Дитині постійно сниться страшний сон: що робити

  1. Дитячі страхи
  2. Звідки страшний сон
  3. Що робити?
  4. Алгоритм для мам і тат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вашій дитині часто сняться кошмари, він погано спить, постійно прокидається вночі від страху, кличе вас до себе? Звідки у дітей беруться погані сни? Що робити, щоб допомогти подолати страхи?

Що робити, щоб допомогти подолати страхи

Малюк за день отримує безліч вражень, як позитивних, так і негативних. Тендітна дитяча психіка трансформує пережиті за день тривоги і хвилювання в сни. Коли негативних емоцій або переживань занадто багато, вони переростають в нічні кошмари .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страхи у дорослих - як з ними боротися

Дитячі страхи

На думку психологів, у тому, що дитячі страхи переростають в нічні кошмари або фобії, найчастіше винні батьки. І між іншим, один з найстрашніших дитячих страхів - страх розлуки з мамою. Поспостерігайте, говорите ви своїй дитині «Ти неслухняний, я йду від тебе!»? Це фраза-табу! Якщо дитина до року неусвідомлено боїться залишитися без мами (саме в цьому віці малюки відмовляються йти на ручки до незнайомих тіткам, відразу починають ридати), то після 2 років це вже усвідомлений страх. Якщо ви не допоможете дитині позбутися від нього, то він не тільки буде бачити кошмари і перебиратися до вас в ліжко вночі, але і може вирости в людини зі страхом самотності, боязню залишитися без партнера.

Вам важливо не ігнорувати проблему і не йти на поводу у панікера, а допомогти дитині впоратися зі страхами, вселити в малюка упевненість, що мама любить і оберігає навіть на відстані, за розставанням слід зустріч, а за темної ночі - новий день!

Fotolia

Часто у недовірливих батьків ростуть емоційно чутливі діти. Мами і тата надмірно опікують їх (в тому числі використовуючи і залякування), а малюки ... ще більше бояться. Психологи одностайні: не потрібно «тренувати» дітей, залишаючи їх в темній кімнаті. Краще придумайте гру, в якій темрява - союзник. Наприклад, пошук скарбу з ліхтариком.

Взагалі, найголовніше - боротися не з темрявою, а з тим, що насправді турбує малюка. Психологи помітили, що у дітей, які сплять з батьками, ні страху темряви. Швидше за все, ваш малюк просто хоче бути весь час з вами. Можливо, ви занадто рано вийшли на роботу і в перші два-три роки життя він надовго залишався з нянею? .. Щоб дитина не боялася втратити вас, «насичується» його любов'ю, коли ви разом. Грайте в хованки (це хороша профілактика страху втрати). Ніколи не йдіть з дому, не попередивши дитини, навіть маленького.

Нічні кошмари часто говорять про проблеми в стосунках з батьками. Дитину, якого по ночах хтось з'їдає, вдень весь час критикують, хочуть «переробити».
За малюком, який знаходиться в стресі через різкі окриків і тиску, ночами хтось женеться. Проаналізуйте свій стиль спілкування з дитиною, додайте активних ігор днем, спокійних бесід - ввечері. Повна відсутність страхів у дошкільника теж ненормально. Але якщо у вашого сина в 3 роки більше 9 фобій, а у доньки - більше 7, то потрібно йти до психолога.

Але якщо у вашого сина в 3 роки більше 9 фобій, а у доньки - більше 7, то потрібно йти до психолога

Звідки страшний сон

  1. яскраві події дня, як позитивні, так і негативні, перепорушувалися нервову систему;
  2. сильний переляк: це може бути як собака у дворі, так і непередбачувана або занадто різка реакція мами або тата на проступок, загрози віддати в дитячий будинок або в лікарню, будь-яка побутова ситуація може виявитися не дрібницею для крихти;
  3. неблагополучна обстановка будинку: часті сварки, гучні крики, залякування, покарання, рукоприкладство, а також відсутність контакту з батьками, підміна живого спілкування та активного відпочинку гаджетами, конфлікти в садку чи школі;
  4. погане самопочуття: переїдання на ніч, велика кількість солодощів, задуха в спальні;
  5. мультфільми і казки, сюжет яких лякає (зі страшними персонажами).

яскраві події дня, як позитивні, так і негативні, перепорушувалися нервову систему;   сильний переляк: це може бути як собака у дворі, так і непередбачувана або занадто різка реакція мами або тата на проступок, загрози віддати в дитячий будинок або в лікарню, будь-яка побутова ситуація може виявитися не дрібницею для крихти;   неблагополучна обстановка будинку: часті сварки, гучні крики, залякування, покарання, рукоприкладство, а також відсутність контакту з батьками, підміна живого спілкування та активного відпочинку гаджетами, конфлікти в садку чи школі;   погане самопочуття: переїдання на ніч, велика кількість солодощів, задуха в спальні;   мультфільми і казки, сюжет яких лякає (зі страшними персонажами)

Що робити?

  • Зверніть увагу на обстановку в сім'ї і на відносини з малюком. Чи вистачає йому вашої уваги і любові?
  • Чи не переконуйте страхи Зайве тривожні батьки виявляють надмірну опіку, супроводжуючи кожен крок малюка попередженням про небезпеку: «поранишся», «впадеш», «розіб'єшся» ... А батьки, які відчувають страх будь-яких явищ, тварин або подій, заражають своїми страхами дитини. А ще вони починають притягувати ці негативні події: те, чого найбільше боїтеся, трапляється.
  • Не обговорюйте при дітях негативні новини Інформація про вбивства, пожежі, аварії, пограбуваннях не для малюків!
    Чи не залякуйте! Фрази «Ось зараз віддам тебе цьому дядькові!», «Будеш погано себе вести - тебе забере Баба-яга», «Перестань плакати, а то поліцейський відвезе тебе до в'язниці» сприяють виникненню тривоги і страху у дітей.

Алгоритм для мам і тат

  • Якщо малюк прийшов до вас вночі, поверніться разом з ним в його кімнату, розпитайте, чого саме він злякався, чому плаче.
  • Поясніть дитині, що
    його налякав страшний сон і, відкривши очі, він прогнав його! Тепер потрібно повернутися на інший бік і знову постаратися заснути.
  • Будьте ніжні і спокійні. Поцілуйте дитину, побажайте йому спокійної ночі і попередьте, що збираєтеся повернутися в свою кімнату, щоб лягти спати. Залиште палаючий нічник і прочинені двері в дитячій.
  • Якщо малюк знову покличе вас, обов'язково якомога швидше прийдіть до нього і знову утіште. Ні в якому разі не залишайте дитину без відповіді на його заклик про допомогу! Вранці можна придумати щасливе закінчення кошмарної нічний історії і посміятися над нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Дитячі страхи - як їх виявити у дитини і як діяти?
Дитячі ігри від страху. Топ-3

Думка редакції може не збігатися з думкою автора статті.

Редактор: Оlga Primachenko

Сподобалася стаття? Оцініть:

Звідки у дітей беруться погані сни?
Що робити, щоб допомогти подолати страхи?
»?
Можливо, ви занадто рано вийшли на роботу і в перші два-три роки життя він надовго залишався з нянею?
Що робити?
Чи вистачає йому вашої уваги і любові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online