Для патріотів - земля тільки на кладовищі. Як земля для бійців АТО перетворилася в скандал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

16:52

Влада неодноразово обіцяла виділити безкоштовно землю бійцям, які повертаються з війни на Донбасі.

У Дніпрі учасникам АТО запропонували ділянки біля сміттєвих звалищ, собі ж депутати захотіли забрати кращі місця біля річок і лісів. А в Києві, прикриваючись бійцями, впливові ділки відхоплюють величезні шматки територій, з яких ветеранам АТО дістаються хіба що дрібні клаптики.

Влада неодноразово обіцяла виділити безкоштовно землю бійцям, які повертаються з війни в Донбасі. Журналісти «Слідство.Інфо» вже розслідували, як виконання цієї обіцянки перетворилося на фікцію в Дніпрі. Там учасникам АТО запропонували ділянки біля сміттєвих звалищ, собі ж депутати захотіли забрати кращі місця біля річок і лісів.

А що відбувається в Києві, де найдорожча земля в Україні? Тут прикриваючись бійцями, впливові ділки виводять величезні шматки територій, з яких ветеранам АТО дістаються хіба що дрібні клаптики.

Восени киянину Андрію Аболмасову могло б виповнитися 48 років. Бійця «Айдара» не стало влітку 2014 го, коли під Луганськом велися запеклі бої. У Києві у нього залишилася дружина, дочка і батьки.

Мати Андрія Тамара Аболмасова каже, що її син пройшов всю Революцію Переваги і з Майдану поїхав на війну:

«Революцію він сприйняв так, що воно повинно було бути, прийняв її ... Він прийшов як медик, тому що у нього дві освіти - середню і вищу. Андрій закинув всю свою роботу, хоча був підприємцем. Він все кинув і пішов на Майдан ... 17 травня подзвонили хлопці. Сказали: «Андрюха, приїжджай, медиків нікого немає, дуже треба».

Через місяць після загибелі Аболмасова в мирному Києві вирішили: учасникам бойових дій виділяти земельні ділянки. Тоді мер міста Віталій Кличко заявив, що в першу чергу землю повинні отримати сім'ї загиблих. Далі - важко поранені учасники бойових дій, потім - поранені. І, нарешті, учасники бойових дій, які повернулися додому живими і здоровими.

«І в цьому напрямку ніяких сумнівів не повинно бути», - додавав Кличко.

Місцем роздачі визначили селище Биківня на околиці Києва. Але швидко зіткнулися з проблемою відсутності детального плану території Биківні. Роздача землі без детального плану - поза законом.

Антон Колумбет, учасник бойових дій і активіст Київського міського союзу ветеранів АТО, розповідає, що окрім проблем з документами на землю, були складності і з тим, щоб визначити, кому саме з сімей загиблих виділити ділянки:

«Але все ж був відпрацьований перший список на 96 осіб і потім було рішення Київради про виділення їм земельних ділянок. Тобто, вони розробили проект землеустрою і отримали право власності. Уже провелось винесення земельної ділянки в натуру. Це коли кілочки такі ось забивають - який саме шматок кому належить. І вже відпрацьований наступний список ще з трохи більше 50 сімей. І після цього - все. Ця земельна ділянка в Биківні, він закінчується », - додає боєць.

Отже, за два з половиною роки менше ста сімей загиблих на війні киян отримали обіцяні ділянки. Це навіть не половина тих, хто не повернувся з боїв на Донбасі. А з більш 18 000 живих учасників АТО ділянка не отримав ніхто.

Ніхто, крім матері нині народного депутата Надії Савченко. Причому від биківнянських соток Савченко-старша відмовилася, і тоді мерія запропонувала їй альтернативну ділянку в Голосіївському районі, мало не під самою Конча-Заспою.

З Надією Савченко зустрічаємося в кулуарах Верховної Ради. Депутат каже, що земля її матері дуже потрібна:

«Знаєте, просто зрозумійте - моєї матері зараз вже ось 80 років. Колись свого часу, коли була колективізація, у її батьків вкрали гектари землі. І це люди тієї ще, знаєте, структури, того характеру, які звикли тягнутися до землі. Їй потрібно знати, що у неї є земля, потрібно садити якусь грядку. І тому я її можу зрозуміти, скільки я їй казала, що політично це катастрофа, тому що я вже в політиці і, як би, це виглядає негарно. Але мама каже - "Що таке? Це моя земля ". Я ось зараз думаю над закінченням війни, над звільненням полонених, а все інше - поки другорядні питання. Хоча земля - ​​це першочергове питання і треба людям за цим дуже стежити і стежити », - каже депутат.

Мати народного депутата, відмовившись від землі в Биківні, забезпечила собі спокій. А сім'ї загиблих бійців, таки отримали землю в Биківні, можуть тільки мріяти про це. Місцеві жителі протестують проти законного права сімей загиблих бійців отримати ділянки. Сім'я бійця Андрія Аболмасова - одна з тих, кого дивне рішення влади довело до конфлікту з жителями столичного передмістя. Тамара Аболмасова - в розпачі:

«На дітей, на батьків, на дружин все це скинули, весь цей негатив такої, розумієте? Це дуже важко. Виходить, що громадяни, які там живуть, вони проти того, щоб було так. Причому агресивно налаштовані. Такі дуже негарні речі про нас розповідають. Туди матуся одна прийшла тоді, а їй сказали: "Ну ви ж отримали землю на кладовищі, що вам треба ще?". Ви розумієте, яке відношення до нас і до наших дітей?

І це влада так дозволяє. Тому що вона нас звела з цими людьми. Вона знала, що це проблемну ділянку. Треба якось було з ними домовлятися. А не нас ставити в такі умови, що ми зараз виходимо якимись ворогами. Ось розумієте, навіть якщо ми отримаємо ту землю - як нам там жити? », - емоційно каже мати загиблого солдата.

Місцеві кажуть, що захищають свої землі від чергової масштабної забудови. Вони побоюються, що передача землі сім'ям воїнів АТО запустить маховик легалізації масштабного дерибану биківнянську землі попередніх років. Землю сім'ям загиблих місто вирішило виділяти серед цілого океану вже розданих раніше ділянок.

Ось копія кадастрової карти Биківні. Жовтим відзначені ділянки, виділені сім'ям загиблих учасників АТО. Червоним - частини, почали відходити в приватну власність пачками рішень Київради ще з 2007 року. Без всяких детальних планів територій, довгих розробок і обговорень.

Так, землю тут отримали скандально відома суддя Вікторія Джарти, батько вже колишнього керівника апарату Київської облради Михайла Царенка, депутати Київради та інші чиновники. Але найбільший куш провели через, імовірно, підставних осіб.

В тему: В «Бентлі», розбивши 8 авто на Хрещатику, сиділа донька покійного Джарти

«Слідство.Інфо» отримало доступ до частини цих земельних справ. Ділянки виділялися 18-20 річним студентам, які приїздили до Києва з різних куточків країни. І пачками і мало не в одні і ті ж дні «продавалася» певної групи людей. Так, поруч ділянок заволодів Микита Ільїн - київський прокурор і син скандально відомого екс-депутата Київради Геннадія Ільїна.

Чи знають про це в мерії? Так. Під виділення землі для бійців АТО тут дійсно планували затвердити той самий, горезвісний детальний план на всю територію Биківні. По суті, узаконивши і всю попередню роздачу впливовим особами. Швидше за все, зробити це було простіше, ніж повертати вкрадені ділянки. Або - вигідніше. Але завадив резонанс.

Айдаровец Володимир Сакун пройшов Афганістан, Революцію Переваги і війну на Сході не заради власної вигоди. Повернувшись з Донбасу, він, як і інші його побратими, просто хоче отримати те, що влада їм обіцяла. Але на всі заяви - стандартна відповідь.

«... Як і все отримав стандартну відповідь - що" чекайте "," можливо "," поки не представляється можливим "," буде розглядатися "- ну, стандартна відписка», - каже Сакун.

Можливості більше і не буде. Скандали в Биківні та тисячі заяв від учасників бойових дій спонукали мера Віталія Кличка заявити: роздавати землю бійцям більше не планують. Що в замін? У планах - видавати грошові компенсації. У мерії підтверджують етап переговорів. Керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко пояснює, що зараз є два варіанти:

«Учасники АТО пропонували в розмірі 100 мінімальних зарплат - це 320 000 гривен. Ми говоримо про те, що місто, якщо ми говоримо про 18 000 людей, якщо ми говоримо в найближчій перспективі, то місто готове компенсувати зараз 150 000 на людину. Поки знаходимося в переговорах ... », - пояснює чиновник.

При цьому, за словами Бондаренко, якщо компенсації і видаватимуть бійцям АТО, то тільки під якісь гарантії їх відмови від земельних ділянок:

«Або відкликаєте заяву, або в заяві про отримання земельної ділянки або про отримання грошової компенсації ви якимось чином вказуєте, що на земельну ділянку не претендуєте. Юридично це дійсно нікчемний механізм. Але я вірю в те, що, по крайней мере, з учасників АТО з більшістю вдасться дійсно зробити ось на чоловічому слові, фактично », - додає Бондаренко.

Ну а поки ні землі, ні грошей. А що ж буде з сумно ізвнестной землею Биківні? Свою версію озвучив Володимир Сакун:

«Є така дуже, ну, можливо, і не перевірена інформація, але забудовники вже зараз готові пропонувати гроші, викуповувати ці ділянки і все одно будувати в Биківні. Тому що ця земля коштує великих грошей ».

Ця версія має право на життя. Адже зведення приватних будинків тут - дуже недешевий процес. Чи зможуть цим займатися дружини і матері загиблих на війні? І чи захочуть вони це робити під супроводом постійних акцій протесту і скандалів? Продаж їх землі і старт більш-менш масової забудови тут зможе активізувати і «незаконних власників» з цілком законними і ніким не скасованими актами на землю.

Хто виграє від цього? Забудовники і власники величезних «раздерібаненних» ділянок. Хто програє? Це вже очевидно. Сім'ї загиблих героїв. Вони залишаться без землі і в кращому випадку з грошовими компенсаціями на руках, про розмір яких київська влада торгується з тими, хто вцілів на війні.

Переклад: аргумент

А що відбувається в Києві, де найдорожча земля в Україні?
Але мама каже - "Що таке?
Туди матуся одна прийшла тоді, а їй сказали: "Ну ви ж отримали землю на кладовищі, що вам треба ще?
Ви розумієте, яке відношення до нас і до наших дітей?
Ось розумієте, навіть якщо ми отримаємо ту землю - як нам там жити?
Чи знають про це в мерії?
Що в замін?
А що ж буде з сумно ізвнестной землею Биківні?
Чи зможуть цим займатися дружини і матері загиблих на війні?
І чи захочуть вони це робити під супроводом постійних акцій протесту і скандалів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online