Порядок отримання землі учасниками АТО 2000.ua

  1. Пікети замість ділянок
  2. 25 соток
  3. немає контакту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Починаючи з 2014 р процес виділення землі для учасників АТО рухається зі скрипом і часто супроводжується скандалами

Починаючи з 2014 р процес виділення землі для учасників АТО рухається зі скрипом і часто супроводжується скандалами.

Пікети замість ділянок

Відзначимо найбільш кричущі випадки. У квітні 2015 р заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак заявила, що Тухлянскій сільрада Сколівського р-ну погодив виділення 65 нових ділянок людям, які не проживають в селі. Бійцям не дісталося жодного. «Ось так роздає село Тухля земельні ділянки, не віддаючи належне людям, які жертвують своїм здоров'ям і ризикують життям заради батьківщини», - прокоментувала пані Гримак.

У жовтні минулого року Валерій Логінов (позивний Аскольд), який отримав третю групу інвалідності через поранення в голову і контузії, в своєму блозі на одному з новинних сайтів написав, що тільки в Житомирі в черзі на земельні ділянки 1260 чоловік. Хлопці вишукують ділянки самі і намагаються їх оформити.

З ініціативи губернатора області був створений кооператив, під який відвели 250 га в передмісті, в лісовій зоні. Незважаючи на те що місцева влада оформили всю документацію, в Києві її поклали на полицю. Послалися на розпорядження Кабміну № 610 від 2008 року про заборону відчуження лісових ділянок. Як виняток дозволялося це робити для кладовищ, будівництва та обслуговування об'єктів енергетичної галузі, для монастирів, об'єктів чемпіонату Європи-2012 і оптових ринків сільгосппродукції. Тим часом Кабмін в минулому році вніс зміни в це розпорядження і дозволив відчуження лісових ділянок під забудову учасникам АТО.

У жовтні 2015 го виник конфлікт на сесії міськради Ужгорода, коли після довгих зволікань депутати все ж підтримали рішення про виділення землі учасникам бойових дій, однак з'ясувалося, що ніхто її не отримає, поки не буде проведено зонування територій. В результаті люди отримали папірці, а документи до сих пір оформити не можуть.

Потужна акція протесту пройшла в Кіровограді в першій половині лютого цього року. Більше тисячі колишніх військових пікетували будівлі ОДА і Госгеокадастра, вимагаючи вирішення всіх земельних питань в найкоротші терміни. За словами бійців, в Новомиргородському р-ні з 160 чоловік тільки 10% отримали ділянки, іншим відмовили.

У лютому бійці також пікетували Львівську міськраду з вимогою не затягувати виділення землі. Вони стверджували, що квартири або ділянки отримали одиниці, причому не учасники АТО, а люди, близькі до чиновників. Військові зажадали створити комісію, яка напрацює п'ятирічний план за рішенням їх житлових проблем.

У березні 2016 го розгорівся скандал в Полтавській обл. Коли Камишнянскій селищна рада почав видавати документи викопіювання земельних ділянок атошнікам, яких налічується 20 осіб, з'ясувалося, що управління Госгеокадастра в Полтавській обл. вже передало ці землі жителю сусіднього району для ведення фермерського господарства. Ошукані бійці назвали це рейдерським захопленням.

25 соток

А тепер поговоримо про правові підстави для виділення землі тим, хто повернувся з війни на сході країни. З подібною ініціативою в 2014 р виступив тодішній глава Держземагентства Сергій Рудик (нині ця організація називається Госгеокадастр.). Уряд її підтримало. Складність полягала в тому, що Держземагентство та його територіальні органи мають право передавати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які перебувають у держвласності.

Землями комунальної власності в населених пунктах розпоряджаються сільські, селищні та міські ради. У зв'язку з цим пан Рудик звернувся до керівників місцевих органів влади з проханням всіляко сприяти виділенню землі учасникам АТО і членам їх сімей. Для цих цілей планувалося використовувати 2521 земельний масив загальною площею 18 380,2 га.

Так що з точки зору законодавства ніяких особливих пільг бійцям не положено. У ст. 14 Конституції передбачена безкоштовна приватизація земельних ділянок кожним громадянином країни.

Відповідно до Земельного кодексу, можна отримати в приватну власність ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (у селах - не більше 0,25 га, в селищах - 0,15 га, в містах - не більше 0,1 га) , для особистого селянського господарства (до 2 га), для садівництва (до 0,12 га), для індивідуального дачного будівництва (до 0,1 га) і для зведення індивідуальних гаражів (не більше 0,01 га).

Проект землеустрою щодо відведення ділянки обійдеться в 1400 грн., А свідоцтво про право власності на нього - в 239 грн.

Крім того, відповідно до ст. 12 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надається право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Саме право на безкоштовне отримання у власність земельних ділянок як учасниками АТО, так і іншими категоріями громадян регулюється ч. 6 ст. 118, а також ст. 121 і 122 Земельного кодексу.

Так що порядок отримання ділянок для бійців нічим не відрізняється від звичайного. Спочатку потрібно подати в орган, який розпоряджається ділянками державної або комунальної власності, клопотання, в якому вказати цільове призначення землі, її розміри і графічні матеріали з місцем розташування. Протягом 30 днів відповідні поради або обласне управління Госгеокадастра повинні дати дозвіл на розробку проектів землеустрою.

Потім необхідно замовити у землевпорядній організації проект землеустрою щодо відведення ділянки. Ця робота виконується протягом 6 місяців і обійдеться в середньому в 1400 грн. Після цього можна звернутися до державному кадастровому реєстратору в територіальному (районному, міському) органі Госгеокадастра із заявою про реєстрацію ділянки. Це займе 14 днів.

Наступний крок - напрямок клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в орган, уповноважений ним розпоряджатися. Рішення приймається протягом 14 днів.

Останній етап - подача заяви про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку в реєстраційну службу. Воно розглядається 14 днів, а потім видається відповідне свідоцтво, яке стоїть 239 грн.

немає контакту

Так що отримання землі - не зовсім безкоштовна процедура. Але справа не в цьому. Уже в 2014 р бійці зіткнулися з тим, що місцева влада пропонує їм найгірші ділянки, а багатьом довелося затратити багато сил, щоб довести сам факт участі в АТО.

Справедливості заради слід зазначити, що всі регіони нашої країни, виходячи зі своїх можливостей, подбали про землі для атошніков. Наприклад, станом на березень 2016 р Вінницька обл. зарезервувала для будівництва житлових будинків 385 га, для садівництва - 196 га і для ведення особистого сільського господарства - 3827 га. Черкаська обл. відповідно 87, 104 і 2416 га, Дніпропетровська - 308, 238 і 3458 га, Львівська - 435, 1340 і 2070 га, Тернопільська обл. - 170, 591 і 205 га.

Нещодавно глава Госгеокадастра Максим Мартинюк, виступаючи на брифінгу в Кабміні, заявив, що основні проблеми при виділенні землі учасникам АТО пов'язані з недостатньою кількістю вільних ділянок в окремих районах, особливо поблизу великих міст, з великою кількістю заявників в деяких регіонах і з відсутністю відкритих даних по мобілізованим з кожного населеного пункту, що унеможливлює індивідуальний контакт з ними.

Згідно з даними Госгеокадастра, процес виділення землі атошнікам хоч і зі скрипом, але набирає обертів. За друге півріччя 2014 го бійці подали 18 950 заяв на ділянки, а отримали всього тисячі двісті дев'яносто шість загальною площею 543,82 га. За аналогічний період 2015 р показники зросли майже в 8 разів - у власність військовослужбовцям надано 10 290 земельних ділянок загальною площею 6775,1 га.

Якщо в липні 2014 го площа зарезервованих земельних ділянок для передачі їх учасникам АТО склала 18,4 тис. Га, то в лютому 2016 року вона збільшилася до 65 тис. Га.

Станом на 4 лютого 2016 року в органи місцевого самоврядування та територіальні управління Госгеокадастра учасники АТО подали 103 056 заяв на отримання земельних ділянок. Найбільше в Київській (9932), Львівській (9503), Миколаївській (6032), Волинській (5584) і Житомирській (5278) обл. Госгеокадастр задовольнив 83% заяв, а органи місцевого самоврядування - 38%.

Можна тільки вітати ті органи влади, які йдуть назустріч учасникам бойових дій, однак не можна не задатися питанням: що якщо атошнікі зустрічають на своєму шляху непереборні перепони і безсилі перед свавіллям чиновників, то що говорити про звичайних громадян, які відповідно до Конституції також мають право на безкоштовне отримання земельних ділянок?

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online