Вежі Кремля. Назви, оборонні, проїзні вежі Московського кремля. Фото Спаська, Троїцька, висота веж Кремля, скільки всього веж, список, історія будівництва коротко веж Московського кремля

  1. вежі Кремля Спаська вежа Спаська вежа вважається найкрасивішою і стрункою вежею. Побудована у...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

вежі Кремля Спаська вежа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Спаська вежа вважається найкрасивішою і стрункою вежею. Побудована у 1491 році під керівництвом архітектора П'єтро Антоніо Соларі і поклала початок будівництва східної лінії зміцнення Кремля. Спаські ворота завжди були головним парадним в'їздом. При споруду башта була чотирикутної і була вдвічі нижче. У 17 столітті до воріт підходив красивий підйомний міст на арках, на якому йшла жвава торгівля. На фасаді збереглися отвори від ланцюгів для підняття і опускання мосту. У 1624-25 роках архітектори Баженов Огурцов і англійський майстер звели на вежі багатоярусна верх, побудували кам'яний намет. Цей намет був першим на баштах кремля. Але на вежі звели не тільки намет, низ завершили мереживним білокам'яним арочним поясом, башточками і пірамідками. З'явилися фантастичні фігурки ( "бовдури"). У 50-х роках 17 століття на вершину намету поставили герб Російської Імперії - двоголового орла. Пізніше на Микільській, Троїцької і Боровицької баштах встановили такі ж герби. У 1935 році на вершину Спаської вежі встановили п'ятикутну зірку. Пізніше її замінила нова (3,75 метрів). Зірка обертається від вітру, як флюгер, а всередині горить лампа потужністю в 5000 ват. Спочатку вежа називалася Фролівська, тому що поруч розташовувалася церква Флора і Лавра. 16 квітня 1658 року за наказом Олексія Михайловича. Нова назва пов'язана з іконою Спаса Нерукотворного. Сенатська вежа висотою 67,3 метра (із зіркою-71 метр). Перші години з'явилися у 1491 році, нові годинники були створені в 1625 англійським майстром Християном Галовея, російським ковалем Жданов і Самойловим. Пізніше, в 1706-1975, були встановлені голландські годинник. Кремлівські куранти були встановлені в 1851 році братами Бутеноп. фотографії навколо кремля

царська вежа

Споруджена в 1680 році. Являє собою терем, поставлений на стіні. Колись тут була невелика дерев'яна башточка, з якою цар Іван Грозний любив спостерігати за Червоною площею. Білокам'яні пояски на стовпах, високі піраміди по кутах з позолоченими прапорцями, намет, що завершується флюгером - все це додає вежі вид казкового терема.

Глуха Набатна вежа була зведена в 1495 році в північно-західній стіні Московського Кремля між двома іншими - Царської і Костянтино-Еленинской вежами. Усередині вона розділена на два яруси. Її нижній ярус - складне многокамерное приміщення, що з ходовою частиною стін сходами. У 1676-1686 роках надбудована шатровим чотиригранним верхом.

Побудована архітектором Соларі в 1940 році, на місці Тимофіївської воріт. Названа на честь церкви Костянтина і Олени. Спочатку вежа була прохідною і мала підйомний міст. У 1680 році побудували шатрового верх. В кінці 18 століття міст зламали, ворота заклали. Навіть зараз добре видно арка воріт і заглиблення для ікон. Висота 36,8 метра.

Розташована в південно-східному куті. Споруджена архітектором Марком Руффо в 1487 році. В обороні Кремля приймала на себе удар ворожих полчищ. Архітектурної рішення вежі: високий, стрункий циліндр, поставлений на цоколь. У підвалі було влаштовано тайник-слух, для попередження підкопів. У сімнадцятому столітті був встановлений намет. У цій вежі є ще одна назва - Москворецкая, через Москворецкая мосту. Висота вежі 46,2 метра.

Назва цієї вежі пішло від церкви Петра. Вежа була зруйнована від потрапили снарядів в 1612. У 1812 році вежу підірвали відступали французи. Була відреставрована архітектором Бове. 1818 році служила для потреб кремлівських садівників. Висота вежі 27,15 метрів.

Перша Безіменна вежа

Була побудована в 1480 році. У цій вежі дуже скупі архітектурні форми. У 15-16 століттях в башті зберігали порох. У 1547 році у вежі стався вибух пороху. У 17 столітті знову звели. Надбудували намет. Висота-34,15 метрів.

Друга Безіменна вежа

Вежа була побудована в 15 столітті. Несла тільки оборонну функцію. У 1680 році над вежею налаштували пірамідальний намет з оглядового вишкою. Шатер увінчаний позолоченим флюгером.

Тайницкая вежа є найстарішою з башт Кремля. Назва пішла через схованки, який розташований під вежею. Споруджена в 1485 році, архітектором П. А. Фрязіно. В кінці 17 століття був зведений намет. У 1770 році вежу знесли, але через три роки її знову відбудували. Висота вежі 38,4 метра.

Благовіщенська вежа

Споруджена 8 1487-88 роках. Невисока, чотиригранна вежа. В її основі лежить білокам'яна плита. За часів Івана Грозного в башті знаходилася в'язниця. В кінці 17 століття був поставлений намет, увінчаний золотим флюгером, дозорна вишка. Назва вежі від ікони "Благовіщення" і церкви. В глибині вежі знаходилося глибоке підпілля. Висота вежі 30,7 метрів, з флюгером-32,45 метрів.

Вежа розташована в південно-західному куті Кремля. Вежа охороняє Кремль. Водовзводная вежа є однією з найкрасивіших веж Кремлівського ансамблю. Побудована в 1488 році, архітектором Джіларді. Спочатку носила назву Свібловой. Сучасна назва з'явилася в 1633 році, так як в цій вежі перебувала водопідйомна машина. Сама вежа побудована в класичному стилі. Завершують вежу зубці. В кінці 17 століття над вежею побудували намет.

Вежа відрізняється ступінчастою формою. Свою назву отримала від бору, який раніше покривав весь пагорб. Побудована в 1490 році, архітектором Соларі. 16 квітня 1658 року вона була перейменована в Предтеченскую. Але до нас дійшла, як Боровицкая вежа. Боровицкие ворота мали утилітарне призначення. У 1812 рік впав верх її намету. Реставрацією займався Бове в 1816-19 роках.

Збройна вежа

Це невелика башта, будівництво якої було завершено в 1495 році. Назву отримала при будівництві Збройової палати, до цього називалася Конюшенної, тому що поруч розташовувалися імператорські стайні.

Являє собою невелике, суворе, глухе будівлю. Побудована в 1945 році. Спочатку називалася Колимажной, так як поруч знаходився Колимажний двір. Свою нинішню назву отримала в 19 столітті від того, що поруч з вежею жив комендант Москви. У 1676-86 роках були встановлені намет і вишка. Висота вежі 41,25 метрів.

Троїцька вежа

Цією вежею було завершено зведення укріплень з боку річки Неглинної. Побудована в 1495-1499 роках Альовіза Фрязіно. Має шість поверхів, глибокі двох поверхові підвали. У 1585 році на вежу було встановлено годинник, але вони згоріли в 1812 році. Нещодавно на вежу встановили новий годинник. Назва пішла від Троїцького подвір'я в Кремлі. До цього її називали Богоявленської, Куретной, Знам'янської. Ця вежа, увінчана зіркою, є найвищою з усіх. Її висота-80 метрів.

Єдина зі збережених передмостових веж. Побудована в 1516 році, архітектором Фрязіно. Невисока, оточена ровом і річкою, вона має два яруси і ворота. У 1685 року був надбудований ажурний декоративний верх. Вона з версій про назву така: з-за дивної форми її назвали Кутафья. (Кутафья - незграбна, потворно одягнена жінка.)

Середня Арсенальна башта

Розташована на північному заході Кремля. Побудована в 1495 році. Назву отримала при зведенні Арсеналу. Вінчає вежу наскрізна оглядова вежа. У 1812 році біля підніжжя вежі був побудований грот в честь перемоги над Наполеоном.

Кутова Арсенальна башта

Побудована архітектором Соларі в 1492 році. Цією вежею завершується лінія оборони з боку Червоної площі. Свою назву отримала на початку 18 століття .. Відрізняється широкою основою і чотириметровими стінами. До цього дня у вежі є таємний колодязь і вихід до річки (замурований).

Побудована у 1491 році, архітектором Соларі. Названа на честь ікони Миколи Чудотворця. У 17 столітті ворота служили для під'їзду до подвір'ях, розташовувався в Кремлі. Микільська вежа найдовше зберегла свої давні архітектурні форми. У 17 столітті надбудували круглий верх з наметом. У 19 столітті була перебудована. У вежі з'явився готичний верх і чотири стрункі вежі по кутах.

Сенатська вежа

Випадкові фото природи

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online