Атестація працівників: як провести без помилок

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Порядок підготовки до атестації працівників
  3. Обов'язкові відомості, які повинні бути в Положенні про атестацію:
  4. Атестаційна комісія
  5. Наказ про проведення атестації
  6. Підготовка документів на атестуються
  7. Атестація працівників: порядок проведення
  8. Як підвести підсумки атестації працівників
  9. Як оформити звільнення за підсумками атестації
  10. Буває, що працівник відмовляється від запропонованих вакансій або в організації немає для нього підходящої...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часто співробітники, звільнені за підсумками атестації, відновлюються на роботі через суд. Як правильно провести атестацію працівників, щоб цього не допустити, читайте в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Атестація працівників - це оцінка відповідності професійного рівня персоналу займаним посадам. За змістом закону ця процедура повинна забезпечити заміщення посад компетентними співробітниками. Але персонал насторожено ставиться до такої оцінки, так як боїться звільнень, зниження в посаді і зниження зарплат. Крім того, часто роботодавці забувають врегулювати різні аспекти цієї процедури, тому більшість суперечок, пов'язаних з атестацією, виграють співробітники.

Дізнайтеся докладніше про особливості атестації персоналу тут .

Зверніть увагу: атестація працівників не пов'язана з атестацією робочих місць. Остання проводилася в рамках оцінки умов праці і атестації робочих місць. В даний час атестацію робочих місць на підприємстві замінили Спецоцінка умов праці.

Скачайте документи по темі:

Порядок підготовки до атестації працівників

Проведення атестації працівників в компаніях приватного сектора не регулюється чинним законодавством. Є тільки стаття в Трудовому кодексі, яка дозволяє звільнити співробітника через неналежну кваліфікації, підтвердженої в ході атестації.

Порядок проведення атестації працівників роботодавець має право встановити самостійно. Це можна зробити в локальному нормативному акті, наприклад, в Положенні про атестацію. Його приймають з урахуванням думки профспілки, якщо він створений в компанії.

Довідка

Обов'язкові відомості, які повинні бути в Положенні про атестацію:

  1. якими є завдання і цілі атестації;
  2. з якою періодичністю організовується проведення атестації працівників;
  3. в якому порядку формується атестаційна комісія;
  4. яка процедура підготовки та проведення атестації;
  5. які рішення має право приймати атестаційна комісія і в якому порядку;
  6. як оформляються результати атестації.

Зверніть увагу! Компанія самостійно визначає періодичність проведення атестації. Це пов'язано з виробничими умовами. Для окремих категорій працівників періодичність може бути різною. Наприклад, в Положенні можна прописати, що керівники (заступники гендиректора, начальники департаментів, управлінь, відділів) підлягають атестації один раз у два роки, інші - один раз в три роки.

Положення про атестацію стверджують грифом або вводять в дію наказом керівника організації. До початку атестації співробітників необхідно ознайомити з локальним актом під розпис. Нових співробітників знайомлять з положенням до підписання трудового договору (Ч. Третя ст. 68 ТК РФ).

68 ТК РФ)

Атестаційна комісія

Для проведення перевірки відповідності працівників займаним посадам в організації створюється атестаційна комісія. Склад цього органу генеральний директор стверджує наказом . При формуванні колегіального органу враховуйте, що члени комісії повинні мати відповідні знання та кваліфікацією і здатністю об'єктивно оцінити професійні знання і навички наказом Міністерства освіти України співробітника. Якщо в компанії є профспілка, включите його представника до складу комісії.

Наказ про проведення атестації

Рішення про проведення атестації працівників приймає керівник компанії. Воно оформляється наказом. Кожного співробітника, який підлягає оцінці, необхідно письмово і під підпис сповістити про дату і місце її проведення. Терміни такого попередження встановлюються Положенням про атестацію. Наприклад, не пізніше ніж за місяць або два до її проведення. Таким чином, наказ про проведення атестації потрібно видати з урахуванням термінів, які потрібні для ознайомлення співробітників.

Приклад наказу про проведення атестації співробітників можете подивитися тут

Підготовка документів на атестуються

До початку атестації, наприклад, за два тижні до неї, на працівників, які підлягають оцінці, в атестаційну комісію представляють відгуки. Вони можуть бути оформлені у вигляді подання. У відгуку (поданні) безпосередній керівник пише, як співробітник виконував свої посадові обов'язки за атестаційний період. Відгук зазвичай містить такі відомості:

прізвище, ім'я, по батькові працівника;

назва посади, яку він займає на момент атестації, і день, коли його призначили на цю посаду;

перелік виконуваних співробітником посадових обов'язків;

обґрунтовану оцінку ділових якостей фахівця і результатів його праці за атестаційний період (додаються звіти про виконувану роботу або відомості про невиконані доручення - при наявності).

Одночасно з відгуками відділ кадрів являє в атестаційну комісію копії документів про освіту, про підвищення кваліфікації, посадові інструкції , Виписки з трудової книжки та інші необхідні для оцінки співробітника документи. З представленими матеріалами кожен атестується співробітник також повинен бути ознайомлений завчасно (наприклад, за тиждень до атестації). Так він зможе подати на розгляд додаткові відомості про свою професійну діяльність за вказаний період, які, як він вважає, можуть вплинути на результати атестації. Якщо працівник не ознайомити з відкликанням і іншими документами, він може заявити про порушення процедури атестації.

Важливо: закон передбачає обов'язкове проведення атестації працівників окремих категорій: держслужбовців (ст. 48 Федерального закону від 27 липня 2004 № 79-ФЗ), педагогів (ч. Десята ст. 332 ТК РФ) і так далі. В даному випадку процедуру встановлюють відповідні законодавчі акти.

Відповіді на сім популярних питань про проведення атестації читайте тут

Атестація працівників: порядок проведення

Після того як необхідна підготовча робота буде виконана, компанія приступає безпосередньо до процедури атестації. Її проводять на засіданні атестаційної комісії у присутності аттестуемого.

порядок проведення атестації працівників передбачає, що члени комісії розглядають матеріали і документи, представлені на працівника, що атестується, аналізують результати його відповідей (атестація може проводитися в різних формах: співбесіди, тестування тощо), заслуховують його повідомлення. Результати заносяться в атестаційний лист.

Дізнайтеся докладніше, як оформити атестаційний лист, можна тут

За результатами проведення атестації працівників по кожному аттестуемому приймають рішення. Воно може бути і не пов'язане зі звільненням. Наприклад, співробітник залишається на колишній посаді або йому пропонують підвищення. Крім того, працівника можуть атестувати, але під умовою. Наприклад, вказують формулювання «відповідає за умови підвищення кваліфікації» або «відповідає займаній посаді (або виконуваній роботі) за умови виконання рекомендацій атестаційної комісії з повторною атестацією через рік». В атестаційному листі члени комісії можуть написати свої рекомендації співробітнику.

Як підвести підсумки атестації працівників

Після того як атестація співробітників завершиться, всі матеріали необхідно передати генеральному директору. Останній у встановлений Положенням термін повинен прийняти за її підсумками відповідні рішення. наприклад:

залишити працівника на колишній роботі,

запропонувати працівникові іншу роботу,

направити на підвищення кваліфікації,

звільнити.

Порядок проведення атестації працівників передбачає, що кадрова служба рішення комісії відображає в особовій картці за формою № Т-2 - вносить запис до розділу IV «Атестація».

Як оформити звільнення за підсумками атестації

Якщо співробітника через недостатню кваліфікацію рішенням атестаційної комісії визнали невідповідним займаній посаді (або виконуваній роботі) роботодавець має право звільнити його. Підставою буде пункт 3 частини першої статті 81 Трудового кодексу.

Важливо! Звільнення за результатами атестації відбувається з ініціативи роботодавця. Тому не можна звільнити співробітника, поки він знаходиться у відпустці або на лікарняному.

До того як звільнити, роботодавець повинен спочатку запропонувати працівнику наявні вакансії. Це як вільні посади, які соответствуюют кваліфікації співробітника, так і вакантні нижчі позиції або менш оплачувану роботу. Головне, щоб співробітник міг виконувати роботу з урахуванням його стану здоров'я (ч. Третя ст. 81 ТК РФ). Повідомлення про наявність вакансій або їх відсутності безпечніше оформляти в письмовій формі.

Детальніше про те, як оформити повідомлення, читайте тут .

Довідка

Буває, що працівник відмовляється від запропонованих вакансій або в організації немає для нього підходящої роботи. Тоді можна починати процедуру звільнення . Вона полягає в наступному:

  1. видається наказ про розірвання трудового договору за уніфікованою формою № Т-8 або розробленої в компанії самостійно;
  2. співробітника знайомлять з наказом про звільнення під підпис (якщо це неможливо, на наказі роблять відповідний запис);
  3. вноситься запис про звільнення в трудову книжку працівника і дублюється в особовій картці форми № Т-2;
  4. з співробітникам виробляють остаточний розрахунок, в тому числі виплачують компенсацію за невикористану відпустку.

Зверніть увагу! Запис про причини звільнення внесіть в трудову книжку в точній відповідності з формулюваннями Трудового кодексу. Завірте запис печаткою організації та двома підписами: особи, відповідальної за ведення трудових книжок в організації, і співробітника. Коли будете видавати працівникові трудову книжку, попросіть його розписатися в особовій картці та книзі обліку руху трудових книжок.

Забороняється звільняти у зв'язку з незадовільним результатом атестації наступних працівників (ч. Перша, четверта ст. 261, ст. 264 ТК РФ):

вагітну;

жінку з дитиною до трьох років;

одиноку матір, яка виховує дитину до 14 років (дитини-інваліда до 18 років), іншого співробітника, який виховує без матері дитини до 14 років (дитини-інваліда до 18 років);

батька (опікуна, піклувальника), який є єдиним годувальником дитини до трьох років в сім'ї з трьома і більше дітьми до 14 років або дитину-інваліда до 18 років, якщо другий з батьків не працює.

Таким чином, атестація співробітників проводиться з метою їх оцінки на відповідність займаним посадам або виконуваній роботі. За її підсумками можуть бути прийняті різні кадрові рішення: від підвищення співробітника на посаді до його звільнення. У будь-якому випадку важливо дотримуватися процедури, щоб не опинитися в суді.

Читайте також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online