Як виросли тарифи на газ з 1 квітня і як реагують українці

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

4 квітня 2015 року, 8:00 Переглядів: 4 квітня 2015 року, 8:00 Переглядів:   Фото: Сергій Ніколаєв   З 1 квітня зросли тарифи на   ЖКП

Фото: Сергій Ніколаєв

З 1 квітня зросли тарифи на ЖКП . Найбільше подорожчав газ : При споживанні до 200 куб. м в місяць ціна підвищилася з 1,09 до 3,6 грн за куб (з травня буде 7,2 грн), а для власників газпліт - відразу до 7,2 з 1,3 грн або з 13 до 72 грн / міс. з людини.

В середньому ціна на газ для населення підвищилася на 285%. Мінімальний тариф на газ для населення підвищився 1 квітня в 3,3 рази - до 3 600 за тисячу кубометрів. Така ціна діє на обсяг до 200 куб. м в місяць і тільки в опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Обсяг понад 200 куб. м в місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон, газ оплачується за ціною 7188 грн за 1 тис. куб. м. Ціна газу, що використовується для приготування їжі та підігріву води, зросла з тисячу сто вісімдесят два грн за тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб м.

При відсутності лічильників населення буде платити за газ єдину ціну 7188 грн за 1 тис. Куб. м.

Крім того, скасовується поділ на споживачів багатоквартирних будинків і приватних будинків. також скасовані компенсації для споживачів з газовими водонагрівачами . Зміниться і звітний період - вартість буде визначатися виходячи зі споживання на місяць.

Газ подорожчає не тільки для населення - тариф для підприємств теплокомуненерго виріс в 2,2 рази - до 2934,3 грн за 1 тис. Куб. м (з урахуванням ПДВ, цільової надбавки, тарифу на транспортування і постачання). За підрахунками НКРЕКУ, навіть цей тариф покриє тільки 24% ціни імпортного газу, використовуваного ТКЕ. як наслідок , Зросли тарифи на тепло і гарячу воду.

Тепло подорожчало на 72% (наприклад, для Києва з 9,22 до 15,82 грн / кв. М опалювальної площі). Тобто обігрів квартири площею 40 кв. м в отопсезон обійдеться в 632 грн (було 380 грн). Правда, вже зараз в Кабміні заговорили про повернення оплати опалення протягом усіх 12 місяців рівними частинами, а не тільки в отопсезон. гаряча вода подорожчала на 55% (для Києва з 27,5 грн / куб. м до 42,6 грн).

Оголошено і нове зростання тарифів на холодну воду з травня: НКРЕ оголосила про те, що холодна виросте в ціні від 4% до 100% в залежності від регіону, середній по країні тариф - 10 грн / куб. м. У Києві - зростання на 37%, з 7,46 до 10,24 грн / куб. м. З огляду на, що гаряча вода - це підігріта холодна, варто очікувати, що "тепленька" теж "потяжелеет" приблизно на троячку або до 45 грн за куб.

Як підрахували кореспонденти "Сегодня", нова ціна газу стане серйозним ударом по бюджету проживають в квартирах, обладнаних газовими плитами. З огляду на, що мало у кого стоять лічильники газу, то платити доведеться за нормами з розрахунку 10 куб. м / міс. за кожного мешканця в квартирі. Тобто не 13 грн, як було до цього, а 72 грн.

При цьому, за даними українців, сплачуючи за лічильником, люди споживають всього 30% від норми або 3 куб. м / міс. Тобто щомісячна переплата з людини більше 50 грн! наприклад, щоб зварити каструлю борщу (3 л) треба витратити близько 80 л газу вартістю 0,1 грн. З квітня ціна 0,55 грн за раз або 4,4 грн в місяць, якщо варити борщ двічі в тиждень. Але встановити газовий лічильник дорого: наприклад, в Києві - 3500 грн.

Мешканка Дніпропетровська Наталія Кирина навіть вирішила судитися з державою через нових тарифів на газ . Пенсіонерка впевнена - вони незаконні. Каже, що і старі оплачувала з працею. На нові грошей точно не вистачить.

"400 гривень я заплатила минулого місяця. То вже в наступному році я повинна буду заплатити 2800! Тільки за газ! А де я їх візьму, якщо у мене пенсія 1097 гривень?" - каже вона.

Експерти побоюються, що після зростання тарифів на комунальні послуги , люди можуть припинити їх оплачувати , Адже інфляція "з'їдає" їх доходи, а крім компослуг, витрати йдуть на харчування, лікування та т.д. А деякі українці навпаки бояться, що через борги по комуналці залишаться без житла . Юристи кажуть, що таке можливо, але тільки за рішенням суду - і якщо людина не може інакше розрахуватися з боргами.

А більшість українців на подорожчання світла, газу і води відреагувало режимом найсуворішої економії. Втім, на миттєву економію розраховувати не варто, попереджають експерти. Адже енергозберігаючі технології коштують досить недешево і окупляться нескоро. наприклад, ціни на сучасні опалювальні котли стартують з трьох тисяч євро, і при нинішньому курсі валют навряд чи будуть доступні більшості населення. За словами президента консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, економити варто почати з обліку обсягів споживання газу: "Потрібно ставити лічильники. Можна використовувати досвід Естонії : Там витрати газу в радянських багатоповерхівках скоротили за рахунок їх утеплення ".

В уряді попереджають, що тарифи ЖКГ в Україні будуть підвищувати і далі.

"Тарифи будуть переглядатися регулярно. Ми як Мінфін не маємо права згідно із законом фінансувати ще більший дефіцит" Нафтогазу ". Закону потрібно дотримуватися. Ми йдемо до паритетних ринковими цінами на газ і збільшення дотацій людям, які цього потребують. Тому ... в наступному році будуть потрібні додаткові витрати на соціальну сферу, тому що ми всі розуміємо, що тарифи будуть підвищуватися далі - і вони повинні, адже це правильний економічний підхід ", - заявила глава Міністерства фінансів Наталія Яресько в інтерв'ю" українській правді ".

Вона пояснила, що неринкові тарифи і дотування "Нафтогазу" (110 млрд грн в 2014 році) створюють інфляцію і підривають енергетичну незалежність.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як виросли тарифи на газ з 1 квітня і як реагують українці". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Олександр Панченко, Сергій Рюмочкін

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

А де я їх візьму, якщо у мене пенсія 1097 гривень?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online