Ціни на квартири обваляться взимку

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 серпня 2009, 7:15 Переглядів: 8 серпня 2009, 7:15 Переглядів:   Не поспішайте

Не поспішайте. Зачекайте з покупкою житла до виборів. Фото А. Іскрицької.

Червнево-липнева спроба нового напруження цін на беушні "метри" зазнала фіаско. За даними незалежного порталу "Нерухомість", в серпні "вторинка" впала майже на 1%, а за відомостями інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість" - більш ніж на 2%. Тенденція чітка: житло в столиці знову дешевшає. Ми особисто переконалися, що і по найдешевших квартирах стали поступатися від $ 1 до $ 3 тис., Чого влітку не було. Падіння цін продовжиться. Єдине, про що сперечаються експерти, - коли, на скільки і чому.

Підірве ДОЛАР ... Традиційно "вторинка" у нас продається за долари. Саме девальвація гривні в серпні на 5%, до 8,5 грн ./$, стала каталізатором здешевлення. А вже за початок вересня курс звалився на 10% в порівнянні з липнем - "зелений" в обмінниках дешевше 8,9 грн. не знайдеш. Значить, і вартість "вторинки" адекватно впаде? "Ні, багато продавців не захочуть настільки скидати ціни, вони, скоріше, будуть знімати квартири з торгів, - вважає директор АН" Вікторія "Анатолій Карпа. - Хто хоче швидко продати, поступляться до 3%. На серйозні, до 10%, підуть лише поодинокі продавці. Тому, думаю, до зими виникне ступор, як це було в кінці 2008-го і початку 2009-го: операцій майже не буде ". (Додамо: в минулу зиму, коли вже був ступор, продавалися лише небагато квартир і за цінами вдвічі меншим, ніж восени. Тоді ж можна було знайти "гостинки" за рекордні $ 25 тис.).

Директор АН "Конкорд" Леонід Косачов заперечує: "Подорожчання долара вплине на ціни. Правда, ринок житла інертний, тому вони знизяться протягом 1,5-2 місяців, адже власники квартир продають їх, щоб потім за виручену суму купити краще житло з доплатою . Значить, якщо на 10% зросла ВКВ, таке ж здешевлення квартир ми побачимо до листопада: 1-кім. подешевшають на $ 5 тис., 2-ком. - на $ 7 тис., 3-ком. - на $ 9 тис. ". Аналогічне зниження передрікає глава житлофонду консалтингової компанії "Нове місто" Ольга Читая, але з поправкою: воно відбудеться лише до грудня.

... І ВІДСУТНІСТЬ КРЕДИТІВ. "Я б не став жорстко пов'язувати подорожчання долара з цінами на квартири, - каже президент Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов. - Платоспроможний попит падає, по Києву в серпні в порівнянні з липнем - в 2 рази, до 50 угод на місяць. Але тут важливіше - те, що банки майже не дають іпотеку. Саме це призведе до падіння цін до грудня на 10% ". Директор АН "Золотий ключ" Сергій Степанюк вважає, що через відсутність іпотеки таке здешевлення можливе вже до листопада.

У тому, що навіть ті поодинокі банки, які заявляють таку послугу, як іпотека, не видають її, кореспондент "Сегодня" переконався на власному досвіді: незважаючи на високу "білу" зарплату і хорошу кредитну історію, йому в перших числах вересня відмовили в іпотеці (над відповіддю думали протягом 4-х тижнів). Причин відмови кредитний менеджер не назвав: мовляв, не в його повноваженнях. Але додав, що зараз прохідність дуже низька: з десяти заявок дають добро тільки на 1-2. За неофіційною інформацією, іпотеку згорнули навіть "останні з могікан" через те, що банки очікують обвалу ринку нерухомості. І в цьому їх зрозуміти можна: в разі, якщо ціни на житло впадуть, багато позичальників будуть просто надсилати "дзвінкі листи", в яких будуть вкладені ключі від квартири.

РЕЗЮМЕ. Фінансовий аналітик Віктор Тиркало вважає: "Якщо долар і далі буде рости, багато позичальників просто не зможуть погашати кредити - піде масовий викид на ринок заставних квартир, що позначиться на середніх цінах житла. Процес здешевлення буде плавним - думаю, цінове дно ми побачимо восени 2010 -го, на той час ціни просядуть на 30% ". А ось президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило запевняє: "Уже до лютого вартість житла може впасти на 30%: з-за відсутності попиту багато продавців і на" первинці ", і на" вторинці "здригнуться і скинуть вартість. Це і буде цінове дно : після виборів політична ситуація виправиться, економіка почне виходити з кризи, акціонери зможуть робити грошові "вливання" в банки, а значить, пожвавиться іпотека і падіння цін припиниться ".

Найдоступніші

Тут вже є з чого вибирати, тоді як ще пару місяців назад дешевка буквально летіла. І сьогодні, як ми переконалися, найбільш "демократичні хатки" швидко йдуть: можна не встигнути схопити уподобану. Зате на зміну їм з'являється все більше аналогічних за ціною "дахів".

1-кімнатні

  • $ 40 000 Голос. р-н, вул. 40-річчя Жовтня, 22/12/5 кв. м

  • $ 41 000 Дарн. р-н, вул. Леніна, 27/13/5 кв. м

  • $ 42 000 Шевчен. р-н, вул. Грекова, 30/17/6 кв. м

Влітку подібне житло коштувало $ 42-44 тис.

2-кімнатні

  • $ 55 000 Дніпро. р-н, вул. Шалетт, 45/30/8 кв. м

  • $ 58 000 Дарн. р-н, пров. Дьяченко, 66/33/9 кв. м

  • $ 60 000 Солом. р-н, пр. Відрадний, 40/25 / 7,5 кв. м

А в липні найдешевші "двушки" йшли по $ 57-65 тис.

3-кімнатні

  • $: 68 000 Дарн. р-н, вул. Леніна, 62/42/7 кв. м

  • $ 70. 000 Оболон. р-н, вул Залки, 55/32/7 кв. м

  • $: 72 000 Солом. р-н, вул. Шепелєва, 58/42/7 кв. м

У липні ціна "трійок" стартувала з $ 72-75 тис.

НОВОСТРОЙ: ОСЕННЕЕ ЗДЕШЕВЛЕННЯ НЕМИНУЧЕ

Новйо
Новйо. Знижки будуть точно

Мертвонародженим виявився закон про запобігання впливу кризи на будівельну галузь. На доведення до розуму готових на 70% і більше будинків будівельники хотіли отримати 14 млрд грн. держкредитів, Кабмін в результаті пообіцяв 3,9 млрд, а виділив всього 1 млрд. І щось не забудовникам і не громадянам-інвесторам, а Державній іпотечній установі на покупку житла для бюджетників. Та й цей транш Ющенко визнав незаконним. Значить, будівельникам доведеться розраховувати тільки на себе. Що буде з цінами на новье?

"Не думаю, що до кінця року буде здешевлення квартир в готових будинках, - вважає гендиректор девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. - Хто міг дати знижки, вже дали їх, а інші будуть тримати ціни, оскільки вводяться в експлуатацію об'єктів стає все менше, вони вже не покривають виведення з обороту старого житлофонду ". "Немає передумов для здешевлення, - вторить прес-секретар ХК" Київміськбуд "Зоя Федорчук. - Цього року в столиці буде здано максимум 500 тис. Метрів квартир, тоді як в минулі роки було до 1,2-1,4 млн. Виникне дефіцит квартир і ціни не опустяться ".

Але є і протилежна думка - думається, більш обгрунтоване. "Зараз мало хто беруть навіть житло економ-класу за 10 тис. Грн. / Кв. М, - стверджує експерт корпорації" Антар груп "Роман Зінец. - Попит і платоспроможність громадян падають, так що, думаю, до кінця року ціни просядуть ще на 10 15%, тобто на 1000-1500 грн. ". "Не менш ніж на 5-10% подешевшають квартири економ-класу, оскільки попит на них зменшується, особливо через відсутність іпотеки, - вважає незалежний експерт Руслан Кизлайтіс. - Майже ніхто з претендентів на" демократичне "житло не може купити його за рахунок особистих грошей, без кредитів, а їх немає ".

"Крім того, у продажу повно квартир у приватників у вже введених в експлуатацію будинках, - доповнює незалежний експерт Ярослав Цуканов. - За ним можна виторгувати до 10%. Ця цінова конкуренція змусить забудовників поступатися стільки ж". Руслан Кизлайтіс називає червону ціну квадратного метра в Києві - $ 700-800.

ОРЕНДА: квартирант ПРАВЯТ балом

Решта
Решта. Умови будуть диктувати не хазяї, а постояльці

Багато власників квартир, які здають їх в оренду, бачать Київ містом любові: майже третину вказують погодинну оплату, від 30 грн. Приблизно чверть розраховують на відрядження - їм не тільки ліжко і домашній затишок забезпечують за 200-250 грн. на добу (це в 1,5 рази дешевше, ніж ліжко в більш-менш пристойному готелі), але і друк на відрядження бланку поставлять. Але подобова оренда - всього лише епізод. Важливіше довгострокове наймання і те, як зміниться його ціна.

"Комуналка" НЕ ЗІГРАЛА. Незважаючи на те що тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві з липня зросли в середньому вдвічі, це не позначилося на подорожчанні найму житла. "Зараз більшість господарів беруть на себе оплату житлокомпослуг, аби не втратити клієнтів, тому ціни найму не виросли, - говорить директор АН" Евент "Валентин Яковенко. - Пропозиція перевищує попит в 8-10 разів, тому умови диктуватимуть орендарі. І зростання курсу долара став проблемою господарів, а не постояльців, тим більше що оренда вже з весни номінується в гривнях. Я вважаю, що наймання квартир повинен подешевшати за осінь до 10%, а хто з власників цього не зробить, ті їх не здадуть ".

"Навпаки, вартість оренди повинна вирости хоча б на рівень інфляції, тобто до кінця року - на 5%, а то і на 10%, якщо долар і далі буде рости, - опонує директор АН" Золоті ворота "Олексій Холмецкий. - на всі ціни ростуть, і люди будуть готові менше витрачати на речі і продукти, але житло знімати ".

Це дуже сумнівний прогноз! В умовах, коли пропозиція найму росте, а зарплати і попит - ні, підвищення цін найму неможливо.

ПІДБИЛИ ... Лопнули надії квартироздавачів на те, що попит забезпечать приїжджають до Києва студенти. "Я сама здаю« одиницю »і недавно знизила ціну з 2500 до 2300 грн., Тільки б студент-постоялець не втік, - каже глава АН" Нова адреса "Тетяна Котенко. - Підвели студенти із зростанням попиту, вони все більше знімають квартири і навіть кімнати в складчину. І заробітчани не їдуть - в столиці мало роботи для них, адже пожвавлення ділової активності не спостерігається. Вважаю, що на такому провалі попиту до кінця осені вартість найму ще на 10% просяде, окрім найдешевших варіантів ". Солідарна з цією думкою Світлана Борисенко з АН "Київська нерухомість": "До зими брокери бігатимуть по снігу, щоб хоч на 10% дешевше здати житло".

По всьому виходить, що ціни "одиничок" повинні впасти мінімум на 200 грн., "Двійок" - на 250, а "трійок" - на 300.

Найдоступніші

Багато дешеві варіанти - "заманухи". Мета - клієнта заарканити, а потім, пославшись на те, що житло вже пішло, запропонувати варіант краще, але ... дорожче. Однак і реальних доступних квартир стає більше.

кімнати

  • 700 грн. Шевченк. р-н, вул. Щербакова, 52/10/7 кв. м

  • 800 грн. Дніпро. р-н, вул. Алма-Атинська, 32/12/5 кв. м

А влітку такі пропозиції були на 100 грн. дорожче.

1-кімнатні

  • 1800 грн. Десни. р-н, вул. Закревського, 21/13/5 кв. м

  • 2000 Грн. Дніпро. р-н, вул. Сосницька, 24/15/6 кв. м

Влітку такі "хати" коштували на 100-150 грн. більше.

2-кімнатні

  • 2600 грн. Дарн. р-н, вул. Здолбунівська, 42/28 / 6,5 кв. м

  • 2800 Десни. р-н, пр. Маяковського, 52/32/8 кв. м

Місяць тому таке житло коштувало на 150-200 грн. більше.

3-кімнатні

  • 3100 грн. Дніпро. р-н, вул. Урлівська, 72/57/7 кв. м.

  • 3200 грн. Десни. р-н, вул. Лаврухіна 78/42 / 8,5 кв. м

Зниження з початку літа - 200-250 грн.

ЗЕМЛЮ КУПУЮТЬ багатіїв і простаків

За серпень вартість ділянок по різних районах Київщини впала від 0,5% до 1,7%. Воно й не дивно: пропозицій - завались, а попиту - як кіт наплакав.

Очевидно, не виправдаються надії продавців землі на те, що з вересня оживе попит на їх наділи і, відповідно, зупиниться падіння цін. "Восени число угод зазвичай росло, а цей сезон буде провальним, - говорить президент Земельного союзу України Андрій Кошиль. - Ні банків, що дають кредити на покупку ділянок." Поміщиків "стати легко - часто люди, що купили землю в кредит, і селяни, які отримали наділи з розпаювання, поступаються до третини ціни, але покупок украй мало. Думаю, за осінь ціни просядуть ще на 10-15%: на $ 200-600 / сотка, в залежності від віддаленості ділянки від Києва ".

"Цей ринок практично мертвий, майже ніхто нічого не купує, - стверджує директор АН" Золоті ворота "Олексій Холмецкий. - Землю беруть тільки багатії і простаки, які думають, що ціни вже досягли дна, а це неправда, вони ще опустяться. Щоб залучити клієнтів, власники землі знизять ціни за осінь мінімум на 10%, але і ця знижка навряд чи спрацює ". А ось провідний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький стверджує: "Число угод зросла за літо з 300 до 1000 в місяць. І все ж ціни будуть плавно знижуватися, на 1-2% в місяць. Адже тільки на Київщині продається більше 50 тис. ділянок - цього вистачить мінімум на 5 років ".

РЕЗЮМЕ. Отже, якщо ви хочете придбати наділ - чекайте, земля ще дешевшатиме до того моменту, поки банки не реанімують кредитування покупки ділянок. А станеться це пізніше, ніж відновиться іпотека для квартир, бо земля вважається більш ризикованим заставою.

А станеться це пізніше, ніж відновиться іпотека для квартир, бо земля вважається більш ризикованим заставою

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на квартири обваляться взимку". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Романцов Михайло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Значить, і вартість "вторинки" адекватно впаде?
Що буде з цінами на новье?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online