Що робити, якщо відмовили в шенгенській візі, як писати лист консулу

  1. Чому відмовляють у візі?
  2. Як виглядає відмова?
  3. Що таке «візовий карантин»?
  4. Анулювання та відмова: в чому різниця?
  5. Що робити, якщо відмовили у візі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До вступу в силу 32 статті нового Візового кодексу ЄС, що зобов'язує держави Шенгенського договору обґрунтовувати причину відмови у візі і дозволяє особам, які мають відмова у візі, оскаржити це в компетентних органах, залишилося трохи більше півроку.

По суті, не так вже й багато. Однак до тих пір, поки закодовані штампи в порожньому паспорті не будуть підкріплюватися офіційними коментарями, зажурені відмовники будуть продовжувати шукати правду десь «на стороні» і звертатися за допомогою у «всемогутні» контори, які надають послуги з візової підтримки за несусвітні гроші.

Чому відмовляють у візі?

Теоретично, відмовити у візі можуть будь-якій особі, яка, на думку посольського органу, може представляти «загрозу громадському порядку, внутрішній безпеці чи громадському здоров'ю» країн Шенгенського договору. Практично ж ситуації відмови у візі зводяться до наступних причин:

  • заявник надає підроблений, фальсифікований або спотворений документ на поїздку;
  • заявник не надає підтвердження мети і умов запланованого перебування;
  • заявник не надає докази наявності у нього достатніх коштів для існування, як на термін запланованого перебування, так і для повернення в свою країну походження або проживання, або для транзиту до третьої країни, в яку йому гарантований допуск;
  • заявник вже пробув на території держав-членів на підставі єдиної візи або візи з обмеженим територіальним дією три місяці протягом поточного шестимісячного періоду;
  • заявник є об'єктом спрямованого в рамках єдиної інформаційної візової системи інформаційного запиту з метою недопуску;
  • якщо є розумні сумніви з приводу достовірності поданих клопоталися особою підтвердних документів або достовірності їх змісту, з приводу надійності зроблених клопоталися особою заяв або його наміри покинути територію держав-членів до закінчення запитуваної візи.

Крім усього іншого, швидше за все, відмовлять у видачі візи заявнику, який в даний момент знаходиться під слідством, або з нього не знята судимість Крім усього іншого, швидше за все, відмовлять у видачі візи заявнику, який в даний момент знаходиться під слідством, або з нього не знята судимість. Також при подачі клопотання можна очікувати відмови, якщо раніше заявник скоїв кримінальні дії на території Шенгенської зони.

З великою пересторогою, а отже, і вибірково щодо видачі та гасіння візи, візові офіцери (в посольстві і при перетині кордону) відносяться до громадян, які ведуть себе підозріло, неввічливо або недоброзичливо. Правда, іноді самі працівники посольських органів злегка «перегинають палицю», але мова не про це. Правила прийому заявників і видачі віз встановлюють не заявники.

Також рекомендується, у разі подання в клопотанні нового «чистого» паспорта, мати при собі ксерокопії віз, виданих вам раніше і залишилися в старому проїзному документі. Є думка, що порожній паспорт - неофіційна причина відмови у візі.

Як виглядає відмова?

Те що вам відмовили в візі, ви зрозумієте відразу ж, як тільки побачите свій паспорт після його вивчення візовим відділом посольства. По-перше, в ньому не буде візи, а по-друге, на планованому місці розміщення візи ви побачите посольський штамп, який, як правило, свідчить про причини відмови.

Штамп має уніфіковану форму і складається з комбінації однієї цифри (1, 2, 3, 4) і однієї літери (A, C, D). Найбільш поширеним штампом є відмова «1-С», наявність якого в паспорті свідчить про те, що вам відмовлено у видачі візи за певною причини на строк до 1 року (конкретний термін залежить від причини).

Протягом зазначеного терміну жодне посольство країн Шенгенської угоди не розглядатиме ваше клопотання. Згідно ст. 5 п. 1 Конвенції про застосування Шенгенської угоди, «в разі отримання заявником відмови у видачі візи, жодне консульство країн Шенгену не має права видати візу».

Однак відомі випадки, коли це відбувалося. Але не думайте, що заявникам просто пощастило. В'їзд за такою візою вважається порушенням Візового кодексу ЄС і загрожує штрафом, як для власника візи, так і для посольського органу, що видав візу. Загалом, краще не ризикувати.

Ще сумніша історія, якщо горезвісний відмову «1-С» вам поставили повторно. Подвійний штамп «1-С» означає негласну заборону на в'їзд в Шенген на 10 років.

Штамп «2-С» - другий за популярністю. Причина його - неповнота або недостовірність наданих відомостей. У деяких консульствах, в разі якщо в вашому досьє не вистачає будь-яких документів, штамп можуть і не ставити, а в призначений день видачі паспорта попросити принести відсутні довідки. Розкритий обман і фіктивність документів неминуче «гарантують» вам відмова «2-С» і заборона на в'їзд в Шенген на термін більше 1 року.

Штамп «3-С» - навіть не відмова, а внутрішнє позначення візового відділу, яке свідчить про те, що заявнику необхідно пройти усну співбесіду в посольстві. У деяких випадках ви можете навіть і не побачити, як виглядає цей штамп, так як паспорт вам можуть повернути вже після співбесіди і з візою.

Штампи «1-А», «2-А», «3-А» означають відмову у видачі транзитної аеропортової візи, в разі якщо ви подавали документи на такий тип візи. Якщо ж ви подавали документи на інший тип візи, такий штамп може означати те, що відмова отриманий внаслідок ненадання необхідних документів або неявки на заплановану співбесіду. Штампи «1-D», «2-D», «3-D» - відмови у видачі багаторазової візи. В цьому випадку можна спробувати подати документи на короткострокову візу.

І нарешті, штампи «4-А», «4-В», «4-С» і «4-D. Етосамие складні випадки, тому що передбачають заборону на в'їзд в Шенгенську зону безстроково, тобто назавжди. Така відмова є крайнім заходом, що застосовується в разі, якщо заявник неодноразово порушував візовий режим, або мав раніше кілька відмов у видачі візи.

Не варто плутати штамп відмови і штамп приймання документів. У більшості (але не у всіх) візових відділах посольств країн Шенгенської зони, приймаючи ваше клопотання на розгляд, візовий офіцер ставить на плановане місце розміщення візи особливий штамп, який виглядає так: тип візи (A, С, D) + внутрішні позначення, дата і місце (місто) приймання документів. На місце цього штампа згодом клеїться віза, яка повністю його закриває.

Що таке «візовий карантин»?

Візовий карантин - це неофіційна назва періоду, протягом якого заявник не зможе отримати візу в жодному консульстві країн Шенгенського договору. Як правило, візовий карантин не буває коротше 3-х місяців. Це означає, що отримавши відмову у видачі візи, ви протягом цього терміну можете ні на що не сподіватися.

Добре, коли час є, і ви зі спокійною душею можете звернутися за візою через півроку. А якщо поїздка дуже термінова і важлива? У цьому випадку можете спробувати клопотати про візу. Але ви повинні розуміти, що вдруге ваші документи повинні виглядати більш ніж ідеально, а клопотання бути більш ніж повним.

Можна також звернутися за допомогою до приймаючої сторони для того, щоб вона, в свою чергу, звернулася в посольство з підтвердженням важливості і терміновості вашого візиту. Загалом, якщо отриманий раніше відмова не була категоричним, у вас є шанс «вийти» з візового карантину достроково.

Найпоширеніше час візового карантину - 1 рік. Найдовше - 10 років.

Інформація про заявника та долі його клопотання зберігається в єдиній візовій базі даних, доступ до якої мають посольства всіх країн Шенгенського договору. Саме тому, маючи на руках відмову через скоєння злочину на території ЄС з грецького консульства, не сподівайтеся отримати візу в литовському консульстві через 2 місяці.

Анулювання та відмова: в чому різниця?

Анулювання візи - це особлива процедура дострокового припинення дії візи на прохання заявника, або за рішенням посольського органу, що її видав. Також анулювати візу може візовий офіцер при в'їзді в Шенгенську зону - це крайній захід, який може прийняти працівник прикордонної служби, якщо ви відмовитеся пред'явити підтверджуючі документи на поїздку.

Віза анулюється за рішенням посольства в тому випадку, якщо виявляється, що в момент її видачі не виконувалися умови видачі візи, зокрема, якщо є серйозні підстави вважати, що віза була отримана обманним шляхом.

Анулювання візи, в принципі, здійснюють компетентні органи видав її держави-члена. Віза може бути анульована компетентними органами іншої держави-члена; в такому випадку про анулювання візи інформуються органи видав її держави-члена.

Анулювати візу на прохання її власника посольство, її видала, може в тому випадку, якщо в цьому є тільки особлива необхідність.

Наприклад, ви маєте на руках французьку візу, термін дії якої закінчується через 3 місяці, але кількість днів, дозволених до перебування, вже вичерпано, а вам неодмінно необхідно виїхати до Латвії на 4 тижні. В цьому випадку ви маєте право звернутися в посольство Франції з проханням про анулювання візи в зв'язку зі сформованими обставинами. Віза буде анульована, а ви спокійно можете подавати документи в латиський консульство, приклавши до клопотання довідку про анулювання попередньої візи з вашої ініціативи.

Що робити, якщо відмовили у візі?

Відмова у візі - ще не привід рвати на собі волосся і в усьому звинувачувати упередженість посольства. В першу чергу, необхідно розібратися в причинах відмови. Безумовно, робити це до тих пір, поки причини офіційно не будуть пояснюватися і коментуватись, складно, але можна.

Одне з найпоширеніших дій у разі відмови в шенгенській візі - апеляція, яку у вас неодмінно візьмуть. Правда, в різних посольствах і консульствах апеляції подаються по-різному. У більшості випадків - у вигляді письмового звернення з трьома основними складовими: вступної частиною, де необхідно вказати найменування консульства або іншого органу, який прийняв рішення про відмову; пояснювальній частиною, в якій необхідно докладно описати ситуацію, що склалася, а також причини, за якими, як ви вважаєте, вам було відмовлено у візі; заключною частиною, де необхідно висловити прохання про перегляд поданого вами клопотання. Як правило, до звернення також додаються всі додаткові (необов'язкові) документи, які можуть побічно вплинути на рішення посольства про видачу візи, наприклад, факс від приймаючої сторони.

Відповідь на письмову апеляцію піде через кілька тижнів, так як процес перегляду документів поза чергою займає трохи більше часу, ніж розгляд спочатку поданого клопотання. Якщо буде прийнято позитивне рішення про видачу візи, про це ви дізнаєтеся, отримавши паспорт із заповітною візової маркою. Якщо у візі відмовлять повторно, вам прийде відповідь посольства на вашу апеляцію. Можливо, в листі ви зможете дізнатися про справжні причини відмови.

Консульства та посольства країн Шенгенської угоди вкрай негативно ставляться до приватним візитам заявників до консула або послу. Саме тому години прийому працівників візових відділів країн ЄС в більшості випадків не передбачають особистий прийом консула. Однак, якщо ви маєте особливе бажання, прагнення і можете обґрунтувати необхідність вашого візиту, вас приймуть.

На прийомі у консула ви можете в фарбах викладати ситуацію, що склалася і просити видачі візи, але повинні розуміти, що диво навряд чи станеться, якщо відмова вам - не прикра помилка фахівців візового відділу. В інших випадках, все що зможе зробити консул, - пообіцяти переглянути вашу заяву в першу чергу.

Зверніть увагу на те, що один з найпоширеніших варіантів нібито вирішення проблеми відмови в шенгенській візі - втрата паспорта і отримання нового з ім'ям або прізвищем, в яких змінені деякі букви, сприймається посольством як спроба обдурити або ввести в оману консульських працівників.

І якщо такий варіант ще «прокочував» кілька років тому, сьогодні займатися зміною паспорта вже марно, хіба що зовсім змінити прізвище або ім'я. Комп'ютерна система не дрімає і неодмінно обчислить вас за іншими даними. Відмова отримаєте негайно, та ще й на 10 років вперед.

Адреси та телефони всіх посольств і консульств Шенгенської зони, розквартированих в Мінську, ви можете дізнатися тут .

Тимур Кресник

Чому відмовляють у візі?
Як виглядає відмова?
Що таке «візовий карантин»?
Анулювання та відмова: в чому різниця?
Що робити, якщо відмовили у візі?
Чому відмовляють у візі?
Як виглядає відмова?
Що таке «візовий карантин»?
А якщо поїздка дуже термінова і важлива?
Анулювання та відмова: в чому різниця?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online