«Як написати апеляційну скаргу?»

  1. Незастосування закону, що підлягає застосуванню
  2. Застосування закону, який не підлягає застосуванню
  3. Неправильне тлумачення закону
Замовити судове представництво в арбітражних і районних судах Замовити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, багато громадян становлять апеляційні скарги самостійно, в цій статті ми готові дати таким людям кілька професійних рекомендацій.Конечно, найкраща рекомендація - звернутися в юридичну фірму, але так не всім це по кишені, та й не кожна юридична компанія візьметься за справу, яке спочатку не вела, ми даємо інформацію тим людям, які вважають за краще добиватися своїх цілей самостійно.

Апеляційна скарга завжди подається в суд, який прийняв оскаржуване рішення Апеляційна скарга завжди подається в суд, який прийняв оскаржуване рішення. Поширена помилка - подача скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Так робити не можна! Це заборонено Законом. Дане законодавче вимога обумовлена ​​тим, що разом з апеляційною скаргою до вищестоящого суду відправляються всі матеріали справи. Іноді це кілька томів.

До апеляційної скарги прикладаєте квитанція або платіжне повчання з відміткою Банку про сплату держмита. Держмито сплачується безпосередньо в суд апеляційної інстанції, хоча сама скарга, як ми сказали вище, подається до суду першої інстанції. У судах загальної юрисдикції розмір держмита з 2015 року, для фізичних осіб - 150 рублів, для організацій - 3000 рублів, в арбітражних судах - 3000 рублів незалежно від того чи є особа фізичним або юридичним.

У судах загальної юрисдикції (це - мирові судді, а так само районні суди, а в деяких випадках і обласні, у справах, які вони розглядають в якості першої інстанції), апеляційна скарга подається в декількох примірниках, по кількості осіб, які беруть участь у справі. Попросту кажучи, кількість примірників скарги вважаємо шляхом складання примірника суду, позивачів, відповідачів і третіх осіб, при цьому самі заявники скарги не враховуються.

В арбітражних судах апеляційна скарга подається в одному примірнику, але Ви зобов'язані докласти до неї поштові квитанції, які підтверджували б, що екземпляри апеляційної скарги спрямовані Вами особам, які беруть участь у справі.

Апеляційна скарга подається протягом місяця з моменту виготовлення першої інстанцією свого Рішення в остаточній формі, тобто з повною мотивуванням. Дата такого виготовлення прописується або нагорі Рішення суду, або на останній сторінці. Якщо дата виготовлення Рішення суду в остаточній формі не вказана, термін слід вважати з дати оголошення резолютивної частини Рішення.

У самій скарзі, як правило з правого боку, повинен бути зазначений суд апеляційної інстанції (наприклад, в Тульський обласний суд, в Двадцяте арбітражний апеляційний суд), можна вказати через, який суд подається апеляційна скарга (наприклад, в Тульський обласний суд через Пролетарський районний суд міста Тули). Так само в колонці з правого боку вказується сам апелянт і його реквізити. Потім йде перелік осіб, які беруть участь у справі, природно, із зазначенням їх адреси. В кінці вказується номер цивільного або арбітражного справи. По центру пишеться найменування скарги і оскаржуване Рішення, наприклад, «Апеляційна скарга на рішення Радянського районного суду міста Тули від 3 лютого 2015 року».

У висновку апеляційної скарги вказується вимога апелянта, як правило, це вимога або про скасування рішення суду в повному обсязі, або про зміну цього рішення в частині У висновку апеляційної скарги вказується вимога апелянта, як правило, це вимога або про скасування рішення суду в повному обсязі, або про зміну цього рішення в частині.

Наприклад, скасувати Рішення Центрального районного суду від 29 січня 2014 року і прийняти по справі № 2-275 / 14 нове рішення.

Визнати незаконним звільнення Іванова Іван Івановича на підставі Наказу Управління міністерства внутрішніх справ Російської Федерації по Тульській області № 337 л / c від 23 листопада 2014 року

Відновити Іванова Іван Івановича на посаді заступника начальника відділу дільничних уповноважених поліції та у справах неповнолітніх Відділення поліції «Центральний» МО МВС Росії «Тульський» з 24 листопада 2014 року.

Стягнути на користь Іванова Іван Івановича з Управління Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації по Тульській області середню заробітну плату за час вимушеного прогулу з 24 листопада 2014 по день винесення рішення суду.

Неважко побачити, що, по суті, таке формулювання повторює початкові позовні вимоги. Слід пам'ятати, що збільшувати позовні вимоги, додавати нові або змінювати формулювання «старих вимог» не можна, так як уточнення позовних вимог в ході апеляційного процесу неможливо.

В кінці апеляційної скарги вказується додаток, в ньому прописуються документи, що додаються до апеляційної скарги, наприклад, квитанція про оплату держмита. Не слід прикладати до апеляційної скарги документи, які не надавалися до суду першої інстанції, так як надання нових доказів до суду апеляційної інстанції не допускається. Хоча це правило не є абсолютним, так як за поважних причин апеляція може прийняти нові докази, радимо оформляти нові докази вже в ході апеляційного процесу окремим клопотанням з обов'язковим обґрунтуванням поважності причин їх ненадання в першій інстанції.

У самому тексті скарги слід описати висновки суду першої інстанції, і вказати причини не згоди з ними. Ці причини слід вказувати як підстави для скасування рішення відповідно до статті 330 ЦПК РФ, 270 АПК РФ. Подивившись ці статті, Ви переконаєтеся в цивільному і арбітражному процесі ці підстави ідентичні.

Тепер ми покажемо на конкретних прикладах, в яких випадках апеляція скасовує рішення першої інстанції в залежності від підстав скасування. Ці приклади допоможуть Вам правильно викласти свої доводи в апеляційній скарзі.

Незастосування закону, що підлягає застосуванню

Наприклад, чулимська районний суд Новосибірської області визнав недійсним договір дарування житлового будинку із земельною ділянок, укладених між Адміністрацією р Чулима і В Наприклад, чулимська районний суд Новосибірської області визнав недійсним договір дарування житлового будинку із земельною ділянок, укладених між Адміністрацією р Чулима і В.П. за позовом В.П. Підставою для визнання договору недійсним, суд порахував відсутність згоди подружжя Позивача на відчуження нерухомого майна. Новосибірський обласний суд, скасовуючи рішення суду першої інстанції, вказав, що останній не застосував закон, який підлягає застосуванню, а саме частину 2 статті 35 Сімейного Кодексу РФ, згідно з якою правом на визнання угоди недійсною за вказаною судом основи володіє чоловік або колишньої чоловік. Громадянкою В.Т., дружиною позивача, відповідну позовну заява не подавалася. Рішення суду першої інстанції в частині визнання договору дарування недійсним, було скасовано.

Застосування закону, який не підлягає застосуванню

Теучежский районний суд Республіки Адигея відмовив у задоволенні позовних вимог Регіонального відділення Загальноросійської суспільно-державної організації "Добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту Росії" Республіки Адигея до Д. про визнання договору купівлі-продажу від 24 червня 2009 року, укладеного між Адигейської республіканської громадської організацією РОСТО (ДОСААФ) в особі І. і Д. недійсним і застосування наслідків недійсності правочину та визнання договору купівлі-продажу від 24 червня 2009 року, укладеного ого між головою Адигейської міської організації РОСТО (ДОСААФ) Ч. і Д. недійсним і застосування наслідків недійсності правочину.

Верховний суд республіки Адигея скасував дане рішення, вказавши, що суд першої інстанції застосував закон, який не підлягає застосуванню, а саме статтю 173 Цивільного Кодексу РФ. Позовні вимоги були задоволені в повному обсязі судом апеляційної інстанції.

Неправильне тлумачення закону

Арбітражний суд Тульської області відмовив підприємцю в визнання незаконною відмову Адміністрації міста Тули в наданні у власність раніше орендованого нежитлового приміщення. Скасовуючи дане рішення, Двадцяте арбітражний апеляційний суд вказав, що з дня, зазначеного в договорі, який був водночас днем ​​передачі майна згідно з актом прийому-передачі - 01.11.2005, до дня набрання чинності Законом № 159-ФЗ - 05.08.2008 приміщення перебували під тимчасовому користуванні підприємця більше двох років. Договір оренди зареєстрований в Управлінні Федеральної реєстраційної служби по Тульській області 16.05.2008.

Перебування майна в тимчасовому володінні безперервно протягом 2-х і більше років пов'язано з наявністю зареєстрованого в установленому законом порядку договору оренди, а не з моментом його державної реєстрації Перебування майна в тимчасовому володінні безперервно протягом 2-х і більше років пов'язано з наявністю зареєстрованого в установленому законом порядку договору оренди, а не з моментом його державної реєстрації.

Таким чином, для цілей застосування Закону № 159-ФЗ дата державної реєстрації договору оренди не може мати самостійного правового значення при обчисленні строку, встановленого ст. 3 Закону № 159-ФЗ.

Зазначений підхід відповідає змісту Закону № 159-ФЗ, метою прийняття якого є надання адресної державної підтримки суб'єктам малого і середнього підприємництва за допомогою встановлення для них преференцій на участь в приватизації орендованих об'єктів нерухомого майна. Таке тлумачення закону при аналогічних обставинах містилося ФАС ЦО в постанові від 29.06.2010 у справі № А48-664 / 2010 - вказала апеляція, пославшись на судовий прецедент.

Безумовно, підставами для скасування рішення суду є і неповне з'ясування обставин справи, недоведеність тих чи інших фактів. У цих випадках, в апеляційній скарзі необхідно зробити акцент на доказах, наявних у матеріалах справи.

Слід пам'ятати, що в судах загальної юрисдикції апеляційна скарга буде направлена ​​до вищестоящого суду тільки після того, як від Ваших опонентів надійдуть заперечення на неї у встановлений судом строк. Якщо заперечення у встановлений термін не надходять, апеляційна скарга з матеріалами справи все одно прямує в апеляційну інстанцію. В арбітражних судах, заперечення (відгук) направляється безпосередньо в апеляційний суд, тому передача справи відбувається швидше.

У разі пропуску строку на подання апеляційної скарги, до неї повинен бути доданий клопотання про відновлення пропущеного процесуального строку. У судах загальної юрисдикції таке клопотання розглядає суд першої інстанції, в арбітражних судах - суд апеляційної інстанції.

На жаль, апеляція не завжди може допомогти, якщо в суді першої інстанції Ви діяли непрофесійно, не заявляли відповідних клопотань про витребування доказів, про проведення тих чи інших експертиз. Все треба робити вчасно. І, звичайно, звертатися до професіонал, в юридичні фірми, відразу, до подання позовної заяви до суду, а не коли справа, вже проіграно.Впрочем, краще пізно, ніж ніколи.

Автор статті: юрист «Правового бюро« трибун »Миронов А.В.

Юридична фірма «Правове бюро« трибун ». Всі права захищені.

До списку статей
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online