дотримуватися позичальникові, щоб не зіпсувати кредитну історію. Так само там описані дії на випадок виникнення у позичальника фінансових проблем ».

Тому якщо у вас є труднощі з виплатами по кредиту, то краще піти в банк і написати лист з проханням про відстрочення платежу в зв'язку з тимчасовими труднощами. Зазвичай банки йдуть назустріч.

Як в Казахстані вигідніше вирішити житлове питання: купити в іпотеку, орендувати або побудувати самому >>>

Послуга «Допоможу з поганою кредитною історією»

Якщо ви бачите оголошення «допоможемо з кредитом, з поганою кредитною історією» або вам запропонували таку послугу, то знайте - це шахрайство! Директор Управління по роботі з проблемною заборгованістю фізичних осіб ДБ АТ «Ощадбанк» Жолдаса Бектурганов радить нашим читачам: «Не існує такої людини, яка змогла б« почистити »Вашу кредитну історію. Якщо Вам надійшли такі пропозиції або обіцянки, знайте це шахрай, такій людині краще не довіряти. Перше Кредитне Бюро, - це база даних, яка оновлюється автоматично. Якщо банк відмовив клієнтові у видачі кредиту, через погану кредитну історію, тут позичальникові вже ніхто не допоможе ».

Виправити можна тільки помилки самого банку - ПКБ виправляє їх, отримавши від банку-кредитора підтвердження, що дана прострочення (або будь-який інший негатив в кредитній історії) стався з вини банку.

Фото: brokerone.ru

інформаційна служба kn.kz

Що таке кредитна історія?
Як взяти кредит з поганою кредитною історією?
Що таке кредитна історія?
Що означає «погана кредитна історія»?
Інше питання - чи є якісь пом'якшувальні умови, які можуть спонукати банк зробити вам виняток і видати кредит?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online