Касаційне оскарження вироку в кримінальному процесі. Як скласти касаційну скаргу на вирок у кримінальній справі

  1. Подача касаційної скарги у цивільній справі
  2. Термін і порядок подачі касації у кримінальній справі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Держдуму внесли законопроект, що встановлює єдині вимоги про наявність вітчизняного юридичної освіти у осіб, що надають кваліфіковану юридичну допомогу громадянам і організаціям по представництву в судах.

Крашенинников розповів, хто зможе бути представником в суді за новим законом

Напередодні голова Комітету Держдуми по державного будівництва і законодавства Павло Крашенінніков в ході своєї прес-конференції прокоментував законопроект «Про здійснення представництва сторін в судах і про внесення змін до окремих законодавчі акти ». Цей документ встановлює правила представництва для юристів в російських судах.

Лебедєва попросили перевірити "сфабриковану" судове рішення

В'ячеслава Лебедєва попросили проконтролювати справу багатодітній сім'ї Шегай, дітей яких виселили з арештованого приставами будинку. Сім'я наполягає, що рішення у справі недійсне.

Від Юрфорума до кримінальної справи: історія конфлікту партнера Lidings і його клієнта на 40 млн руб.

Партнера юридичної фірми Lidings і його клієнт - велика енергокомпанія уклали договір на юрпослуги у Верховному суді. Угода передбачала оплату "гонорару успіху" авансом і його повернення в разі програшу суперечки. Коли справу було програно, юрист і клієнт посперечалися, скільки потрібно повернути. Це призвело до конфлікту, який вилився в арбітражне, а потім і кримінальну справу

Україні не дозволили постачати залізничну продукцію в Росію

Компанія «Регістр сертифікації на федеральному залізничному транспорті »(РС ФЖТ) найняла адвокатів з АБ« Інфралекс », щоб вони відстояли позицію Росії, не допустила залізничну продукцію з України на російський ринок.

Стан репресії: КС розбирався з "прокурорським свавіллям"

Який статус має прокурор в процесах про реабілітацію після кримінального переслідування? В якому судочинстві повинні розглядатися подібні питання - цивільному або кримінальному? Ці та інші питання стали предметом обговорення в рамках майже семигодинного засідання Конституційного суду.

«Юристи майбутнього» - огляд нового видання книги Річарда Сасскінд

Оригінальна назва книги «Юристи майбутнього» (Tomorrow "s Lawyers) дослівно можна перекласти як« Юристи завтрашнього дня ». Це аналітичне твір про професію юриста. Такий, якою вона була кілька десятиліть тому, і такою, якою вона буде через роки. Це друге видання, яке доповнили новими главами: онлайн-суперечки, зміни в юрпрофессіі за 20 років, аналіз нових робочих місць для юристів та інші.

Лідер Солнцевський ОЗУ виявився чинним менеджером АФК «Система»

Затриманий в Іспанії за підозрою у відмиванні грошей і причетності до російської мафії Арнольд Співаковський працює топ-менеджером в АФК «Система», повідомляє «Дощ». Іспанська поліція вважає, що Співаковський є одним з лідерів Солнцевський ОПГ і був близьким помічником розшукуваного ФБР кримінального авторитета.

Влада спростять процедуру банкрутства для фізосіб

Росспоживнагляд і Мінекономрозвитку збирається полегшити фізичним особам процедуру визнання їх банкрутами. Для цього залучать багатофункціональні центри (МФЦ). Нововведення випробують в декількох регіонах в 2018 році, повідомляють «Известия».

Влада Севастополя масово вилучають землі у кримчан

Близько 3800 позовів про вилучення земельних ділянок в муніципальну власність направив за 2017 рік у суд департамент з майнових і земельних відносин (ДІЗО) Севастополя. Велика частина відповідачів - прості громадяни.

Топ-теми тижня: пленум Верховного суду, кримінальні справи чиновників і нові відставки губернаторів

Тиждень, що минає запам'ятається пройшли 3 жовтня засіданням Пленуму Верховного суду , На якому запропонували поміняти АПК і ЦПК. З цікавого ще за п'ять днів пройшло три засідання у кримінальних справах колишніх високопоставлених чиновників: міністра Олексія Улюкаєва і губернаторів Микити Білих і Володимира Торлопова. Тим часом ще двоє глав регіонів подали у відставку.

Найважливіші правові теми в пресі - огляд ЗМІ (28.09)

глави Красноярського краю і Дагестану Віктор Толоконский і Рамазан Абдулатипов пішли у відставку. - Генпрокуратура очолить роботу з повернення активів корупціонерів. - Держдумі запропонували встановити монополію російських дипломів на представництво в судах. - Путін дав прочуханки членам уряду через ситуацію з "ВІМ-Авіа". - Призначено першого заступника міністра юстиції

Найважливіші правові теми в пресі - огляд ЗМІ (29.09)

Верховний суд пропонує суттєво збільшити держмита на ряд судових суперечок . - ЦБ хоче обмежувати недобросовісних фінансистів в праві виїжджати за кордон. - Росія буде видавати паспорти в обмін на інвестиції в Далекий Схід. - Глава Ненецького автономного округу пішов у відставку. - Мінфін роздасть податки Сахаліну всьому Далекому Сходу

Найважливіші правові теми в пресі - огляд ЗМІ (2.10)

У Красноярському краї змінився губернатор, на черзі - глави Орловської області і Комі. - "Закон Яровий" видалить з ринку зарубіжних операторів і популярні інтернет-сервіси. - У бюджеті 2018-2020 рр. прописали "передбачувані і стабільні податкові умови". - Ліміт на безмитні інтернет-посилки знизять до € 20 на місяць. -

Заступник голови столичного СКР відсторонили від посади за тяганину

В слідчому комітеті Росії повідомили, що глава відомства Олександр Бастрикін відсторонив заступника керівника московського СК Сергія Яроша з посади після того, як на нього написали скаргу "ВКонтакте".

За відправку туристів в одну сторону туроператорів можуть виключити з реєстру

Компанії, відправляють туристів без зворотних квитків, можуть виключити з реєстру туроператорів. Опрацювати це питання доручив міністр культури Володимир Мединський, повідомляє ТАСС з посиланням на Мінкульт.

Рада Європи: російським судам не вистачає справедливості і неупередженості

Свободу зібрань в Росії помітно обмежили після 2012 року. Нормативно-правове регулювання публічних зібрань в Росії вимагає перегляду. Юристів в області прав людини необхідно навчати у відповідність з європейськими стандартами. Це випливає з меморандуму Ради Європи, опублікованого 29 вересня.

, Апеляційна скарга у кримінальній справі, скарга в суд, касаційна скарга на рішення суду, наглядова скарга у кримінальній справі, касаційне оскарження, касаційна інстанція,

Згорнути

Відповіді юристів (3)

    Адвокат, м.Санкт-Петербург

    • 8,2 рейтинг
    • експерт

    Стаття 401.3 КПК РФ

    Порядок подачі касаційних скарги, подання
    1. Касаційні скарга, подання подаються безпосередньо до суду касаційної інстанції , Правомочний відповідно до частини другої цієї статті переглядати оскаржуване судове рішення.

    У Вашому випадку, якщо мова йде про вбивство (ч.1 ст.105 КК РФ) перша інстанція була міський або районний суд . Друга інстанція - судова колегія верховного суду (обласного) розглядала апеляційну скаргу . Касаційна скарга повинна подаватися безпосередньо до президії верховного суду (обласного).

    Конкретніше важко сказати, тому що ви не вказали за якою статтею засуджено Ваш син.

    Самі Ви можете звернутися за наявності у вас довіреності представляти інтереси сина. Довіреність можуть оформити в СІЗО або в місці відбування покарання начальник установи.

    Самі Ви, без довіреності можете звернутися за допомогою до адвоката. Останньому не потрібно якихось доручень. Досить його захист узгодити (навіть усно) з засудженим, щоб останній не відмовлявся в суді від його захисту в суді.

    З приводу захворювання сина Ви можете звертатися до керівництва СІЗО, установи, де буде відбувати покарання Ваш син.

    У разі відсутності реакції з боку керівників даних установ Ви можете направляти скарги в прокуратуру.

    В даному випадку лікування зобов'язані організувати керівники установ, де ваш син відбуває, або відбуватиме покарання.

    Додам, що з приводу подачі касаційної скарги ви можете звернутися за консультацією до адвоката, в тому числі, який здійснював захист раніше. Консультація може бути платною, але не такий дорогий і на багато дешевше, ніж сама захист, тобто безпосередню участь захисника.

    Відповідь юриста був корисний? + 1 - 0

    Згорнути

    уточнення клієнта

    Величезне спасибі за пояснення. Вибачте, не уточнила відразу і тим самим, змусила Вас домислювати, даремно витрачаючи час. Стаття 111 ч. 4. Першою інстанцією був районний суд, апеляційну скаргу розглядала судова колегія у кримінальних справах Ростовського обласного суду . Тепер, як я зрозуміла, подавати касаційну скаргу до президії Ростовського обласного суду, сущесвуют строк подання касаційної скарги.

    Чи не міркувала б я тут, що і як робити, але недавно помер чоловік, рак легенів, а це захворювання забирає життя і всі гроші, тому дуже важко з адвокатом і дуже вдячна за кожну Вашу підказку.

    Адвокат, м.Санкт-Петербург

    • 8,2 рейтинг
    • експерт

    Вам треба скаргу в прокуратуру направити про дані обставини. Це їх обов'язок перевіряти порушення прав засуджених.

    При наявності довіреності представляти інтереси сина його права самостійно звертатися зі скаргами і т.д. не втрачається, тобто ви можете паралельно здійснювати захист прав сина.

    Довіреність може бути великою, як представляти інтереси в суді, так і в інших установах, організаціях і т.д. в тому числі розпоряджатися майном сина. Тобто які права син вам надасть такими ви і будете користуватися.

    Співчуваю вашому горю, але Ірина життя не зупиняється для живуть. Буває, що і з'являються люди хто може увійти в ваше становище або надавати вам допомогу з добрих почуттів до вас.

    Відповідь юриста був корисний? + 1 - 0

    Згорнути

    уточнення клієнта

    Ігор Володимирович, прошу ще уточнити, сущесвуют строк подання касаційної скарги. У разі, якщо президія обласного суду не скасує вирок, куди звертатися далі.

    Ви маєте рацію, ось і адвокат, який безпосередньо брав участь у справі з самого початку, апеляційну скаргу написав безкоштовно, тому що з чоловіком все сталося, коли синові вже виносили вирок.

На сьогоднішній день оскарження є одним з найбільш ефективних інструментів, що дозволяють добитися справедливості. В даному випадку, мова йде про подачу апеляційної та касаційної скарг. Для досягнення бажаного результату, необхідно приділити особливу увагу правильності складання документів, а також термінів їх подачі.

Звичайним громадянам буде вкрай складно самостійно розібратися у всіх тонкощах і нюансах законодавства. Щоб не зробити випадкову помилку, експерти настійно рекомендують заручитися підтримкою кваліфікованого фахівця. Онлайн-консультація дозволить оперативно отримати відповіді на всі питання, що цікавлять, зберігши при цьому сімейний бюджет.

Оскаржити судове рішення може будь-який учасник процесу, а також громадянин, чиї інтереси були порушені раніше винесеним вироком. Відповідно до діючим законодавством , Касація може бути подана протягом 12 місяців з моменту оприлюднення попереднього судового рішення . Єдиною умовою є грамотне і обгрунтоване уявлення скарги.

Важливо розуміти, що суд не стане вивчати всі матеріали, що мають відношення до процесу. Увага буде приділена лише законності вердиктів і правильності трактування використаних норм.

Завдяки тому, що перелік можливих заявників досить широкий, автором касації може стати не тільки обвинувачений або його представник. У практиці налічується безліч випадків, коли ініціатором касаційного процесу стає потерпілий, прокурор, а також громадяни, що опинилися в таких ситуаціях:

  • Закриття судочинства;
  • Відправлення на примусове лікування;
  • Передача представникам іншої держави для подальших розглядів і виконання вироку.

У розгляді касації відмовлять в тому випадку, якщо документ не буде підкріплений доказами, що вказують на особисту зацікавленість у справі. Якщо говорити про саму перевірку, то вона торкнеться результатів апеляційного процесу і підсумків досудового слідства.

Касація по кримінальному процесу, яка не має вагомої причини для подачі, не розглядатиметься. Що стосується дотримання встановлених термінів , То нехтування цією вимогою також стане причиною відмови в прийомі скарги. Єдиним винятком є ​​наявність шанобливого підстави, що став перешкодою для своєчасної подачі документа.


Єдиним винятком є ​​наявність шанобливого підстави, що став перешкодою для своєчасної подачі документа

Вимогами КПК встановлено, що касаційний процес може бути проведений тільки двома інстанціями: Верховним судом і Президією. Якщо один з учасників кримінального процесу вважає прийняте рішення некоректним, або сумнівається в правильності вироку, він має законне право подати касацію. Скарга повинна бути обґрунтованою, відображати суть порушень і містити конкретні факти і докази. В ході процесу, зазначені інстанції можуть:

  • Вивчити фактичне недотримання закону;
  • Відреагувати на недотримання норм і вимог КПК;
  • Посприяти у відновленні прав і інтересів, ущемлених вердиктом, винесеним раніше.

Якщо ініціатор касаційного процесу зможе представити незаперечні докази того, що прийняття вердикту передувало використання нелегітимних фактів або доказів, то рішення може бути зовсім скасовано. Слід також розуміти, що повноваження касаційного суду досить обмежені.

У деяких ситуаціях, результатом розгляду скарги є нове визначення, проте в більшості випадків, вирок скасовується і судове справа направляється до районного суду для перегляду. Сама стратегія підготовки касації вимагає правильного підходу . Зокрема, мова йде про те, що кожен факт, який буде відображений в документі, повинен мати юридичне обґрунтування і підкріплюватися неспростовними доказами.


Зокрема, мова йде про те, що кожен факт, який буде відображений в документі, повинен мати юридичне обґрунтування і підкріплюватися неспростовними доказами

Скаргу візьмуть до розгляду тільки в тому випадку, якщо вона буде складена правильно і в повній відповідності з нормами і вимогами закону. Хоча для складання подібного документа не передбачено суворого шаблону, касація повинна бути написана з дотриманням правил ділового листування , Містити максимум корисної інформації , Залишаючись при цьому максимально лаконічній.

У тексті неприпустимі орфографічні помилки або їх виправлення. Не можна застосовувати фрази і вирази, що мають емоційний відтінок, а також грубості і нецензурну лайку. Що стосується змісту документа, то в ньому мають бути присутні такі відомості:

  • Назва інстанції, в яку направляється касація;
  • Персональні дані автора документа, його контакти і роль в кримінальному процесі;
  • Назва інстанції, яка прийняла оскаржуваний вердикт;
  • Суть рішення;
  • Підстава для подачі скарги, що включає посилання на порушення, некоректні трактування та інші неточності, що вплинули на сам вердикт;
  • Вимоги автора скарги;
  • Дата подачі документа і особистий підпис заявника.

Готовий документ можна особисто віднести в канцелярію, відправити через відділення пошти , Або зайти на офіційний інтернет-портал судової інстанції і скористатися спеціальною електронною формою відправки.

До скарги також необхідно прикріпити копії всіх супутніх документів , Включаючи оскаржувані вердикти, виписки із законодавчих актів, що мають неправильне трактування або порушення. Якщо інтереси заявника на касаційному процесі буде представляти адвокат, то до переліку додаються паперів додається оригінал відповідної довіреності.


Якщо інтереси заявника на касаційному процесі буде представляти адвокат, то до переліку додаються паперів додається оригінал відповідної довіреності

Якщо мова йде про апеляційне процесі, то скарга подається в ту ж судову інстанцію , Якій було винесено рішення, яке оскаржується. Якщо буде доведено, що апеляція подана правомірно, то документ передадуть апеляційному суду.

З касацією ситуація йде трохи інакше. Відповідну заяву має бути направлено в той судовий орган , Який і буде розбиратися з заявою. Дана особливість також стосується наглядової скарги.

Подати касаційну скаргу можна через 10 діб після винесення першого вироку, або відразу після апеляційного процесу. Обвинувачений має законне право повідомити про свій намір оскаржити вердикт у той момент, коли копія документа виявиться у нього на руках.

Якщо мали місце вагомі причини для пропуску часу подачі касації, то терміни можуть бути відновлені. Однак наявність відповідних обставин має підтверджуватися документально. поважними причинами вважаються закордонне відрядження, стаціонарне лікування та інші фактори, що перешкоджають своєчасній подачі скарги. Слід розуміти, що банальне незнання закону або випадковий пропуск, не є підставою для відновлення строків подачі.

Відповідно до чинного законодавства, Розгляд касаційної Скарги республіканськім судом займає примерно 30 днів з моменту ее подачі. Дана норма актуальна в тих сітуаціях, коли не Було Витребування матеріалів делу. Якщо зворотне мало місце, то час вивчення документа продовжується до 60 днів, до яких додається час, витрачений на пересилання паперів.

Що стосується Верховного суду, то касаційний процес, що проводиться в ньому, займає 60 днів без необхідності витребування документації по справі. Якщо витребування матеріалів вироблялося, термін продовжується до 90 днів. Час з моменту відправлення відповідного запиту, до дня надходження паперів, не береться до уваги.


Якщо з тієї чи іншої причини заявнику відмовили в розгляді касаційної скарги, то автор отримає свій документ не пізніше, ніж через 10 діб після його подачі. Ініціатор касація також повинен розуміти, що всі учасники кримінального процесу повинні отримати повідомлення про подання скарги. Сповіщення повинні бути відправлені не пізніше 14 днів з моменту подачі касації.

організація будь-якого судового процесу вимагає від ініціатора правильного і грамотного підходу. Також слід розуміти, що розгляду завжди займають чимало сил і часу, змушуючи заявника відволікатися від робочих і домашніх справ.

Оптимальним виходом з ситуації, що склалася стане підтримка досвідченого фахівця, здатного забезпечити детальну теоретичну консультацію. При необхідності, юрист зможе самостійно організувати весь процес, захистивши інтереси свого клієнта, отримавши від громадянина відповідну довіреність.

Подача касаційної скарги у цивільній справі

Всі громадяни РФ зобов'язані дотримуватися закону, проте, часто зустрічаються ситуації, коли росіяни свідомо чи спеціально порушують встановлені правові норми . За це вони зобов'язані понести відповідальність. Якщо дії особи суперечать статей КПК , То і покарання буде відповідати нормам Кримінального кодексу. Після розгляду виробництва в суді, одна зі сторін у справі найчастіше залишається незадоволена винесеним вироком. У таких випадках, якщо постанова не вступила в законну силу , Подається апеляція. Коли визначення прийнято до виконання або апеляція не задовольнила вимог позивача, необхідно готувати у кримінальній справі.


Що собою являє цей документ, куди і в який термін подаються паперу для оскарження, знають не всі. Розібратися в представленій сфері самостійно буде непросто, адже необхідно розташовувати знаннями в законодавчій галузі. Щоб уникнути поширених помилок в процесі або при подачі паперів в органи, що здійснюють нагляд, потрібно своєчасно звернутися за компетентною юридичною допомогою . Спеціаліст в сфері права знає всі деталі і особливості діючої нормативної бази , Тому легко дадуть відповідь на всі питання здобувачів.
Щоб заощадити час, сили і особисті ресурси, не слід звертатися за допомогою до комерційних адвокатам. кращим рішенням стане використання онлайн-сервісів в інтернеті. На нашому порталі працюють кваліфіковані юристи , Які завжди гарантовано підберуть ефективне рішення проблем громадян. Спираючись на поради професіоналів, можна грамотно підготувати апеляцію, касацію і звернення до органів, що здійснюють нагляд, дізнатися термін оскарження в кримінальному процесі та інші корисні відомості.

Термін і порядок подачі касації у кримінальній справі

Касаційна скарга у кримінальній справі має ряд відмінностей від аналогічного документа в цивільному або арбітражному провадженні . Касація подається на судові ухвали і рішення, які вступили в законну силу. Звертатися в компетентні структури можна, не звертаючи уваги на термін. Законодавство не обмежує тимчасовими рамками можливість подачі касації в кримінальному процесі. У той час, як термін касаційного звернення по ЦПК становить півроку, а в арбітражний суд можна подавати зразок документа протягом двох місяців.

виступати ініціатором касаційного провадження або подавати документ до органів, що здійснюють нагляд, можуть всі учасники по справі, чиї законні інтереси ущемляє судову ухвалу, але тільки в тій частині, що стосується їх права.

Замислюючись, куди і в який термін подати касацію в кримінальному процесі, необхідно враховувати, що подібні виробництва повинні бути розглянуті президією судів, які спочатку проводили слухання у справі. Сюди ж звертаються з метою провести нагляд за виконанням і дотриманням законності судової постанови . Важливо пам'ятати, що касаційний суд і органи, які здійснюють нагляд, не переглядатимуть справу по суті. Їх компетенція полягає в іншому - перевірці обґрунтованості та законності винесених рішень, їх відповідність матеріальним і процесуальним нормам права.

Відповідь юриста був корисний?
Відповідь юриста був корисний?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online