Питання-відповідь: як купити квартиру на аукціоні?

  1. Як квартири потрапляють на аукціон?
  2. Як взяти участь в аукціоні?
  3. Як він працює?
  4. Як часто проходять такі торги?
  5. Тоді де про них дізнаватися?
  6. Як знайти ці майданчики?
  7. Які є підводні камені?
  8. Тобто не всі роблять це самостійно?
  9. Що у мене може піти не так - є якийсь реальний приклад?
  10. На таке житло є іпотека?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Електронний аукціон - новий, але вже поширений інструмент продажів в Росії, за допомогою якого можна купити квартиру або будинок. Пояснюємо, як ... Фінанси

Як квартири потрапляють на аукціон?

На аукціони потрапляють три типи нерухомості - муніципальна власність (наприклад, житло, яке належить місту, але влада не знає, як його використовувати), майно збанкрутілих компаній і заставні квартири банків.

Стартові ціни на торгах майже завжди нижче, ніж ринкові, так як нерухомість важливо швидко продати. У Москві можна знайти лоти від 3,8 млн рублів за квартиру і від 514 тисяч за кімнату.

Степан Марков, менеджер з маркетингу, м Москва: «У мене гостро постало житлове питання, я почав дивитися різних забудовників, об'єкти в Москві і Московській області. У більшості випадків квартира продавалася без обробки, просто коробка. Мені цей варіант не підходив і я вирішив шукати щось з обробкою, але не зовсім убогою, як люблять деякі забудовники - коли стіни розвалюються, і горить проводка.

хотілося купити квартиру на первинному ринку .

Колишня колега розповідала, що вони купили квартиру через торги. Продавцем виступає місто Москва в особі Управління Цивільного будівництва та компанія Мосреалстрой. Саме з цієї причини і йде продаж через торги, з балансу міста майно списується тільки таким чином.

Я оформив електронний ключ, приїхав в один з центрів, що засвідчують зі стандартним пакетом документів, зареєструвався і пройшов акредитацію на сайті (для цього потрібно надати скани документів). Подав заявку на об'єкт, вніс депозит в 100 000 рублів і став чекати торги.

Всього в аукціоні брало участь шість осіб, включаючи мене, активних гравців було троє. Хтось підвищує ціну і у інших є час, щоб її перебити. Багато хто грає тактикою змору - перебивають ціну за кілька секунд до закінчення години, іноді торги тривають по 96 годин. Мій аукціон йшов 23 години, я купив квартиру з першого разу, але був близький до свого ліміту; разом з оформленням, яке зайняло три тижні, вийшло на 500 тисяч-1 мільйон рублів нижче за ринок ".

Як взяти участь в аукціоні?

В аукціоні може брати участь будь-який росіянин, у якого є ІПН, СНІЛС і паспорт. Для цього потрібно отримати і оформити цифровий підпис , Яка діє рік, пройти реєстрацію на майданчику, де буде проходити аукціон, внести завдаток (близько 100-200 тисяч рублів; якщо ви виграєте - вони підуть в рахунок оплати власності, програєте - повернуться вам). Той, хто запропонує вищу ціну в заданий термін - виграє аукціон.

Як він працює?

У більшості випадків торг на «вторинному» ринку проходить в три етапи. Спочатку це аукціон з підвищенням ціни в 5-10% від стартової вартості об'єкта. Якщо покупець не перебуває, ціна лота знижується приблизно на 10% і починаються нові торги, в деяких випадках покупець з'являється; якщо немає - ціна знову знижується і починається новий раунд торгів - наприклад, з кроком підвищення в 10 тисяч рублів.

Електронні торги на «первинці» схожі, але забудовник зацікавлений в отриманні прибутку, а не в швидкості продажу, і на серйозну знижку розраховувати не варто. експерти кажуть, що забудовники проводять торги рідко, їм простіше продавати житло за типовим договором купівлі-продажу.

експерти   кажуть, що забудовники проводять торги рідко, їм простіше продавати житло за типовим договором купівлі-продажу

Як часто проходять такі торги?

Про періодичність в законі про прилюдні торги нічого не сказано, вони оголошуються в міру необхідності.

Тоді де про них дізнаватися?

В офіційні джерела - газеті «Коммерсант», Федеральному реєстрі відомостей про банкрутство; про заставні аукціони інформацію збирають і агрегатори .

Переглядайте майданчики, на яких організовують торги. Зверніть увагу, що прийом заявок зазвичай закінчується за п'ять днів до початку аукціону.

Зверніть увагу, що прийом заявок зазвичай закінчується за п'ять днів до початку аукціону

Як знайти ці майданчики?

Найпоширеніші - це Російський аукціонний будинок , Єдина торгова електронний майданчик , МосТендерГрупп , Система електронних торгів майном , Міжрегіональна електронна торговельна система, Utender.ru Utender.ru , B2B-центр , «Аукціони Сибіру» , Аукціонний тендерний центр , RUSSIA Online .

Які є підводні камені?

Є кілька неприємних факторів. До початку аукціону неможливо зрозуміти вигідна чи це буде угода - все залежить від кількості учасників і їх зацікавленості в об'єкті, тому заздалегідь варто вибрати ліміт, до якого ви будете боротися за житло.

Ще одна поширена проблема - якщо документи оформлені неправильно, торг визнають недійсним. Крім того, важлива швидкість: на етапі зниження ціни важливо встигнути подати заявку першим, іноді для цього наймають спеціальних людей.

Крім того, важлива швидкість: на етапі зниження ціни важливо встигнути подати заявку першим, іноді для цього наймають спеціальних людей

Тобто не всі роблять це самостійно?

Ні, є професійні скупники, причому іноді з автоматизованими програмами - аукціонними роботами, де користувачеві тільки потрібно вирішити, яка ціна його влаштує.

Що у мене може піти не так - є якийсь реальний приклад?

Кирило Севрюгин, програміст: «Я переїхав до Москви два роки тому, відразу вирішив купувати своє житло. Я чув, що його тепер можна купити на аукціоні, але в подробиці не вдавався. Ці подробиці виявилися досить простими - я вибрав однокімнатну квартиру в районі Ізмайлово, вона була виведена з житлового фонду. Побіжно пошукав інформацію - її здавали в оренду, але тепер там не було нічого, мабуть, офіс або магазин відкривати було невигідно. Перед торгами мені показали саму квартиру, документи можна було переглянути перед торгами.

Квартира коштувала 2,03 млн руб. Я підрахував, що можу продовжувати брати участь в торгах, поки ціна не переступить 3 млн - це все одно було б дешевше ринку. Але в аукціоні брали участь чоловік дев'ять, крок був досить великим - 112 тис. Руб, до 3 млн ми дісталися швидко. В результаті її продали за 4,5 млн рублів.

Наскільки я розумію, якщо початкова вартість нерухомості низька - то це привернення уваги, вона все одно виросте до ринкової. Правда, багато що залежить від везіння, раптом претендентів на неї буде мало ».

На таке житло є іпотека?

Так, але банк повинен схвалити не тільки кредит (схвалення кредиту діє різний термін в різних банків, наприклад, в «Дельтакредит» - близько 3 місяців), але і саму квартиру.

Якщо житло типове, оцінку роблять швидко.

Краще отримати предодобреніе банку по кредиту до початку торгів, на суму «із запасом», тому що стартова ціна на квартиру завжди нижче за ринок. Наприклад, якщо стартова ціна - 5 млн, то варто допустити, що на торгах вона може вирости на 20% і буде коштувати 6 млн. Тобто для початкового внеску потрібно мати на руках мінімум 20% або 1,2 млн, а іпотека повинна бути оформлена мінімум на 4,8 млн рублів.

Михайло Костромської, співробітник «К-Нерухомість»: «Здається, що механізм аукціону влаштований так, що за лот можна накрутити велику суму. Але навіть в такому випадку на торгах можна купити житло дешевше ринку і справа не в низькій початковій ціні, а в мотивації продати швидко.

Все інше залежить від того, що відбувається на самих торгах. З мого досвіду серед звичайних покупців ажіотажу там немає, швидше за активізуються професійні скупники. Публічні торги найчастіше проходять мляво, інформація про їх проведення інколи не потрапляє в руки потенційних покупців. Іноді інформація про них є тільки в малотиражних виданнях. З іншого боку, потенційні покупці вважають, що ті, хто виграють аукціон - відомі заздалегідь, але про змови мені говорити не хочеться ».

Як квартири потрапляють на аукціон?
Як взяти участь в аукціоні?
Як він працює?
Як часто проходять такі торги?
Тоді де про них дізнаватися?
Як знайти ці майданчики?
Які є підводні камені?
Тобто не всі роблять це самостійно?
Що у мене може піти не так - є якийсь реальний приклад?
На таке житло є іпотека?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online