Угода про сплату аліментів - зразок договору і умови - ПапаЮріст.ру

  1. Умови для укладення угоди про сплату аліментів
  2. Хто може укладати угоду про сплату аліментів
  3. Зразок (форма) угоди про сплату аліментів
  4. Умови договору угоди про сплату аліментів
  5. Розмір аліментів за угодою сторін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки дитини має право укладати між собою угоду про сплату аліментів. У такому договорі конкретно вказується, в якому розмірі і на яких умовах буде проводитися виплата аліментів.

Якщо громадяни частково або в повному обсязі дієздатні, то вони можуть укладати угоду про сплату аліментів з дозволу їхніх законних представників.

Умови для укладення угоди про сплату аліментів

Укладення угоди про сплату аліментів зустрічається не так часто, як правило проводиться стягнення аліментів за рішенням суду. Однак якщо сторони прийшли до компромісу з приводу термінів і розміру аліментних виплат, то на підставі ст. 99 СК РФ вони мають право укласти угоду про виплату аліментів.

При цьому укладення угоди про сплату аліментів найчастіше вигідніше для одержувача аліментів. Бо якщо умови угоди його не влаштовують, стягувач аліментних виплат може не погодитися на договір і подати в суд для визначення порядку виплати аліментів. Тому укладення угоди про аліменти можливо лише за відсутності спору між сторонами.

Угода про сплату аліментів - це цивільно-правовий договір, який укладається, змінюється, розривається і може визнаватися недійсним за правилами Цивільного кодексу. Недотримання умов ГК РФ тягне недійсність договору.

Однак при укладанні угоди про аліменти не можна вказувати умови про передачу застави щодо зобов'язань по заставі. Слід також враховувати, що обов'язок по сплаті аліментів передбачається в сімейному законодавстві, тому він має свою специфіку.

В цілому ж, угода про сплату аліментів характеризується такими ознаками:

  • Односторонній договір - тільки у одного боку з'являється зобов'язання.
  • Безоплатний - платник аліментів повинен передати одержувачу аліменти, без будь-яких зустрічних вимог.
  • Консесуальний - визнається укладеним з моменту досягнення згоди громадянами.

Хто може укладати угоду про сплату аліментів

Укладати угоду про сплату аліментів можуть батьки, які мають зобов'язання по утриманню своїх неповнолітніх дітей і повнолітні діти , Які зобов'язуються допомагати своїм непрацездатним батькам. Одержувачем можуть виступати діти до 18 років, непрацездатні батьки, а також інші особи.

При цьому не має значення їх вік або наявність або відсутність дієздатності. Однак якщо мова йде про неповнолітніх дітей, частково або повністю недієздатних осіб, то від їх імені укладатимуть договір законні представники, а й самим стороною договору буде представлений.

До категорії недієздатних осіб відносять дітей до 6 років і громадян, які не можуть розуміти значення своїх дій в зв'язку з психічним захворюванням. У той же час поняття "не повністю дієздатні особи» в ст.99 СК РФ детально не розкривається.

Так, діти від 6 до 14 років наділені правом укладати незначні за вартістю угоди. Однак такий статус позначається в цивільному законодавстві, як частково дієздатні громадяни. За громадян, які не досягнули 14 років, здійснювати операції мають право їх батьки, опікуни або усиновителі.

Також часткова дієздатність може бути у тих осіб, яких суд обмежив у дієздатності в зв'язку зі зловживанням алкоголем або наркотичними засобами, якщо такими діями чоловік ставить у скрутне становище свою сім'ю. Угода про виплату аліментів може полягати тільки особисто, не дозволяється укладати даний вид договору через представників.

Зразок (форма) угоди про сплату аліментів

Угода по сплаті аліментів укладається у письмовій формі і підписується платником і одержувачем. Крім того, даний документ засвідчується в нотаріальній конторі.

Звертатися можна до будь-якого нотаріуса, як до державного, так і приватного. Але враховуйте, що нотаріальне посвідчення не укладається лише в тому, щоб провести удостоверітельную напис. Нотаріус зобов'язується перевірити дієздатність осіб, які звернулися з проханням засвідчити угоду про сплату аліментів.

Йому необхідно визначити, відповідність їх волі і волевиявлення, перевірити законність укладення такої угоди, пояснити сторонам їх права і обов'язки.

При недотриманні правил про нотаріальне посвідчення угоди про сплату аліментів, угода визнається недійсною і не несе ніяких правових наслідків. Такий договір вважається нікчемним, і рішенням суду його узаконити не вийде. Однак у винятковому випадку угода про сплату аліментів в усній або письмовій формі без нотаріального посвідчення може бути узаконена через суд.

Однак у винятковому випадку угода про сплату аліментів в усній або письмовій формі без нотаріального посвідчення може бути узаконена через суд

завантажити зразок

договору про сплату аліментів в форматі .DOC

Таке можливо в разі, якщо один громадянин платить аліменти, а друга сторона отримує аліменти, але ухиляється від нотаріального посвідчення угоди. Суд може таку угоду визнати дійсною, так як одна зі сторін на підставі ст. 165 ГК РФ виконала умови угоди, яка повинна завірятися нотаріально, але при цьому одержувач аліментів відмовляється її завіряти. Однак при прийнятті рішення суд враховує і інші обставини справи.

Нотаріально засвідчена згода визнається виконавчим документом, при його невиконанні не обов'язково звертатися в суд, достатньо пред'явити документ судовому виконавцю. Судовий пристав повинен прийняти виконавчий лист і порушити виконавче провадження.

Умови договору угоди про сплату аліментів

При укладанні угоди необхідно в обов'язковому порядку включати в договір таких умов:

  • Розмір аліментів.
  • Порядок і умови їх виплати, під умовами маються на увазі способи сплати аліментів.

Також при складанні угоди вказуються такі реквізити:

  • П.І.Б. сторін договору - платника і одержувача аліментів, дата народження дітей, на яких будуть виплачуватися аліменти;
  • Дата, коли почнеться проводитися утримання.
  • Порядок і способи сплати аліментів (у твердій грошовій сумі, в частках від заробітку, одноразово або періодично, батько може передати у власність дитини
  • Квартиру, іншу нерухомість в рахунок сплати аліментів).
  • Сума аліментів, враховуйте, що на неповнолітніх дітей сума не може бути менше, ніж розмір аліментів, що стягується в судовому порядку (не менш однієї чверті доходу батьків на одну дитину).
  • Можна вказати порядок індексації аліментних виплат, якщо ж такого пункту в угоді не буде, то індексацію проводять пропорційно зростанню величини прожиткового мінімуму.

Громадяни також можуть вказати в угоді про виплату аліментів пункти про штрафні санкції або пені, передачі того чи іншого майна. Необхідно також уточнити про термін дії угоди і способі його продовження. Якщо граничного терміну вказано не буде, то припинення зобов'язань автоматично відбувається в разі досягнення дитиною 18 років, смерті одержувача або платника, придбання дієздатності в результаті укладення шлюбу або надходження на роботу.

У разі якщо одержувачем аліментів є особа від 14 до 18 років, то при оформленні угоди повинен бути присутнім його батько, усиновитель або опікун. Інтереси дітей до 14 років повинні представляти його батьки (опікун, усиновитель).

Якоїсь певної форми угоди про перерахування аліментів немає, тому сторони можуть самі її розробити і подати нотаріусу. Або ж можна замовити розробку угоди безпосередньо у нотаріуса.

Розмір аліментів за угодою сторін

Розмір аліментів за угодою, як правило, встановлюється в більшому розмірі в порівнянні з розмірами, зазначеними в СК РФ. Також в угоді можуть бути вказані і більш вигідні умови по способу і порядку оплати аліментів. Але в будь-якому випадку в угоді про сплату аліментів не може вказуватися менший розмір виплат, ніж заставлений в ст. 81 СК РФ:

  • Одна чверть від доходу на одну дитину.
  • На двох дітей необхідно сплачувати одну третину.
  • На трьох і більше дітей сума не може становити менше половини доходу.

При встановленні розміру аліментів, суму нижче розміру зафіксовано в ст.81 СК РФ встановлювати не можна, інакше угода можна визнати через суд недійсним. Тобто дана угода не визнається автоматично незначною, вона визнається заперечної.

Це означає, що одержувач аліментів (його законний представник) може оскаржити угоду в суді, при винесенні рішення суддя буде враховувати не тільки встановлений розмір аліментів, але й умови і способи отримання аліментів. Якщо в угоді вказано розмір аліментів нижче мінімального порогу, але при цьому в договорі позначений вигідний спосіб отримання аліментів, тоді така угода може визнаватися укладеною на законних підставах.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online