Своя справа: організуємо аукціон як бізнес

  1. Знищення документів - затребувана послуга
  2. Творчий бізнес: фітодизайн
  3. Свій бізнес: архів
  4. Свій бізнес: енергоаудиторська компанія

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

* У розрахунках використовуються середні дані по Росії

Багато компаній займаються виробництвом товарів масового споживання. У величезних кількостях людьми скуповуються багато речей, які однакові і непримітний. Але часом на ринку може виявитися одиничний екземпляр, за яким розгортається справжнє полювання, і серед охочих дістати його знаходяться люди, готові придбати цей товар часом за астрономічними цінами. Продавець, щоб отримати за свою річ максимально можливу ціну, організовує її продаж за принципом конкурсу. Він виставляє її на аукціон.

Організація аукціону може стати хорошим видом заробітку, адже в цьому випадку доведеться виступати в якості посередника, який надає місце його проведення і займається адміністративною роботою. Людина, у якого на руках єдиний раз в житті виявилася цінна річ, не може забезпечити собі нормальне проведення торгів, і звертається до організатора аукціонів.

Іноді дорогий екземпляр потрібно зберігати, щоб уникнути крадіжки, і якийсь твір мистецтва не може бути в безпеці вдома у власника, коли розкрита його особистість. Тому на організаторі аукціону - аукціоніст - лежить велика відповідальність, але в разі виставлення особливо дорогих товарів він отримає порівнянне винагороду за проведення торгів. У масовій свідомості твердо зміцнилася ідея, що через аукціони продаються тільки зовсім вже рідкісні речі (наприклад, твори мистецтва, особисті речі знаменитостей, колекційні речі тощо), але насправді в багатьох країнах на аукціонах продаються великі оптові партії товарів. Більш того, експортований товар у багатьох країнах віддається в руки того покупця, який пропонує найбільшу ціну.

Звичайно, торги в усіх цих випадках істотно відрізняються, і при виставленні на аукціон оптового товару торги проходять дуже швидко. А картину відомого художника, звичайно, не завжди вдається продати за одну хвилину. Так чи інакше аукціон доцільний в тих випадках, коли покупців більше, ніж необхідного їм товару.

У цій країні аукціонами як бізнесом практично ніхто не займається, цей обов'язок лежить або на державних установах (і в проведенні таких торгів зацікавлена ​​держава), або ж аукціони проводяться некомерційними організаціями. Держава стає аукціоністом і одночасно аукціонатором часто в тому випадку, коли вилучило що-небудь у фізичних або юридичних осіб згідно із законодавчими актами, і тепер поповнює свою скарбницю шляхом продажу конфіскованих речей. Найпростіший приклад - вилучені на митниці предмети.

Некомерційні організації займаються проведенням аукціонів, як правило, з подачі багатьох аукціонаторов; класичний приклад - асоціація комерційних установ вирішила провести внутрішні або доступні всім бажаючим торги, на яких виставляються товари її членів. У зв'язку з цим ринок не відчуває потреби в приватних аукціонах, які проводяться і так регулярно за своїми правилами і розраховані на певних людей. Середньостатистичний ж людина практично нічого не купує на аукціонах, хоча саме на них виявляється справжня ціна товару.

Тому можна створити і свій власний аукціонний будинок, який буде орієнтований на простих людей. На ньому можна продавати все, що завгодно, головне, знайти людей, готових продавати свої товари на конкурсній основі. Заробивши собі ім'я, згодом можна розраховувати на інтерес до свого аукціонному будинку з боку юридичних осіб.

Ця ніша є практично не зайнята, а населення просто не замислюється про можливість купити товар за тією ціною, яку йому встановить сам споживач. Потрібно відразу розраховувати на те, що якщо планується робота з оптовими продажами, то потрібно мати в розпорядженні великі площі складських приміщень. Сам аукціонний будинок повинен мати у своєму розпорядженні кількома залами для проведення торгів, а сам аукціон повинен вести досвідчений ліцитатор. Суть в тому, що такий працівник повинен володіти великим досвідом ведення торгів, просто людина з вулиці не допускається до цього, і в цьому моменті особливо важливо підібрати відповідного співробітника. Адже найменша неуважність може призвести до запеклим спорах і невідповідності процесу проведення аукціону його правилами. Для людей це є дуже важливим показником, і за подібні помилки можна поплатитися репутацією.

Аукціон може проходити не тільки по загальновідомою і поширеною схемою поступово підвищення ставки за принципом «хто більше запропонує». Існує безліч схем ведення торгів, але їх все можна звести до двох типів: підвищення ціни і її зниження. У першому випадку дійсно призначається стартова ціна лота, після чого починаються самі торги. Не завжди покупці знають про ставки своїх суперників (так звані закриті аукціони) і не завжди навіть виграє той, хто готовий віддати найбільше грошей. Зниження ціни передбачає встановлення максимальної ціни аукціонатором, після чого вона поступово знижується, поки не з'явиться хто-небудь, готовий оплатити її. Зазвичай проводяться такі аукціони в оптових продажах, і нерідко невикуплений товар йде на переробку або піддається утилізації; справа в тому, що подібним чином продають переважно швидкопсувні товари (найчастіше - квіти).

Але найскладнішим етапом в проведенні аукціону часто стає сам процес торгів, а підготовка. Як вже було зазначено, аукціонатор передає свій товар аукціоністові, який зберігає цінну річ до продажу (якщо вона не відбудеться, то зберігання може затягнутися до наступного аукціону). Також аукціоніст зобов'язаний організувати аукціон у певний час в певному місці і відповідно до певним правилам. Продавці часто вимагають від організатора залучення певної кількості людей і навіть залучення людей певного контингенту (адже незабезпечені люди не можуть дозволити собі купити справжню картину Левітана, наприклад).

Саме за забезпечення всіх умов аукціоніст отримує свої гроші. Це може бути і фіксована сума, і відсоток від угоди (найпоширеніша схема співпраці), і навіть стягування плати з потенційних покупців за присутність на аукціоні. Це актуально в разі, коли продається особливо цінний предмет, і люди готові платити навіть за спробу його придбати.

Важливою частиною аукціону є і демонстрація товарів, що продаються. Всі лоти перед торгами надаються до огляду; якщо це їжа або напої, можуть бути надані дегустаційні зразки, а якщо продаються речі оптом, то аукціонатор може роздавати штучні екземпляри або продавати їх за символічну ціну. Людина перед торгами повинен оцінити пропоновані лоти, щоб знати, що він купує. Це обумовлено хоча б тим, що претензії приймаються тільки в разі прихованих дефектів. У зв'язку з усім вищесказаним організація аукціону стає дуже довгим і часом витратним процесом, тому що потрібно знайти потенційних покупців і переконати взяти участь в торгах. Кількість зацікавлених людей визначає успішність всього заходу, і аукціонатори особливо цінують того аукціоніста, який завжди забезпечує гідний контингент і хорошу його чисельність в торгах в своєму аукціонному домі.

Як і всюди, займатися бізнесом без реєстрації в податковому органі неможливо (вірніше, можливо, але не законно). Тому слід зареєструвати форму суб'єкта підприємницької діяльності. Спрощена система оподаткування доступна індивідуальним підприємцям і товариствам з обмеженою відповідальністю. Код діяльності може бути різним у залежності від того, якими торгами доведеться займатися. Так, окремо варто виділити Автоаукціони (на яких продаються автомобілі і мотоцикли) - (ОКПД 2) 45 Послуги з оптової та роздрібної торгівлі і послуги з ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів. У всіх інших випадках будуть потрібні коди з розділів (ОКПД 2) 47 Послуги з роздрібної торгівлі, крім роздрібної торгівлі транспортними засобами та мотоциклами і (ОКПД 2) 46 Послуги з оптової торгівлі, крім оптової торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами (особливо потрібно звернути увагу на (ОКПД 2) 46.1 Послуги з оптової торгівлі за винагороду або на договірній основі). Це все загальні кодування, і в разі кожного виду товарів вони змінюються. Вказати доведеться чимало кодів, якщо планується організувати аукціонний будинок, де будуть проходити різноманітні торги. Але в будь-якому випадку з юридичної точки зору аукціонна торгівля - це все ті ж продажу оптом чи вроздріб.

Як зрозуміло з вищесказаного, повноцінний аукціонний будинок - дуже складне, важке і важко окупає заняття. Тому сьогодні все більшого поширення набувають так звані інтернет-аукціони.

Інтернет-аукціон

В цьому випадку майже завжди кодом діяльності буде (ОКПД 2) 47.91 Послуги з роздрібної торгівлі поштою або по інформаційно комунікаційної мережі Інтернет.

Така діяльність не передбачає ні зміст власного приміщення і складів, ні наймання ліцитаторів, і все, що буде потрібно, це власний інтернет-ресурс. У наші дні вже існує велика кількість компаній, що пропонують схожі послуги, однак найбільш відомі саме закордонні представники. Їх робота з російськими споживачами утруднена в зв'язку з орієнтацією на англомовних користувачів, з використанням іноземних платіжних систем, з співпрацею з місцевими транспортними компаніями і загальною орієнтацією на країни західної цивілізації, до яких Росія не належить. Росіянин, який побажав купити що-небудь іноземною сайті-аукціоні, зіткнеться з безліччю проблем, через що не зважиться скористатися сервісом. Але при цьому багато інтернет-портали, які працюють в форматі аукціону, пропонують партнерські відносини компаніям в інших країнах. Виходить, що підприємцю достатньо виступати в якості посередника між іноземним аукціоном і місцевим споживачем, вирішуючи за останнього всі формальні і організаційні питання.

Виглядає це так. Укладається договір з іноземним аукціоном про партнерство. Створюється місцевий сайт, який повністю орієнтований на Росію, має відповідний інтерфейс (природно, російською мовою), підтримує звичні способи оплати і пропонує зручну доставку. Підприємець самостійно займається просуванням сайту в пошукових системах, проводить рекламну кампанію і приваблює клієнтів. Але при цьому він не має зовсім нічого і не може виходити на самих аукціонаторов безпосередньо. У своїй роботі він використовує аукціонний каталог партнерської компанії. Тільки перекладений на російську мову.

Заробляють, як правило, підприємці за рахунок невеликого відсотка, який додається до кінцевої вартості товару (тобто до суми лота, яка стала виграшною для покупця, до суми транспортних витрат і витрат з оформлення або будь-яких інших необхідних). Місцевий підприємець самостійно організовує та доставку. У підсумку виходить схема, при якій задоволені всі: аукціонатор продає товар вже більшій кількості людей, зарубіжна фірма отримує свій відсоток і збільшує обороти коштів, російський покупець отримує товар за все ж таки більш привабливою ціною навіть з урахуванням комісії місцевому посереднику, а сам посередник заробляє цю комісію.

Користувач з Росії може виграти тільки в тому випадку, якщо самостійно буде займатися питаннями доставки і оформлення, а брати участь в аукціоні буде на англомовній версії сайту (або навіть не англомовну, а, наприклад, іспаномовної). Також можна допомагати російським продавцям реалізовувати свій товар за кордоном (особливо добре на іноземних аукціонах йдуть сувеніри з Росії - колорит).

Мабуть, сьогодні ця найоптимальніший спосіб заробітку на аукціонах. Звичайно, можна постаратися зайняти своє місце на ринку, створивши свій власний аукціон і просуваючи його якщо не у всесвітній павутині, то хоча б у російській. Тут все буде те ж саме, що і в посередництві, тільки аукціонаторов доведеться залучати самостійно і створювати власний каталог. Це не так складно, як вийти в топ сайтів-аукціонів, тому що при покупках через інтернет, які не володіють практично ніякої гарантією, люди вважають за краще користуватися перевіреними сервісами. Займатися такою справою стоїть в тому випадку, якщо чітко опрацьована концепція і є велика кількість грошових коштів, які можна інвестувати. Інакше вся затія приречена на провал.

Отже, потрібно створити свій власний сайт. У цій справі може допомогти будь-яка досвідчена студія створення сайтів, яких сьогодні не багато, а дуже багато. Варто сам сайт чималих грошей, так тільки сайт-візитка обходиться мінімум в 5 тисяч рублів, і це без покупки доменного імені і місця на сервері. Найдорожча форма створення сайту - інтернет-каталог, і саме таку форму повинен мати портал для проведення аукціону.

Створити сайт - це лише півсправи, його потрібно ще й оптимізувати і «розкрутити», інакше його відвідуваність буде мінімальною. Навіть в разі партнерської роботи зарубіжна фірма не стане підтримувати контракт з організацією, яка надає невелику аудиторію. Як показує практика, сайт повинен знаходитися на першій сторінці пошукового запиту, все, що нижче, практично ніким не відвідується. У зв'язку з цим потрібно спочатку шукати студію, яка не тільки створить сайт, але і займеться його просуванням. Воно затягується на кілька місяців і часто мають бути виконані нерухомими. Лише коли буде зароблена популярність, можна залишити постійну підтримку в топі запитів, адже люди почнуть переходити на сайт, вже вбиваючи його адресу в адресний рядок. В результаті створення і оптимізація можуть обійтися в 100 тисяч рублів.

Але при цьому інші витрати будуть з'являтися в тому випадку, якщо будуть відбуватися замовлення. Організатор аукціону несе всі ризики по доставці товару споживачеві і покладає на себе відповідальність за якісному та своєчасному виконанню своїх обов'язків. Часом доведеться самостійно викуповувати товар, перевозити його іноземної транспортною компанією і вже в Росії організовувати доставку до покупця. Передоплата не завжди можлива, і є ризик втратити свої власні кошти. В процесі роботи потрібно постійно вдосконалювати свою роботу і виявляти можливості консолідації вантажів. Також дуже непогано знайти міжнародну компанію, яка якщо і не забезпечить доставкою «від дверей до дверей», то хоча б зможе без зайвих посередників організувати транспортування. Але і співпрацювати з однією компанією навряд чи вийде, тому що комусь потрібно швидко, нехай і дорого, а кому-то - дешево, навіть якщо термін поставки виявиться тривалим.

Щоб збільшити свій прибуток можна зайнятися прямий посередницькою діяльністю між іноземним продавцем і російським покупцем (або навпаки). Тобто така схема не передбачає ніяких торгів - просто угода, за підсумками якої посередник отримує невеликий відсоток.

Ще одним способом заробітку може стати банальна перепродаж - навіть самостійно беручи участь в аукціонах за кордоном, можна отримати товар дешево, щоб продати його тут трохи дорожче. При поєднанні всіх цих видів діяльності можна розраховувати на успішний і мало витратний (нехай і дещо ризикований в перший час, поки немає перевірених партнерів) бізнес.

Матіас лауданумом


27.02.2015

Знищення документів - затребувана послуга

Стартові інвестиції для відкриття бізнесу по знищенню документів складуть не менше одного мільйона рублів. Якщо планується працювати з великими організаціями і великими партіями документів, то можн ...

Творчий бізнес: фітодизайн

Складнощі в такому виді бізнесу як фітодизайн полягають в першу чергу в просуванні своїх послуг, потрібна мотивація і інтерес потенційних клієнтів, але, з іншого боку, цим займається невелика ...

Свій бізнес: архів

Інвестиції у відкриття архіву відносно великі - близько 1,5 млн. Рублів. Плюс оборотні кошти - 300-350 тисяч. Щомісячні витрати -Оренда і зарплата - 220 тисяч рублів; додамо сюди комунальні ...

Свій бізнес: енергоаудиторська компанія

Відкрити свою енергоаудиторських фірму можна за суму в межах одного мільйона рублів, але це витрати на відкриття невеликої фірми. Компанія з сумою стартових інвестицій в три мільйони може собі твердженням ...

Збережіть статтю, щоб уважно вивчити матеріал

зберегти

Ви можете зберегти цю сторінку за допомогою:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online