Індексація заробітної плати в 2019 році в комерційних організаціях

  1. Індексація зарплати в комерційних організаціях: правила 2019 року
  2. терміни індексації
  3. На скільки індексувати
  4. Штрафи за непідвищення
  5. Які виплати індексувати
  6. Порядок збільшення та документи
  7. Формулювання в колективному договорі
  8. Формулювання в положенні про оплату праці
  9. Наказ про індексацію
  10. Додаткова угода до договору
  11. Відповіді на часті питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У 2019 всі комерційні роботодавці зробити індексацію зарплати працівників на рівень інфляції

У 2019 всі комерційні роботодавці зробити індексацію зарплати працівників на рівень інфляції. Для цього потрібно грамотно оформити документи. Роботодавців, які не підвищать на цей мінімум виплати, чекають серйозні штрафи. Журнал "Спрощенка" отримав офіційний коментар від Роструда по порядку зростання оплати в комерційних організаціях.

Зверніть увагу, що з'явився список компаній, в яких збільшення скасовано. Дивіться правила в журналі "Спрощенка".

Індексація зарплати в комерційних організаціях: правила 2019 року

Всі комерційні роботодавці повинні проіндексувати виплати працівникам на рівень інфляції. Про це повідомив Мінпраці в листі від 24.12.2018 № 14-1 / ООГ-10305 (є в розпорядженні журналу «Спрощенка»). Як зазначив Роструд, ТК РФ наказує індексувати виплати раз на рік на рівень інфляції. У статті 134 ТК РФ мова йде як про комерційні роботодавців, так і бюджетних. Тому компанії та ВП, у яких є працівники, повинні провести збільшення незалежно від форми власності.

Якщо за підсумками календарного року підвищення не було, то роботодавця оштрафують. А наглядові та судові органи змусять перерахувати деньогі з урахуванням інфляції і доплатити податки.

Роботодавці-приватники самі визначають порядок підвищення (ст. 134 ТК). Якщо порядку немає, це порушення. Трудінспектори вправі зобов'язати фірму затвердити порядок.

Видайте окреме положення про підвищення або пропишіть порядок підвищення в іншому локальному акті - положенні про оплату праці, наказі керівника.

Правила ви маєте право також записати в колективному договорі, якщо у компанії є подібний документ. Зразки всіх документів для оформлення повишнія ми наведемо в статті, ви їх можете скачати, підставити свої дані і роздрукувати.

терміни індексації

Терміни встановлюються в колективному договорі з працівником. Зазвичай це 1 лютого, так як до цього часу Росстат оголошує офіційну інфляцію за минулий рік.

Але це може бути і інший день. Наприклад, 1 січня або 1 квітня. Зверніть увагу, що підвищення йде на рік. Тобто це буде 1 квітня, то наступне підвищення відбудеться 1 квітня наступного року.

Якщо підвищення з 1 лютого, то виплати за лютий працівники повинні отримати вже в збільшеному розмірі. І отримувати таку зарплату вони будуть до 1 лютого наступного року, коли відбудеться чергове зростання.

На скільки індексувати

за даними Росстату інфляція за 2018 рік склав 4,3%. Саме на цей мінімум має бути підвищення. Згідно із законом роботодавець будь-якої форми власності зобов'язаний індексувати виплати раз на рік на рівень інфляції.

Якщо за підсумками календарного року підвищення не було, то роботодавця оштрафують. А наглядові та судові органи змусять перерахувати гроші з урахуванням інфляції і доплатити податки.

До речі, проіндексувати треба не всі виплати, тобто роботодавець на зростанні навіть може заощадити. Детальніше про це ми розповіли в розділі "Які виплати індексувати".

Штрафи за непідвищення

Штрафи за те, що працівникам не була збільшений оклад, передбачені в статті 5.27 НК РФ:

Для посадових осіб - попередження або штраф від 1000 до 5000 руб.
Для підприємців - від 1000 до 5000 руб.
Для організацій - від 30 000 до 50 000 руб.

Які виплати індексувати

Фірма має право прописати, що індексує тільки оклади (лист Роструда від 19.04.2010 № 1073-6-1). Більшість доплат (за нічний час, вихідні та ін.) Фірми і так вважають у відсотках від окладу, тому ці виплати також виростуть після підвищення.

Деякі фірми вважають, що можуть відмовитися від індексації окладів, якщо платять премії. Але це помилка, за яку компанію оштрафують (рішення Свердловського обласного суду від 19.04.2017 № 72-481 / 2017). Адже виплата премій - це право, а індексація - обов'язок.

Порядок збільшення та документи

Відповіді на часті питання дивіться в кінці статті. Наприклад, ви дізнаєтеся, чи покарають фірму, яка щорічно підвищує ставки, а порядок підвищення не затвердила.

Тепер перейдемо до порядку і оформлення документів. Порядок повинен встановити роботодавець сам в колективному договорі, угоді, локальному нормативному акті - зразки дивіться нижче.

Формулювання в колективному договорі

Пропишіть в договорі умова: Роботодавець зобов'язується здійснювати індексацію відповідно до чинного законодавства РФ на підставі даних Держкомстату Росії про індекс споживчих цін. Роботодавець зобов'язується здійснювати індексацію не рідше одного разу на квартал.

Завантажити колективний договір Завантажити колективний договір

Формулювання в положенні про оплату праці

Пропишіть в договорі умова: Оклад Працівника індексується у зв'язку з ростом споживчих цін на товари та послуги. Після закінчення кожного кварталу Роботодавець проводить збільшення окладів співробітників відповідно до індексу зростання споживчих цін, певним на підставі даних Росстату. Оклад з урахуванням індексації виплачується Працівникові починаючи з першого місяця кожного кварталу.

Завантажити положення про оплату праці Завантажити положення про оплату праці

Наказ про індексацію

Після того, як в вищезгаданих документах ви прописали всі умови, видайте наказ .

Видайте наказ директора. Вкажіть, з якого числа підвищуєте виплати працівникам. Поставте в наказі коефіцієнт і дату, з якої будете нараховувати нові оклади.

Завантажити наказ про індексацію Завантажити наказ про індексацію

Додаткова угода до договору

Також необхідно скласти додаткові угоди до трудових договорів. Роздрукуйте угоди з новими окладами і дайте підписати працівникам.

завантажити додаткову угоду завантажити додаткову угоду

Відповіді на часті питання

Чи зобов'язане мікропідприємств затверджувати положення про індексацію?

Мікропідприємств може не затверджувати положення, якщо укладає з працівниками типові трудові договори (ст. 309.2 ТК і постанова Уряду від 27.08.2016 № 858). Тоді порядок пропишіть в пункті 15 контракту.

Чи можна підвищувати оклад раз в п'ять років?

Це ризиковано. Безпечніше індексувати не рідше одного разу на рік - разом з ростом споживчих цін.

Чи покарають фірму, яка щорічно підвищує виплати, а порядок не затвердила?

Трудінспектори зажадають усунути порушення або відразу оштрафують за те, що фірма не затвердила порядок (рішення Пермського крайового суду від 03.05.2017 № 7-764-2017 (21-485 / 2017)). Скасувати штрафи вдається, якщо трудінспектори погано вивчили документи фірми (постанова Верховного суду від 17.05.2017 № 46-АД17-24).

Чи потрібно за два місяці інформувати працівників про майбутню індексації?

Ні не потрібно. За два місяці ви зобов'язані повідомляти працівникам про нові умови трудового договору, пов'язаних зі зміною організаційних або технологічних умов праці (ст. 74 ТК). А індексація до подібних змін не відноситься.

Чи може бути індексація негативною?

Не може. Роботодавець не має права зменшити ставки, якщо споживчі ціни знизилися за минулий рік.

Стаття по темі: Всі випадки, коли фірми зобов'язані перерахувати допомоги в 2019 році

Чи можна підвищувати оклад раз в п'ять років?
Чи покарають фірму, яка щорічно підвищує виплати, а порядок не затвердила?
Чи потрібно за два місяці інформувати працівників про майбутню індексації?
Чи може бути індексація негативною?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online