Юрист розповів, як відновити втрачені в зоні АТО документи

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

переглядів: переглядів:   Експерти радять не опускати руки

Експерти радять не опускати руки. Фото: 062.ua.

У зв'язку з триваючими бойовими діями в Донецькій і Луганській областях з кожним днем ​​зростає кількість переселенців із зони проведення антитерористичної операції. Переселенці з Східних регіонів стикаються з необхідністю розміщення, отримання медичної та соціальної допомоги, працевлаштування та навчання дітей. Оперативність вирішення цих питань безпосередньо залежить від наявності документів, що засвідчують особу. Що ж робити тим громадянам, чиї документиутрачениілі у которихнетвозможностізабратьдокументиіззонибоевихдействій? На ці питання відповіла юрист Тетяна Волкова.

"Відновлення документів процес трудомісткий. Разом з тим державними органами розробляються механізми оптимізації надання сприяння в оформленні необхідних документів громадянам, що переселилися в інші регіони зі Сходу України", - говорить фахівець.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 червня в 2014 р №588-р розроблений "План заходів, пов'язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення антитерористичної операції", яким, зокрема, передбачено сприяти у відновленні паспортних документів, в продовженні навчання та отриманні освіти, транспортування, надання медичної допомоги, вирішенні проблем, пов'язаних із соціальним захистом, створенні умов для тимчасового ін живания переселенців.

Відновлення паспорта, ідентифікаційного коду

Паспорт - основний документ, що засвідчує особу, без якого неможливо відновлення інших втрачених документів. У разі втрати або знищення паспорта громадянина України, оформлення паспорта громадянина при досягненні 16-річного віку, заміни паспорта, вклеювання в паспорт фотографій по досягненню 25- та 45-річного віку, громадянам, вимушеним переселитися з Донецької та Луганської областей, необхідно звертатися в найближче територіальний підрозділ Державної міграційної служби.

Для цього потрібно зібрати всі мають в наявності документи, будь то закордонний паспорт, свідоцтво про народження, посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне або будь-яке інше посвідчення особи, а також документи (у разі наявності), що підтверджують реєстрацію місця проживання (довідка про склад сім'ї, виписка з будинкової книги), копії паспорта та інших документів, і звернутися в найближчий центр обслуговування громадян "Паспортний сервіс" або підрозділу міграційної служби (перелік центрів додається). Знадобляться також фото 3,5 х 4,5 см (3 шт.) І квитанція про сплату держмита (34 грн.) Адреси підрозділів ДМС і центрів "Паспортний сервіс" можна уточнити на сайті http://dmsu.gov.ua/novyny / novyny-dms-ukrainy / 389-ato.

Центри "Паспортнийсервіс":

Київ - бул. Тараса Шевченка, 27 (м. Університет);
Вінниця - вул. 50 річчя Перемоги, 20-а, тел. (0432) 60-19-08;
Житомир - вул. І. Огієнка, 1/34, тел. (0412) 48-25-65;
Івано-Франківськ - вул. Гнатюка, 29, тел. (0342) 50-40-03;
Луцьк - ін. Грушевського, 4-в, тел. (0332) 77-05-42;
Львів - вул. Б. Хмельницького, 212, тел. (032) 245 54 40;
Рівне - вул. 16-го Липня, 6-а, тел. (0362) 26-77-84;
Суми - Покровська площа, 11, тел. (0542) 77 23 95;
Тернопіль - вул. Російська, 17, тел. (0352) 52-33-15;
Херсон - вул. Перекопська, 157, тел .: (050) 168-47-87, (067) 159-80-15; (0552) 34-31-34;
Хмельницький - вул. Прибузька, 30-а, тел. (0382) 61-63-31;
Черкаси - бул. Т. Шевченка, 132, тел. (0472) 33-11-68;
Чернівці - вул. Російська, 31-а, тел. (0372) 51-84-16.

Для того щоб відновити довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, необхідно звернутися до податкового органу за місцем фактичного проживання / перебування.

Реєстрація місця проживання / перебування

У разінеобхідності на вимогу особи органом міграційної служби може бути видана довідка про реєстрацію місця проживання / місця перебування.

Для реєстрації необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби за місцем тимчасового проживання (перебування) та надати:

1. Паспорт громадянина України.

2. Документи, які підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованому соціальному закладі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації.

У разі поселення в приміщеннях, які надаються місцевими адміністраціями для розміщення змушених переселенців, необхідно надати лист місцевої адміністрації про поселення особи, а також письмової згоди власника приміщення на реєстрацію місця проживання (перебування).

3. Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

4. Квитанцію про сплату державного мита (0,85 грн.) Або документі про звільнення від його сплати (реквізити для оплати розміщені на інформаційному стенді у відповідному підрозділі ДМС України).

отримання закордонного паспорта

За інформацііГосударственного центру персоналізації документів тим громадянам, які подали заяви на оформлення закордонного паспорта за місцем проживання в Донецькій і Луганській областях, і не отримавши його змушені були в терміновому порядку виїхати із зони бойових дій в інші регіони, надана можливість отримання паспорта за місцем тимчасового перебування . Такий порядок можливий тільки в разі, якщо за станом на момент звернення громадянина в міграційну службу його паспорт ще не був виготовлений і відправлений за місцем подачі документів. Інформацію про місце знаходження закордонного паспорта можна перевірити на сайті Державного центру персоналізації документів. http: //center-рerson.gov.ua/

Восстановленіесвідетельства про народження

Вимушеним переселенцям для отримання свідоцтва про народження необхідно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану (ОРАГС) за місцем фактичного проживання або перебування.

На допомогу громадянам, тимчасово переїхали зі східних регіонів країни, в підтвердження фактів державної реєстрації актів цивільного стану в органах реєстрації актів цивільного стану можна отримувати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, які видаються незалежно від місця реєстрації акта цивільного стану та проживання особи.

Відновлення документів про освіту

Міносвіти розробив ряд рекомендацій (листи №1 / 9-310 від 12.06 і №1 / 9-366 від 18.07), спрямованих на сприяння у зарахуванні учнів з Луганської та Донецької областей, Криму, до навчальних закладів. Навчальні заклади загальної середньої та дошкільної освіти після зарахування дитини на підставі заяви батьків у разі відсутності свідоцтва про народження зобов'язані надати допомогу в якнайшвидшому його відновленні. У разі відсутності особової справи учня, документів про рівень його знань, медичної карти - направити письмовий запит за місцем попередньої навчання про надання зазначених документів.

Відновлення пенсійного посвідчення

З метою реалізації переселенцями свого права на отримання пенсій, соціальних допомог та різних виплат, у разі втрати або залишення пенсійного посвідчення в зоні АТО, громадянам, зареєстрованим на території Донецької та Луганської областей, необхідно надати в будь-якого найближчого відділення Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання пенсіонера заяву, паспорт, ідентифікаційний код і копії цих документів.

При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість орган Пенсійного фонду після отримання від нього заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу Пенсійного фонду за попереднім місцем проживання пенсіонера. Пенсійна справа пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації) пенсіонера (пункт 48 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.12.2005 №22-1).

Для отримання більш докладної інформації варто скористатися послугами зв'язку "Урядової гарячої лінії" т. 0-800-507-309, де зможуть відповісти на всі запитання громадян, які змушені тимчасово покинути своє житло.

Нагадаємо, кількість переселенців з Криму і Донбасу знизилося до 268 тисяч.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Юрист розповів, як відновити втрачені в зоні АТО документи". інші Новини Донбасу дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що ж робити тим громадянам, чиї документиутрачениілі у которихнетвозможностізабратьдокументиіззонибоевихдействій?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online