Як укласти шлюб з іноземцем в Росії

  1. Умови законності процедури укладення шлюбу з іноземцем
  2. Пакет необхідних документів для шлюбу з іноземцем
  3. Нюанси процедури одруження з іноземцем
  4. Місце проведення процедури реєстрації
  5. В якому РАГСі можна зареєструвати шлюб з іноземцем
  6. Органи, які реєструють шлюб
  7. Відсутність громадянства у одного з подружжя або наявність декількох громадянств
  8. Чи дозволені полігамні шлюби в Росії?
  9. Факти, що виключають можливість укладення шлюбу з іноземцем
  10. Права і обов'язки, придбані подружжям після укладення шлюбу з іноземцем
  11. Переваги інтернаціонального шлюбу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстрація шлюбів з іноземцями на території Російської Федерації стала частою процедурою. Майбутнє подружжя має обов'язково врахувати всі законодавчі норми, які стосуються одруження, а ще краще і шлюбного договору на випадок розірвання шлюбу. Завдяки юридично грамотному підходу до справи і дотримання правил реєстрації шлюбу з іноземцем вдасться уникнути багатьох складнощів і проблем в майбутньому.

Існує ряд загальних аспектів, які обов'язково потрібно врахувати, готуючись до реєстрації шлюбу з іноземцем в Росії, від цього багато в чому буде залежати зіткнеться нова сім'я з бюрократичними проблемами чи ні.

Умови законності процедури укладення шлюбу з іноземцем

Процес укладання шлюбу в Росії регулюється Сімейним Кодексом Російської Федерації і нормами підзаконних до нього актів. Законодавство дозволяє реєструвати шлюб з громадянином іншої країни, але має на увазі дотримання деяких умов для того, щоб процедура реєстрації шлюбного союзу вважалася законною.

При реєстрації шлюбного союзу з громадянином іноземної держави на території Російської Федерації процес проходить згідно з російськими законами. Але ігнорувати вимоги для вступу в шлюб, встановлені законодавством країни, громадянином якої є один із подружжя, неприпустимо. Це загрожує визнанням такого шлюбу незаконним.

Це означає, що якщо укласти шлюб виявили бажання громадянин Російської Федерації і громадянка Франції, то враховувати і дотримуватися необхідно закони, як Росії, так і Франції.

У деяких країнах, згідно із законодавством, необхідна письмова угода на вступ в шлюб. Закони ж Російської Федерації не встановлюють необхідність оформлення такого документа, досить усного підтвердження свого бажання.

Також необхідно враховувати досягнення обома подружжям шлюбного віку, який встановлений в обох країнах. Це питання дуже важливе, тому що в більшості іноземних держав цей показник свій.

Пакет необхідних документів для шлюбу з іноземцем

Перед тим, як подавати заяву в ЗАГС, майбутнє подружжя повинні подбати про наявність та правильність оформлення ряду паперів, які необхідні для законної процедури реєстрації шлюбу з іноземцем в Росії. Цей список включає:

  • Закордонний паспорт і його переклад на російську мову. Переклад і підтвердження автентичності здійснюється консульством країни, громадянином якої є іноземець. Якщо відсутня можливість звернення в консульство, достовірність такого перекладу може бути підтверджена нотаріусом.
  • Документ, що підтверджує особу другого чоловіка (паспорт громадянина Російської Федерації).
  • Документ, що підтверджує відсутність у другої половини інших зареєстрованих шлюбних відносин. Згідно із законодавством Росії вступ в шлюб за наявності іншого шлюбного союзу заборонений. Цей папір також вимагає перекладу і підтвердження консульством.
  • Законодавство деяких країн встановлює необхідність отримання письмового дозволу на вступ в шлюб в консульстві. Це питання теж необхідно вирішити ще в процесі підготовки до подачі заяви в ЗАГС. Якщо такий дозвіл обов'язково потрібно, його також прикріплюють до пакету документів.
  • Довідка про розірвання шлюбу, якщо іноземний громадянин вже в ньому складався до реєстрації нових шлюбних відносин на території Російської Федерації.
  • Довідка про відсутність причин, що перешкоджають законному шлюбу (наприклад, документ, що підтверджує шлюбну правоздатність для громадянина Німеччини).
  • Документи, що підтверджують законне перебування іноземця на території Росії (віза, посвідка на проживання). Для громадян країн, що підтримують безвізовий режим з Російською Федерацією, такі документи не потрібні.
  • Спільна заява за формою Ф-7, що свідчить про бажання укласти шлюб (в ​​деяких індивідуальних випадках можлива подача окремих заяв). Бланк такого документа можна знайти самостійно завдяки інформації офіційних сайтів, або ж отримати від співробітників РАГСу, де планується реєстрація. Якщо у одного з подружжя немає можливості надати заяву особисто, він може запевнити документ нотаріально і передати його в індивідуальному порядку.
  • Квитанція, що підтверджує сплату держмита.

Важливо підготувати копії та оригінали супутніх заяви документів. Також обов'язковою умовою прийняття паперів має бути їх оформлення російською мовою (переклад, справжність якого підтверджена нотаріально).

Документи, надані громадянином іншої країни, повинні обов'язково бути легалізовані на території Росії. Процедура визнання паперів легальними регулюється правилами міжнародних конвенцій - Гаазької (1961 рік) і Мінської (1993 рік).

Також рішення цих питань коригується умовами договорів між Росією і країною, громадянином якої є іноземець. Для країн, які брали участь у Гаазькій конференції, необхідно буде проставити на документах спеціальну позначку - апостиль. Вона підтверджує справжність і легальність паперів. Для країн-учасників Мінської конференції ця умова не обов'язково. Країни Прибалтики, які не є учасниками даних конференцій, мають спеціальні угоди, згідно з якими легалізація документів не вимагається. Для інших країн, які не беруть участі в конвенціях, необхідна консульська засвідчення легальності документів в органах МЗС РФ в цих країнах.

У зазначених документах обов'язково повинні бути дані, що підтверджують особу майбутнього чоловіка (ім'я, прізвище). Дійсні такі папери три місяці.

Ігнорувати обов'язковість документів не можна, так як нехтування законами країни, громадянином якої є один з майбутнього подружжя, призводить до незаконності шлюбу на території цієї країни.

Нюанси процедури одруження з іноземцем

Існує ряд організаційних питань, які також вимагають уваги, давайте разом зупинимося на них більш детально.

Місце проведення процедури реєстрації

Згідно із законодавчими нормами, укласти шлюб з іноземцем в Росії можна в органах РАГС. Але при наявності спеціальної угоди між Україною і Російською Федерацією і державою, громадянином якої є іноземець, можна зробити реєстрацію в консульстві.

З огляду на те, що реєстрація шлюбу з громадянином іншої країни має на увазі участь консульства або посольства, доцільніше проводити процедуру в Москві.

З огляду на те, що реєстрація шлюбу з громадянином іншої країни має на увазі участь консульства або посольства, доцільніше проводити процедуру в Москві

тут розташовані представництва іноземних держав. Громадянину ж Російської Федерації, відповідно до закону, дозволено реєструвати шлюбні узи в будь-якому РАГСі.

В якому РАГСі можна зареєструвати шлюб з іноземцем

Органи РАГСу Москви ділять іноземців на такі категорії, як громадяни країн СНД і громадяни країн Прибалтики та країн, які не входили до складу СРСР. Для представників першої категорії реєстрація шлюбу дозволена в будь-якому РАГСі міста Москви. Для тих іноземців, які відносяться до другої категорії, свої послуги надає тільки Палац одруження №4, який знаходиться на Бутирській вулиці.

Цю особливість внутрішнього розпорядку роботи органів РАГСу потрібно обов'язково враховувати, так як при неправильній подачі заява може бути не прийнято.

Органи, які реєструють шлюб

Шлюбний союз визнають чинним законним лише за умови присутності обох подружжя і реєстрації представниками органів реєстрації актів цивільного стану. Будь-які релігійні або обрядові дії по одруженню не мають юридичної сили.

Відсутність громадянства у одного з подружжя або наявність декількох громадянств

Якщо людина не має громадянства, але проживає на території Росії легально, до нього застосовуються всі норми закону Російської Федерації. Якщо постійне місце проживання апатрида знаходиться на території іншої країни, до уваги беруться закони цієї держави. Якщо у людини є кілька громадянств різних країн, він може самостійно вибрати, згідно із законами якої країни буде укладено шлюб.

Чи дозволені полігамні шлюби в Росії?

Майте на увазі, згідно чинного законодавства на території Російської Федерації законну силу має тільки шлюб одного чоловіка з однією жінкою, тобто будь-які полігамні шлюби в Росії незаконні.

Навіть якщо на території країни, громадянином якої є іноземець, немає заборони на багатоженство, полігамний шлюб в Росії вважається незаконним і реєструвати його заборонено.

Факти, що виключають можливість укладення шлюбу з іноземцем

згідно статті 14 СК РФ в Російській Федерації заборонено реєструвати шлюб:

  • вже перебувають у зареєстрованому шлюбі;
  • що складається в близьких родинних зв'язках;
  • усиновителям та усиновленим;
  • особам з визнаною судом психічної недієздатністю.

Недотримання норм законодавства і спроби уникнути обмежень ведуть до визнання шлюбу, як не має юридичної сили.

Для того щоб забезпечити легальність процедури реєстрації шлюбних уз і убезпечити себе від проблем і паперової тяганини, необхідно дотримуватися всі нюанси, пов'язані з укладенням шлюбу з іноземцем.

Права і обов'язки, придбані подружжям після укладення шлюбу з іноземцем

Особливості прав і обов'язків регулюються законодавством країни, де буде знаходитися місце спільного проживання подружжя. Якщо молодята вирішать жити на території Росії, до них, відповідно, будуть застосовуватися закони Російської Федерації, навіть якщо вони є іноземними громадянами.

Ці закони встановлюють загальні підстави для вирішення питань майнового та особистого права подружжя, один з яких чи обоє мають громадянство іншої країни. Якщо під час реєстрації шлюбного союзу не було укладено шлюбний контракт, майно, нажите подружжям під час шлюбу, визнається загальним і підлягає законному режиму. Наявність же контракту може встановлювати договірної режим існування загальних матеріальних цінностей.

шлюбний контракт є нотаріально посвідчена згода між вступають у шлюб особами, що зумовлює майнові права і обов'язки подружжя. Законодавство дозволяє оформляти такий документ, як під час, так і після процедури укладення шлюбу.

Громадянство дітей, один з батьків яких є іноземцем, а другий громадянином Російської Федерації, встановлюється за допомогою угоди батьків.

Якщо такої угоди немає, дитина, що народилася на території Росії, автоматично отримує російське громадянство.

Переваги інтернаціонального шлюбу

Завдяки укладенню шлюбу з громадянином іншої країни можна отримати такі привілеї:

  • отримання права працевлаштування;
  • визначення законності знаходження на території країни (спочатку видається віза, яка може продовжуватися безстроково і через деякий час можна подавати документи на отримання громадянства);
  • отримання права на пересування по території країни (для країн-учасників Шенгену відкривається право на в'їзд)

Щоб уникнути появи правових нюансів і проблем з законом під час процедури реєстрації шлюбу потрібно володіти повною інформацією про юридичні аспекти даного питання.

Чи дозволені полігамні шлюби в Росії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online