Клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги

  1. Що являє собою заяву на відновлення терміну на подачу апеляційної скарги
  2. Що повинно бути в заяві на відновлення строку подання апеляційної скарги
  3. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  4. Коли вдасться відновити термін подачі апеляційної скарги
  5. Слідкуйте за термінами і зберігайте всі документи в програмі обліку судових справ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як правильно оформити клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги. Що враховують суди, на що звернути увагу при підготовці документа, як уникнути поширених помилок і домогтися відновлення терміну.

Процесуальне законодавство встановлює досить тривалі терміни для оскарження рішення суду в апеляції. Однак в певних випадках і такі терміни буває легко пропустити. Щоб суд прийняв скаргу, потрібно відновити визначений законом термін . Буде потрібно клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги. Розглянемо, як підготувати заяву та домогтися його задоволення. Також з додатку до статті можна скачати зразок клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги.

Що являє собою заяву на відновлення терміну на подачу апеляційної скарги

Якщо термін, встановлений законодавством для подачі скарги , Пропущений, то для здійснення подальших процесуальних дій необхідно спочатку відновити цей термін. Для цього в суд подають клопотання (заяву). При цьому треба врахувати, що в АПК для направлення клопотання на відновлення строку подання апеляційної скарги встановлено граничні терміни - шість місяців з моменту прийняття рішення. У випадку з судами загальної юрисдикції ЦПК такий граничний строк не передбачає.

Що повинно бути в заяві на відновлення строку подання апеляційної скарги

Клопотання про поновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги складається в письмовій вигляді і повинно містити:

  1. Найменування суду, до якого подається заява.
  2. Найменування особи, яка подає заяву, та інших осіб, які беруть участь у справі.
  3. Найменування суду, який прийняв оскаржуване рішення, номер справи та дату прийняття рішення.
  4. Безпосередньо прохання про поновлення строку та опис поважних причин, за якими особа пропустила строк.
  5. Перелік документів, що додаються (доказів поважних причин).

ЦПК передбачає, що при відновленні строку подання апеляційної скарги у цивільній справі до заяви повинна бути додана сама скарга . Текст клопотання може міститися безпосередньо в скарзі.

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Що врахувати при подачі клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги

Скарга на відновлення строку для подання апеляційної скарги подається в суд, приняти рішення. Заяву можна:

  • віднести безпосередньо до суду,
  • надіслати поштою,
  • подати за допомогою інформаційно-телекомунікаційної мережі «Інтернет».

При цьому суд загальної юрисдикції сам розгляне причини пропуску терміну і прийме рішення, чи задовольнити клопотання про поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги. При необхідності перша інстанція направить справу у вищу судову інстанцію. Арбітражний суд самостійно такі клопотання не розглядає, а лише передає для прийняття рішення безпосередньо в апеляційну інстанцію.

Коли вдасться відновити термін подачі апеляційної скарги

Для задоволення клопотання суду необхідно переконатися, що причини пропуску такого строку є поважними. Суд може визнати поважними такі причини:

  • у подавця клопотання з незалежних від неї обставин не було відомостей про оскаржуваній судовому акті;
  • суд першої інстанції несвоєчасно розмістив судовий акт в мережі «Інтернет»;
  • подавач не мав необхідного часу для підготовки та подачі апеляційної скарги в установлений процесуальним законодавством термін;
  • пропуск обумовлений помилкою в ухвалі суду першої інстанції.

Подателю клопотання не може бути відмовлено в задоволенні заяви на відновлення терміну на подачу апеляційної скарги, якщо цей термін порушений через недотримання процесуальних термінів судом.

Суд загальної юрисдикції також може вважати поважними наступні обставини:

  • важка хвороба, безпорадність, і будь-які інші, пов'язані безпосередньо з особистістю заявника обставини, через які він був позбавлений можливості в установлений термін звернутися з відповідною скаргою до суду;
  • неотримання судового акта заявником саме з незалежних від волі особи обставин.

Але відновити термін подачі апеляційної скарги буде неможливо, якщо суд не визнає за поважними причини його пропуску. Зокрема, до неповажних причин можуть належати:

  • фінансові труднощі;
  • помилки щодо терміну або порядку подання скарги;
  • неотримання (несвоєчасно отримання) судового акта;
  • необхідність узгодження з вищим органом (іншою особою) питання про подачу апеляційної скарги;
  • направлення представника заявника у відрядження (або відпустку), кадрові перестановки, відсутність в організації штатного юриста, зміна виконавчого органу (або перебування в тривалому відрядженні, відпустці), а також інші внутрішні організаційні питання юридичної особи, яка звернулася з апеляційною скаргою.

Суд може відмовитися підтримати клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги. Судовий акт про відмову можна оскаржити. Визначення підлягає оскарженню до вищестоящого суду в місячний термін для арбітражних судів і в п'ятнадцятиденний термін для судів загальної юрисдикції.

Слідкуйте за термінами і зберігайте всі документи в програмі обліку судових справ

Щоб не пропустити важливі терміни і зберігати всі документи по судовому справі (в тому числі заяву про відновлення строку подання апеляційної скарги) в одному місці, використовуйте програму для обліку судових справ. Сучасні програми, наприклад Юрист компанії Правобот , Систематизують всю інформацію по судових справах, ведуть облік виконавчого провадження, будують звіти і допомагають організувати роботу юристів.

Сучасні програми, наприклад   Юрист компанії Правобот   , Систематизують всю інформацію по судових справах, ведуть облік виконавчого провадження, будують звіти і допомагають організувати роботу юристів

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online