ЄДІ-2012: петербурзькі школярі програють дагестанським

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Міські школярі версії-2012 краще, ніж в минулому році, знають російську мову і інформатику і гірше - математику і фізику. Свій звіт про здачу ЄДІ в Петербурзі опублікував регіональний центр оцінювання якості освіти. «Фонтанка» вирішила порівняти результати Петербурга з офіційними підсумками ЄДІ в регіоні, віддаленому від двох столиць. Наприклад, знайшли офіційні дані іспитів по Дагестану. Міські школярі версії-2012 краще, ніж в минулому році, знають російську мову і інформатику і гірше - математику і фізику

Юрій Мартьянов / Коммерсант

Міські школярі версії-2012 краще, ніж в минулому році, знають російську мову і інформатику і гірше - математику і фізику. Свій звіт про здачу ЄДІ в Петербурзі опублікував регіональний центр оцінювання якості освіти. «Фонтанка» вирішила порівняти результати Петербурга з офіційними підсумками ЄДІ в регіоні, віддаленому від двох столиць. Наприклад, знайшли офіційні дані іспитів по Дагестану.

За даними Регіонального центру оцінки якості освіти , В Петербурзі в 2012 році з єдиного державного іспиту за знайдений вчителями мобільний телефон були видалені 70 осіб (найчастіше чомусь траплялися російською мовою і суспільствознавство - 19 і 12 відповідно). Це майже в 2 рази більше, ніж в 2011-му.

Крім того, встановлені двоє випускників поточного року, розмістивши свої завдання в мережі Інтернет. В цілому по країні схитрувати таким чином намагалися 172 учасника єдиного державного іспиту з 45 регіонів Росії.

Всього у 2012 році в ЄДІ в Петербурзі взяли участь 29 945 осіб (у 2011-му - 26 901 місце, в 2010-му - 35 868). В середньому кожен учасник проходив стільки ж випробувань, що і його попередники в останні 4 роки, - 3,4 іспиту. З предметів, що здаються за вибором, найбільша кількість випускників поточного року вибрало суспільствознавство (56,3%), фізику (27,6%), іноземні мови (24,1%), що практично збігається з пріоритетами і в 2010-му, і в 2011 роках.

У 2012-му 937 осіб не отримали атестат, тому що не змогли подолати мінімальний поріг з російської мови та математики. З них 38 осіб (0,2%) не змогли подолати навіть мінімального рівня з російської, 606 (2,6%) - з математики та 293 (1,3%) - з двох обов'язкових предметів ЄДІ. Їм доведеться перескладати іспити вже на майбутній рік.

Апеляцій за процедурою в основний термін проведення єдиного державного іспиту за традицією трохи - всього 11. З них задоволено дві. Так само як і в 2011-му. Загальне ж число скарг на виставлені бали скоротилося на 11% (2011 рік - 2121, 2012-й - 1889 звернень). Прийняли до розгляду 40% звернень, з них в 86% випадків бали були підвищені.

Як відзначають експерти, скорочення числа незадоволених результатами пов'язано зі змінами системи інформування. З цього року кожний учасник ЄДІ має можливість не просто побачити цифри, але й ознайомитися з образами бланків своїх робіт. Тобто побачити помилки, відмічені експертами.

Додамо, що предметні показники в 2012 році багато в чому якщо не показали сильний ривок вперед, то вже точно не погіршилися.

ДОКЛАДНО ПО предмети можна ПОДИВИТИСЯ ТУТ

PS «Фонтанка» вирішила порівняти результати Петербурга з офіційними підсумками ЄДІ в якомусь регіоні, віддаленому від центру країни (наприклад, в Дагестані). Тим більше нерідко звучать звинувачення в тому, що саме звідти в Москву і Петербург приїжджають випускники з найвищими балами.

Знайти підсумки єдиного державного іспиту по республіці виявилося непросто, але ми їх виявили - в надрах сайту Міністерства освіти республіки.

Перше, що кинулося в очі: всупереч розхожій думці, стобалльніков в Дагестані набагато менше, ніж в Петербурзі. На всю республіку таких виявилося лише 5 осіб (по двоє з російської мови та біології, один - з хімії).

Друге - те, що в регіоні, зважаючи на все, великі проблеми з інформаційно-комунікаційними технологіями. Мінімальний поріг в ЄДІ з інформатики не змогли подолати 35,3% вибрали цей іспит (!), А середній бал здали склав 42,25. Також серйозно стоїть проблема з мовами: англійська не здали 11,2%, німецький - 17, французький - 20% одинадцятикласників. При цьому середній бал з іноземних мов в півтора рази нижче, ніж в місті на Неві.

Але відразу по 6 предметів ЄДІ Дагестан випередив Петербург. З математики середній бал не набагато вище - 49,6. Зате не здали 2,8% (проти 7,3). Краще там середній результат і з фізики, і з історії, і по біології. Найбільший відрив - в літературі і хімії. Остання в Дагестані сильно попереду навіть за середнім балом (відразу на 10 пунктів - 67,7 проти 57,23). Число що не здали також вражає - 3,9% проти 10,9% в Петербурзі. Що стосується літератури, то в південній республіці іспит в середньому здали на 55,7 бала (4,3% не подолали мінімальний поріг). У Петербурзі нарахували 50,46 бала з 8% двійок.

Марія Циганкова, "Фонтанка.ру"


© Фонтанка.Ру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online