Доплата за вислугу років | Читайте статті журналу Кадрове справу

  1. Доплата за вислугу років Хто має право на доплату за вислугу років і як вона оформляється. Зі статті...
  2. Детальніше про доплату читайте тут:
  3. Доплата за вислугу років державним службовцям
  4. Надбавки до зарплати муніципальним службовцям
  5. На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів,...
  6. Доплата за вислугу років військовослужбовцям
  7. Підрахунок стажу для визначення права на надбавку
  8. Наказ про надбавку за стаж роботи
  9. Складаючи наказ, потрібно вказати:
  10. Доплата за вислугу років
  11. Зі статті ви дізнаєтесь:
  12. Детальніше про доплату читайте тут:
  13. Доплата за вислугу років державним службовцям
  14. Надбавки до зарплати муніципальним службовцям
  15. На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів,...
  16. Доплата за вислугу років військовослужбовцям
  17. Підрахунок стажу для визначення права на надбавку
  18. Наказ про надбавку за стаж роботи
  19. Складаючи наказ, потрібно вказати:
  20. Доплата за вислугу років
  21. Зі статті ви дізнаєтесь:
  22. Детальніше про доплату читайте тут:
  23. Доплата за вислугу років державним службовцям
  24. Надбавки до зарплати муніципальним службовцям
  25. На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів,...
  26. Доплата за вислугу років військовослужбовцям
  27. Підрахунок стажу для визначення права на надбавку
  28. Наказ про надбавку за стаж роботи
  29. Складаючи наказ, потрібно вказати:
  30. Доплата за вислугу років
  31. Зі статті ви дізнаєтесь:
  32. Детальніше про доплату читайте тут:
  33. Доплата за вислугу років державним службовцям
  34. Надбавки до зарплати муніципальним службовцям
  35. На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів,...
  36. Доплата за вислугу років військовослужбовцям
  37. Підрахунок стажу для визначення права на надбавку
  38. Наказ про надбавку за стаж роботи
  39. Складаючи наказ, потрібно вказати:

Доплата за вислугу років

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хто має право на доплату за вислугу років і як вона оформляється.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Надбавки до зарплати або посадового окладу - поширений вид матеріального стимулювання співробітників за продуктивну роботу, професійну майстерність, вчені звання та інші трудові досягнення. Зокрема, російське законодавство дозволяє (а в деяких випадках прямо зобов'язує) виплачувати певні суми понад заробітної плати співробітникам з солідним стажем роботи в певній галузі. Встановлюючи надбавки за багаторічний стаж і вислугу років, роботодавець підвищує дохід працівника, не вдаючись до підвищення на посаді.

Детальніше про доплату читайте тут:

Надбавка за вислугу років спочатку передбачена для всіх державних цивільних службовців, що значаться на службі в федеральних органах виконавчої влади, і співробітників правоохоронних органів. Медики, чия робота передбачає особливу відповідальність, також отримують у 2017 році надбавки за стаж. Причому форма власності організації, в якій працює працівник, не має значення.

Скачайте документи по темі:

Доплати за стаж-2017 як додатковий соціальний гарантії отримують лікарі та медперсонал як державних, так і приватних лікувально-профілактичних установ. Також мають право на надбавку:

співробітники дошкільних освітніх установ;

педагоги і бібліотекарі;

наукові співробітники;

працівники судових органів;

працівники державної протипожежної служби і так далі.

Комерційні організації мають право самостійно вирішувати, чи потрібна система надбавок, і розробляти принципи її реалізації. Тому в державних і муніципальних структурах порядок виплати надбавок регламентовані законами та постановами, а в приватних компаніях - локальними нормативними актами: положенням про оплату праці, колективним договором , Окремим положенням про доплати і надбавки.

Важливо: будь-які локальні нормативні акти, пов'язані з оплатою праці на підприємстві, приймаються з урахуванням думки профспілки чи іншого представницького органу працівників (ст.135 ТК РФ).

Доплата за вислугу років державним службовцям

Кожному цивільному держслужбовцю, сумлінно виконує свою роботу протягом 12 і більше місяців, покладена надбавка за стаж роботи в бюджетній установі. Порядок її розрахунку і виплати закріплений положеннями Трудового кодексу РФ і Федерального закону №79-ФЗ від 27.07.2004. ( «Про державну цивільну службу в РФ»). А розмір (у відсотках від окладу) визначається тривалістю стажу:

10% - за стаж від 1 до 5 років;

15% - за стаж від 5 до 10 років;

20% - за стаж від 10 до 15 років;

30% - за стаж понад 15 років.

Слід зазначити, що 30% місячного посадового окладу - максимально можлива доплата за вислугу років бюджетникам. Тому в подальшому, в міру зростання тривалості стажу, відсоток щомісячної доплати підвищуватися вже не буде. Але дохід держслужбовця все одно може рости, оскільки він має право отримувати і інші не взаємовиключні виплати. Розмір виплат залежить від категорії, до якої відноситься його посаду, і умов роботи.

Дуже важливо вчасно закріпити за співробітником право на надбавку і коректно підрахувати його стаж. Відповідно до ст.54 Федерального закону №79-ФЗ, в загальний стаж цивільної служби включаються всі періоди, коли службовець займав:

державні посади;

муніципальні посади;

посади муніципальної служби;

інші посади, передбачені федеральними законами.

Зрозуміти, які саме «інші» посади маються на увазі, допоможе «Перелік періодів державної служби та інших періодів заміщення посад, що включаються в стаж», затверджений указом президента РФ №1532 від 19.11.2007г. Актуальна версія документа в редакції від 16.01.2017г. вимагає зараховувати до стажу держслужби періоди заміщення посад:

прокурорських працівників;

співробітників слідчого комітету, органів внутрішніх справ, установ кримінально-виконавчої системи;

співробітників митних органів та податкової поліції;

в міждержавних органах, створених державами-учасниками СНД;

в органах з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин;

в міністерствах і відомствах СРСР, в тому числі в центральних профспілкових органах, і так далі.

Важливо: періоди військової служби та заміщення військових посад, зараховуються при призначенні пенсії за вислугу років, також включаються до стажу державної служби.

Надбавки до зарплати муніципальним службовцям

Порядок оплати праці муніципальних службовців регламентовано федеральним законом №25-ФЗ від 2.03.2007г. ( «Про муніципальної службі в РФ»). Грошове утримання муніципального службовця складається з посадового окладу, а також щомісячних та інших додаткових виплат. Згідно ст.22 закону №25-ФЗ, органи місцевого самоврядування самостійно визначають розміри таких виплат, виходячи з власних фінансових можливостей і законів конкретного суб'єкта РФ. Крім того, на співробітників муніципалітетів поширюються загальні норми федерального законодавства.

Довідка

На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів, що діють в конкретному регіоні, службовцю встановлюється оклад (посадовий і за класний чин). Якщо він працює в особливих умовах, до цієї суми додається ще й доплата в розмірі 200% окладу. За стаж служби встановлюється надбавка в розмірі:

  1. 10% - при стажі від 12 до 60 місяців;
  2. 15% - при стажі від 60 до 120 місяців;
  3. 20% - при стажі від 120 до 180 місяців;
  4. 30% - при стажі понад 180 місяців.

Якщо за родом професійної діяльності співробітнику муніципалітету доводиться мати справу з інформацією, що містить державну таємницю, йому виплачується заохочення, розраховане на підставі діючих нормативних актів РФ. Ключове значення при розрахунку має ступінь секретності і обсяг відомостей, до яких службовець допущений на постійній основі. А ще - тривалість терміну, протягом якого вони повинні залишатися засекреченими. Наприклад, за роботу з відомостями з грифом «секретно» щомісяця доплачують про 5 до 15% посадового окладу, а позначкою «особливої ​​важливості» - від 50 до 75% (див. «Правила», затверджені постановою Уряду РФ №573 від 18.09.2006р .).

Довідка

Доплата за вислугу років військовослужбовцям

У військовій сфері передбачені вищі надбавки за вислугу років-2017, ніж у цивільному. Сума доплати визначається терміном служби і може досягати 40% окладу. Відповідно до законодавства, кадрові військові отримують надбавку в розмірі:

  1. 10% окладу - за вислугу від 2 до 5 років;
  2. 15% окладу - від 5 до 10 років служби;
  3. 20% окладу - від 10 до15 років служби;
  4. 25% окладу - від 15 до 20 років служби;
  5. 30% окладу - від 20 до 25 років служби;
  6. 40% окладу - за 25 і більше років служби.

Виплати тривають до виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, тобто - аж до звільнення. Військовий стаж обчислюється відповідно до вимог федерального закону №53-ФЗ від 28.03.1998г. і «Правилами», затвердженими постановою уряду РФ №1074 від 21.12.2011г.

Окремі періоди служби зараховується до стажу на пільгових підставах - наприклад, час знаходження в плаванні, виконання польотів або систематичного виконання стрибків з парашутом. У цьому випадку один місяць служби може зараховуватися за півтора (для парашутистів) або два (для льотного складу) місяця.

Підрахунок стажу для визначення права на надбавку

Надбавка за вислугу років бюджетникам у 2017 році нараховується з урахуванням стажу. Підраховувати його потрібно дуже уважно, щоб випадковим чином не порушити права працівника. Основним документом, що підтверджує кількість відпрацьованих місяців і років, вважається трудова книжка. Зміна посади не впливає на тривалість стажу і не перериває його. Але пропуск роботи з необґрунтованих причин (прогул) може перервати стаж. В цьому випадку в трудовій книжці ставиться відповідна позначка, а виплати призупиняються до прояснення спірної ситуації.

Важливо: якщо трудова книжка відсутня або містить неправильні записи, звертаються до архівних даних і попереднім роботодавцям. В якості додаткових документів, що підтверджують періоди військової служби, у працівника запитується військовий квиток або довідка з військового комісаріату.

Займається підрахунком періодів стажу кадрова служба установи або спеціальна комісія. Її повноваження, склад і регламент роботи встановлюються відомчими нормативними актами. Кожне рішення оформляється окремим протоколом. Після затвердження протокол передається керівнику установи, в якому працює претендент на надбавку.

Важливо: при підрахунку стажу роботи в місцевостях з особливими кліматичними умовами (наприклад, на Крайній Півночі) рік вважається за два.

Наказ про надбавку за стаж роботи

На підставі рішення комісії видається наказ про встановлення і виплати надбавки. Документ оформляється за тим же принципом, що і наказ про надбавку за шкідливі умови праці, але в якості причини вказується стаж безперервної роботи.

Довідка

Складаючи наказ, потрібно вказати:

  1. особисті дані співробітника, який отримує право на надбавку;
  2. структурний підрозділ, в якому він числиться;
  3. точну суму надбавки;
  4. підставу, на якому вона встановлюється;
  5. реквізити організації.

За загальним правилом наказ видається лише за умови, що працівник ознайомлений і згоден з умовами матеріального заохочення. Не забудьте під розпис ознайомити поощряемого співробітника з наказом і додати копію документа до особової справи бюджетника.

Важливо: якщо працівник не згоден з розміром надбавки і вважає, що роботодавець встановлює суму нижче прописаного в державних актах мінімуму, він має право оскаржити розпорядження.

Надбавку потрібно відобразити в штатному розкладі , Трудовому договорі та інших документах. Надалі, під час видачі зарплати , Надбавка за стаж роботи-2017 відбивається в звітних квитанціях окремим рядком. Отже, і бухгалтерія підприємства, і сам працівник зможуть своєчасно відстежувати виплати.

Рекомендуємо матеріали по темі:

Доплата за вислугу років

Хто має право на доплату за вислугу років і як вона оформляється.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Надбавки до зарплати або посадового окладу - поширений вид матеріального стимулювання співробітників за продуктивну роботу, професійну майстерність, вчені звання та інші трудові досягнення. Зокрема, російське законодавство дозволяє (а в деяких випадках прямо зобов'язує) виплачувати певні суми понад заробітної плати співробітникам з солідним стажем роботи в певній галузі. Встановлюючи надбавки за багаторічний стаж і вислугу років, роботодавець підвищує дохід працівника, не вдаючись до підвищення на посаді.

Детальніше про доплату читайте тут:

Надбавка за вислугу років спочатку передбачена для всіх державних цивільних службовців, що значаться на службі в федеральних органах виконавчої влади, і співробітників правоохоронних органів. Медики, чия робота передбачає особливу відповідальність, також отримують у 2017 році надбавки за стаж. Причому форма власності організації, в якій працює працівник, не має значення.

Скачайте документи по темі:

Доплати за стаж-2017 як додатковий соціальний гарантії отримують лікарі та медперсонал як державних, так і приватних лікувально-профілактичних установ. Також мають право на надбавку:

співробітники дошкільних освітніх установ;

педагоги і бібліотекарі;

наукові співробітники;

працівники судових органів;

працівники державної протипожежної служби і так далі.

Комерційні організації мають право самостійно вирішувати, чи потрібна система надбавок, і розробляти принципи її реалізації. Тому в державних і муніципальних структурах порядок виплати надбавок регламентовані законами та постановами, а в приватних компаніях - локальними нормативними актами: положенням про оплату праці, колективним договором , Окремим положенням про доплати і надбавки.

Важливо: будь-які локальні нормативні акти, пов'язані з оплатою праці на підприємстві, приймаються з урахуванням думки профспілки чи іншого представницького органу працівників (ст.135 ТК РФ).

Доплата за вислугу років державним службовцям

Кожному цивільному держслужбовцю, сумлінно виконує свою роботу протягом 12 і більше місяців, покладена надбавка за стаж роботи в бюджетній установі. Порядок її розрахунку і виплати закріплений положеннями Трудового кодексу РФ і Федерального закону №79-ФЗ від 27.07.2004. ( «Про державну цивільну службу в РФ»). А розмір (у відсотках від окладу) визначається тривалістю стажу:

10% - за стаж від 1 до 5 років;

15% - за стаж від 5 до 10 років;

20% - за стаж від 10 до 15 років;

30% - за стаж понад 15 років.

Слід зазначити, що 30% місячного посадового окладу - максимально можлива доплата за вислугу років бюджетникам. Тому в подальшому, в міру зростання тривалості стажу, відсоток щомісячної доплати підвищуватися вже не буде. Але дохід держслужбовця все одно може рости, оскільки він має право отримувати і інші не взаємовиключні виплати. Розмір виплат залежить від категорії, до якої відноситься його посаду, і умов роботи.

Дуже важливо вчасно закріпити за співробітником право на надбавку і коректно підрахувати його стаж. Відповідно до ст.54 Федерального закону №79-ФЗ, в загальний стаж цивільної служби включаються всі періоди, коли службовець займав:

державні посади;

муніципальні посади;

посади муніципальної служби;

інші посади, передбачені федеральними законами.

Зрозуміти, які саме «інші» посади маються на увазі, допоможе «Перелік періодів державної служби та інших періодів заміщення посад, що включаються в стаж», затверджений указом президента РФ №1532 від 19.11.2007г. Актуальна версія документа в редакції від 16.01.2017г. вимагає зараховувати до стажу держслужби періоди заміщення посад:

прокурорських працівників;

співробітників слідчого комітету, органів внутрішніх справ, установ кримінально-виконавчої системи;

співробітників митних органів та податкової поліції;

в міждержавних органах, створених державами-учасниками СНД;

в органах з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин;

в міністерствах і відомствах СРСР, в тому числі в центральних профспілкових органах, і так далі.

Важливо: періоди військової служби та заміщення військових посад, зараховуються при призначенні пенсії за вислугу років, також включаються до стажу державної служби.

Надбавки до зарплати муніципальним службовцям

Порядок оплати праці муніципальних службовців регламентовано федеральним законом №25-ФЗ від 2.03.2007г. ( «Про муніципальної службі в РФ»). Грошове утримання муніципального службовця складається з посадового окладу, а також щомісячних та інших додаткових виплат. Згідно ст.22 закону №25-ФЗ, органи місцевого самоврядування самостійно визначають розміри таких виплат, виходячи з власних фінансових можливостей і законів конкретного суб'єкта РФ. Крім того, на співробітників муніципалітетів поширюються загальні норми федерального законодавства.

Довідка

На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів, що діють в конкретному регіоні, службовцю встановлюється оклад (посадовий і за класний чин). Якщо він працює в особливих умовах, до цієї суми додається ще й доплата в розмірі 200% окладу. За стаж служби встановлюється надбавка в розмірі:

  1. 10% - при стажі від 12 до 60 місяців;
  2. 15% - при стажі від 60 до 120 місяців;
  3. 20% - при стажі від 120 до 180 місяців;
  4. 30% - при стажі понад 180 місяців.

Якщо за родом професійної діяльності співробітнику муніципалітету доводиться мати справу з інформацією, що містить державну таємницю, йому виплачується заохочення, розраховане на підставі діючих нормативних актів РФ. Ключове значення при розрахунку має ступінь секретності і обсяг відомостей, до яких службовець допущений на постійній основі. А ще - тривалість терміну, протягом якого вони повинні залишатися засекреченими. Наприклад, за роботу з відомостями з грифом «секретно» щомісяця доплачують про 5 до 15% посадового окладу, а позначкою «особливої ​​важливості» - від 50 до 75% (див. «Правила», затверджені постановою Уряду РФ №573 від 18.09.2006р .).

Довідка

Доплата за вислугу років військовослужбовцям

У військовій сфері передбачені вищі надбавки за вислугу років-2017, ніж у цивільному. Сума доплати визначається терміном служби і може досягати 40% окладу. Відповідно до законодавства, кадрові військові отримують надбавку в розмірі:

  1. 10% окладу - за вислугу від 2 до 5 років;
  2. 15% окладу - від 5 до 10 років служби;
  3. 20% окладу - від 10 до15 років служби;
  4. 25% окладу - від 15 до 20 років служби;
  5. 30% окладу - від 20 до 25 років служби;
  6. 40% окладу - за 25 і більше років служби.

Виплати тривають до виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, тобто - аж до звільнення. Військовий стаж обчислюється відповідно до вимог федерального закону №53-ФЗ від 28.03.1998г. і «Правилами», затвердженими постановою уряду РФ №1074 від 21.12.2011г.

Окремі періоди служби зараховується до стажу на пільгових підставах - наприклад, час знаходження в плаванні, виконання польотів або систематичного виконання стрибків з парашутом. У цьому випадку один місяць служби може зараховуватися за півтора (для парашутистів) або два (для льотного складу) місяця.

Підрахунок стажу для визначення права на надбавку

Надбавка за вислугу років бюджетникам у 2017 році нараховується з урахуванням стажу. Підраховувати його потрібно дуже уважно, щоб випадковим чином не порушити права працівника. Основним документом, що підтверджує кількість відпрацьованих місяців і років, вважається трудова книжка. Зміна посади не впливає на тривалість стажу і не перериває його. Але пропуск роботи з необґрунтованих причин (прогул) може перервати стаж. В цьому випадку в трудовій книжці ставиться відповідна позначка, а виплати призупиняються до прояснення спірної ситуації.

Важливо: якщо трудова книжка відсутня або містить неправильні записи, звертаються до архівних даних і попереднім роботодавцям. В якості додаткових документів, що підтверджують періоди військової служби, у працівника запитується військовий квиток або довідка з військового комісаріату.

Займається підрахунком періодів стажу кадрова служба установи або спеціальна комісія. Її повноваження, склад і регламент роботи встановлюються відомчими нормативними актами. Кожне рішення оформляється окремим протоколом. Після затвердження протокол передається керівнику установи, в якому працює претендент на надбавку.

Важливо: при підрахунку стажу роботи в місцевостях з особливими кліматичними умовами (наприклад, на Крайній Півночі) рік вважається за два.

Наказ про надбавку за стаж роботи

На підставі рішення комісії видається наказ про встановлення і виплати надбавки. Документ оформляється за тим же принципом, що і наказ про надбавку за шкідливі умови праці, але в якості причини вказується стаж безперервної роботи.

Довідка

Складаючи наказ, потрібно вказати:

  1. особисті дані співробітника, який отримує право на надбавку;
  2. структурний підрозділ, в якому він числиться;
  3. точну суму надбавки;
  4. підставу, на якому вона встановлюється;
  5. реквізити організації.

За загальним правилом наказ видається лише за умови, що працівник ознайомлений і згоден з умовами матеріального заохочення. Не забудьте під розпис ознайомити поощряемого співробітника з наказом і додати копію документа до особової справи бюджетника.

Важливо: якщо працівник не згоден з розміром надбавки і вважає, що роботодавець встановлює суму нижче прописаного в державних актах мінімуму, він має право оскаржити розпорядження.

Надбавку потрібно відобразити в штатному розкладі , Трудовому договорі та інших документах. Надалі, під час видачі зарплати , Надбавка за стаж роботи-2017 відбивається в звітних квитанціях окремим рядком. Отже, і бухгалтерія підприємства, і сам працівник зможуть своєчасно відстежувати виплати.

Рекомендуємо матеріали по темі:

Доплата за вислугу років

Хто має право на доплату за вислугу років і як вона оформляється.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Надбавки до зарплати або посадового окладу - поширений вид матеріального стимулювання співробітників за продуктивну роботу, професійну майстерність, вчені звання та інші трудові досягнення. Зокрема, російське законодавство дозволяє (а в деяких випадках прямо зобов'язує) виплачувати певні суми понад заробітної плати співробітникам з солідним стажем роботи в певній галузі. Встановлюючи надбавки за багаторічний стаж і вислугу років, роботодавець підвищує дохід працівника, не вдаючись до підвищення на посаді.

Детальніше про доплату читайте тут:

Надбавка за вислугу років спочатку передбачена для всіх державних цивільних службовців, що значаться на службі в федеральних органах виконавчої влади, і співробітників правоохоронних органів. Медики, чия робота передбачає особливу відповідальність, також отримують у 2017 році надбавки за стаж. Причому форма власності організації, в якій працює працівник, не має значення.

Скачайте документи по темі:

Доплати за стаж-2017 як додатковий соціальний гарантії отримують лікарі та медперсонал як державних, так і приватних лікувально-профілактичних установ. Також мають право на надбавку:

співробітники дошкільних освітніх установ;

педагоги і бібліотекарі;

наукові співробітники;

працівники судових органів;

працівники державної протипожежної служби і так далі.

Комерційні організації мають право самостійно вирішувати, чи потрібна система надбавок, і розробляти принципи її реалізації. Тому в державних і муніципальних структурах порядок виплати надбавок регламентовані законами та постановами, а в приватних компаніях - локальними нормативними актами: положенням про оплату праці, колективним договором , Окремим положенням про доплати і надбавки.

Важливо: будь-які локальні нормативні акти, пов'язані з оплатою праці на підприємстві, приймаються з урахуванням думки профспілки чи іншого представницького органу працівників (ст.135 ТК РФ).

Доплата за вислугу років державним службовцям

Кожному цивільному держслужбовцю, сумлінно виконує свою роботу протягом 12 і більше місяців, покладена надбавка за стаж роботи в бюджетній установі. Порядок її розрахунку і виплати закріплений положеннями Трудового кодексу РФ і Федерального закону №79-ФЗ від 27.07.2004. ( «Про державну цивільну службу в РФ»). А розмір (у відсотках від окладу) визначається тривалістю стажу:

10% - за стаж від 1 до 5 років;

15% - за стаж від 5 до 10 років;

20% - за стаж від 10 до 15 років;

30% - за стаж понад 15 років.

Слід зазначити, що 30% місячного посадового окладу - максимально можлива доплата за вислугу років бюджетникам. Тому в подальшому, в міру зростання тривалості стажу, відсоток щомісячної доплати підвищуватися вже не буде. Але дохід держслужбовця все одно може рости, оскільки він має право отримувати і інші не взаємовиключні виплати. Розмір виплат залежить від категорії, до якої відноситься його посаду, і умов роботи.

Дуже важливо вчасно закріпити за співробітником право на надбавку і коректно підрахувати його стаж. Відповідно до ст.54 Федерального закону №79-ФЗ, в загальний стаж цивільної служби включаються всі періоди, коли службовець займав:

державні посади;

муніципальні посади;

посади муніципальної служби;

інші посади, передбачені федеральними законами.

Зрозуміти, які саме «інші» посади маються на увазі, допоможе «Перелік періодів державної служби та інших періодів заміщення посад, що включаються в стаж», затверджений указом президента РФ №1532 від 19.11.2007г. Актуальна версія документа в редакції від 16.01.2017г. вимагає зараховувати до стажу держслужби періоди заміщення посад:

прокурорських працівників;

співробітників слідчого комітету, органів внутрішніх справ, установ кримінально-виконавчої системи;

співробітників митних органів та податкової поліції;

в міждержавних органах, створених державами-учасниками СНД;

в органах з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин;

в міністерствах і відомствах СРСР, в тому числі в центральних профспілкових органах, і так далі.

Важливо: періоди військової служби та заміщення військових посад, зараховуються при призначенні пенсії за вислугу років, також включаються до стажу державної служби.

Надбавки до зарплати муніципальним службовцям

Порядок оплати праці муніципальних службовців регламентовано федеральним законом №25-ФЗ від 2.03.2007г. ( «Про муніципальної службі в РФ»). Грошове утримання муніципального службовця складається з посадового окладу, а також щомісячних та інших додаткових виплат. Згідно ст.22 закону №25-ФЗ, органи місцевого самоврядування самостійно визначають розміри таких виплат, виходячи з власних фінансових можливостей і законів конкретного суб'єкта РФ. Крім того, на співробітників муніципалітетів поширюються загальні норми федерального законодавства.

Довідка

На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів, що діють в конкретному регіоні, службовцю встановлюється оклад (посадовий і за класний чин). Якщо він працює в особливих умовах, до цієї суми додається ще й доплата в розмірі 200% окладу. За стаж служби встановлюється надбавка в розмірі:

  1. 10% - при стажі від 12 до 60 місяців;
  2. 15% - при стажі від 60 до 120 місяців;
  3. 20% - при стажі від 120 до 180 місяців;
  4. 30% - при стажі понад 180 місяців.

Якщо за родом професійної діяльності співробітнику муніципалітету доводиться мати справу з інформацією, що містить державну таємницю, йому виплачується заохочення, розраховане на підставі діючих нормативних актів РФ. Ключове значення при розрахунку має ступінь секретності і обсяг відомостей, до яких службовець допущений на постійній основі. А ще - тривалість терміну, протягом якого вони повинні залишатися засекреченими. Наприклад, за роботу з відомостями з грифом «секретно» щомісяця доплачують про 5 до 15% посадового окладу, а позначкою «особливої ​​важливості» - від 50 до 75% (див. «Правила», затверджені постановою Уряду РФ №573 від 18.09.2006р .).

Довідка

Доплата за вислугу років військовослужбовцям

У військовій сфері передбачені вищі надбавки за вислугу років-2017, ніж у цивільному. Сума доплати визначається терміном служби і може досягати 40% окладу. Відповідно до законодавства, кадрові військові отримують надбавку в розмірі:

  1. 10% окладу - за вислугу від 2 до 5 років;
  2. 15% окладу - від 5 до 10 років служби;
  3. 20% окладу - від 10 до15 років служби;
  4. 25% окладу - від 15 до 20 років служби;
  5. 30% окладу - від 20 до 25 років служби;
  6. 40% окладу - за 25 і більше років служби.

Виплати тривають до виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, тобто - аж до звільнення. Військовий стаж обчислюється відповідно до вимог федерального закону №53-ФЗ від 28.03.1998г. і «Правилами», затвердженими постановою уряду РФ №1074 від 21.12.2011г.

Окремі періоди служби зараховується до стажу на пільгових підставах - наприклад, час знаходження в плаванні, виконання польотів або систематичного виконання стрибків з парашутом. У цьому випадку один місяць служби може зараховуватися за півтора (для парашутистів) або два (для льотного складу) місяця.

Підрахунок стажу для визначення права на надбавку

Надбавка за вислугу років бюджетникам у 2017 році нараховується з урахуванням стажу. Підраховувати його потрібно дуже уважно, щоб випадковим чином не порушити права працівника. Основним документом, що підтверджує кількість відпрацьованих місяців і років, вважається трудова книжка. Зміна посади не впливає на тривалість стажу і не перериває його. Але пропуск роботи з необґрунтованих причин (прогул) може перервати стаж. В цьому випадку в трудовій книжці ставиться відповідна позначка, а виплати призупиняються до прояснення спірної ситуації.

Важливо: якщо трудова книжка відсутня або містить неправильні записи, звертаються до архівних даних і попереднім роботодавцям. В якості додаткових документів, що підтверджують періоди військової служби, у працівника запитується військовий квиток або довідка з військового комісаріату.

Займається підрахунком періодів стажу кадрова служба установи або спеціальна комісія. Її повноваження, склад і регламент роботи встановлюються відомчими нормативними актами. Кожне рішення оформляється окремим протоколом. Після затвердження протокол передається керівнику установи, в якому працює претендент на надбавку.

Важливо: при підрахунку стажу роботи в місцевостях з особливими кліматичними умовами (наприклад, на Крайній Півночі) рік вважається за два.

Наказ про надбавку за стаж роботи

На підставі рішення комісії видається наказ про встановлення і виплати надбавки. Документ оформляється за тим же принципом, що і наказ про надбавку за шкідливі умови праці, але в якості причини вказується стаж безперервної роботи.

Довідка

Складаючи наказ, потрібно вказати:

  1. особисті дані співробітника, який отримує право на надбавку;
  2. структурний підрозділ, в якому він числиться;
  3. точну суму надбавки;
  4. підставу, на якому вона встановлюється;
  5. реквізити організації.

За загальним правилом наказ видається лише за умови, що працівник ознайомлений і згоден з умовами матеріального заохочення. Не забудьте під розпис ознайомити поощряемого співробітника з наказом і додати копію документа до особової справи бюджетника.

Важливо: якщо працівник не згоден з розміром надбавки і вважає, що роботодавець встановлює суму нижче прописаного в державних актах мінімуму, він має право оскаржити розпорядження.

Надбавку потрібно відобразити в штатному розкладі , Трудовому договорі та інших документах. Надалі, під час видачі зарплати , Надбавка за стаж роботи-2017 відбивається в звітних квитанціях окремим рядком. Отже, і бухгалтерія підприємства, і сам працівник зможуть своєчасно відстежувати виплати.

Рекомендуємо матеріали по темі:

Доплата за вислугу років

Хто має право на доплату за вислугу років і як вона оформляється.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Надбавки до зарплати або посадового окладу - поширений вид матеріального стимулювання співробітників за продуктивну роботу, професійну майстерність, вчені звання та інші трудові досягнення. Зокрема, російське законодавство дозволяє (а в деяких випадках прямо зобов'язує) виплачувати певні суми понад заробітної плати співробітникам з солідним стажем роботи в певній галузі. Встановлюючи надбавки за багаторічний стаж і вислугу років, роботодавець підвищує дохід працівника, не вдаючись до підвищення на посаді.

Детальніше про доплату читайте тут:

Надбавка за вислугу років спочатку передбачена для всіх державних цивільних службовців, що значаться на службі в федеральних органах виконавчої влади, і співробітників правоохоронних органів. Медики, чия робота передбачає особливу відповідальність, також отримують у 2017 році надбавки за стаж. Причому форма власності організації, в якій працює працівник, не має значення.

Скачайте документи по темі:

Доплати за стаж-2017 як додатковий соціальний гарантії отримують лікарі та медперсонал як державних, так і приватних лікувально-профілактичних установ. Також мають право на надбавку:

співробітники дошкільних освітніх установ;

педагоги і бібліотекарі;

наукові співробітники;

працівники судових органів;

працівники державної протипожежної служби і так далі.

Комерційні організації мають право самостійно вирішувати, чи потрібна система надбавок, і розробляти принципи її реалізації. Тому в державних і муніципальних структурах порядок виплати надбавок регламентовані законами та постановами, а в приватних компаніях - локальними нормативними актами: положенням про оплату праці, колективним договором , Окремим положенням про доплати і надбавки.

Важливо: будь-які локальні нормативні акти, пов'язані з оплатою праці на підприємстві, приймаються з урахуванням думки профспілки чи іншого представницького органу працівників (ст.135 ТК РФ).

Доплата за вислугу років державним службовцям

Кожному цивільному держслужбовцю, сумлінно виконує свою роботу протягом 12 і більше місяців, покладена надбавка за стаж роботи в бюджетній установі. Порядок її розрахунку і виплати закріплений положеннями Трудового кодексу РФ і Федерального закону №79-ФЗ від 27.07.2004. ( «Про державну цивільну службу в РФ»). А розмір (у відсотках від окладу) визначається тривалістю стажу:

10% - за стаж від 1 до 5 років;

15% - за стаж від 5 до 10 років;

20% - за стаж від 10 до 15 років;

30% - за стаж понад 15 років.

Слід зазначити, що 30% місячного посадового окладу - максимально можлива доплата за вислугу років бюджетникам. Тому в подальшому, в міру зростання тривалості стажу, відсоток щомісячної доплати підвищуватися вже не буде. Але дохід держслужбовця все одно може рости, оскільки він має право отримувати і інші не взаємовиключні виплати. Розмір виплат залежить від категорії, до якої відноситься його посаду, і умов роботи.

Дуже важливо вчасно закріпити за співробітником право на надбавку і коректно підрахувати його стаж. Відповідно до ст.54 Федерального закону №79-ФЗ, в загальний стаж цивільної служби включаються всі періоди, коли службовець займав:

державні посади;

муніципальні посади;

посади муніципальної служби;

інші посади, передбачені федеральними законами.

Зрозуміти, які саме «інші» посади маються на увазі, допоможе «Перелік періодів державної служби та інших періодів заміщення посад, що включаються в стаж», затверджений указом президента РФ №1532 від 19.11.2007г. Актуальна версія документа в редакції від 16.01.2017г. вимагає зараховувати до стажу держслужби періоди заміщення посад:

прокурорських працівників;

співробітників слідчого комітету, органів внутрішніх справ, установ кримінально-виконавчої системи;

співробітників митних органів та податкової поліції;

в міждержавних органах, створених державами-учасниками СНД;

в органах з контролю за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин;

в міністерствах і відомствах СРСР, в тому числі в центральних профспілкових органах, і так далі.

Важливо: періоди військової служби та заміщення військових посад, зараховуються при призначенні пенсії за вислугу років, також включаються до стажу державної служби.

Надбавки до зарплати муніципальним службовцям

Порядок оплати праці муніципальних службовців регламентовано федеральним законом №25-ФЗ від 2.03.2007г. ( «Про муніципальної службі в РФ»). Грошове утримання муніципального службовця складається з посадового окладу, а також щомісячних та інших додаткових виплат. Згідно ст.22 закону №25-ФЗ, органи місцевого самоврядування самостійно визначають розміри таких виплат, виходячи з власних фінансових можливостей і законів конкретного суб'єкта РФ. Крім того, на співробітників муніципалітетів поширюються загальні норми федерального законодавства.

Довідка

На практиці розрахунок грошового утримання виглядає наступним чином. На підставі муніципальних актів, що діють в конкретному регіоні, службовцю встановлюється оклад (посадовий і за класний чин). Якщо він працює в особливих умовах, до цієї суми додається ще й доплата в розмірі 200% окладу. За стаж служби встановлюється надбавка в розмірі:

  1. 10% - при стажі від 12 до 60 місяців;
  2. 15% - при стажі від 60 до 120 місяців;
  3. 20% - при стажі від 120 до 180 місяців;
  4. 30% - при стажі понад 180 місяців.

Якщо за родом професійної діяльності співробітнику муніципалітету доводиться мати справу з інформацією, що містить державну таємницю, йому виплачується заохочення, розраховане на підставі діючих нормативних актів РФ. Ключове значення при розрахунку має ступінь секретності і обсяг відомостей, до яких службовець допущений на постійній основі. А ще - тривалість терміну, протягом якого вони повинні залишатися засекреченими. Наприклад, за роботу з відомостями з грифом «секретно» щомісяця доплачують про 5 до 15% посадового окладу, а позначкою «особливої ​​важливості» - від 50 до 75% (див. «Правила», затверджені постановою Уряду РФ №573 від 18.09.2006р .).

Довідка

Доплата за вислугу років військовослужбовцям

У військовій сфері передбачені вищі надбавки за вислугу років-2017, ніж у цивільному. Сума доплати визначається терміном служби і може досягати 40% окладу. Відповідно до законодавства, кадрові військові отримують надбавку в розмірі:

  1. 10% окладу - за вислугу від 2 до 5 років;
  2. 15% окладу - від 5 до 10 років служби;
  3. 20% окладу - від 10 до15 років служби;
  4. 25% окладу - від 15 до 20 років служби;
  5. 30% окладу - від 20 до 25 років служби;
  6. 40% окладу - за 25 і більше років служби.

Виплати тривають до виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, тобто - аж до звільнення. Військовий стаж обчислюється відповідно до вимог федерального закону №53-ФЗ від 28.03.1998г. і «Правилами», затвердженими постановою уряду РФ №1074 від 21.12.2011г.

Окремі періоди служби зараховується до стажу на пільгових підставах - наприклад, час знаходження в плаванні, виконання польотів або систематичного виконання стрибків з парашутом. У цьому випадку один місяць служби може зараховуватися за півтора (для парашутистів) або два (для льотного складу) місяця.

Підрахунок стажу для визначення права на надбавку

Надбавка за вислугу років бюджетникам у 2017 році нараховується з урахуванням стажу. Підраховувати його потрібно дуже уважно, щоб випадковим чином не порушити права працівника. Основним документом, що підтверджує кількість відпрацьованих місяців і років, вважається трудова книжка. Зміна посади не впливає на тривалість стажу і не перериває його. Але пропуск роботи з необґрунтованих причин (прогул) може перервати стаж. В цьому випадку в трудовій книжці ставиться відповідна позначка, а виплати призупиняються до прояснення спірної ситуації.

Важливо: якщо трудова книжка відсутня або містить неправильні записи, звертаються до архівних даних і попереднім роботодавцям. В якості додаткових документів, що підтверджують періоди військової служби, у працівника запитується військовий квиток або довідка з військового комісаріату.

Займається підрахунком періодів стажу кадрова служба установи або спеціальна комісія. Її повноваження, склад і регламент роботи встановлюються відомчими нормативними актами. Кожне рішення оформляється окремим протоколом. Після затвердження протокол передається керівнику установи, в якому працює претендент на надбавку.

Важливо: при підрахунку стажу роботи в місцевостях з особливими кліматичними умовами (наприклад, на Крайній Півночі) рік вважається за два.

Наказ про надбавку за стаж роботи

На підставі рішення комісії видається наказ про встановлення і виплати надбавки. Документ оформляється за тим же принципом, що і наказ про надбавку за шкідливі умови праці, але в якості причини вказується стаж безперервної роботи.

Довідка

Складаючи наказ, потрібно вказати:

  1. особисті дані співробітника, який отримує право на надбавку;
  2. структурний підрозділ, в якому він числиться;
  3. точну суму надбавки;
  4. підставу, на якому вона встановлюється;
  5. реквізити організації.

За загальним правилом наказ видається лише за умови, що працівник ознайомлений і згоден з умовами матеріального заохочення. Не забудьте під розпис ознайомити поощряемого співробітника з наказом і додати копію документа до особової справи бюджетника.

Важливо: якщо працівник не згоден з розміром надбавки і вважає, що роботодавець встановлює суму нижче прописаного в державних актах мінімуму, він має право оскаржити розпорядження.

Надбавку потрібно відобразити в штатному розкладі , Трудовому договорі та інших документах. Надалі, під час видачі зарплати , Надбавка за стаж роботи-2017 відбивається в звітних квитанціях окремим рядком. Отже, і бухгалтерія підприємства, і сам працівник зможуть своєчасно відстежувати виплати.

Рекомендуємо матеріали по темі:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online