У Благовєщенську встановилися безпрецедентно низькі ціни на оренду житла

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ще рік тому зняти однокімнатну квартиру в непоганому районі за 10-11 тисяч рублів було немислимо. Середня ціна такої квартири починалася від 15 тисяч. З початку року розцінки на орендне житло впали на 2-4 тисячі рублів. Ріелтори пов'язують такий обвал цін з кризою, що вдарила по доходах амурчан, і з надлишком на ринку дешевих гостінок.

500

рублів - з цієї суми починається орендна плата за знімання квартири подобово в Благовєщенську. Найдорожча пропозиція - 5000 рублів за 3-кімнатну квартиру

Самим бюджетним житлом в Благовєщенську і його околицях залишаються кімнати. Так, за оголошеннями з популярного сайту avito.ru, в листопаді за три тисячі рублів можна було зняти кімнату в «двійці» в Мохової Паді. У самому обласному центрі вартість оренди кімнат починається від чотирьох тисяч в місяць. За стільки можна орендувати 18 «квадратів» в двокімнатній квартирі в мікрорайоні. Однак, за словами ріелторів, кімнати зараз непопулярні. Навіть студенти, для яких раніше це було найдоступніше житло, намагаються зняти вскладчину гостинку або квартиру. Через те, що таке житло не користується особливим попитом, господарям доводиться знижувати на нього ціни.

Власниці кімнати в гуртожитку благовіщенського мікрорайону Ірині Коропової довелося на дві тисячі зменшити первісну вартість оренди - з восьми до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, включаючи квартплату. А для того щоб знайти відповідного квартиранта, знадобилося чотири місяці.

- У 2006 році я здавала цю кімнату за п'ять тисяч, а зараз, через 9 років, всього за шість. В останні роки вартість оренди поступово росла, а в нинішньому році різко обвалилася. І знайти орендаря було непросто - в 2006 році мені щодня дзвонили 5-6 бажаючих, і перший, хто приїжджав на огляд, зазвичай і заселявся в неї. В цьому році я виставила оголошення в травні, а квартиранта знайшла лише в кінці серпня, - згадує благовещенка. - Проблемою стало відсутність меблів і побутової техніки.

Як змінити гостинку на елітний будинок

Зате у благовещенцев, що живуть в знімних квартирах, в нинішньому році з'явилася реальна можливість поліпшити житлові умови - перебратися в більш зручний район і в більш простору квартиру, не надто переплачуючи при цьому. «З 2008 року ми знімали гостинку площею 27 квадратних метрів в Черемушках. Останні роки віддавали за неї 13 тисяч рублів. Але в цьому році з фінансами стало трохи краще, і ми з дружиною вирішили, що в однокімнатній квартирі буде зручніше, - розповідає благовещенец Анатолій Большаков. - Навесні ми за два тижні знайшли хороший варіант - однокімнатну квартиру в 52 «квадрата» на Калініна, 1. Цей будинок вважається елітним, тут закритий двір, квартира простора, з високими стелями. Ми платимо за неї 16 тисяч плюс комунальні послуги ».

Однак зняти «однушку» можна і набагато дешевше. За оголошенням в інтернеті за вісім тисяч рублів можна орендувати однокімнатну квартиру в Мохової Паді. Ціна в Благовєщенську, як правило, починається з 9-10 тисяч рублів на місяць - стільки коштуватиме оренда житла в віддаленому районі або без меблів і побутової техніки. В кінці минулого року зняти однокімнатну квартиру можна було в середньому за 15-16 тисяч рублів.

Гостинка, тобто квартира-студія без кухні, обійдеться орендареві і того дешевше. За п'ять з половиною тисяч рублів можна орендувати гостинку площею 30 «квадратів» в Білогір'я. У Благовєщенську доведеться доплатити до цієї суми ще дві тисячі рублів, щоб зняти студію площею 15 «квадратів» в районі бази «Дружба». За вісім тисяч можна вселитися в більш простору гостинку, але вже в Чигир або на Нагірній. У минулому році оренда студії обходилася в 13-14 тисяч рублів.

Голі стіни нікому не потрібні

За словами ріелторів, гостинки і «одинички» - традиційно найпопулярніше орендне житло. Але кілька років тому люди були раді будь-якому кутку і охоче знімали, як то кажуть, голі стіни. А зараз, завдяки тому, що пропозиція на ринку значно перевищує попит, клієнти стали більш вибагливі. При цьому багато хто намагається знайти житло самі за допомогою оголошень, щоб не платити комісію агентству.

- Запити у людей ростуть. Раніше господарі ставили диван і старий холодильник - і цього було достатньо. Зараз всі хочуть, щоб в квартирі був хороший ремонт, всі необхідні меблі та побутова техніка, включаючи навіть кондиціонер, - заходь і живи, - коментує фахівець відділу нерухомості агентства «Астер» Олена Кузьміна. - Зазвичай шукають житло в хорошому районі і, найчастіше, як можна дешевше. Але є і такі клієнти, які шукають дороге і комфортне житло. Зараз і першим, і другим є з чого вибрати.

3000

рублів коштує орендувати кімнату площею в 15 «квадратів» в Мохової Паді. Це саме бюджетну пропозицію в околицях обласного центру в листопаді

За словами ріелторів, якщо на початку року співвідношення бажаючих здати квартиру і потенційних орендарів було 50 на 50, то зараз воно 70 на 30, тобто дві третини оголошень - від орендодавців, інші - від орендарів.

Як відзначають в газеті «квартир'єри», що спеціалізується на оголошеннях про нерухомість, за перше півріччя число оголошень про здачу житла в оренду від господарів квартир зросла вдвічі в порівнянні з початком року. При цьому оголошення від бажаючих орендувати житло практично зійшли нанівець.

- На ринку стало більше нових квартир, з хорошим ремонтом і добре обставлених, які люди навмисно набували, щоб здавати в оренду. Тепер навіть студенти шукають житло в новобудовах - старий фонд не всіх влаштовує, - каже директор агентства «Еврика» Ірина Храменкова. - Більше стало і дорогого житла - здаються дворівневі квартири в елітних будинках, господарі яких продали їх у зв'язку з переїздом.

Як вважає Ірина Миколаївна, орендне житло істотно подешевшало тому, що ринок перенасичений дешевими готельками, яких багато з'явилося за останні роки в Благовєщенську. Це створило сильну конкуренцію за квартирантів, і власники «студій» змушені знижувати розцінки, щоб швидше здати свою житлоплощу.

На думку фахівця іншого міського агентства нерухомості, за цінами на оренду вдарив і криза.

- Доходи у амурчан впали. І багато хто з тих, хто купив квартиру в іпотеку, тепер не в змозі виплачувати її. Люди переїжджають до родичів, щоб здати житло в оренду і отримати джерело додаткового прибутку, - коментує ріелтор. - Та й у цілому орендна плата, якою вона була до цього року, стала багатьом не по кишені. Дорогі квартири застоюються на ринку - ось господарі і зменшують ціну.

На думку фахівців, чекати подорожчання на ринку оренди в найближчі півроку не варто.

- З чого оренді підвищуватися? Інфляція в наступному році буде рости, платежі також виростуть, а значить, доходи населення будуть знижуватися, - міркують в агентствах.

Оренда житла в Благовєщенську *

35 тисяч рублів просять за нову однокімнатну квартиру, повністю укомплектовану, площею 45 «квадратів» в районі перетину вул. Зейської і Мухіна. Це одне з найдорожчих пропозицій «одиничок» в листопаді.

1 539 активних оголошень про здачу житла в оренду в Благовєщенську розміщено на сайті avito.ru.

972 з них - оренда на тривалий термін

567 оголошень - оренда подобово

208 активних оголошень від бажаючих зняти житло в оренду в столиці Приамур'я розміщено на avito.ru.

* Джерело - avito.ru


Матеріали по темі

Ще рік тому зняти однокімнатну квартиру в непоганому районі за 10-11 тисяч рублів було немислимо Василь Орлов: «На будівельному ринку майже не залишилося серйозних компаній» 25.02.2019, 20:05 Жителі Вільного переїжджають в приватний сектор, щоб заробити на оренді квартир 18.09.2018, 8:07 Приамур'ї увійшло до п'ятірки найдорожчих новобудов ДФО 17.02.2018, 12:46 «Квадрат» на первинному ринку житла подорожчав в Приамур'ї на півтора відсотка 30.10.2017, 9:44 Піддали газу: з приходом газовиків Вільний обігнав Благовєщенськ за цінами на оренду житла 16.05.2017, 7:45 Тільки в Серишевском районі і Благовєщенську зросли обсяги житлового будівництва 25.04.2017, 13:32 У Благовєщенську стало вигідніше здавати квартири в оренду 07.02.2017, 7:19 В Амурській області впали темпи житлового будівництва 25.01.2017, 10:43 Кількість забудовників в Приамур'ї скоротилося на чверть 21.11.2016, 16:37 У Благовєщенську зростає попит на оренду елітного житла 27.08.2016, 13:05 Шахраї з Якутії заробляли на повторній здачі орендованих квартир в Благовєщенську 18.08.2016, 10:13

показати ще

З чого оренді підвищуватися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online