Розірвання шлюбу в суді - зразок позовної заяви - ПапаЮріст.ру

  1. Куди подавати заяву на розірвання шлюбу
  2. Які документи потрібні для розірвання шлюбу через суд - випадок з дитиною
  3. Як подати на розірвання шлюбу в односторонньому порядку
  4. Де можна подати заяву на розірвання шлюбу через суд через суд
  5. Судове засідання про розірвання шлюбу
  6. Розірвання шлюбу без згоди одного з подружжя
  7. Реєстрація розірвання шлюбу
  8. Заява про розірвання шлюбу через інтернет

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При взаємній згоді двох подружжя на розлучення найприйнятніший варіант розірвання шлюбу є написання заяви в ЗАГС. Однак не завжди один з подружжя погоджується на розлучення. В цьому випадку починається процедура розірвання шлюбу в суді, де їм буде потрібно зібрати встановлені законом документи для розлучення через суд.

Є ряд ситуацій, коли у подружжя немає іншого виходу, як розлучатися в судовому порядку.

Куди подавати заяву на розірвання шлюбу

Коли рішення про розлучення вже прийнято, часто виникає питання, куди подавати заяву на розірвання шлюбу? Тут є два шляхи розірвання шлюбу - через судові інстанції або через ЗАГС. Другий варіант набагато швидше і простіше, але використовувати його можна не в кожній ситуації, тому оформлення розлучення через суд використовується найчастіше на практиці. Одному з подружжя доведеться зібрати документи для розірвання шлюбу через суд, написати заяву відповідного зразка і віднести всі папери в судові органи влади.

У Сімейному Кодексі РФ чітко прописано, що якщо подружжя прийняло рішення припинити сімейні відносини, то розірвання шлюбу в суді буде необхідно в наступних випадках:

  1. Громадяни, які перебувають у шлюбі, мають неповнолітню дитину (дітей).
  2. Інший чоловік за фактом згоден пройти процедуру розлучення через ЗАГС, але будь-якими способами ухиляється від його відвідин, щоб на законних підставах оформити процедуру розірвання шлюбу.
  3. Інший чоловік не дає своєї згоди на проходження бракоразводной процедури в РАГСі.

На законодавчому рівні встановлено певні правила процедури розірвання шлюбу в суді, тому чоловік, який є ініціатором розлучення і подає заяву до судових органів влади, зобов'язаний зібрати необхідні для розлучення документи.

Які документи потрібні для розірвання шлюбу через суд - випадок з дитиною

Коли процедура розлучення здійснюється в РАГСі, то пакет документів знадобиться невеликий, але якщо подружжя розривають шлюб через суд, в тому числі і світової, слід зібрати більш ємний портфель шлюборозлучних паперів.

Перелік документів на розлучення з дитиною точно такий же, як і перелік документів для розірвання шлюбу через суд.

Він включає в себе:

  1. Відповідну заяву, складене ініціатором розлучення в довільній формі. До даних паперах пред'являються певні вимоги ЦПК РФ. У заяві повинна бути наступна інформація:
    • Повне найменування судової інстанції, що є адресатом позовної заяви.
    • Дані про позивача, які включають в себе ПІБ, адреса проживання, дату і місце народження, паспортні дані, відомості про реєстрацію.
    • Відомості про відповідача, що включають ПІБ, адреса проживання, інформацію про реєстрацію, дату і місце народження, паспортні дані.
    • Дані про спільні дітей, реквізити документів про народження.
    • Час і місце, де був укладений шлюбний союз, що вимагає розірвання на підставі рішення судового органу влади. Якщо є необхідність, знадобиться вказати реквізити документів про укладення шлюбу між подружжям.
    • Інформація, що відноситься до спроб врегулювання питання про припинення шлюбу в досудовому порядку. Сюди необхідно додати дані про аналогічне рішення інших спірних питань, пов'язаних з розірванням шлюбного союзу.
    • Повний список документів до позовної заяви, наданих позивачем, який звернувся в судові органи влади для припинення шлюбу. На нашому сайті ви можете безкоштовно скачати зразок заяви про розірвання шлюбу до суду.
  2. Оригінал свідоцтва про укладення шлюбу.
  3. Паспорт чоловіка, який виступає позивачем.
  4. Квитанція про те, що обов'язкова мито, встановлена ​​державою, сплачена.
  5. Якщо є укладений між подружжям шлюбний контракт, то його слід долучати до справи.
  6. Свідоцтва про народження всіх дітей. Можна надати як нотаріально завірені копії, так і оригінали документів.
  7. Документи про розмір заробітної плати кожного з подружжя.
  8. Виписка з будинкової книги квартири, в якій проживає позивач, що підтверджує, що дитина фактично проживає разом з чоловіком.
  9. Заява про те, що другий з подружжя дає згоду на розлучення. Даний документ необхідно завірити у нотаріуса. Папір має бути надана до суду в тому випадку, якщо друга сторона не заперечує проти розірвання шлюбного союзу за допомогою судових органів влади. У більшості випадків, сторона, яка виступає відповідачем, позначає в заяві такі відомості:
    • Повний ПІБ
    • Місце проживання
    • Дату і місце народження
    • Згода на те, щоб шлюбний союз припинив своє існування
    • Реквізити документа про укладення шлюбу
    • Інформація про час і місце, де шлюб був юридично скріплений
    • Номер запису про укладення шлюбу, зроблений в реєстраційних документах відповідних органів влади
    • Дані про другий дружині
    • Відомості, пов'язані з наявністю претензій майнового характеру до другої половини
    • Особистий підпис
    • Дата складання паперу
  10. Документи про належне позивачу майно. Дані папери будуть розглядатися судом в тому випадку, якщо позивач крім заяви про припинення шлюбу, висуває додаткову заяву, в якому відображені будь-які вимоги майнового характеру по відношенню до другого чоловіка. Це стосується, зокрема, вимог про обов'язок позивача виплачувати аліменти.

Як подати на розірвання шлюбу в односторонньому порядку

У житті трапляються моменти, коли припинити шлюб бажає одна сторона, і виникає логічне запитання, як запустити процес в даному випадку? Якщо звернутися до російського законодавства, в точності до ст. 18 Сімейного Кодексу, то там вказано, що при дотриманні певних вимог громадянин не позбавляється можливості в односторонньому порядку розірвати шлюбний союз.

Здійснити цю процедуру можна двома способами:

  1. За допомогою судових органів влади.
  2. Поза суду.

Коли мова йде про перший випадок, то можна з упевненістю сказати, що сторони не зуміли полюбовно домовитися і не змогли вирішити поза стінами суду виникли проблеми. Згідно зі статтею 17, що суддя не задовольнить позов про розлучення лише в тому випадку, якщо дружина позивача знаходиться в положенні або в сім'ї є малюк віком до року.

Другий варіант можливий з тому випадку, якщо відповідач не хоче розривати шлюб або не може особисто з'явитися на судовий процес. Якщо друга половина, яка відсутня, має на руках нотаріально завірена заява, то розлучення в односторонньому порядку возможет - для цього необхідно запустити процедуру через ЗАГС.

Аналогічної буде ситуація в тому випадку, коли один із подружжя:

  • Визнаний безвісно відсутнім.
  • Був засуджений на термін більше 3 років.
  • Є недієздатним.

Коли заява буде прийнято в судовому органі влади, позивач отримає повідомлення про те, коли призначено по його справі судове засідання. Необхідно знати, що з моменту подання позовної заяви про розлучення, протягом одного місяця судом буде прийнято рішення про розірвання шлюбу через суд.

Де можна подати заяву на розірвання шлюбу через суд через суд

Якщо звернутися до Цивільного Кодексу РФ, то там сказано, що виступає в ролі позивача фізична особа має право звернутися до судового органу влади відповідної інстанції, розташований за місцем проживання одного або обох подружжя. У більшості випадків основним фактором є місце проживання дитини, яка не досягла повнолітнього віку.

Якщо дитина живе разом з чоловіком, який подав заяву, то позов подається за даним місцем проживання. Позивачу в даному випадку необхідно підтвердити місце проживання неповнолітньої дитини, і для цього слід взяти виписку з будинкової книги.

Судове засідання про розірвання шлюбу

Розлучення за взаємною згодою

Розлучення за взаємною згодою

завантажити бланк

мирової угоди про розірвання шлюбу в форматі .DOC

У разі, коли обоє не мають взаємних претензій і згодні припинити свій шлюб, суд приймає рішення про розлучення. У цьому випадку причини, за якими розлучення стався, не підлягають з'ясуванню. Якщо обидві сторони домовилися і вже склали угоду про дітей, то його необхідно надати суду. Якщо такого документа немає, то з метою захисту інтересів неповнолітніх дітей суд сам вживе необхідних заходів. В угоді про дітей повинна бути прописана така інформація:

Розірвання шлюбу без згоди одного з подружжя

Будь-яка справа про припинення подружніх відносин починається зі складання позовної заяви, яка подається в порядку, обумовленому законом. Якщо в майбутньому шлюб не може бути збережений, судовий орган влади може прийняти рішення про те, щоб розірвати подружні узи.

Але тут подружжю слід пам'ятати, що закон дає їм максимум три місяці, протягом якого вони мають право відмовлятися від розлучення. Якщо протягом цього терміну чоловік і дружина не досягнуть згоди, а примирливі заходи не дадуть бажаних результатів, то суд буде зобов'язаний розірвати шлюб.

Якщо один з подружжя не згоден на швидке розлучення, і наводить вагомі причини свого рішення, то суд має право прийняти комплекс примирних заходів, метою яких є відмова подружжя від розірвання шлюбу. Подібні випадки сприяють зрушенням терміну розгляду.

Реєстрація розірвання шлюбу

Коли судовий розгляд підійде до кінця і суд винесе своє рішення, воно повинні бути зареєстровано в РАГСі. Згідно із законом суд не пізніше трьох днів з моменту вступу в силу відповідного рішення зобов'язаний направити витяг до органів державної влади, які займаються реєстрацією шлюбу громадян.

Реєструючі органи далі займуться оформленням запису про розлучення, і після цього розлучені подружжя можуть забрати з РАГСу свідоцтво про розірвання шлюбу. До тих пір, поки даний документ не буде на руках, обидві сторони не мають право вступати в повторний шлюб.

До тих пір, поки даний документ не буде на руках, обидві сторони не мають право вступати в повторний шлюб

Отже, щоб запустити шлюборозлучний процедуру, що подає позовом дружину необхідно зібрати встановлений законом пакет документів, щоб суд зайнявся їх розглядом. Ці папери подаються з відповідною заявою, бланк якого можна скачати на нашому сайті.

Ці папери подаються з відповідною заявою, бланк якого можна скачати на нашому сайті

завантажити бланк

позовної заяви до суду про розірвання шлюбу в форматі .DOC

Остаточне рішення суду, в який було подано позовну заяву, буде залежати від достовірності наданої інформації, її повноти і правильності складання заяви.

<

Заява про розірвання шлюбу через інтернет

В епоху інформаційних технологій стала затребуваною така послуга, як подача на розлучення через інтернет, але вдатися до неї можна не в кожному випадку.

Якщо в шлюбі заявника немає неповнолітніх дітей, і подружжя не ведуть майнових суперечок, то в ЗАГС можна подати заяву через портал державних послуг в категорії послуг «реєстрація розірвання шлюбу».

Але якщо одна зі сторін має претензії майнового плану або в сім'ї є діти, які не досягли 18-ти років, то заяву через інтернет подається до судових органів влади.

На сайті держпослуг також можна сплатити держмито, і для цього позивач вправі скористатися кількома способами.

Подача заяви через інтернет має ряд переваг:

  1. Значно скорочуються тимчасові витрати на поїздки до судових інстанцій
  2. Вам забезпечено спокій через відсутність черг

Оплату можна здійснити за допомогою банківської карти або електронних грошей. Якщо ви хочете оплатити держмито через банк, то на сайті можна роздрукувати квитанцію на сплату. Отже, якщо ви вирішили розірвати подружні узи, вам необхідно зважено обдумати своє рішення, і якщо примирення неможливе, залишається лише вибрати зручний варіант подачі заяви в суд.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online