NEWSru.com :: "Російського Букера-2009" дали роману "Час жінок" Олени Чижовой

У Москві назвали лауреата літературної премії "Російський Букер", що вручається за кращий роман російською мовою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Москві назвали лауреата літературної премії "Російський Букер" , Яку вручають за найкращий роман російською мовою. Їм стала письменниця з Санкт-Петербурга Олена Чижова і її книга "Час жінок", повідомляє ІТАР-ТАРС.

Роман написаний в сказовой манері, його дія розгортається на початку 1960 років в ленінградської комуналці. Тут три баби ростять дочку їх молодий сусідки, яка працює на фабриці. Дівчинка незаконнонароджена і німа. Вони виховують дитину, розповідаючи їй те, що й самі не вирішуються згадати з часів Великої Вітчизняної.

Трагедія трапляється, коли мати дівчинки захворює на рак. Щоб дитину після її смерті не взяли до інтернату і не відібрали у неї кімнату, вона вирішується на фіктивний шлюб.

"Я говорила не від себе, я говорила від своєї прабабусі, від своєї померлої в блокаду бабусі, від імені своїх рідних, які гинули в Ленінграді в 1937-1938 роках", - сказала Чижова про свою книгу. За її словами, вона виросла в родині, "де прабабуся і моя мама за ранковим чаєм між розмовами про те, що треба випрати і купити, говорили про війну, нестатки, що було до неї, і це був головний лейтмотив мого дитинства, це завжди мене мучило і якщо мені вдалося передати їх душевний біль їх інтонацію, то я щаслива ".

Говорячи про вибір теми, вона зазначила, що "завжди веде одну і ту ж лінію і задається питанням - чому ми стали такими, якими ми є". "Що таке сталося в нашій історії, чому ми не можемо на рівних розмовляти з Заходом", - зазначає автор роману.

"Ми заблукали в трьох соснах і не розуміємо, що таке добро і зло, нам треба прагнути до цього розуміння", - впевнена вона. "Мої герої - три баби - прекрасно розрізняли ці поняття, які передаються не через підручники або романи, а закладаються з дитинства. Від бабусі до матері і від матері до дочки або сина", - додає письменниця.

Коментуючи назву роману, Чижова сказала, що "на війні в першу чергу беруть участь чоловіки і в гігантському кількості вони гинуть. І в ХХ столітті носіями історичної пам'яті могли бути тільки жінки".

Олена Чижова почала писати в 1990 роках. За своє життя зробила багато кар'єр: "І в інституті викладала, і в бізнесі працювала, останніми роками сиджу за письмовим столом". Її два попередніх роману - "Лавра" і "Злочинниця" - ставали фіналістами "Російського Букера".

На здобуття премії "Руський Букер-2009" було висунуто 82 роману, але лише 24 твори були допущені на конкурс , 6 з яких, найбільш гідних на думку журі, потрапили в фіналісти: Олена Катішонок ( "Жили-були дід та баба"), Роман Сенчин ( "Елтишеви"), Олександр Терехов ( "Кам'яний міст"), Борис Хазанов ( "Вчорашня вічність "), Олена Чижова (" Час жінок "), Леонід Юзефович (" Журавлі і карлики ").

Розмір головного призу становить 500 тисяч рублів. Решта п'ять фіналістів отримають по 50 тисяч рублів. Що примітно, "Російський Букер" включений в число премій, чиї лауреати звільнені від податкового тягаря, тобто тепер переможець отримає рівно півмільйона рублів.

Премія вручалася в 18-й раз, і в третій раз за історію нагороди переможцем стала жінка. "Російський Букер" заснований в грудні 1991 року за зразком англійської "Букерівської премії". Нагороди носять ім'я англійської компанії, заснованої в Ліверпулі двісті років тому братами Букер. Російська версія цього літературного конкурсу з'явилася для заохочення творчості авторів, які пишуть російською мовою, і популяризації сучасної російської літератури на Заході.

У минулому році лауреатом "Російського Букера" став письменник Михайло Єлізаров з романом "Бібліотекар". Лауреатами премії в різні роки ставали Булат Окуджава, Михайло Шишкін, Людмила Улицька, Василь Аксьонов, Ольга Славникова, Володимир Маканин, Михайло Бутов, Олександр Иличевский.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online