Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

  1. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто Після дворічної коригування, генплан...
  2. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто
  3. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто
  4. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто
  5. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто
  6. Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Містобудівники Алмати розповіли, як новий генплан змінить місто

Після дворічної коригування, генплан Алмати знаходиться на стадії узгодження. Рекомендації Яна Гейла прийняті, Алмати стане «містом для людей». Задумані масштабні роботи з розвитку громадського транспорту та будівництва доріг. Для збереження історичного вигляду провели повну ревізію архітектурних і природних пам'яток. Редакція odome.kz зустрілася з головним архітектором Алмати і з містобудівниками, що працюють над генпланом.

Подивитися генплан в повному розмірі Подивитися генплан в повному розмірі

Генплан 2002 року застарілий

Поточний генплан міста Алмати взяли в 2002 році на 18 років з прогнозованою чисельністю населення в 1,5 мільйона чоловік, але проектний інститут «Алматигіпрогор-1» почав його коригування в 2014: зростання населення в реальності виявився набагато більш стрімким: 1,5 мільйона жителів було зафіксовано в Алмати вже в 2013 році. Крім того, в період з 2011 по 2014 рік площа міста збільшилася з 35 до 70,3 тисяч гектарів. Офіс головного підрядника ТОО ПІ «Алматигірогор-1» заставлений стендами з картами та схемами. На столах лежать демонстраційні альбоми, а в глибині приміщення готуються макети житлових районів. «Більшість недоліків нашого міста є продовженням його достоїнств. Гори прикрашають місто і роблять Алмати несхожим на інші міста Казахстану і СНД, але при цьому вони блокують повітряні потоки, залишаючи місто в вітрової тіні. Ще в пору становлення міста говорили Місто Вірний - клімат поганий », - каже Сатибалдієв Алтай Омарович, начальник архітектурно-планувального відділу« Алматигіпрогор-1 ». Алмати - найбільше місто Казахстану зі зростаючим населенням і зростаючою кількістю автотранспортних засобів. У зв'язку з цим ми маємо непросту екологічну ситуацію, перевантаженість доріг і соціальної інфраструктури, тобто лікарень, шкіл, дитячих садів і так далі.

Містобудівники повинні вирішити всі ці проблеми в новому генплані, а для цього їм доведеться врахувати величезну кількість чинників: троянда вітрів, тип ґрунту, тектонічні розломи, щільність населення, рух автотранспорту, архітектурні пам'ятники, природні заповідники. Крім того, в генплані прийняті рекомендації данського архітектора Яна Гейла, який в січні поточного року презентував свої ідеї щодо реконструкції міста, розроблені за участю ПІ «Алматигіпрогор-1».

Два роки роботи, і новий генплан Алмати вже знаходиться на початковій стадії узгодження. Спочатку його стверджують всі міські служби, потім обласні, потім республіканські. Фінальна стадія - проходження державної експертизи. В кінцевому підсумку, алматинцев побачать затверджений план не раніше осені цього року, але ключові напрямки роботи вже визначені:

• освоєння нових територій,

• розширення мережі автошляхів,

• розвиток громадського транспорту,

• збереження історичного вигляду,

• організація пішохідних зон і велодоріжок,

• створення міст-контрмагнітов.

Освоюємо нові території

Першочергова задача нового генплану - освоєння приєднаних до міста населених пунктів. З 2002 року площа Алмати збільшилася на 35,3 тисяч гектарів, 23,2 тисячі з них були приєднані в 2014 році. За словами керівника управління архітектури і містобудування Садирбаева Габіта Султангаліевіча, велика частина приєднаних населених пунктів забудована хаотично, у багатьох не підключені світло, газ, водопровід і каналізація, не вистачає лікарень і шкіл. Виходить, що передмістя перевантажує інфраструктуру міста, тому приєднання прилеглих населених пунктів стало неминучим для Алмати.

У 2014 році в місті з'явився новий район: Науризбайскій. Алатауйскій, Жетисускій, Турксібскій і Медеуського райони збільшилися в розмірах. Розроблено 16 проектів детального планування приєднаних територій. В першу чергу запланована прокладка газу, електрики та інших інженерних мереж. Наступний етап - будівництво доріг та розвиток соціальної інфраструктури, тобто будівництво лікарень, дитячих садків, шкіл і так далі.

Подивитися схему в повному розмірі Подивитися схему в повному розмірі

Будуємо дороги і розвиваємо дорожню інфраструктуру

В Алмати зареєстровано 570 000 автомобілів, включаючи громадський транспорт. Плюс 230 000 іногородніх машин щодня відвідують місто. Наші дороги не справляються з такою кількістю машин. 80% забруднень повітря виходить від автомобілів. Кілька років тому самим «загазованим» вважався ділянку міста між вулицями Толі Бі і Риськулова, тепер же самі інтенсивні викиди фіксуються між вулицями Сатпаева і Аль-Фарабі. Тому одне із завдань - скорочення кількості машин в місті за рахунок розвитку мережі автодоріг та громадського транспорту. Найближчим часом буде завершена пробивання вулиці Толі Бі на схід і почнуться роботи по продовженню проспекту Абая на захід. На додаток до кільця швидкісних доріг (Саина, Риськулова, Східна Об'їзна, Аль-Фарабі) задумано 4 швидкісні магістралі від проспекту Риськулова в північному напрямку. Дві з них - це вже існуючі автодороги: Кульджіскій тракт і траса «Алмати-Капшагай». Дороги обладнають багаторівневими розв'язками. Нагадаємо, що траса «Алмати-Капшагай» стане шестисмуговій, ремонт знаходиться на завершальній стадії. Третя швидкісна магістраль пройде захід від траси «Алмати-Капшагай», а четверта - паралельно Бурундайскому шосе (продовження вул. Момишули).

Сам проспект Риськулова буде продовжений в західному напрямку до Великої Алматинської Кільцевій Автодороги (БАКАД), яка з'єднає півкільцем всі основні виїзди з міста із заходу на схід, починаючи з верхньої Каскеленського траси, закінчуючи Талгарського трактом. Крім перерахованих швидкісних автомагістралей, прокладуть дороги з меншою пропускною спроможністю, що дублюють напрямки основних трас.

Міські дороги звільнять від транзитного вантажно-пасажирського потоку, автомобільні перевезення перенаправляють на БАКАД. Поблизу села Жетиген (50 км від Алмати по трасі «Алмати-Капчагай»), де зараз знаходиться авіаційна база Сил повітряної оборони РК, побудують аеропорт і залізничний вокзал. Такий великий транспортний вузол може розростися в ціле містечко, але про це нижче.

Подивитися схему руху в повному розмірі Подивитися схему руху в повному розмірі

Впроваджуємо новий громадський транспорт і знайомимося з Park and Ride

В Алмати функціонує 4 види громадського транспорту: автобуси, тролейбуси, метро і таксі. У метро зараз прокладають тунелі на захід від кінцевої станції «Москва» (Абая-Алтинсаріна). У західному напрямку тунелі будуть продовжені до Калкаман. Зі східного боку перша лінія метро пройде на північ до села Первомайка. Друга лінія метро з'єднає «Орбіту» з Кульджінском трактом. Продовження першої лінії метро на захід, в Калкаман, планується завершити до 2020 року, другу - до 2030. Однак, метро - дороге задоволення, тому терміни можна вважати неточними.

У новому генплані зазначено дві лінії LRT і п'ять ліній BRT. LRT (Light Rail Transport, легкий рейковий транспорт) - це міський залізничний громадський транспорт. Чи не такий гучний, як трамваї, і може рухатися зі швидкістю близько 80 км / ч. Вагони LRT мають низьку підвіску, що важливо для людей з обмеженими можливостями.

Лінії LRT частково пройдуть за маршрутами трамваїв, що не курсують з минулого року. Перша лінія LRT стартує від Бурундая до Толі Бі. Друга лінія з'єднає «Орбіту» і північну частину міста. Від КазГАБА пройде до Розибакіева, спуститься до Толі Бі, по Толі Бі до Фурманова. За Фурманова знову на північ, потім поверне на вул. Макатаева і дійде до існуючого трамвайного депо, недалеко від автовокзалу «Саяхат».

BRT (Bus Rapid Transit) - швидкісний автобус, також відомий як «метробуса». Лінія BRT - це не просто виділена смуга руху для автобуса, це відособлена смуга. У Данії, Німеччини та інших країнах існує практика створення «зеленої хвилі» для велосипедистів та громадського транспорту, цей принцип може працювати і для ліній BRT. Світлофори будуть реагувати на встановлені в метробуса чіпи і дадуть їм зелене світло. За швидкістю руху BRT прирівнюються до легкорельсовой транспорту. У таких маршрутах використовуються багатосекційні автобуси з великою кількістю місць. За інших рівних, будівництво BRT значно дешевше впровадження LRT і метрополітену.

Всього в плані намічено проведення 5 ліній BRT. Перша з'єднає Таусамал, Каргалінку через «Орбіту» і центр міста з аеропортом. Друга пройде з Калкаман по проспекту Райимбек, потім через автовокзал «Саяхат» в аеропорт. Третя лінія з'єднає верхню Кам'янку і Алмарасанское ущелині (вул. Дулатов) на вулиці Розибакіева. Далі буде йти по Розибакіева і по шосе «Північне Кільце» до БАКАД, з відгалуженням на вул. Бекмаханова до аеропорту. Частина цієї лінії вже побудована на шосе «Північне Кільце», але поки там рухаються звичайні міські автобуси. Четверта лінія з'єднає Бурундай з центром міста. Вона підніметься по вулицях Бокейханова і Муканова до станції метро «Театр ім. Ауезова »на проспекті Абая. П'ята лінія BRT візьме початок біля станції метро «Абай» (Абая-Фурманова) і підніметься вгору по проспекту Достик і по вул. Гірської до знаменитого катка Медеу. Важливий пласт майбутніх робіт - будівництво великих автостоянок і автовокзалів. В межах БАКАД заплановано 13 паркінгів і 3 автовокзалу. Автовокзали розташуються на Кульджінском тракті, на трасі «Алмати-Капчагай» і на Ташкентському тракті. У теорії, жителі найближчих населених пунктів будуть залишати особисті машини на стоянці і далі пересуватися на громадському транспорті. Така система називається «Park and Ride» або «перехоплюючі парковки». Парковки біля станцій метро на вул. Абая - не що інше, як «Park and Ride», але стоянки біля в'їздів у місто будуть більшими. Наприклад, поблизу намічених автовокзалів будуть закладені багаторівневі паркінги на 5-6 тисяч місць. Все це, укупі з оновленням автобусних і тролейбусних парків, зробить пересування по місту на громадському транспорті комфортним і швидким.

Зберігаємо історичний вигляд міста

Для збереження образу Алмати був складений історико-архітектурний опорний план. У ньому визначені межі центрального ядра міста (пр. Сейфуллина, пр. Райимбек, річка Мала Алматинка, пр. Абая). Крім того, визначено архітектурна заповідна зона, яка, крім центрального ядра, включає Велику й Малу Станиці, а також Татарську Слободу ( «Татарку»). Особливу увагу віддано пам'ятників історії і природи. Позначено кургани, курганні комплекси, стоянки і поселення, середньовічні городища і багато іншого. Директор ПІ «Алматигіпрогор-1» Коспекбай Раткуловіч запевняє, що будь-які будівельні роботи в центрі міста будуть жорстко контролюватися. Нові проекти повинні відповідати архітектурному стилю та поверховості навколишніх будинків.

Створюємо сприятливу міське середовище

Містобудівники вже розробляють детальні проекти кількох пішохідних вулиць. Вони будуть розвивати і продовжувати пішохідну зону на вул. Жибек Жоли. Пішохідними стануть вулиці Панфілова та Кабанбай Батира. На всіх пішохідних вулицях організують місця короткочасного відпочинку - лавки, дитячі майданчики. Важливо, що такі зони пропонують створювати по всьому місту. Відстань від будинків до проїзної частини дозволяє розмістити їх майже на кожній вулиці. У минулому році на благоустрій вулиць акимат Алмати виділив 800 мільйонів тенге. Благоустрій включає в себе будівництво велосипедних доріжок і організацію виділених смуг для громадського транспорту.

За словами містобудівників, необхідно прийняти відповідні нормативні документи. Відповідно до закону про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан, ми маємо «право на сприятливе середовище населених пунктів». Але самого визначення «сприятливого середовища» в законі немає, немає конкретних норм, що визначають «сприятливість» середовища, в якій ми живемо. Над цим треба працювати.

Розвиваємо міста-контрмагніти

Чисельність населення Алмати зростає. Містобудівники стверджують, що стримувати зростання населення необхідно, наше місто в змозі розмістити не більше 3,5 мільйона осіб. Розвиток міст-контрмагнітов обговорюється давно. Раніше передбачалося будівництво 4 міст уздовж траси «Алмати-Капшагай»: Gate City, Growing City, Golden City і Green City. Але від цієї ідеї відмовилися: «Всі ці міста зіллються в один. Перетворяться в величезного монстра », - говорить начальник архітектурно-планувального відділу ПІ« Алматигіпрогор-1 »Сатибалдієв Алтай Омарович. Зараз обговорюється розвиток сіл Узинагаш і Шелек (Чилік) і міста Капчагай. Ключовий момент - створення підприємств. Адже велика частина людей щодня приїжджає в Алмати саме для роботи.

Крім того, аналогічні роботи потрібно вести в межах міста. Транспортні потоки в годину пік наочно демонструють, що зараз частині міста розвиваються нерівномірно. «Кожен район окремо повинен бути самодостатнім», - пояснює Алтай Омарович. Потрібні робочі місця, магазини, базари, парки і багато іншого.

Тихіше їдеш далі будеш

Зміни - це нелегко. Наше місто зміниться, і нам доведеться міняти себе. Скоригований генплан Алмати розрахований до 2030 року. Вирішення глобальних завдань займає не один десяток років, це довгий шлях. Якщо все піде за планом, ми просто не помітимо, як одного разу прокинемося в місті без пробок, не помітимо, як доберемося на велосипеді до роботи. І забудемо, що раніше на місці цієї лавочки біля фонтана, де ми звикли обідати, не було нічого. Приваблива перспектива, чи не так? Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?

Приваблива перспектива, чи не так?
Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?
Приваблива перспектива, чи не так?
Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?
Приваблива перспектива, чи не так?
Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?
Приваблива перспектива, чи не так?
Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?
Приваблива перспектива, чи не так?
Чи зможемо ми втілити ці грандіозні плани в життя?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online