Мораторій на продаж землі в Україні продовжила Рада

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

7 грудня 2017, 17:34 Переглядів: 7 грудня 2017, 17:34 Переглядів:   Фото: Григорій Салай   Верховна Рада України вже в дев'ятий раз продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського (с / г) призначення

Фото: Григорій Салай

Верховна Рада України вже в дев'ятий раз продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського (с / г) призначення. Відповідний законопроект № 7350 за основу і в цілому підтримали 236 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах "за". раніше передбачалося, що мораторій діятиме до 2018 року . Тепер же мораторій продовжено ще мінімум на рік - до 1 січня 2019 року.

Згідно поточної редакції Земельного кодексу, покупка-продаж с / г землі в Україні не допускається до вступу в силу закону про обіг земель с / г призначення. Заборона продавати і купувати землю був введений ще в 2002 році - "на перехідний період".

Автори альтернативних документів пропонували продовжити мораторій на інші терміни, наприклад, відразу на п'ять або вісім років - до 2023 або 2026 року. Також депутати закликали не продовжувати мораторій взагалі або продовжити його лише на тиждень.

Однак профільний Комітет з питань аграрної політики відхилив такі пропозиції і схвалив саме законопроект № 7350.

"Комітет прийняв рішення рекомендувати № 7350 прийняти за основу та в цілому як закон. Всі альтернативні законопроекти відхилити", - озвучив рішення комітету його голова Олександр Бакуменко (БПП).

Схвалений законопроект представляв депутат Сергій Лабазюк (Воля народу). За його словами, відкриття ринку землі необхідно, однак поки що Україна до такого кроку не готова.

"Люди не готові до відкриття ринку. Їм роками вкладали в голови жахи. Очевидно, землю потрібно відпускати у вільне плавання, але всі ми прекрасно розуміємо, що поки вітчизняні аграрії, хоч малі, хоч великі, реально купити цю землю не зможуть, ми не маємо морального права відпускати ринок уже сьогодні. Тому повне відкриття ринку потрібно відкласти на певний термін ... Пропонуємо продовжити дію мораторію ще на один рік - до 1 січня 2019 року ", - зазначив Лабазюк.

Раніше в Міністерстві аграрної політики назвали ймовірну вартість гектара після скасування мораторію . Так, ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні в разі скасування мораторію на її продаж може скласти 50-60 тисяч гривень. У відомстві нагадали, що мораторій на продаж сільгоспземель буде діяти до тих пір, поки не буде проголосований закон про обіг земель сільгосппризначення.

При цьому, як неодноразово повідомляли експерти, українці навчилися обходити закон і продавати угіддя. Один із способів - коли хлібороб віддає ділянку за договором емфітевзису на 100-200 років. До угоди додається заповіт і довіреність на управління паєм. При цьому ціни на таку землю занижені, а податки з "продажу" не сплачуються.

Крім того, скасування мораторію на продаж с / г земель є одним із структурних маяків Міжнародного валютного фонду, який підкреслює величезну важливість відкритого ринку землі для посилення української економіки.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "В Україні продовжили мораторій на продаж землі". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Ксенія Капустинська, Катерина Тюріна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online