Тягар Берсона. Чому дорогущий особняк на Василівському ще не скоро буде заселений

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після пожежі на площі Трезини комітет з охорони пам'ятників звернув увагу на порожню будівлю і готується оштрафувати власника за недбале ставлення до спадщини. Після пожежі на площі Трезини комітет з охорони пам'ятників звернув увагу на порожню будівлю і готується оштрафувати власника за недбале ставлення до спадщини

Світлана Холявчук / Інтерпресс

Позовна заява щодо співвласника холдингу «Адамант» Бориса Берсона складають юристи петербурзького комітету з державного контролю, використання й охорони пам'яток історії та культури (КГИОП). У провину йому ставлять пожежа в Будинку Черкаського на Університетській набережній, 23, в результаті якої вигоріло майже 20 квадратних метрів. Певна законом сума штрафу мізерна в порівнянні з тим, скільки бізнесменові належить витратити на коригування проекту реконструкції, зупиненої градозащітой.

Рятувальники виїхали на повідомлення про загорання приблизно о пів на сьому вечора 23 жовтня. З підсумкового релізу міського МНС випливає, що гасити довелося сміття на площі 20 кв. м. Фотографії історичного особняка в вогні розійшлися в Мережі.

Тягар Берсона.

За інформацією надзвичайного відомства, в будівлі триває капітальний ремонт. Однак, за словами заступника голови КГИОП Олександра Леонтьєва, власнику будівлі поки видано лише дозвіл на проектні роботи і ніякої реконструкції відбуватися не може. Він також додав, що через неуважного ставлення до пам'ятника юристи готують стандартну в таких випадках судову претензію. Залежно від кваліфікації максимальний штраф для фізичної особи може скласти 200 тисяч рублів.

Сучасний стан

Особняк на Університетській набережній побудований в 1726 році для князя Олексія Черкаського, свояка, сподвижника Петра I, одного з перших будівельників Петербурга. Спочатку це була типова для набережній Неви споруда: два поверхи з високим ганком і бароковим фасадом. У XIX столітті прибудували третій поверх і еркер. У радянські роки еркер прибрали, а фасад декорували медальйонами. Змінило будівлю і свій первісний колір.

Те, що проект реконструкції заморожений, підтвердив керівник студії «Ливарна частина - 91», архітектор Рафаель Даян. Яким повинен був стати особняк за первісним задумом, «Фонтанка» розповідала в 2016 році: дев'ять квартир в будинку перетворяться в три, але двоповерхові і з басейнами. Підземна парковка і зимовий сад на даху, власні сауни і хамами, зал для прийомів на цокольному поверсі, п'ять гостьових номерів з прямим доступом на терасу. Фахівці тоді називали ціну квадратного метра в подібному місці - від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Фото: скріншот з сайту adamant.ru

Все це передбачалося побудувати для співвласника найбільшого на міському ринку нерухомості холдингу «Адамант» Бориса Берсона. В середині нульових він розселив комуналки і став власником усіх дев'яти квартир загальною площею понад 900 квадратних метрів. При цьому сам будинок, за офіційними даними, залишається в державній власності. Його кадастрова вартість оцінена в 25 мільйонів рублів, будівля знаходиться в переліку пам'яток регіонального значення. Спочатку з особняка збиралися зробити готель, але Смольний дозволу на це не дав. Будівля десять років простояло порожнім, а потім народилася ідея використовувати його для компактного проживання еліти.

Після публікації «Фонтанки» в 2016 році видачу КГИОП позитивного висновку проектної документації опротестував депутат Олексій Ковальов, відомий своїм градозащітного кредо. А в лютому 2017 го статтею в «Новой газете» на Рафаеля Даянова обрушилася правозахисник, громадський діяч Тетяна Ліханова. Критиці піддався кожен пункт планованої реконструкції: заміна міжповерхових перекриттів, перенесення дверних прорізів, технічний поверх для басейнів, мансарда, лита решітка біля входу та інше, інше. При цьому в своїй статті Лиханова визнає, що за три століття будинок був багаторазово перебудований. Те, що від первісного вигляду залишилося мало, може побачити навіть обиватель, а про наслідки спільного проживання радянських пролетарів і говорити не доводиться.

Тягар Берсона.

В результаті позитивний висновок було відкликано, а проект - заморожений ще на два роки. За словами Даянова, якби приступили до реконструкції тоді, в 2016-м, зараз були б у фінальній стадії. Він зізнається, що йому шкода цей проект і дуже хочеться його реалізувати - як випускнику є сусідами з площею Трезини художньої академії і як реконструктори житлового будинку першого архітектора Петербурга, розташованого на тому ж п'ятачку і де зараз бутик-готель впливового Євгенія Пригожина.

«Свого часу Будинок Трезини нам вдалося зробити, там складний замовник, але тим не менше фасад зробили, все чисто, красиво, - каже Даян. - Для мене це місце (площа Трезини. - Прим. Ред.) Значимо, мені хочеться привести його в порядок. Хочеться прибрати деякі елементи сталінської архітектури, щоб вони були в більш петербурзькому стилі. І ми там акуратно, без сильного втручання, враховуючи, що серед нас люди теж не дурні були ».

В середині жовтня студія «Ливарна частина - 91» отримала завдання скорегувати проект. Зовнішній вигляд залишиться таким, як його і задумав Даян. «Задню частину доведеться перепроектувати, - пояснює він. - Зібрані нові історичні дані, контур будівлі буде більш прив'язаний до історичних споруд, які колись були. Бажання замовника і вимога закону - ось і все, чим ми керуємося ».

Великих подробиць Даян поки не повідомляє, але, судячи з усього, басейни в проекті залишаються. «Яка різниця, скільки він там басейнів хоче? Та й наплювати, це його особиста справа, його гроші, - не бачить проблеми архітектор. - Яке нам діло? Є маса об'єктів, в тому числі культурної спадщини, куди ми ніколи не потрапимо і не дізнаємося, що там відбувається ».

Тетяна Ліханова з такою постановкою питання не згодна. Після своєї публікації вона за долею Будинки Черкаського не стежила, але заморозку і подальший перегляд проекту вітає. Ось тільки басейнів в особняку Берсона, на її думку, бути не може. Ніколи і ніяких. Бо хоч технічно це і можливо, але, по-перше, нерозумно, а по-друге, досвід Лиханова показує: «... забудовники у нас теж відомо які - будуть економити на всьому, в тому числі на сучасних технологіях освоєння підземних просторів ».

- Він будує для себе, для свого особистого користування. Чому ви вважаєте, що він буде економити? Грошей у нього багато. Чому він не може собі дозволити вкластися в басейн, хоч в три, якщо йому так хочеться?

- Він повинен виходити не з того, як йому хочеться, а з того, з яким історичним об'єктом він має справу, - категорична Тетяна Ліханова. - Якщо йому хочеться будинок з трьома басейнами, він може побудувати його в Коломяги, на новому місці. А якщо він бере історичний об'єкт, він спочатку, цей історичний об'єкт, має ряд обтяжень, культурних обтяжень. І або ця людина повинна усвідомлювати це тягар культури, або не братися за таке.

Чи усвідомлює Борис Берсон який отримав тягар, «Фонтанка» не знає. Бізнесмен, чиї статки обчислюється в мільярдах і двозначних цифрах, не відповів поки на прохання редакції приділити увагу. За нашими даними, його постійне місце проживання зараз знаходиться в межах держави Ізраїль. Йому часто пише прокуратура Василеостровського району, повідомляючи, що нерухомість своєї занедбаністю привертає увагу бездомних і любителів гуляти по дахах.

Юлія Нікітіна, «Фонтанка.ру»

«Яка різниця, скільки він там басейнів хоче?
Яке нам діло?
Чому ви вважаєте, що він буде економити?
Чому він не може собі дозволити вкластися в басейн, хоч в три, якщо йому так хочеться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online