Мирова угода в 🎓 арбітражному процесі 💰 Бізнес Юрист

  1. арбітражний спір
  2. Тонкощі процесу примирення
  3. Класична схема укладення мирової угоди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Олексій Литвиненко. Мирова угода в арбітражному процесі.

Будь-власник бізнесу в період своєї активної підприємницької діяльності може зіткнутися з такою проблемою як суперечка зі своїми контрагентами.

арбітражний спір

Арбітражний спір завжди є неприємним обставиною, як для позивача, так і для відповідача. Так позивачеві необхідно стягнути його грошові кошти, отримати якісний товар або належним чином надані послуги. А відповідачу віддати грошові кошти або витратитися на поставку товару або на надання послуг.

У будь-якому випадку арбітражний спір закінчиться якимось процесуальним документом: або рішенням або ухвалою. І дуже рідко даний документ задовольнить кожну зі сторін.

Арбітражним процесуальним кодексом РФ (АПК РФ) передбачено примирення сторін і укладення мирової угоди. Суть мирової угоди в арбітражному процесі полягає у вирішенні спору по суті і в задоволенні позиції сторін повністю або частково.

Вступаючи в арбітражний процес, як з боку позивача, так і з боку відповідача, судом буде запропоновано примиритися. В ході судових засідань, а також у визначеннях суду, суддею, який розглядає арбітражну справу, буде не один раз запропоновано укласти мирову угоду, а також звернутися за сприянням до посередника, в т.ч. медіатора, повідомити відомості про вчинені дії, спрямовані на примирення сторін. Так як до сприяння примирення сторін арбітражного суддю зобов'язує АПК РФ.

Не варто відразу відмовлятися від проведення процедури примирення. Народна мудрість говорить: «краще синиця в руках, ніж журавель у небі». І це правило можна застосувати при арбітражному спорі. Адже якщо опонент готовий сплатити заборгованість або забрати (повернути) товар і це в якійсь мірі влаштовує Вас, то краще погодитися на ці умови. Так як не факт, що під час виконавчого провадження вдасться хоч якусь частину Ваших коштів повернути і не залишитися без нічого.

Але якщо все-таки в ході судового процесу в першій інстанції не прийшли до спільного знаменника і був винесений судовий акт, що задовольняє лише одну сторону. То це не означає, що процедуру примирення і укладення мирової угоди не можна здійснити при апеляції, касації чи в ході виконавчого провадження. АПК РФ передбачено, що примирні процедури сторони можуть використовувати на будь-якій стадії арбітражного процесу або при виконанні судового акту.

Тонкощі процесу примирення

Далі розглянемо більш детально нюанси проведення процедури примирення сторін (укладення мирової угоди) в арбітражному процесі.

Клопотання про проведення процедури примирення або медіації можуть заявити як обидві сторони, так і одна зі сторін, при відсутності заперечень з другої сторони. При цьому суд має право відкласти судове засідання або оголосити перерву строком до двох місяців.

Деякі користуються правом на проведення процедури примирення виключно для затягування судового процесу. Але якщо судом буде виявлено що сторона такими діями навмисно затягує судовий розгляд і зловживає своїми процесуальними правами, то на таку сторону можуть бути віднесені всі судові витрати. Але тут виникає накладка один на одного норм АПК РФ, так як в силу арбітражного законодавства РФ на програла судовий спір сторону і так лягають судові витрати в частині або в повній мірі, в залежності від задоволених або незадоволених вимог.

Сама процедура проведення примирення різноманітна і залежить від сторін. Це можуть бути як усні переговори, так і письмова переписка. Будь-яка зі сторін може запропонувати будь-який варіант вирішення питання: повернення і перерахування грошових коштів, повернення і поставка товару, надання послуг або робіт, проведення взаємозаліку і інші заходи.

Позитивним результатом проведення процедури примирення буде підписання мирової угоди. Але крім цього, результатом процедури примирення, може бути інший процесуальний документ. Наприклад, заява про визнання позовних вимог або конкретних обставин, заява позивача про відмову від позову, а також угоду за обставинами справи.

Класична схема укладення мирової угоди

Але ми все-таки розглянемо класичну схему укладення мирової угоди.

Мирова угода готує одна зі сторін судового процесу і направляє його другій стороні для узгодження. Після чого, якщо мирова угода задовольняє обидві сторони, то вони його підписують в трьох примірниках (якщо в судових розглядах беруть участь дві сторони, якщо більше осіб, то за кількістю сторін задовольняють мирову угоду), по одному примірнику для сторін і один екземпляр для суду.

У мировій угоді можуть бути вказані будь-які положення за бажанням сторін, так як мирову угоду за своєю суттю є угодою сторін, тобто угода, і відповідно сторони мають право застосувати положення Цивільного кодексу РФ, в т.ч. і про свободу договору.

Таким чином, мирова угода може містити будь-які положення, в т.ч. які пов'язані з заявленими вимогами, але не були предметом судового розгляду, але при цьому не порушують права і законні інтереси третіх осіб.

До складання мирової угоди необхідно поставитися з особливою відповідальністю. Бо якщо сторони не обумовили в мировій угоді, будь-які правові наслідки для відповідних правовідносин, і при цьому таке мирова угода сторін означає повне припинення спору, який виник з цього правовідносини. Виходячи з чого, пред'являти нові вимоги з цих же правовідносин не допускається.

У наступному судовому засіданні сторони клопочуть перед судом про затвердження мирової угоди. Арбітражний суд має право відмовити в затвердженні мирової угоди тільки в обмежених випадках встановлених АПК РФ, а саме, при наявності протиріччя закону і порушень прав і законних інтересів інших осіб. Крім того, арбітражний суд не вправі затверджувати мирову угоду в частині, змінювати або виключати з нього будь-які умови.

У разі якщо ж одна зі сторін не виконала в установлений строк добровільно положення мирової угоди, то у другої сторони є повне право звернутися в цей же арбітражний суд за виконавчим листом і почати процедуру примусового виконання мирової угоди.

Необхідно відзначити, що АПК РФ не забороняє укладати нову мирову угоду, що змінює умови початкового мирової угоди. У тому числі і під час виконавчого провадження. Для затвердження нового мирової угоди необхідно звернутися в суд першої інстанції. При цьому початкове мирову угоду і визначення його, якою затверджено, відповідно не підлягають виконанню.

На додаток до вищесказаного необхідно відзначити, що з економічних спорах, що виникають з адміністративних та інших публічних правовідносин, тобто у спорах з державними або муніципальними органами, можливо також висновок «мирової угоди». І в даному випадку мировою угодою може бути наступне: угода сторін за обставинами справи, визнання обставин справи, часткова або повна відмова від вимог.

Виходячи з чого, укладення мирової угоди в арбітражному процесі можливо і при розгляді податкових суперечок. Але природно при таких суперечках не можна ставити питання про зміну податкових наслідків на відміну від встановлених законом. Так, наприклад, не можна заявляти про зниження податкової ставки, про звільнення від сплати податку або від обов'язку з подання податкової декларації. Але можна піднімати питання про визнання податковим органом сум витрат або відрахувань, як в періоді, що перевіряється, так і інших податкових періодах, визнання наявності пом'якшувальних обставин при залученні до податкової відповідальності.

Таким чином, для того, щоб Ваші права і інтереси не були ущемлені, укладення мирової угоди і проведення самої процедури примирення, як і сам арбітражний процес, повинні здійснюватися професіоналами мають відповідний досвід і необхідні знання.

Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможемо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online