Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік | статті

  1. Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку...
  2. Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік
  3. Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік
  4. Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку будівельним компаніям належить звітувати за новою формою довідки 2-ПДФО. Її бланк, а також рекомендації щодо заповнення та формат відомостей в електронному вигляді затверджені наказом ФНС Росії від 17 листопада 2010 року № ММВ- 7-3 / 611 @. Документ діє з 10 січня 2011 року.

терміни

Щорічно не пізніше 1 квітня року, наступного за минулим податковим періодом, організації повинні представляти в податкову інспекцію по всім працівникам і по іншим особам, які мають від них доходи, довідки за формою 2-ПДФО (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ). Податковим періодом з ПДФО, згідно зі статтею 216 Податкового кодексу РФ, визнається календарний рік. Тобто останній день здачі відомостей за 2010 рік - 1 квітня 2011 року.
Є ще одна ситуація, коли потрібно подати довідку по даній формі. Це треба зробити протягом місяця з дати закінчення податкового періоду, в якому фірма - податковий агент не змогла утримати у фізичної особи обчислену суму податку (п. 5 ст. 226 Податкового кодексу РФ). Таке можливо, наприклад, при видачі дорогого подарунка людині, грошових виплат з яким компанія не виробляє (скажімо, колишньому працівнику) .Крім того, організація - податковий агент зобов'язана видати довідку працівнику (або іншому громадянину, який отримав від неї дохід) за його заявою. Це випливає з пункту 3 статті 230 Податкового кодексу РФ.

Чим нова форма відрізняється від старої

Бланк, як і раніше, складається з п'яти розділів. У першому вказують відомості про компанії - податкового агента, у другому - про фізичну особу, що є одержувачем доходу, в третьому - доходи, що оподатковуються за різними ставками ПДФО, в четвертому - податкові відрахування, в п'ятому - загальну суму доходу та податку за підсумками року. Всі сумарні показники відображаються в рублях і копійках через десяткову точку, за винятком сум податку. Зміни носять в основному технічний характер, проте про них потрібно знати, щоб правильно заповнити документ. Розповімо про нововведення докладніше.

Мета подачі довідки фіксується

Як було відзначено, форма служить не тільки для звітності, а й для повідомлення про неутриманого суми податку (п. 2 наказу № ММВ-7-3 / 611 @). У зв'язку з чим з'явилося нове поле «ознака» (праворуч від заголовка). При здачі звичайної річної довідки про доходи в ньому ставлять цифру 1. У другому випадку - 2.

дані фізособи

Для позначення статусу платника податків запроваджено новий код. Як і раніше при заповненні довідки на громадянина, що є податковим резидентом Росії, в рядку 2.3 вказується 1, для нерезидента - 2, а ось для іноземця, визнаного висококваліфікованим фахівцем відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ, вказується цифра 3. При відсутності громадянства в рядку 2.5 проставляють код країни, що видала документ, що засвідчує його особу (замість коду 999).

оподатковувані доходи

Сам розділ 3 не змінився, але при його заповненні слід врахувати поправки, внесені в довідники «Коди доходів» і «Коди відрахувань». Так, в довіднику доходів змінені формулювання в кодах 1 533, 1535; з'явилися нові коди для відображення доходів від придбання фінансових інструментів термінових угод та використання коштів членів кооперативів (2641, 3022). > | По кожному фізособі, який отримав доходи, що оподатковуються за різними ставками, компанія представляє довідки окремо за кожною ставкою податку. Наприклад, при виплаті протягом року доходів, які оподатковуються за ставками 9 і 13 відсотків, потрібно подати на людину дві різні довідки. |
У довіднику відрахувань виключені коди недіючих стандартних «дитячих» відрахувань (101, 102, 106, 107).

відрахування

У розділі 4 замінено назву, тепер він називається «Стандартні, соціальні та майнові податкові відрахування». Тобто узаконено відображення в ньому соціального відрахування (код 319).
Нагадаємо: він надається за видатками на недержавне пенсійне забезпечення та добровільне пенсійне страхування (подп. 4 п. 1 ст. 219 Податкового кодексу РФ).
Також з розділу 4 довідки виключено рядки 4.5 та 4.6, в які раніше вписували загальну суму стандартних і майнових вирахувань.

Зміни в останньому розділі

У розділі 5 скорочено кількість рядків (стало сім замість десяти), змінився і склад необхідних відомостей.
У рядки 5.2 нову назву - «Податкова база» (було - «Оподатковувана сума доходу»). Але дані в ній вказуються ті ж - загальна сума доходів за мінусом наданих відрахувань.
Рядки, де раніше відбивали перерахунок ПДФО за минулі роки, з довідки виключені. > | Відомості про доходи особи, щодо якої було проведено перерахунок податку за попередні податкові періоди, оформляються у вигляді нової довідки. Якщо вона складається натомість довідки, зданої раніше, номер вказується колишній (той, що і був), а дата - на момент складання (розділ I Рекомендацій щодо заповнення форми 2-ПДФО). |
Зате з'явилося два нових показника: «Сума податку перерахована» (стор. 5.5) і «Сума податку, не утримана податковим агентом» (стор. 5.7).
Про суму, утримати яку компанія не змогла, ми вже сказали на початку статті - для неї і призначена рядок 5.7.
А що стосується даних по рядку 5.5, то в ній наводиться сума податку, що перерахована за податковий період, але лише за доходами, отриманими починаючи з 1 січня 2011 року.
Це пов'язано з тим, що з вказаної дати вступила в силу нова редакція пункту 2 статті 230 Податкового кодексу РФ, яка зобов'язує податкових агентів подавати до інспекції відомості, в тому числі і про перерахованих до бюджету сум ПДФО.
Отже, така інформація щодо доходів, отриманих до 2011 року, в довідці не вказується. Таким чином, при оформленні довідок за 2010 рік цей рядок заповнювати не потрібно. На це звернув увагу і Мінфін Росії в листі від 17 грудня 2010 року № 03-04-08 / 8-281).

Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам. Текст листа ФНС Росії від 19 січня 2011 № КЕ-4-3 / 512 @ розміщений Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам ТУТ .

Компанія, у якій є відокремлені підрозділи, повинна сплачувати ПДФО як за своїм місцезнаходженням, так і за місцезнаходженням кожного свого відокремленого підрозділу. Таке правило передбачено в пункті 7 статті 226 Податкового кодексу РФ.

Робота в різних місцях

Однак на практиці зустрічаються і більш складні ситуації, наприклад, коли людина протягом місяця працював у кількох підрозділах компанії.
Тут діяти потрібно в такий спосіб. Податок з доходів цього працівника має бути перераховано до відповідних бюджетів за місцезнаходженням кожного такого підрозділу. Причому з урахуванням часу, відпрацьованого співробітником в конкретному підрозділі (листа Мінфіну Росії від 5 червня 2009 р № 03-04-06-01 / 128, від 24 січня 2008 року № 03-04-06-01 / 16).
У такому ж порядку сплачують ПДФО, якщо людина протягом місяця працював як в головної організації, так і в підрозділі. Це роз'яснено в листі Мінфіну Росії від 29 березня 2010 року № 03-04-06 / 55.
Якщо ж відокремлений підрозділ зареєстровано в середині місяця, то податок треба заплатити в бюджет за місцем обліку відокремленого підрозділу пропорційно частці доходу, нарахованого за час роботи співробітника в такому підрозділі (лист УФНС Росії по м Москві від 26 грудня 2007 р № 28-11 / 124267).

Розрахунковий рахунок і окремий баланс

Якщо у відокремленого підрозділу є свій розрахунковий рахунок і окремий баланс, то воно, як правило, обчислює і сплачує податок на доходи фізосіб самостійно. Якщо немає, то за нього це робить головне відділення компанії. При цьому, як вважає Мінфін Росії, довідки 2-ПДФО на працівників підрозділів повинні бути представлені в податкову інспекцію за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Тобто в ту інспекцію, в яку перераховується ПДФО з доходів працівників цих підрозділів. Таку думку, крім листа № 03-04-06 / 55, висловлено фінансистами в листі від 28 серпня 2009 р № 03-04-06-01 / 224.
Є приклади арбітражної практики, що підтримують цю позицію (див. Постанову ФАС Західно - Сибірського округу від 27 квітня 2009 року № Ф04-2593 / 2009 (5604-А70-26)).
У податківців ж дещо інший підхід до цього питання. Вони вважають, що відокремлений підрозділ має право здавати довідки 2-ПДФО тільки в якості уповноваженого представника головної організації (на підставі довіреності). Про це йдеться, зокрема, в листі ФНС Росії від 7 березня 2007 р № 23-3-04 / 238 @.
Свою точку зору фахівці податкової служби обгрунтовують тим, що податковим агентом в будь-якому випадку є головна організація, а обов'язки за поданням відомостей про доходи фізичних осіб покладаються безпосередньо на податкового агента (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ).
Деякі суди з цим згодні, що слід, наприклад, з постанови ФАС Північно-Західного округу від 28 січня 2008 року № А05-6798 / 2007.
На думку ж московських податківців, якщо відомості про доходи фізосіб представлені за організацію в цілому за місцем обліку головної компанії, то цього достатньо, подавати довідки за місцем обліку відокремлених підрозділів не потрібно (лист УФНС Росії по м Москві від 1 липня 2010 року № 20-15 / 3/068888).
Якщо працівник протягом року перейшов з одного підрозділу в інший, то відомості на нього за формою 2-ПДФО слід представляти в цілому головною організацією. На це вказано в листі ФНС Росії від 13 березня 2008 року № 04-1-05 / 0916 @.

Повної ясності немає

Як бачимо, єдиної думки з приводу подачі довідок 2-ПДФО при наявності у компанії відокремлених підрозділів у чиновників не вироблено. Тому, якщо у вас в подібній ситуації немає можливості уточнити порядок у своїй податковій інспекції, то доцільно представити їх по організації в цілому (за місцем обліку головної компанії).
Якщо ж ви вирішите здавати довідки за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, на керівника підрозділу необхідно оформити довіреність, де має бути чітко визначено, що він має право представляти інтереси головної організації у відносинах з податковими органами, в тому числі подавати від її імені відомості про доходи, виплачені фізичним особам відокремленим підрозділом, з правом підпису довідок 2 - ПДФО.

інші нюанси

Відзначимо ще кілька найбільш часто зустрічаються ситуацій.

Дохід виплачений підприємцю

Якщо будівельна компанія виплатила будь - які доходи індивідуальному підприємцю (а також нотаріуса або адвоката, які займаються приватною практикою), утримувати податок не потрібно. Справа в тому, що, згідно з пунктом 2 статті 227 Податкового кодексу РФ, підприємці обчислюють і сплачують ПДФО самостійно. Отже, здавати в податкову інспекцію відомості за формою 2-ПДФО на зазначених осіб немає необхідності. > | Особи, які сплачують податок самостійно, перераховані в пункті 1 статті 227 Податкового кодексу РФ. |
Такий підхід підтверджує і арбітражна практика. Як приклад можна навести постанову ФАС Північно - Західного округу від 13 березня 2006 № А05-15780 / 2005-18.
Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2011 року пункт 2 статті 230 Податкового кодексу РФ викладено в новій редакції (вилучено абзац про те, що не потрібно подавати відомості про виплачені індивідуальним підприємцям доходи). Але пункт 2 статті 227 Податкового кодексу РФ діє як і раніше. Просто для осіб, які сплачують податок самостійно (про які сказано вище), будівельна компанія податковим агентом не є, а значить, і виконувати обов'язки податкового агента не повинна.
Так що в 2011 році порядок залишається тим же: повідомляти інспекторам про доходи, виплачені підприємцям, і здавати на них відомості організація не зобов'язана. Мінфін Росії в листі від 29 грудня 2010 року № 03-04-06 / 6-321 підтвердив правомірність такого підходу, підкресливши, що Податковий кодекс РФ не встановлює обов'язок осіб, які не є податковими агентами, подавати до податкових органів відомості про отримані від них фізичними особами доходах. Внесені зміни цих положень не скасовують.

реорганізація

А як діяти, якщо будівельна компанія протягом року була реорганізована? Здавати довідки 2-ПДФО за доходами працівників, отриманим від її попередника, вона не зобов'язана. Податковий кодекс РФ передбачає правонаступництво тільки в частині сплати податків, а порядок переходу прав щодо подання відомостей про доходи працівників законодавством не встановлено. > | Ліквідованої організації повинна подати відомості про доходи фізосіб за формою 2-ПДФО за останній податковий період, тобто з початку року до дня завершення реорганізації в формі ліквідації (лист ФНС Росії від 13 серпня 2009 р № 3-5-04 / 1257 @). |

Відповідальність за неподання довідок

Несвоєчасне здавання довідок загрожує організації штрафом в сумі 200 руб. за кожне неподання документ (раніше штраф становив 50 руб. за один документ). Такий захід передбачена пунктом 1 статті 126 Податкового кодексу РФ.
Крім самої компанії, покарати можуть ще і її посадових осіб. Розмір адміністративного штрафу - від 300 до 500 руб. (Ст. 15.6 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення).
Зауважимо, що довідка 2-ПДФО податковою декларацією не є. Отже, залучити організацію до відповідальності за статтею 119 Податкового кодексу РФ (як за нездачу декларації) податкові органи не вправі.
Чи не встановлена ​​відповідальність і за недотримання порядку подання довідок.

Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку будівельним компаніям належить звітувати за новою формою довідки 2-ПДФО. Її бланк, а також рекомендації щодо заповнення та формат відомостей в електронному вигляді затверджені наказом ФНС Росії від 17 листопада 2010 року № ММВ- 7-3 / 611 @. Документ діє з 10 січня 2011 року.

терміни

Щорічно не пізніше 1 квітня року, наступного за минулим податковим періодом, організації повинні представляти в податкову інспекцію по всім працівникам і по іншим особам, які мають від них доходи, довідки за формою 2-ПДФО (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ). Податковим періодом з ПДФО, згідно зі статтею 216 Податкового кодексу РФ, визнається календарний рік. Тобто останній день здачі відомостей за 2010 рік - 1 квітня 2011 року.
Є ще одна ситуація, коли потрібно подати довідку по даній формі. Це треба зробити протягом місяця з дати закінчення податкового періоду, в якому фірма - податковий агент не змогла утримати у фізичної особи обчислену суму податку (п. 5 ст. 226 Податкового кодексу РФ). Таке можливо, наприклад, при видачі дорогого подарунка людині, грошових виплат з яким компанія не виробляє (скажімо, колишньому працівнику) .Крім того, організація - податковий агент зобов'язана видати довідку працівнику (або іншому громадянину, який отримав від неї дохід) за його заявою. Це випливає з пункту 3 статті 230 Податкового кодексу РФ.

Чим нова форма відрізняється від старої

Бланк, як і раніше, складається з п'яти розділів. У першому вказують відомості про компанії - податкового агента, у другому - про фізичну особу, що є одержувачем доходу, в третьому - доходи, що оподатковуються за різними ставками ПДФО, в четвертому - податкові відрахування, в п'ятому - загальну суму доходу та податку за підсумками року. Всі сумарні показники відображаються в рублях і копійках через десяткову точку, за винятком сум податку. Зміни носять в основному технічний характер, проте про них потрібно знати, щоб правильно заповнити документ. Розповімо про нововведення докладніше.

Мета подачі довідки фіксується

Як було відзначено, форма служить не тільки для звітності, а й для повідомлення про неутриманого суми податку (п. 2 наказу № ММВ-7-3 / 611 @). У зв'язку з чим з'явилося нове поле «ознака» (праворуч від заголовка). При здачі звичайної річної довідки про доходи в ньому ставлять цифру 1. У другому випадку - 2.

дані фізособи

Для позначення статусу платника податків запроваджено новий код. Як і раніше при заповненні довідки на громадянина, що є податковим резидентом Росії, в рядку 2.3 вказується 1, для нерезидента - 2, а ось для іноземця, визнаного висококваліфікованим фахівцем відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ, вказується цифра 3. При відсутності громадянства в рядку 2.5 проставляють код країни, що видала документ, що засвідчує його особу (замість коду 999).

оподатковувані доходи

Сам розділ 3 не змінився, але при його заповненні слід врахувати поправки, внесені в довідники «Коди доходів» і «Коди відрахувань». Так, в довіднику доходів змінені формулювання в кодах тисячі п'ятсот тридцять три, 1535; з'явилися нові коди для відображення доходів від придбання фінансових інструментів термінових угод та використання коштів членів кооперативів (2641, 3022). > | По кожному фізособі, який отримав доходи, що оподатковуються за різними ставками, компанія представляє довідки окремо за кожною ставкою податку. Наприклад, при виплаті протягом року доходів, які оподатковуються за ставками 9 і 13 відсотків, потрібно подати на людину дві різні довідки. |
У довіднику відрахувань виключені коди недіючих стандартних «дитячих» відрахувань (101, 102, 106, 107).

відрахування

У розділі 4 замінено назву, тепер він називається «Стандартні, соціальні та майнові податкові відрахування». Тобто узаконено відображення в ньому соціального відрахування (код 319).
Нагадаємо: він надається за видатками на недержавне пенсійне забезпечення та добровільне пенсійне страхування (подп. 4 п. 1 ст. 219 Податкового кодексу РФ).
Також з розділу 4 довідки виключено рядки 4.5 та 4.6, в які раніше вписували загальну суму стандартних і майнових вирахувань.

Зміни в останньому розділі

У розділі 5 скорочено кількість рядків (стало сім замість десяти), змінився і склад необхідних відомостей.
У рядки 5.2 нову назву - «Податкова база» (було - «Оподатковувана сума доходу»). Але дані в ній вказуються ті ж - загальна сума доходів за мінусом наданих відрахувань.
Рядки, де раніше відбивали перерахунок ПДФО за минулі роки, з довідки виключені. > | Відомості про доходи особи, щодо якої було проведено перерахунок податку за попередні податкові періоди, оформляються у вигляді нової довідки. Якщо вона складається натомість довідки, зданої раніше, номер вказується колишній (той, що і був), а дата - на момент складання (розділ I Рекомендацій щодо заповнення форми 2-ПДФО). |
Зате з'явилося два нових показника: «Сума податку перерахована» (стор. 5.5) і «Сума податку, не утримана податковим агентом» (стор. 5.7).
Про суму, утримати яку компанія не змогла, ми вже сказали на початку статті - для неї і призначена рядок 5.7.
А що стосується даних по рядку 5.5, то в ній наводиться сума податку, що перерахована за податковий період, але лише за доходами, отриманими починаючи з 1 січня 2011 року.
Це пов'язано з тим, що з вказаної дати вступила в силу нова редакція пункту 2 статті 230 Податкового кодексу РФ, яка зобов'язує податкових агентів подавати до інспекції відомості, в тому числі і про перерахованих до бюджету сум ПДФО.
Отже, така інформація щодо доходів, отриманих до 2011 року, в довідці не вказується. Таким чином, при оформленні довідок за 2010 рік цей рядок заповнювати не потрібно. На це звернув увагу і Мінфін Росії в листі від 17 грудня 2010 року № 03-04-08 / 8-281).

Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам. Текст листа ФНС Росії від 19 січня 2011 № КЕ-4-3 / 512 @ розміщений Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам ТУТ .

Компанія, у якій є відокремлені підрозділи, повинна сплачувати ПДФО як за своїм місцезнаходженням, так і за місцезнаходженням кожного свого відокремленого підрозділу. Таке правило передбачено в пункті 7 статті 226 Податкового кодексу РФ.

Робота в різних місцях

Однак на практиці зустрічаються і більш складні ситуації, наприклад, коли людина протягом місяця працював у кількох підрозділах компанії.
Тут діяти потрібно в такий спосіб. Податок з доходів цього працівника має бути перераховано до відповідних бюджетів за місцезнаходженням кожного такого підрозділу. Причому з урахуванням часу, відпрацьованого співробітником в конкретному підрозділі (листа Мінфіну Росії від 5 червня 2009 р № 03-04-06-01 / 128, від 24 січня 2008 року № 03-04-06-01 / 16).
У такому ж порядку сплачують ПДФО, якщо людина протягом місяця працював як в головної організації, так і в підрозділі. Це роз'яснено в листі Мінфіну Росії від 29 березня 2010 року № 03-04-06 / 55.
Якщо ж відокремлений підрозділ зареєстровано в середині місяця, то податок треба заплатити в бюджет за місцем обліку відокремленого підрозділу пропорційно частці доходу, нарахованого за час роботи співробітника в такому підрозділі (лист УФНС Росії по м Москві від 26 грудня 2007 р № 28-11 / 124267).

Розрахунковий рахунок і окремий баланс

Якщо у відокремленого підрозділу є свій розрахунковий рахунок і окремий баланс, то воно, як правило, обчислює і сплачує податок на доходи фізосіб самостійно. Якщо немає, то за нього це робить головне відділення компанії. При цьому, як вважає Мінфін Росії, довідки 2-ПДФО на працівників підрозділів повинні бути представлені в податкову інспекцію за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Тобто в ту інспекцію, в яку перераховується ПДФО з доходів працівників цих підрозділів. Таку думку, крім листа № 03-04-06 / 55, висловлено фінансистами в листі від 28 серпня 2009 р № 03-04-06-01 / 224.
Є приклади арбітражної практики, що підтримують цю позицію (див. Постанову ФАС Західно - Сибірського округу від 27 квітня 2009 року № Ф04-2593 / 2009 (5604-А70-26)).
У податківців ж дещо інший підхід до цього питання. Вони вважають, що відокремлений підрозділ має право здавати довідки 2-ПДФО тільки в якості уповноваженого представника головної організації (на підставі довіреності). Про це йдеться, зокрема, в листі ФНС Росії від 7 березня 2007 р № 23-3-04 / 238 @.
Свою точку зору фахівці податкової служби обгрунтовують тим, що податковим агентом в будь-якому випадку є головна організація, а обов'язки за поданням відомостей про доходи фізичних осіб покладаються безпосередньо на податкового агента (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ).
Деякі суди з цим згодні, що слід, наприклад, з постанови ФАС Північно-Західного округу від 28 січня 2008 року № А05-6798 / 2007.
На думку ж московських податківців, якщо відомості про доходи фізосіб представлені за організацію в цілому за місцем обліку головної компанії, то цього достатньо, подавати довідки за місцем обліку відокремлених підрозділів не потрібно (лист УФНС Росії по м Москві від 1 липня 2010 року № 20-15 / 3/068888).
Якщо працівник протягом року перейшов з одного підрозділу в інший, то відомості на нього за формою 2-ПДФО слід представляти в цілому головною організацією. На це вказано в листі ФНС Росії від 13 березня 2008 року № 04-1-05 / 0916 @.

Повної ясності немає

Як бачимо, єдиної думки з приводу подачі довідок 2-ПДФО при наявності у компанії відокремлених підрозділів у чиновників не вироблено. Тому, якщо у вас в подібній ситуації немає можливості уточнити порядок у своїй податковій інспекції, то доцільно представити їх по організації в цілому (за місцем обліку головної компанії).
Якщо ж ви вирішите здавати довідки за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, на керівника підрозділу необхідно оформити довіреність, де має бути чітко визначено, що він має право представляти інтереси головної організації у відносинах з податковими органами, в тому числі подавати від її імені відомості про доходи, виплачені фізичним особам відокремленим підрозділом, з правом підпису довідок 2 - ПДФО.

інші нюанси

Відзначимо ще кілька найбільш часто зустрічаються ситуацій.

Дохід виплачений підприємцю

Якщо будівельна компанія виплатила будь - які доходи індивідуальному підприємцю (а також нотаріуса або адвоката, які займаються приватною практикою), утримувати податок не потрібно. Справа в тому, що, згідно з пунктом 2 статті 227 Податкового кодексу РФ, підприємці обчислюють і сплачують ПДФО самостійно. Отже, здавати в податкову інспекцію відомості за формою 2-ПДФО на зазначених осіб немає необхідності. > | Особи, які сплачують податок самостійно, перераховані в пункті 1 статті 227 Податкового кодексу РФ. |
Такий підхід підтверджує і арбітражна практика. Як приклад можна навести постанову ФАС Північно - Західного округу від 13 березня 2006 № А05-15780 / 2005-18.
Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2011 року пункт 2 статті 230 Податкового кодексу РФ викладено в новій редакції (вилучено абзац про те, що не потрібно подавати відомості про виплачені індивідуальним підприємцям доходи). Але пункт 2 статті 227 Податкового кодексу РФ діє як і раніше. Просто для осіб, які сплачують податок самостійно (про які сказано вище), будівельна компанія податковим агентом не є, а значить, і виконувати обов'язки податкового агента не повинна.
Так що в 2011 році порядок залишається тим же: повідомляти інспекторам про доходи, виплачені підприємцям, і здавати на них відомості організація не зобов'язана. Мінфін Росії в листі від 29 грудня 2010 року № 03-04-06 / 6-321 підтвердив правомірність такого підходу, підкресливши, що Податковий кодекс РФ не встановлює обов'язок осіб, які не є податковими агентами, подавати до податкових органів відомості про отримані від них фізичними особами доходах. Внесені зміни цих положень не скасовують.

реорганізація

А як діяти, якщо будівельна компанія протягом року була реорганізована? Здавати довідки 2-ПДФО за доходами працівників, отриманим від її попередника, вона не зобов'язана. Податковий кодекс РФ передбачає правонаступництво тільки в частині сплати податків, а порядок переходу прав щодо подання відомостей про доходи працівників законодавством не встановлено. > | Ліквідованої організації повинна подати відомості про доходи фізосіб за формою 2-ПДФО за останній податковий період, тобто з початку року до дня завершення реорганізації в формі ліквідації (лист ФНС Росії від 13 серпня 2009 р № 3-5-04 / 1257 @). |

Відповідальність за неподання довідок

Несвоєчасне здавання довідок загрожує організації штрафом в сумі 200 руб. за кожне неподання документ (раніше штраф становив 50 руб. за один документ). Такий захід передбачена пунктом 1 статті 126 Податкового кодексу РФ.
Крім самої компанії, покарати можуть ще і її посадових осіб. Розмір адміністративного штрафу - від 300 до 500 руб. (Ст. 15.6 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення).
Зауважимо, що довідка 2-ПДФО податковою декларацією не є. Отже, залучити організацію до відповідальності за статтею 119 Податкового кодексу РФ (як за нездачу декларації) податкові органи не вправі.
Чи не встановлена ​​відповідальність і за недотримання порядку подання довідок.

Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку будівельним компаніям належить звітувати за новою формою довідки 2-ПДФО. Її бланк, а також рекомендації щодо заповнення та формат відомостей в електронному вигляді затверджені наказом ФНС Росії від 17 листопада 2010 року № ММВ- 7-3 / 611 @. Документ діє з 10 січня 2011 року.

терміни

Щорічно не пізніше 1 квітня року, наступного за минулим податковим періодом, організації повинні представляти в податкову інспекцію по всім працівникам і по іншим особам, які мають від них доходи, довідки за формою 2-ПДФО (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ). Податковим періодом з ПДФО, згідно зі статтею 216 Податкового кодексу РФ, визнається календарний рік. Тобто останній день здачі відомостей за 2010 рік - 1 квітня 2011 року.
Є ще одна ситуація, коли потрібно подати довідку по даній формі. Це треба зробити протягом місяця з дати закінчення податкового періоду, в якому фірма - податковий агент не змогла утримати у фізичної особи обчислену суму податку (п. 5 ст. 226 Податкового кодексу РФ). Таке можливо, наприклад, при видачі дорогого подарунка людині, грошових виплат з яким компанія не виробляє (скажімо, колишньому працівнику) .Крім того, організація - податковий агент зобов'язана видати довідку працівнику (або іншому громадянину, який отримав від неї дохід) за його заявою. Це випливає з пункту 3 статті 230 Податкового кодексу РФ.

Чим нова форма відрізняється від старої

Бланк, як і раніше, складається з п'яти розділів. У першому вказують відомості про компанії - податкового агента, у другому - про фізичну особу, що є одержувачем доходу, в третьому - доходи, що оподатковуються за різними ставками ПДФО, в четвертому - податкові відрахування, в п'ятому - загальну суму доходу та податку за підсумками року. Всі сумарні показники відображаються в рублях і копійках через десяткову точку, за винятком сум податку. Зміни носять в основному технічний характер, проте про них потрібно знати, щоб правильно заповнити документ. Розповімо про нововведення докладніше.

Мета подачі довідки фіксується

Як було відзначено, форма служить не тільки для звітності, а й для повідомлення про неутриманого суми податку (п. 2 наказу № ММВ-7-3 / 611 @). У зв'язку з чим з'явилося нове поле «ознака» (праворуч від заголовка). При здачі звичайної річної довідки про доходи в ньому ставлять цифру 1. У другому випадку - 2.

дані фізособи

Для позначення статусу платника податків запроваджено новий код. Як і раніше при заповненні довідки на громадянина, що є податковим резидентом Росії, в рядку 2.3 вказується 1, для нерезидента - 2, а ось для іноземця, визнаного висококваліфікованим фахівцем відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ, вказується цифра 3. При відсутності громадянства в рядку 2.5 проставляють код країни, що видала документ, що засвідчує його особу (замість коду 999).

оподатковувані доходи

Сам розділ 3 не змінився, але при його заповненні слід врахувати поправки, внесені в довідники «Коди доходів» і «Коди відрахувань». Так, в довіднику доходів змінені формулювання в кодах тисячі п'ятсот тридцять три, 1535; з'явилися нові коди для відображення доходів від придбання фінансових інструментів термінових угод та використання коштів членів кооперативів (2641, 3022). > | По кожному фізособі, який отримав доходи, що оподатковуються за різними ставками, компанія представляє довідки окремо за кожною ставкою податку. Наприклад, при виплаті протягом року доходів, які оподатковуються за ставками 9 і 13 відсотків, потрібно подати на людину дві різні довідки. |
У довіднику відрахувань виключені коди недіючих стандартних «дитячих» відрахувань (101, 102, 106, 107).

відрахування

У розділі 4 замінено назву, тепер він називається «Стандартні, соціальні та майнові податкові відрахування». Тобто узаконено відображення в ньому соціального відрахування (код 319).
Нагадаємо: він надається за видатками на недержавне пенсійне забезпечення та добровільне пенсійне страхування (подп. 4 п. 1 ст. 219 Податкового кодексу РФ).
Також з розділу 4 довідки виключено рядки 4.5 та 4.6, в які раніше вписували загальну суму стандартних і майнових вирахувань.

Зміни в останньому розділі

У розділі 5 скорочено кількість рядків (стало сім замість десяти), змінився і склад необхідних відомостей.
У рядки 5.2 нову назву - «Податкова база» (було - «Оподатковувана сума доходу»). Але дані в ній вказуються ті ж - загальна сума доходів за мінусом наданих відрахувань.
Рядки, де раніше відбивали перерахунок ПДФО за минулі роки, з довідки виключені. > | Відомості про доходи особи, щодо якої було проведено перерахунок податку за попередні податкові періоди, оформляються у вигляді нової довідки. Якщо вона складається натомість довідки, зданої раніше, номер вказується колишній (той, що і був), а дата - на момент складання (розділ I Рекомендацій щодо заповнення форми 2-ПДФО). |
Зате з'явилося два нових показника: «Сума податку перерахована» (стор. 5.5) і «Сума податку, не утримана податковим агентом» (стор. 5.7).
Про суму, утримати яку компанія не змогла, ми вже сказали на початку статті - для неї і призначена рядок 5.7.
А що стосується даних по рядку 5.5, то в ній наводиться сума податку, що перерахована за податковий період, але лише за доходами, отриманими починаючи з 1 січня 2011 року.
Це пов'язано з тим, що з вказаної дати вступила в силу нова редакція пункту 2 статті 230 Податкового кодексу РФ, яка зобов'язує податкових агентів подавати до інспекції відомості, в тому числі і про перерахованих до бюджету сум ПДФО.
Отже, така інформація щодо доходів, отриманих до 2011 року, в довідці не вказується. Таким чином, при оформленні довідок за 2010 рік цей рядок заповнювати не потрібно. На це звернув увагу і Мінфін Росії в листі від 17 грудня 2010 року № 03-04-08 / 8-281).

Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам. Текст листа ФНС Росії від 19 січня 2011 № КЕ-4-3 / 512 @ розміщений Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам ТУТ .

Компанія, у якій є відокремлені підрозділи, повинна сплачувати ПДФО як за своїм місцезнаходженням, так і за місцезнаходженням кожного свого відокремленого підрозділу. Таке правило передбачено в пункті 7 статті 226 Податкового кодексу РФ.

Робота в різних місцях

Однак на практиці зустрічаються і більш складні ситуації, наприклад, коли людина протягом місяця працював у кількох підрозділах компанії.
Тут діяти потрібно в такий спосіб. Податок з доходів цього працівника має бути перераховано до відповідних бюджетів за місцезнаходженням кожного такого підрозділу. Причому з урахуванням часу, відпрацьованого співробітником в конкретному підрозділі (листа Мінфіну Росії від 5 червня 2009 р № 03-04-06-01 / 128, від 24 січня 2008 року № 03-04-06-01 / 16).
У такому ж порядку сплачують ПДФО, якщо людина протягом місяця працював як в головної організації, так і в підрозділі. Це роз'яснено в листі Мінфіну Росії від 29 березня 2010 року № 03-04-06 / 55.
Якщо ж відокремлений підрозділ зареєстровано в середині місяця, то податок треба заплатити в бюджет за місцем обліку відокремленого підрозділу пропорційно частці доходу, нарахованого за час роботи співробітника в такому підрозділі (лист УФНС Росії по м Москві від 26 грудня 2007 р № 28-11 / 124267).

Розрахунковий рахунок і окремий баланс

Якщо у відокремленого підрозділу є свій розрахунковий рахунок і окремий баланс, то воно, як правило, обчислює і сплачує податок на доходи фізосіб самостійно. Якщо немає, то за нього це робить головне відділення компанії. При цьому, як вважає Мінфін Росії, довідки 2-ПДФО на працівників підрозділів повинні бути представлені в податкову інспекцію за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Тобто в ту інспекцію, в яку перераховується ПДФО з доходів працівників цих підрозділів. Таку думку, крім листа № 03-04-06 / 55, висловлено фінансистами в листі від 28 серпня 2009 р № 03-04-06-01 / 224.
Є приклади арбітражної практики, що підтримують цю позицію (див. Постанову ФАС Західно - Сибірського округу від 27 квітня 2009 року № Ф04-2593 / 2009 (5604-А70-26)).
У податківців ж дещо інший підхід до цього питання. Вони вважають, що відокремлений підрозділ має право здавати довідки 2-ПДФО тільки в якості уповноваженого представника головної організації (на підставі довіреності). Про це йдеться, зокрема, в листі ФНС Росії від 7 березня 2007 р № 23-3-04 / 238 @.
Свою точку зору фахівці податкової служби обгрунтовують тим, що податковим агентом в будь-якому випадку є головна організація, а обов'язки за поданням відомостей про доходи фізичних осіб покладаються безпосередньо на податкового агента (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ).
Деякі суди з цим згодні, що слід, наприклад, з постанови ФАС Північно-Західного округу від 28 січня 2008 року № А05-6798 / 2007.
На думку ж московських податківців, якщо відомості про доходи фізосіб представлені за організацію в цілому за місцем обліку головної компанії, то цього достатньо, подавати довідки за місцем обліку відокремлених підрозділів не потрібно (лист УФНС Росії по м Москві від 1 липня 2010 року № 20-15 / 3/068888).
Якщо працівник протягом року перейшов з одного підрозділу в інший, то відомості на нього за формою 2-ПДФО слід представляти в цілому головною організацією. На це вказано в листі ФНС Росії від 13 березня 2008 року № 04-1-05 / 0916 @.

Повної ясності немає

Як бачимо, єдиної думки з приводу подачі довідок 2-ПДФО при наявності у компанії відокремлених підрозділів у чиновників не вироблено. Тому, якщо у вас в подібній ситуації немає можливості уточнити порядок у своїй податковій інспекції, то доцільно представити їх по організації в цілому (за місцем обліку головної компанії).
Якщо ж ви вирішите здавати довідки за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, на керівника підрозділу необхідно оформити довіреність, де має бути чітко визначено, що він має право представляти інтереси головної організації у відносинах з податковими органами, в тому числі подавати від її імені відомості про доходи, виплачені фізичним особам відокремленим підрозділом, з правом підпису довідок 2 - ПДФО.

інші нюанси

Відзначимо ще кілька найбільш часто зустрічаються ситуацій.

Дохід виплачений підприємцю

Якщо будівельна компанія виплатила будь - які доходи індивідуальному підприємцю (а також нотаріуса або адвоката, які займаються приватною практикою), утримувати податок не потрібно. Справа в тому, що, згідно з пунктом 2 статті 227 Податкового кодексу РФ, підприємці обчислюють і сплачують ПДФО самостійно. Отже, здавати в податкову інспекцію відомості за формою 2-ПДФО на зазначених осіб немає необхідності. > | Особи, які сплачують податок самостійно, перераховані в пункті 1 статті 227 Податкового кодексу РФ. |
Такий підхід підтверджує і арбітражна практика. Як приклад можна навести постанову ФАС Північно - Західного округу від 13 березня 2006 № А05-15780 / 2005-18.
Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2011 року пункт 2 статті 230 Податкового кодексу РФ викладено в новій редакції (вилучено абзац про те, що не потрібно подавати відомості про виплачені індивідуальним підприємцям доходи). Але пункт 2 статті 227 Податкового кодексу РФ діє як і раніше. Просто для осіб, які сплачують податок самостійно (про які сказано вище), будівельна компанія податковим агентом не є, а значить, і виконувати обов'язки податкового агента не повинна.
Так що в 2011 році порядок залишається тим же: повідомляти інспекторам про доходи, виплачені підприємцям, і здавати на них відомості організація не зобов'язана. Мінфін Росії в листі від 29 грудня 2010 року № 03-04-06 / 6-321 підтвердив правомірність такого підходу, підкресливши, що Податковий кодекс РФ не встановлює обов'язок осіб, які не є податковими агентами, подавати до податкових органів відомості про отримані від них фізичними особами доходах. Внесені зміни цих положень не скасовують.

реорганізація

А як діяти, якщо будівельна компанія протягом року була реорганізована? Здавати довідки 2-ПДФО за доходами працівників, отриманим від її попередника, вона не зобов'язана. Податковий кодекс РФ передбачає правонаступництво тільки в частині сплати податків, а порядок переходу прав щодо подання відомостей про доходи працівників законодавством не встановлено. > | Ліквідованої організації повинна подати відомості про доходи фізосіб за формою 2-ПДФО за останній податковий період, тобто з початку року до дня завершення реорганізації в формі ліквідації (лист ФНС Росії від 13 серпня 2009 р № 3-5-04 / 1257 @). |

Відповідальність за неподання довідок

Несвоєчасне здавання довідок загрожує організації штрафом в сумі 200 руб. за кожне неподання документ (раніше штраф становив 50 руб. за один документ). Такий захід передбачена пунктом 1 статті 126 Податкового кодексу РФ.
Крім самої компанії, покарати можуть ще і її посадових осіб. Розмір адміністративного штрафу - від 300 до 500 руб. (Ст. 15.6 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення).
Зауважимо, що довідка 2-ПДФО податковою декларацією не є. Отже, залучити організацію до відповідальності за статтею 119 Податкового кодексу РФ (як за нездачу декларації) податкові органи не вправі.
Чи не встановлена ​​відповідальність і за недотримання порядку подання довідок.

Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку будівельним компаніям належить звітувати за новою формою довідки 2-ПДФО. Її бланк, а також рекомендації щодо заповнення та формат відомостей в електронному вигляді затверджені наказом ФНС Росії від 17 листопада 2010 року № ММВ- 7-3 / 611 @. Документ діє з 10 січня 2011 року.

терміни

Щорічно не пізніше 1 квітня року, наступного за минулим податковим періодом, організації повинні представляти в податкову інспекцію по всім працівникам і по іншим особам, які мають від них доходи, довідки за формою 2-ПДФО (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ). Податковим періодом з ПДФО, згідно зі статтею 216 Податкового кодексу РФ, визнається календарний рік. Тобто останній день здачі відомостей за 2010 рік - 1 квітня 2011 року.
Є ще одна ситуація, коли потрібно подати довідку по даній формі. Це треба зробити протягом місяця з дати закінчення податкового періоду, в якому фірма - податковий агент не змогла утримати у фізичної особи обчислену суму податку (п. 5 ст. 226 Податкового кодексу РФ). Таке можливо, наприклад, при видачі дорогого подарунка людині, грошових виплат з яким компанія не виробляє (скажімо, колишньому працівнику) .Крім того, організація - податковий агент зобов'язана видати довідку працівнику (або іншому громадянину, який отримав від неї дохід) за його заявою. Це випливає з пункту 3 статті 230 Податкового кодексу РФ.

Чим нова форма відрізняється від старої

Бланк, як і раніше, складається з п'яти розділів. У першому вказують відомості про компанії - податкового агента, у другому - про фізичну особу, що є одержувачем доходу, в третьому - доходи, що оподатковуються за різними ставками ПДФО, в четвертому - податкові відрахування, в п'ятому - загальну суму доходу та податку за підсумками року. Всі сумарні показники відображаються в рублях і копійках через десяткову точку, за винятком сум податку. Зміни носять в основному технічний характер, проте про них потрібно знати, щоб правильно заповнити документ. Розповімо про нововведення докладніше.

Мета подачі довідки фіксується

Як було відзначено, форма служить не тільки для звітності, а й для повідомлення про неутриманого суми податку (п. 2 наказу № ММВ-7-3 / 611 @). У зв'язку з чим з'явилося нове поле «ознака» (праворуч від заголовка). При здачі звичайної річної довідки про доходи в ньому ставлять цифру 1. У другому випадку - 2.

дані фізособи

Для позначення статусу платника податків запроваджено новий код. Як і раніше при заповненні довідки на громадянина, що є податковим резидентом Росії, в рядку 2.3 вказується 1, для нерезидента - 2, а ось для іноземця, визнаного висококваліфікованим фахівцем відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ, вказується цифра 3. При відсутності громадянства в рядку 2.5 проставляють код країни, що видала документ, що засвідчує його особу (замість коду 999).

оподатковувані доходи

Сам розділ 3 не змінився, але при його заповненні слід врахувати поправки, внесені в довідники «Коди доходів» і «Коди відрахувань». Так, в довіднику доходів змінені формулювання в кодах тисячі п'ятсот тридцять три, 1535; з'явилися нові коди для відображення доходів від придбання фінансових інструментів термінових угод та використання коштів членів кооперативів (2641, 3022). > | По кожному фізособі, який отримав доходи, що оподатковуються за різними ставками, компанія представляє довідки окремо за кожною ставкою податку. Наприклад, при виплаті протягом року доходів, які оподатковуються за ставками 9 і 13 відсотків, потрібно подати на людину дві різні довідки. |
У довіднику відрахувань виключені коди недіючих стандартних «дитячих» відрахувань (101, 102, 106, 107).

відрахування

У розділі 4 замінено назву, тепер він називається «Стандартні, соціальні та майнові податкові відрахування». Тобто узаконено відображення в ньому соціального відрахування (код 319).
Нагадаємо: він надається за видатками на недержавне пенсійне забезпечення та добровільне пенсійне страхування (подп. 4 п. 1 ст. 219 Податкового кодексу РФ).
Також з розділу 4 довідки виключено рядки 4.5 та 4.6, в які раніше вписували загальну суму стандартних і майнових вирахувань.

Зміни в останньому розділі

У розділі 5 скорочено кількість рядків (стало сім замість десяти), змінився і склад необхідних відомостей.
У рядки 5.2 нову назву - «Податкова база» (було - «Оподатковувана сума доходу»). Але дані в ній вказуються ті ж - загальна сума доходів за мінусом наданих відрахувань.
Рядки, де раніше відбивали перерахунок ПДФО за минулі роки, з довідки виключені. > | Відомості про доходи особи, щодо якої було проведено перерахунок податку за попередні податкові періоди, оформляються у вигляді нової довідки. Якщо вона складається натомість довідки, зданої раніше, номер вказується колишній (той, що і був), а дата - на момент складання (розділ I Рекомендацій щодо заповнення форми 2-ПДФО). |
Зате з'явилося два нових показника: «Сума податку перерахована» (стор. 5.5) і «Сума податку, не утримана податковим агентом» (стор. 5.7).
Про суму, утримати яку компанія не змогла, ми вже сказали на початку статті - для неї і призначена рядок 5.7.
А що стосується даних по рядку 5.5, то в ній наводиться сума податку, що перерахована за податковий період, але лише за доходами, отриманими починаючи з 1 січня 2011 року.
Це пов'язано з тим, що з вказаної дати вступила в силу нова редакція пункту 2 статті 230 Податкового кодексу РФ, яка зобов'язує податкових агентів подавати до інспекції відомості, в тому числі і про перерахованих до бюджету сум ПДФО.
Отже, така інформація щодо доходів, отриманих до 2011 року, в довідці не вказується. Таким чином, при оформленні довідок за 2010 рік цей рядок заповнювати не потрібно. На це звернув увагу і Мінфін Росії в листі від 17 грудня 2010 року № 03-04-08 / 8-281).

Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам. Текст листа ФНС Росії від 19 січня 2011 № КЕ-4-3 / 512 @ розміщений Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам ТУТ .

Компанія, у якій є відокремлені підрозділи, повинна сплачувати ПДФО як за своїм місцезнаходженням, так і за місцезнаходженням кожного свого відокремленого підрозділу. Таке правило передбачено в пункті 7 статті 226 Податкового кодексу РФ.

Робота в різних місцях

Однак на практиці зустрічаються і більш складні ситуації, наприклад, коли людина протягом місяця працював у кількох підрозділах компанії.
Тут діяти потрібно в такий спосіб. Податок з доходів цього працівника має бути перераховано до відповідних бюджетів за місцезнаходженням кожного такого підрозділу. Причому з урахуванням часу, відпрацьованого співробітником в конкретному підрозділі (листа Мінфіну Росії від 5 червня 2009 р № 03-04-06-01 / 128, від 24 січня 2008 року № 03-04-06-01 / 16).
У такому ж порядку сплачують ПДФО, якщо людина протягом місяця працював як в головної організації, так і в підрозділі. Це роз'яснено в листі Мінфіну Росії від 29 березня 2010 року № 03-04-06 / 55.
Якщо ж відокремлений підрозділ зареєстровано в середині місяця, то податок треба заплатити в бюджет за місцем обліку відокремленого підрозділу пропорційно частці доходу, нарахованого за час роботи співробітника в такому підрозділі (лист УФНС Росії по м Москві від 26 грудня 2007 р № 28-11 / 124267).

Розрахунковий рахунок і окремий баланс

Якщо у відокремленого підрозділу є свій розрахунковий рахунок і окремий баланс, то воно, як правило, обчислює і сплачує податок на доходи фізосіб самостійно. Якщо немає, то за нього це робить головне відділення компанії. При цьому, як вважає Мінфін Росії, довідки 2-ПДФО на працівників підрозділів повинні бути представлені в податкову інспекцію за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Тобто в ту інспекцію, в яку перераховується ПДФО з доходів працівників цих підрозділів. Таку думку, крім листа № 03-04-06 / 55, висловлено фінансистами в листі від 28 серпня 2009 р № 03-04-06-01 / 224.
Є приклади арбітражної практики, що підтримують цю позицію (див. Постанову ФАС Західно - Сибірського округу від 27 квітня 2009 року № Ф04-2593 / 2009 (5604-А70-26)).
У податківців ж дещо інший підхід до цього питання. Вони вважають, що відокремлений підрозділ має право здавати довідки 2-ПДФО тільки в якості уповноваженого представника головної організації (на підставі довіреності). Про це йдеться, зокрема, в листі ФНС Росії від 7 березня 2007 р № 23-3-04 / 238 @.
Свою точку зору фахівці податкової служби обгрунтовують тим, що податковим агентом в будь-якому випадку є головна організація, а обов'язки за поданням відомостей про доходи фізичних осіб покладаються безпосередньо на податкового агента (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ).
Деякі суди з цим згодні, що слід, наприклад, з постанови ФАС Північно-Західного округу від 28 січня 2008 року № А05-6798 / 2007.
На думку ж московських податківців, якщо відомості про доходи фізосіб представлені за організацію в цілому за місцем обліку головної компанії, то цього достатньо, подавати довідки за місцем обліку відокремлених підрозділів не потрібно (лист УФНС Росії по м Москві від 1 липня 2010 року № 20-15 / 3/068888).
Якщо працівник протягом року перейшов з одного підрозділу в інший, то відомості на нього за формою 2-ПДФО слід представляти в цілому головною організацією. На це вказано в листі ФНС Росії від 13 березня 2008 року № 04-1-05 / 0916 @.

Повної ясності немає

Як бачимо, єдиної думки з приводу подачі довідок 2-ПДФО при наявності у компанії відокремлених підрозділів у чиновників не вироблено. Тому, якщо у вас в подібній ситуації немає можливості уточнити порядок у своїй податковій інспекції, то доцільно представити їх по організації в цілому (за місцем обліку головної компанії).
Якщо ж ви вирішите здавати довідки за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, на керівника підрозділу необхідно оформити довіреність, де має бути чітко визначено, що він має право представляти інтереси головної організації у відносинах з податковими органами, в тому числі подавати від її імені відомості про доходи, виплачені фізичним особам відокремленим підрозділом, з правом підпису довідок 2 - ПДФО.

інші нюанси

Відзначимо ще кілька найбільш часто зустрічаються ситуацій.

Дохід виплачений підприємцю

Якщо будівельна компанія виплатила будь - які доходи індивідуальному підприємцю (а також нотаріуса або адвоката, які займаються приватною практикою), утримувати податок не потрібно. Справа в тому, що, згідно з пунктом 2 статті 227 Податкового кодексу РФ, підприємці обчислюють і сплачують ПДФО самостійно. Отже, здавати в податкову інспекцію відомості за формою 2-ПДФО на зазначених осіб немає необхідності. > | Особи, які сплачують податок самостійно, перераховані в пункті 1 статті 227 Податкового кодексу РФ. |
Такий підхід підтверджує і арбітражна практика. Як приклад можна навести постанову ФАС Північно - Західного округу від 13 березня 2006 № А05-15780 / 2005-18.
Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2011 року пункт 2 статті 230 Податкового кодексу РФ викладено в новій редакції (вилучено абзац про те, що не потрібно подавати відомості про виплачені індивідуальним підприємцям доходи). Але пункт 2 статті 227 Податкового кодексу РФ діє як і раніше. Просто для осіб, які сплачують податок самостійно (про які сказано вище), будівельна компанія податковим агентом не є, а значить, і виконувати обов'язки податкового агента не повинна.
Так що в 2011 році порядок залишається тим же: повідомляти інспекторам про доходи, виплачені підприємцям, і здавати на них відомості організація не зобов'язана. Мінфін Росії в листі від 29 грудня 2010 року № 03-04-06 / 6-321 підтвердив правомірність такого підходу, підкресливши, що Податковий кодекс РФ не встановлює обов'язок осіб, які не є податковими агентами, подавати до податкових органів відомості про отримані від них фізичними особами доходах. Внесені зміни цих положень не скасовують.

реорганізація

А як діяти, якщо будівельна компанія протягом року була реорганізована? Здавати довідки 2-ПДФО за доходами працівників, отриманим від її попередника, вона не зобов'язана. Податковий кодекс РФ передбачає правонаступництво тільки в частині сплати податків, а порядок переходу прав щодо подання відомостей про доходи працівників законодавством не встановлено. > | Ліквідованої організації повинна подати відомості про доходи фізосіб за формою 2-ПДФО за останній податковий період, тобто з початку року до дня завершення реорганізації в формі ліквідації (лист ФНС Росії від 13 серпня 2009 р № 3-5-04 / 1257 @). |

Відповідальність за неподання довідок

Несвоєчасне здавання довідок загрожує організації штрафом в сумі 200 руб. за кожне неподання документ (раніше штраф становив 50 руб. за один документ). Такий захід передбачена пунктом 1 статті 126 Податкового кодексу РФ.
Крім самої компанії, покарати можуть ще і її посадових осіб. Розмір адміністративного штрафу - від 300 до 500 руб. (Ст. 15.6 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення).
Зауважимо, що довідка 2-ПДФО податковою декларацією не є. Отже, залучити організацію до відповідальності за статтею 119 Податкового кодексу РФ (як за нездачу декларації) податкові органи не вправі.
Чи не встановлена ​​відповідальність і за недотримання порядку подання довідок.

Як здавати довідки 2-ПДФО за 2010 рік

За доходами працівників за 2010 рік та сумами утриманого податку будівельним компаніям належить звітувати за новою формою довідки 2-ПДФО. Її бланк, а також рекомендації щодо заповнення та формат відомостей в електронному вигляді затверджені наказом ФНС Росії від 17 листопада 2010 року № ММВ- 7-3 / 611 @. Документ діє з 10 січня 2011 року.

терміни

Щорічно не пізніше 1 квітня року, наступного за минулим податковим періодом, організації повинні представляти в податкову інспекцію по всім працівникам і по іншим особам, які мають від них доходи, довідки за формою 2-ПДФО (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ). Податковим періодом з ПДФО, згідно зі статтею 216 Податкового кодексу РФ, визнається календарний рік. Тобто останній день здачі відомостей за 2010 рік - 1 квітня 2011 року.
Є ще одна ситуація, коли потрібно подати довідку по даній формі. Це треба зробити протягом місяця з дати закінчення податкового періоду, в якому фірма - податковий агент не змогла утримати у фізичної особи обчислену суму податку (п. 5 ст. 226 Податкового кодексу РФ). Таке можливо, наприклад, при видачі дорогого подарунка людині, грошових виплат з яким компанія не виробляє (скажімо, колишньому працівнику) .Крім того, організація - податковий агент зобов'язана видати довідку працівнику (або іншому громадянину, який отримав від неї дохід) за його заявою. Це випливає з пункту 3 статті 230 Податкового кодексу РФ.

Чим нова форма відрізняється від старої

Бланк, як і раніше, складається з п'яти розділів. У першому вказують відомості про компанії - податкового агента, у другому - про фізичну особу, що є одержувачем доходу, в третьому - доходи, що оподатковуються за різними ставками ПДФО, в четвертому - податкові відрахування, в п'ятому - загальну суму доходу та податку за підсумками року. Всі сумарні показники відображаються в рублях і копійках через десяткову точку, за винятком сум податку. Зміни носять в основному технічний характер, проте про них потрібно знати, щоб правильно заповнити документ. Розповімо про нововведення докладніше.

Мета подачі довідки фіксується

Як було відзначено, форма служить не тільки для звітності, а й для повідомлення про неутриманого суми податку (п. 2 наказу № ММВ-7-3 / 611 @). У зв'язку з чим з'явилося нове поле «ознака» (праворуч від заголовка). При здачі звичайної річної довідки про доходи в ньому ставлять цифру 1. У другому випадку - 2.

дані фізособи

Для позначення статусу платника податків запроваджено новий код. Як і раніше при заповненні довідки на громадянина, що є податковим резидентом Росії, в рядку 2.3 вказується 1, для нерезидента - 2, а ось для іноземця, визнаного висококваліфікованим фахівцем відповідно до Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ, вказується цифра 3. При відсутності громадянства в рядку 2.5 проставляють код країни, що видала документ, що засвідчує його особу (замість коду 999).

оподатковувані доходи

Сам розділ 3 не змінився, але при його заповненні слід врахувати поправки, внесені в довідники «Коди доходів» і «Коди відрахувань». Так, в довіднику доходів змінені формулювання в кодах тисячі п'ятсот тридцять три, 1535; з'явилися нові коди для відображення доходів від придбання фінансових інструментів термінових угод та використання коштів членів кооперативів (2641, 3022). > | По кожному фізособі, який отримав доходи, що оподатковуються за різними ставками, компанія представляє довідки окремо за кожною ставкою податку. Наприклад, при виплаті протягом року доходів, які оподатковуються за ставками 9 і 13 відсотків, потрібно подати на людину дві різні довідки. |
У довіднику відрахувань виключені коди недіючих стандартних «дитячих» відрахувань (101, 102, 106, 107).

відрахування

У розділі 4 замінено назву, тепер він називається «Стандартні, соціальні та майнові податкові відрахування». Тобто узаконено відображення в ньому соціального відрахування (код 319).
Нагадаємо: він надається за видатками на недержавне пенсійне забезпечення та добровільне пенсійне страхування (подп. 4 п. 1 ст. 219 Податкового кодексу РФ).
Також з розділу 4 довідки виключено рядки 4.5 та 4.6, в які раніше вписували загальну суму стандартних і майнових вирахувань.

Зміни в останньому розділі

У розділі 5 скорочено кількість рядків (стало сім замість десяти), змінився і склад необхідних відомостей.
У рядки 5.2 нову назву - «Податкова база» (було - «Оподатковувана сума доходу»). Але дані в ній вказуються ті ж - загальна сума доходів за мінусом наданих відрахувань.
Рядки, де раніше відбивали перерахунок ПДФО за минулі роки, з довідки виключені. > | Відомості про доходи особи, щодо якої було проведено перерахунок податку за попередні податкові періоди, оформляються у вигляді нової довідки. Якщо вона складається натомість довідки, зданої раніше, номер вказується колишній (той, що і був), а дата - на момент складання (розділ I Рекомендацій щодо заповнення форми 2-ПДФО). |
Зате з'явилося два нових показника: «Сума податку перерахована» (стор. 5.5) і «Сума податку, не утримана податковим агентом» (стор. 5.7).
Про суму, утримати яку компанія не змогла, ми вже сказали на початку статті - для неї і призначена рядок 5.7.
А що стосується даних по рядку 5.5, то в ній наводиться сума податку, що перерахована за податковий період, але лише за доходами, отриманими починаючи з 1 січня 2011 року.
Це пов'язано з тим, що з вказаної дати вступила в силу нова редакція пункту 2 статті 230 Податкового кодексу РФ, яка зобов'язує податкових агентів подавати до інспекції відомості, в тому числі і про перерахованих до бюджету сум ПДФО.
Отже, така інформація щодо доходів, отриманих до 2011 року, в довідці не вказується. Таким чином, при оформленні довідок за 2010 рік цей рядок заповнювати не потрібно. На це звернув увагу і Мінфін Росії в листі від 17 грудня 2010 року № 03-04-08 / 8-281).

Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам. Текст листа ФНС Росії від 19 січня 2011 № КЕ-4-3 / 512 @ розміщений Федеральна податкова служба підтвердила такий порядок і направила зазначений лист Мінфіну Росії нижчестоящим податковим органам ТУТ .

Компанія, у якій є відокремлені підрозділи, повинна сплачувати ПДФО як за своїм місцезнаходженням, так і за місцезнаходженням кожного свого відокремленого підрозділу. Таке правило передбачено в пункті 7 статті 226 Податкового кодексу РФ.

Робота в різних місцях

Однак на практиці зустрічаються і більш складні ситуації, наприклад, коли людина протягом місяця працював у кількох підрозділах компанії.
Тут діяти потрібно в такий спосіб. Податок з доходів цього працівника має бути перераховано до відповідних бюджетів за місцезнаходженням кожного такого підрозділу. Причому з урахуванням часу, відпрацьованого співробітником в конкретному підрозділі (листа Мінфіну Росії від 5 червня 2009 р № 03-04-06-01 / 128, від 24 січня 2008 року № 03-04-06-01 / 16).
У такому ж порядку сплачують ПДФО, якщо людина протягом місяця працював як в головної організації, так і в підрозділі. Це роз'яснено в листі Мінфіну Росії від 29 березня 2010 року № 03-04-06 / 55.
Якщо ж відокремлений підрозділ зареєстровано в середині місяця, то податок треба заплатити в бюджет за місцем обліку відокремленого підрозділу пропорційно частці доходу, нарахованого за час роботи співробітника в такому підрозділі (лист УФНС Росії по м Москві від 26 грудня 2007 р № 28-11 / 124267).

Розрахунковий рахунок і окремий баланс

Якщо у відокремленого підрозділу є свій розрахунковий рахунок і окремий баланс, то воно, як правило, обчислює і сплачує податок на доходи фізосіб самостійно. Якщо немає, то за нього це робить головне відділення компанії. При цьому, як вважає Мінфін Росії, довідки 2-ПДФО на працівників підрозділів повинні бути представлені в податкову інспекцію за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. Тобто в ту інспекцію, в яку перераховується ПДФО з доходів працівників цих підрозділів. Таку думку, крім листа № 03-04-06 / 55, висловлено фінансистами в листі від 28 серпня 2009 р № 03-04-06-01 / 224.
Є приклади арбітражної практики, що підтримують цю позицію (див. Постанову ФАС Західно - Сибірського округу від 27 квітня 2009 року № Ф04-2593 / 2009 (5604-А70-26)).
У податківців ж дещо інший підхід до цього питання. Вони вважають, що відокремлений підрозділ має право здавати довідки 2-ПДФО тільки в якості уповноваженого представника головної організації (на підставі довіреності). Про це йдеться, зокрема, в листі ФНС Росії від 7 березня 2007 р № 23-3-04 / 238 @.
Свою точку зору фахівці податкової служби обгрунтовують тим, що податковим агентом в будь-якому випадку є головна організація, а обов'язки за поданням відомостей про доходи фізичних осіб покладаються безпосередньо на податкового агента (п. 2 ст. 230 Податкового кодексу РФ).
Деякі суди з цим згодні, що слід, наприклад, з постанови ФАС Північно-Західного округу від 28 січня 2008 року № А05-6798 / 2007.
На думку ж московських податківців, якщо відомості про доходи фізосіб представлені за організацію в цілому за місцем обліку головної компанії, то цього достатньо, подавати довідки за місцем обліку відокремлених підрозділів не потрібно (лист УФНС Росії по м Москві від 1 липня 2010 року № 20-15 / 3/068888).
Якщо працівник протягом року перейшов з одного підрозділу в інший, то відомості на нього за формою 2-ПДФО слід представляти в цілому головною організацією. На це вказано в листі ФНС Росії від 13 березня 2008 року № 04-1-05 / 0916 @.

Повної ясності немає

Як бачимо, єдиної думки з приводу подачі довідок 2-ПДФО при наявності у компанії відокремлених підрозділів у чиновників не вироблено. Тому, якщо у вас в подібній ситуації немає можливості уточнити порядок у своїй податковій інспекції, то доцільно представити їх по організації в цілому (за місцем обліку головної компанії).
Якщо ж ви вирішите здавати довідки за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, на керівника підрозділу необхідно оформити довіреність, де має бути чітко визначено, що він має право представляти інтереси головної організації у відносинах з податковими органами, в тому числі подавати від її імені відомості про доходи, виплачені фізичним особам відокремленим підрозділом, з правом підпису довідок 2 - ПДФО.

інші нюанси

Відзначимо ще кілька найбільш часто зустрічаються ситуацій.

Дохід виплачений підприємцю

Якщо будівельна компанія виплатила будь - які доходи індивідуальному підприємцю (а також нотаріуса або адвоката, які займаються приватною практикою), утримувати податок не потрібно. Справа в тому, що, згідно з пунктом 2 статті 227 Податкового кодексу РФ, підприємці обчислюють і сплачують ПДФО самостійно. Отже, здавати в податкову інспекцію відомості за формою 2-ПДФО на зазначених осіб немає необхідності. > | Особи, які сплачують податок самостійно, перераховані в пункті 1 статті 227 Податкового кодексу РФ. |
Такий підхід підтверджує і арбітражна практика. Як приклад можна навести постанову ФАС Північно - Західного округу від 13 березня 2006 № А05-15780 / 2005-18.
Звертаємо увагу на те, що з 1 січня 2011 року пункт 2 статті 230 Податкового кодексу РФ викладено в новій редакції (вилучено абзац про те, що не потрібно подавати відомості про виплачені індивідуальним підприємцям доходи). Але пункт 2 статті 227 Податкового кодексу РФ діє як і раніше. Просто для осіб, які сплачують податок самостійно (про які сказано вище), будівельна компанія податковим агентом не є, а значить, і виконувати обов'язки податкового агента не повинна.
Так що в 2011 році порядок залишається тим же: повідомляти інспекторам про доходи, виплачені підприємцям, і здавати на них відомості організація не зобов'язана. Мінфін Росії в листі від 29 грудня 2010 року № 03-04-06 / 6-321 підтвердив правомірність такого підходу, підкресливши, що Податковий кодекс РФ не встановлює обов'язок осіб, які не є податковими агентами, подавати до податкових органів відомості про отримані від них фізичними особами доходах. Внесені зміни цих положень не скасовують.

реорганізація

А як діяти, якщо будівельна компанія протягом року була реорганізована? Здавати довідки 2-ПДФО за доходами працівників, отриманим від її попередника, вона не зобов'язана. Податковий кодекс РФ передбачає правонаступництво тільки в частині сплати податків, а порядок переходу прав щодо подання відомостей про доходи працівників законодавством не встановлено. > | Ліквідованої організації повинна подати відомості про доходи фізосіб за формою 2-ПДФО за останній податковий період, тобто з початку року до дня завершення реорганізації в формі ліквідації (лист ФНС Росії від 13 серпня 2009 р № 3-5-04 / 1257 @). |

Відповідальність за неподання довідок

Несвоєчасне здавання довідок загрожує організації штрафом в сумі 200 руб. за кожне неподання документ (раніше штраф становив 50 руб. за один документ). Такий захід передбачена пунктом 1 статті 126 Податкового кодексу РФ.
Крім самої компанії, покарати можуть ще і її посадових осіб. Розмір адміністративного штрафу - від 300 до 500 руб. (Ст. 15.6 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення).
Зауважимо, що довідка 2-ПДФО податковою декларацією не є. Отже, залучити організацію до відповідальності за статтею 119 Податкового кодексу РФ (як за нездачу декларації) податкові органи не вправі.
Чи не встановлена ​​відповідальність і за недотримання порядку подання довідок.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online