Касаційна скарга до Верховного суду РФ з арбітражного справі, процесуальні та практичні аспекти

  1. Підстави і строки звернення до Верховного суду РФ з касаційною скаргою по арбітражним справах
  2. Терміни подачі касаційної скарги по арбітражному справі в ВС РФ
  3. Вимоги до форми і змісту касаційної скарги в ВС
  4. Порядок прийняття касаційної скарги по арбітражному справі до Верховного суду РФ
  5. Повернення скарги в другій касації в арбітражному процесі
  6. Відмова в передачі скарги на розгляд в колегію
  7. Практика ВС РФ з розгляду касаційних скарг по арбітражним справах
  8. У другій касації в арбітражному процесі багато відмов від передачі справ до колегії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Касаційну скаргу до Верховного суду РФ подають, якщо суд округу виніс вердикт по арбітражному справі, але учасник спору не згоден з позицією суду. Як правильно підготувати і подати скаргу на етапі другої касації в арбітражному процесі.

В цій статті:

Друга касація в арбітражному процесі - розгляд справи в Судової колегії з економічних спорів Верховного Суду РФ (далі по тексту - колегія ВС). Це остання стадія касаційного оскарження. Після неї - тільки нагляд, і лише у виняткових випадках. Якщо ви маєте намір йти в судовій суперечці до кінця, в тому числі програвши попередні процеси, доведеться більш серйозно готується до майбутнього поводження в касаційну інстанцію. Для багатьох це останній шанс на позитивний результат судової тяжби. Щоб Верховний суд РФ переглянув рішення нижчої інстанції на вашу арбітражному справі, підготуйте касаційну скаргу.

Касаційну скаргу до Верховного суду РФ подають, якщо суд округу виніс вердикт по арбітражному справі, але учасник спору не згоден з позицією суду

Підстави і строки звернення до Верховного суду РФ з касаційною скаргою по арбітражним справах

У колегії ВС в рамках арбітражного судочинства розглядаються скарги на які вступили в силу:

  • рішення і ухвали судів суб'єктів РФ;
  • постанови та ухвали апеляційної інстанції;
  • прийняті в першій інстанції рішення і визначення, а також касаційні ухвали окружних судів і Суду з інтелектуальних прав;
  • минулі апеляцію судові акти, щодо яких не передбачено касаційне (перше) оскарження, і постанови апеляційної інстанції, винесені в рамках оскарження таких судових актів.

У більшості випадків касаційна скарга до Верховного суду подається при програші арбітражного справи в апеляції і (або) першої касації або при виграші в апеляції і програші в касації.

Якщо арбітражну справу вже проходило касацію , Підставами для оскарження касаційного постанови (ухвали) повинні виступати істотні порушення матеріальних і (або) процесуальних норм, які вплинули на результат касації і спричинили порушення економічних прав та інтересів ініціатора оскарження.

Терміни подачі касаційної скарги по арбітражному справі в ВС РФ

Термін подачі другої касації - протягом 2 місяців з моменту початку дії останнього оскаржуваного рішення, прийнятого по арбітражному справі, в рамках якого йде процес. Як і на інших стадіях, допускається можливість відновлення пропущеного з поважних причин строку. Але для прийняття позитивного рішення з цього питання необхідно встигнути подати клопотання протягом 6 місяців, що обчислюються з того ж самого моменту, що і термін для другої касації. Якщо судовим актом порушені і порушені права і інтереси не брали участі в процесі осіб і касація ініціюється ними, то термін подачі клопотання обчислюється з моменту, коли їм стало відомо про такі порушення або коли вони повинні були про це дізнатися.

Ще не закінчився термін, передбачений для другої касації, вона не почнеться, оскільки справа не буде витребувано з відповідного суду. Але й затягувати зі зверненням небезпечно. Процедура відновлення здатна перетворитися в свій невеликий судовий процес. Рішення судді ВС РФ з цього приводу не є остаточним. З ним має право не погодитися і, відповідно, скасувати голова ВС або його заступник. Але навіть якщо цього не станеться, затягування основного розгляду загрожує збитками і іншими несприятливими наслідками для бізнесу.

Вимоги до форми і змісту касаційної скарги в ВС

Скарга і додатки до неї подаються в письмовій формі безпосередньо в колегію ВС або в електронному вигляді - через інтернет-систему «Мій арбітр» . Число копій подаються (надсилаються) документів має відповідати кількості учасників арбітражного справи.

Обов'язковий зміст:

  1. Відомості про суд розгляду звернення.
  2. Дані заявника та його процесуальний статус.
  3. Дані учасників справи.
  4. Предмет суперечки, дані про оскаржуваній акті та інших судових актах, прийнятих у справі.
  5. Підстави для оскарження, із зазначенням суті порушень і доводів про їхню наявність.
  6. Вказівки на правові норми, акти, закони, які підтверджують наявність порушень.
  7. Прохання, адресується касаційної інстанції.
  8. Перелік документів-додатків.

До заяви обов'язково додаються копії всіх прийнятих у справі рішень, завірені відповідною судовою інстанцією, платіжний документ по сплаті держмита або клопотання про зменшення її розміру, розстрочення (відстрочення) платежу, або правоподтверждающие документи наявності пільги зі сплати держмита. Якщо в справі бере участь, підписав і подає скаргу представник, потрібно докласти довіреність або інший документ, що підтверджує такі повноваження.

Як оформляється і що повинна містити касаційна скарга по арбітражному справі до Верховного суду РФ, сказано в статті 291.3 АПК РФ . Закон допускає право заявника факультативно вказати такі відомості, які він вважає необхідними і важливими з точки зору розгляду звернення. Це ж правило стосується і документів-додатків - можна і потрібно долучати всю сукупність матеріалів, яка покаже переконливість доводів і ефективно підтвердить заявлену позицію.

Порядок прийняття касаційної скарги по арбітражному справі до Верховного суду РФ

Відповідно до АПК друга касація в арбітражному процесі - двоетапний процес.

На першому етапі представлені матеріали вивчаються і оцінюються одним суддею ВС РФ. Він же вправі розглянути яке надійшло клопотання про поновлення пропущеного строку.

Прийняті за скаргою рішення:

  1. Повернення без розгляду.
  2. Відмова в передачі на розгляд колегії ВС.
  3. Передача матеріалів справи на колегіальний розгляд.

Повернення скарги в другій касації в арбітражному процесі

Серйозне кількість звернень не доходять до розгляду і повертаються заявникам. І тут застосовується суто формальні підстави. Потрібно гранично уважно підходити до питань підготовки, оформлення та направлення документів. Скаргу повернуть, якщо вона відкликана ініціатором або він сам просить її повернути, якщо не дотримані вимоги до форми і змісту, якщо матеріали подані уповноваженою особою або від імені особи, яка не має права на оскарження. Порушення правил підсудності та строків, якщо вони не були поновлені, - ще дві підстави для залишення звернення без розгляду.

Відмова в передачі скарги на розгляд в колегію

Колегіальний розгляд блокується в двох випадках: якщо заявлені доводи не підтверджують зазначених в зверненні порушень і не є підставою для перегляду справи в касації або якщо заявлені доводи не підтверджуються матеріалами арбітражної справи.

Ухвалення рішення про відмову в передачі справи на розгляд до колегії ВС не передбачає повернення скарги і додатків заявнику. Всі матеріали залишаються в справі. Заявнику надсилається визначення, в якому викладаються, серед іншого, мотиви прийнятого рішення.

Практика ВС РФ з розгляду касаційних скарг по арбітражним справах

У структурі всіх поступаємих в колегію ВС РФ касаційних скарг відсоток справ, переданих на колегіальний розгляд, невеликий. Хоча цей юридичний інструмент дуже популярний серед юристів.

Дані статистики:

За 2016 рік Судової колегією з економічних спорів розглянуто близько 25 тисяч надійшли касаційних звернень. З них тільки 440 передано на колегіальний розгляд. Що особливо цікаво, по 403 справах скарги були задоволені, а рішення нижчих інстанцій - скасовані або змінені.

У структурі всіх задоволених звернень:

  • 263 судових акта - змінені і відмінні рішення першої інстанції, трохи більше 190 справ - відмінні рішення першої інстанції, при цьому в основному (118 справ) - з передачею справи на новий розгляд, а 56 справ - з прийняттям нового рішення;
  • 301 акт - змінені і відмінні акти апеляційної інстанції;
  • 403 акту - відмінні або змінені акти касаційної інстанції.

Що показує статистика? Головне - скарги дуже рідко потрапляють на розгляд колегії, але якщо потрапили - дуже висока ймовірність їх задоволення зі скасуванням або зміною оскаржуваного, всіх або декількох раніше прийнятих у справі рішень.

У другій касації в арбітражному процесі багато відмов від передачі справ до колегії

Чому левова частка заяв не доходить до основного розгляду? Причин кілька. Дуже багато помилок допускається при підготовці та поданні скарг з додатками. Але майже всі такі звернення відсіваються ще на стадії первинного їх вивчення з прийняттям рішення про повернення заявнику. Важливо інше. Діяльність Судової колегії з економічних спорів - це кілька останніх років, і практика ще напрацьовується.

При цьому до цих пір немає єдності позицій і думок юристів щодо того, як трактувати і конкретизувати три базових умови обґрунтованості скарг: істотне порушення норм + вплив порушень на результат справи + неможливість без усунення цих порушень відновити і захистити порушені права. Основна кількість відмов у передачі заяв на розгляд до колегії пов'язано з невмінням або неможливістю юристів викласти і аргументувати свої доводи так, щоб вони були доведені, в тому числі матеріалами справи, і були вагомими підставами для перегляду рішень.

Що показує статистика?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online