Правові проблеми цивільного шлюбу. Цивільний шлюб

  1. Правові проблеми цивільного шлюбу зміст: Ще зовсім недавно подружжя, які жили в цивільному шлюбі,...
  2. До питання про аліменти
  3. Чи доведеться ділити майно?
  4. Житлові проблеми "неофіційних" подружжя
  5. Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?
  6. Правові проблеми цивільного шлюбу
  7. Що таке цивільний шлюб?
  8. До питання про аліменти
  9. Чи доведеться ділити майно?
  10. Житлові проблеми "неофіційних" подружжя
  11. Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?
  12. Правові проблеми цивільного шлюбу
  13. Що таке цивільний шлюб?
  14. До питання про аліменти
  15. Чи доведеться ділити майно?
  16. Житлові проблеми "неофіційних" подружжя
  17. Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?

Правові проблеми цивільного шлюбу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

зміст:

Ще зовсім недавно подружжя, які жили в цивільному шлюбі, були рідкістю. Але зараз ситуація різко змінилася. Як показує статистика, сьогодні чимало молодих людей в нашій країні вважають за краще або взагалі не оформляти офіційним чином свої сімейні відносини, або якийсь час жити без реєстрації шлюбу. До подібної форми спільного життя можна ставитися по-різному. Одні вважають це розпустою, інші, навпаки, бачать в цивільному шлюбі панацею від багатьох сімейних проблем. У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам.

У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам

Зауважимо, що в більшості країн Заходу проблема громадянського шлюбу взагалі відсутня. У законодавстві багатьох європейських країн фактичне проживання чоловіка і жінки є укладенням шлюбу, і реєстрація, яку проводять найчастіше лише релігійні організації, розглядається виключно як данина традиції. У нашій же країні з перших років радянської влади держава взяла на себе функцію реєстрації шлюбних відносин, що в деяких випадках ускладнює правовий статус учасників цивільного шлюбу.

Кожен юрист, який консультує по сімейно-правових питань, регулярно стикається з проблемами, так чи інакше пов'язаними з проживанням подружжя в цивільному шлюбі. На жаль, нерідко хибне уявлення про цивільний шлюб породжує масу проблем, вирішити які часом неможливо. У цій статті ми спробуємо розглянути найбільш важливі правові питання, пов'язані з цивільним шлюбом, щоб роз'яснити його сутність, юридичні наслідки, а можливо, і застерегти від необдуманих дій.

До змісту

Що таке цивільний шлюб?

Перш за все, слід уявляти, що словосполучення "цивільний шлюб" - не юридичний термін, а суто побутове поняття, яким прийнято позначати спільне проживання чоловіка і жінки без державної реєстрації їх відносин органами ЗАГС. Закон же визнає тільки шлюб, належним чином оформлений, і будь-яка інша форма відносин шлюбної не є (ст. 10 Сімейного кодексу РФ). Нерідко люди, давно не проживають спільно і нічого не знають один про одного, в разі якщо їх шлюб не розірвано, вважаються з точки зору закону чоловіком і дружиною, і, навпаки, живуть багато років "без штампа в паспорті" чоловік і жінка такими не є.

До змісту

До питання про аліменти

Велика частина питань, пов'язаних з проживанням в цивільному шлюбі, пов'язана з аліментних зобов'язань після припинення відносин між "цивільними" подружжям. Отже, слід знати, що діти, народжені батьками, не складалися в зареєстрованому шлюбі, мають точно такими ж правами, як і народжені в офіційному шлюбі. Тому і аліментні зобов'язання, відповідно до статті 53 Сімейного кодексу РФ, виникають аналогічним чином. Однак слід зазначити, що в шлюбі цивільному немає презумпції батьківства чоловіка, тобто правила, згідно з яким батьком дитини, народженої жінкою, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, визнається її чоловік. тут для встановлення батьківства потрібно ще і визнання батьківства з боку тата, яке проводиться шляхом подання особистої заяви до органу РАЦС. Якщо ж батько дитини записаний тільки зі слів матері, то цілком можливо, що батьківство доведеться доводити в судовому порядку.

Судовий порядок встановлення батьківства, згідно зі ст. 49 Сімейного кодексу РФ, передбачений для тих випадків, коли батьки в зареєстрованому шлюбі не перебували і батько дитини заперечує своє батьківство. , А також будь-яка інша зацікавлена ​​особа (наприклад, бабуся чи дідусь) "має право пред'явити позов про визнання батьківства та стягнення аліментів . Таких справ, завдяки популярності цивільного шлюбу, на жаль, сьогодні в російських судах безліч.

У подібних суперечках є кілька проблем. Молодій мамі, як правило, вкрай складно брати участь у судовому позові і оплачувати недешеві послуги адвокатів. Крім того, для стовідсоткового підтвердження батьківства потрібне проведення судово-генетичної експертизи, вартість якої теж досить велика. Є приклади, коли через відсутність грошей на експертизу справи такого характеру розглядаються по декілька років, а рішення так і немає, а відповідно, немає ні аліментів, ні мною матеріальної допомоги дитині. У цьому бачиться один з головних недоліків цивільного шлюбу. По суті, через те, що, батьки не оформили свої стосунки, страждає дитина.

Однак слід зазначити, що в цивільному шлюбі допускається укладення угоди про сплату аліментів на дитину. У даній угоді можна передбачити розмір, терміни, і умови сплати аліментів, а також інші форми підтримки дитини (наприклад, надання будь-якого майна). Якщо подібна угода нотаріально посвідчена, то для його виконання звертатися до суду немає необхідності, тому що воно має юридичну силу додаткового аркуша і підлягає виконанню судовими приставами. Разом з тим угода про сплату аліментів, згідно зі ст. 103 Сімейного кодексу РФ, не повинно погіршувати становище дитини в порівнянні з гарантіями, встановленими законом, тобто розмір аліментів не повинен бути нижче зазвичай призначаються сум.

До змісту

Чи доведеться ділити майно?

Багатьох також цікавлять майнові відносини дружиною, які перебувають у цивільному шлюбі. Спільне проживання не тягне правових наслідків у плані виникнення спільно нажитого майна (ст. 36 Сімейного кодексу РФ). Виходить, що поки шлюб не зареєстрований, у кожного з подружжя формується своє особисте майно, і якщо виникне суперечка, то дуже складно довести, що якась річ куплена на спільно зароблені гроші і є спільною власністю.

У шлюбі ж офіційному не має значення, на кого оформлена та чи інша власність. Якщо вона придбана в період шлюбу (за винятком подарунків та спадщини), то вважається спільним подружнім майном, яке ділитися навпіл або в іншій пропорції в залежності від того, з ким після розлучення залишається проживати дитина (ст. 39 Сімейного кодексу РФ).

Проживаючи в цивільному шлюбі, не можна укласти і шлюбний договір. Вірніше, цей договір не буде вважатися шлюбних і вступить в силу тільки з моменту державної реєстрації шлюбу (стаття 41 Сімейного кодексу РФ). Разом з тим Цивільний кодекс не забороняє громадянам укладати угоди про використання загального майна і його розділі при певних обставинах. Такі угоди на відміну від шлюбного договору, не підлягають нотаріальному посвідченню, що в якійсь мірі полегшує їх укладення. Однак в нашій країні поки і шлюбний договір, і, тим більше, угоду про майнові права подружжя, які проживають в цивільному шлюбі, велика рідкість.

До змісту

Житлові проблеми "неофіційних" подружжя

Дуже часто осіб, які перебувають у цивільному шлюбі, хвилюють питання житлового характеру. Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин? Тут слід сказати, що нині чинне житлове законодавство потребує суттєвого коригування у зв'язку зі змінами, що відбулися за останні роки. Так, в радянський період право користування житловим приміщенням виникало тільки в разі прописки людини в це житлове приміщення. У всіх інших випадках права на житло не було.

Конституційний суд країни ще в 1995 р визнав подібну практику не відповідає нормам міжнародного права і нової Конституції Росії 1993 г. З цих пір суд при розгляді спору про визнання права користування житловим приміщенням (в тому числі за позовом колишнього "громадянського" дружина) зобов'язаний встановити , вироблялося чи фактичне вселення особи в житлове приміщення чи ні. Якщо вселення мало місце, то право користування житловим приміщенням вважається що виникли і підлягає судовому захисту. Таким чином, якщо цивільний шлюб припинено, а вселення мало місце, то можна претендувати на право проживання в квартирі.

Якщо квартира належить до державного або муніципального житлового фонду, то, на підставі cт.54 Житлового кодексу Української РСР, громадяни, всесвіти, наймачем в це житлове приміщення, набувають рівного з ним та іншими спільно проживають членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо інше було обумовлено в угоді при вселенні цих громадян. У разі, коли ви бажаєте "обумовити інше", слід укласти письмовий договір, тому що довести усну угоду практично неможливо.

Якщо ж квартира перебувати у власності, то слід зазначити, що ст. 292 ГК РФ надає право користування житловим приміщенням власника тільки членам його сім'ї. При цьому існує кілька трактувань терміна "сім'я": на думку деяких фахівців, сім'я виникає тільки після реєстрації шлюбу, однак судова практика свідчить, що і в подібних ситуаціях можна домогтися визнання права користування житловим приміщенням.

До змісту

Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?

У деяких випадках виникає потреба підтвердити факт шлюбних відносин з тією чи іншою особою. Так зазвичай буває, коли хто-небудь з осіб, що перебували в цивільному шлюбі, помер, а другий претендує на спадщину. Тут слід домагатися в судовому порядку встановлення шлюбних відносин. Це робиться за заявою зацікавленої особи на підставі будь-яких доказів, в тому числі свідків, документів і інших.

Отже, в цілому можна сказати, що цивільний шлюб знаходиться за межами правого поля. Однак відносини між тими, хто вважає за краще не вмішувати закон в особисте життя, тим не менш, породжують певні правові наслідки. У цивільному шлюбі, безсумнівно, є свої плюси і мінуси. Тому, роблячи свій вибір, необхідно враховувати і юридичний аспект.

Коментувати можут "Правові проблеми цивільного шлюбу"

Правові проблеми цивільного шлюбу

зміст:

Ще зовсім недавно подружжя, які жили в цивільному шлюбі, були рідкістю. Але зараз ситуація різко змінилася. Як показує статистика, сьогодні чимало молодих людей в нашій країні вважають за краще або взагалі не оформляти офіційним чином свої сімейні відносини, або якийсь час жити без реєстрації шлюбу. До подібної форми спільного життя можна ставитися по-різному. Одні вважають це розпустою, інші, навпаки, бачать в цивільному шлюбі панацею від багатьох сімейних проблем. У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам.

У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам

Зауважимо, що в більшості країн Заходу проблема громадянського шлюбу взагалі відсутня. У законодавстві багатьох європейських країн фактичне проживання чоловіка і жінки є укладенням шлюбу, і реєстрація, яку проводять найчастіше лише релігійні організації, розглядається виключно як данина традиції. У нашій же країні з перших років радянської влади держава взяла на себе функцію реєстрації шлюбних відносин, що в деяких випадках ускладнює правовий статус учасників цивільного шлюбу.

Кожен юрист, який консультує по сімейно-правових питань, регулярно стикається з проблемами, так чи інакше пов'язаними з проживанням подружжя в цивільному шлюбі. На жаль, нерідко хибне уявлення про цивільний шлюб породжує масу проблем, вирішити які часом неможливо. У цій статті ми спробуємо розглянути найбільш важливі правові питання, пов'язані з цивільним шлюбом, щоб роз'яснити його сутність, юридичні наслідки, а можливо, і застерегти від необдуманих дій.

До змісту

Що таке цивільний шлюб?

Перш за все, слід уявляти, що словосполучення "цивільний шлюб" - не юридичний термін, а суто побутове поняття, яким прийнято позначати спільне проживання чоловіка і жінки без державної реєстрації їх відносин органами ЗАГС. Закон же визнає тільки шлюб, належним чином оформлений, і будь-яка інша форма відносин шлюбної не є (ст. 10 Сімейного кодексу РФ). Нерідко люди, давно не проживають спільно і нічого не знають один про одного, в разі якщо їх шлюб не розірвано, вважаються з точки зору закону чоловіком і дружиною, і, навпаки, живуть багато років "без штампа в паспорті" чоловік і жінка такими не є.

До змісту

До питання про аліменти

Велика частина питань, пов'язаних з проживанням в цивільному шлюбі, пов'язана з аліментних зобов'язань після припинення відносин між "цивільними" подружжям. Отже, слід знати, що діти, народжені батьками, не складалися в зареєстрованому шлюбі, мають точно такими ж правами, як і народжені в офіційному шлюбі. Тому і аліментні зобов'язання, відповідно до статті 53 Сімейного кодексу РФ, виникають аналогічним чином. Однак слід зазначити, що в шлюбі цивільному немає презумпції батьківства чоловіка, тобто правила, згідно з яким батьком дитини, народженої жінкою, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, визнається її чоловік. тут для встановлення батьківства потрібно ще і визнання батьківства з боку тата, яке проводиться шляхом подання особистої заяви до органу РАЦС. Якщо ж батько дитини записаний тільки зі слів матері, то цілком можливо, що батьківство доведеться доводити в судовому порядку.

Судовий порядок встановлення батьківства, згідно зі ст. 49 Сімейного кодексу РФ, передбачений для тих випадків, коли батьки в зареєстрованому шлюбі не перебували і батько дитини заперечує своє батьківство. , А також будь-яка інша зацікавлена ​​особа (наприклад, бабуся чи дідусь) "має право пред'явити позов про визнання батьківства та стягнення аліментів . Таких справ, завдяки популярності цивільного шлюбу, на жаль, сьогодні в російських судах безліч.

У подібних суперечках є кілька проблем. Молодій мамі, як правило, вкрай складно брати участь у судовому позові і оплачувати недешеві послуги адвокатів. Крім того, для стовідсоткового підтвердження батьківства потрібне проведення судово-генетичної експертизи, вартість якої теж досить велика. Є приклади, коли через відсутність грошей на експертизу справи такого характеру розглядаються по декілька років, а рішення так і немає, а відповідно, немає ні аліментів, ні мною матеріальної допомоги дитині. У цьому бачиться один з головних недоліків цивільного шлюбу. По суті, через те, що, батьки не оформили свої стосунки, страждає дитина.

Однак слід зазначити, що в цивільному шлюбі допускається укладення угоди про сплату аліментів на дитину. У даній угоді можна передбачити розмір, терміни, і умови сплати аліментів, а також інші форми підтримки дитини (наприклад, надання будь-якого майна). Якщо подібна угода нотаріально посвідчена, то для його виконання звертатися до суду немає необхідності, тому що воно має юридичну силу додаткового аркуша і підлягає виконанню судовими приставами. Разом з тим угода про сплату аліментів, згідно зі ст. 103 Сімейного кодексу РФ, не повинно погіршувати становище дитини в порівнянні з гарантіями, встановленими законом, тобто розмір аліментів не повинен бути нижче зазвичай призначаються сум.

До змісту

Чи доведеться ділити майно?

Багатьох також цікавлять майнові відносини дружиною, які перебувають у цивільному шлюбі. Спільне проживання не тягне правових наслідків у плані виникнення спільно нажитого майна (ст. 36 Сімейного кодексу РФ). Виходить, що поки шлюб не зареєстрований, у кожного з подружжя формується своє особисте майно, і якщо виникне суперечка, то дуже складно довести, що якась річ куплена на спільно зароблені гроші і є спільною власністю.

У шлюбі ж офіційному не має значення, на кого оформлена та чи інша власність. Якщо вона придбана в період шлюбу (за винятком подарунків та спадщини), то вважається спільним подружнім майном, яке ділитися навпіл або в іншій пропорції в залежності від того, з ким після розлучення залишається проживати дитина (ст. 39 Сімейного кодексу РФ).

Проживаючи в цивільному шлюбі, не можна укласти і шлюбний договір. Вірніше, цей договір не буде вважатися шлюбних і вступить в силу тільки з моменту державної реєстрації шлюбу (стаття 41 Сімейного кодексу РФ). Разом з тим Цивільний кодекс не забороняє громадянам укладати угоди про використання загального майна і його розділі при певних обставинах. Такі угоди на відміну від шлюбного договору, не підлягають нотаріальному посвідченню, що в якійсь мірі полегшує їх укладення. Однак в нашій країні поки і шлюбний договір, і, тим більше, угоду про майнові права подружжя, які проживають в цивільному шлюбі, велика рідкість.

До змісту

Житлові проблеми "неофіційних" подружжя

Дуже часто осіб, які перебувають у цивільному шлюбі, хвилюють питання житлового характеру. Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин? Тут слід сказати, що нині чинне житлове законодавство потребує суттєвого коригування у зв'язку зі змінами, що відбулися за останні роки. Так, в радянський період право користування житловим приміщенням виникало тільки в разі прописки людини в це житлове приміщення. У всіх інших випадках права на житло не було.

Конституційний суд країни ще в 1995 р визнав подібну практику не відповідає нормам міжнародного права і нової Конституції Росії 1993 г. З цих пір суд при розгляді спору про визнання права користування житловим приміщенням (в тому числі за позовом колишнього "громадянського" дружина) зобов'язаний встановити , вироблялося чи фактичне вселення особи в житлове приміщення чи ні. Якщо вселення мало місце, то право користування житловим приміщенням вважається що виникли і підлягає судовому захисту. Таким чином, якщо цивільний шлюб припинено, а вселення мало місце, то можна претендувати на право проживання в квартирі.

Якщо квартира належить до державного або муніципального житлового фонду, то, на підставі cт.54 Житлового кодексу Української РСР, громадяни, всесвіти, наймачем в це житлове приміщення, набувають рівного з ним та іншими спільно проживають членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо інше було обумовлено в угоді при вселенні цих громадян. У разі, коли ви бажаєте "обумовити інше", слід укласти письмовий договір, тому що довести усну угоду практично неможливо.

Якщо ж квартира перебувати у власності, то слід зазначити, що ст. 292 ГК РФ надає право користування житловим приміщенням власника тільки членам його сім'ї. При цьому існує кілька трактувань терміна "сім'я": на думку деяких фахівців, сім'я виникає тільки після реєстрації шлюбу, однак судова практика свідчить, що і в подібних ситуаціях можна домогтися визнання права користування житловим приміщенням.

До змісту

Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?

У деяких випадках виникає потреба підтвердити факт шлюбних відносин з тією чи іншою особою. Так зазвичай буває, коли хто-небудь з осіб, що перебували в цивільному шлюбі, помер, а другий претендує на спадщину. Тут слід домагатися в судовому порядку встановлення шлюбних відносин. Це робиться за заявою зацікавленої особи на підставі будь-яких доказів, в тому числі свідків, документів і інших.

Отже, в цілому можна сказати, що цивільний шлюб знаходиться за межами правого поля. Однак відносини між тими, хто вважає за краще не вмішувати закон в особисте життя, тим не менш, породжують певні правові наслідки. У цивільному шлюбі, безсумнівно, є свої плюси і мінуси. Тому, роблячи свій вибір, необхідно враховувати і юридичний аспект.

Коментувати можут "Правові проблеми цивільного шлюбу"

Правові проблеми цивільного шлюбу

зміст:

Ще зовсім недавно подружжя, які жили в цивільному шлюбі, були рідкістю. Але зараз ситуація різко змінилася. Як показує статистика, сьогодні чимало молодих людей в нашій країні вважають за краще або взагалі не оформляти офіційним чином свої сімейні відносини, або якийсь час жити без реєстрації шлюбу. До подібної форми спільного життя можна ставитися по-різному. Одні вважають це розпустою, інші, навпаки, бачать в цивільному шлюбі панацею від багатьох сімейних проблем. У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам.

У будь-якому випадку цивільний шлюб зайняв міцне місце в системі, і з цим доводиться рахуватися і психологам, і юристам, а іноді - навіть політикам

Зауважимо, що в більшості країн Заходу проблема громадянського шлюбу взагалі відсутня. У законодавстві багатьох європейських країн фактичне проживання чоловіка і жінки є укладенням шлюбу, і реєстрація, яку проводять найчастіше лише релігійні організації, розглядається виключно як данина традиції. У нашій же країні з перших років радянської влади держава взяла на себе функцію реєстрації шлюбних відносин, що в деяких випадках ускладнює правовий статус учасників цивільного шлюбу.

Кожен юрист, який консультує по сімейно-правових питань, регулярно стикається з проблемами, так чи інакше пов'язаними з проживанням подружжя в цивільному шлюбі. На жаль, нерідко хибне уявлення про цивільний шлюб породжує масу проблем, вирішити які часом неможливо. У цій статті ми спробуємо розглянути найбільш важливі правові питання, пов'язані з цивільним шлюбом, щоб роз'яснити його сутність, юридичні наслідки, а можливо, і застерегти від необдуманих дій.

До змісту

Що таке цивільний шлюб?

Перш за все, слід уявляти, що словосполучення "цивільний шлюб" - не юридичний термін, а суто побутове поняття, яким прийнято позначати спільне проживання чоловіка і жінки без державної реєстрації їх відносин органами ЗАГС. Закон же визнає тільки шлюб, належним чином оформлений, і будь-яка інша форма відносин шлюбної не є (ст. 10 Сімейного кодексу РФ). Нерідко люди, давно не проживають спільно і нічого не знають один про одного, в разі якщо їх шлюб не розірвано, вважаються з точки зору закону чоловіком і дружиною, і, навпаки, живуть багато років "без штампа в паспорті" чоловік і жінка такими не є.

До змісту

До питання про аліменти

Велика частина питань, пов'язаних з проживанням в цивільному шлюбі, пов'язана з аліментних зобов'язань після припинення відносин між "цивільними" подружжям. Отже, слід знати, що діти, народжені батьками, не складалися в зареєстрованому шлюбі, мають точно такими ж правами, як і народжені в офіційному шлюбі. Тому і аліментні зобов'язання, відповідно до статті 53 Сімейного кодексу РФ, виникають аналогічним чином. Однак слід зазначити, що в шлюбі цивільному немає презумпції батьківства чоловіка, тобто правила, згідно з яким батьком дитини, народженої жінкою, яка перебуває у зареєстрованому шлюбі, визнається її чоловік. тут для встановлення батьківства потрібно ще і визнання батьківства з боку тата, яке проводиться шляхом подання особистої заяви до органу РАЦС. Якщо ж батько дитини записаний тільки зі слів матері, то цілком можливо, що батьківство доведеться доводити в судовому порядку.

Судовий порядок встановлення батьківства, згідно зі ст. 49 Сімейного кодексу РФ, передбачений для тих випадків, коли батьки в зареєстрованому шлюбі не перебували і батько дитини заперечує своє батьківство. , А також будь-яка інша зацікавлена ​​особа (наприклад, бабуся чи дідусь) "має право пред'явити позов про визнання батьківства та стягнення аліментів . Таких справ, завдяки популярності цивільного шлюбу, на жаль, сьогодні в російських судах безліч.

У подібних суперечках є кілька проблем. Молодій мамі, як правило, вкрай складно брати участь у судовому позові і оплачувати недешеві послуги адвокатів. Крім того, для стовідсоткового підтвердження батьківства потрібне проведення судово-генетичної експертизи, вартість якої теж досить велика. Є приклади, коли через відсутність грошей на експертизу справи такого характеру розглядаються по декілька років, а рішення так і немає, а відповідно, немає ні аліментів, ні мною матеріальної допомоги дитині. У цьому бачиться один з головних недоліків цивільного шлюбу. По суті, через те, що, батьки не оформили свої стосунки, страждає дитина.

Однак слід зазначити, що в цивільному шлюбі допускається укладення угоди про сплату аліментів на дитину. У даній угоді можна передбачити розмір, терміни, і умови сплати аліментів, а також інші форми підтримки дитини (наприклад, надання будь-якого майна). Якщо подібна угода нотаріально посвідчена, то для його виконання звертатися до суду немає необхідності, тому що воно має юридичну силу додаткового аркуша і підлягає виконанню судовими приставами. Разом з тим угода про сплату аліментів, згідно зі ст. 103 Сімейного кодексу РФ, не повинно погіршувати становище дитини в порівнянні з гарантіями, встановленими законом, тобто розмір аліментів не повинен бути нижче зазвичай призначаються сум.

До змісту

Чи доведеться ділити майно?

Багатьох також цікавлять майнові відносини дружиною, які перебувають у цивільному шлюбі. Спільне проживання не тягне правових наслідків у плані виникнення спільно нажитого майна (ст. 36 Сімейного кодексу РФ). Виходить, що поки шлюб не зареєстрований, у кожного з подружжя формується своє особисте майно, і якщо виникне суперечка, то дуже складно довести, що якась річ куплена на спільно зароблені гроші і є спільною власністю.

У шлюбі ж офіційному не має значення, на кого оформлена та чи інша власність. Якщо вона придбана в період шлюбу (за винятком подарунків та спадщини), то вважається спільним подружнім майном, яке ділитися навпіл або в іншій пропорції в залежності від того, з ким після розлучення залишається проживати дитина (ст. 39 Сімейного кодексу РФ).

Проживаючи в цивільному шлюбі, не можна укласти і шлюбний договір. Вірніше, цей договір не буде вважатися шлюбних і вступить в силу тільки з моменту державної реєстрації шлюбу (стаття 41 Сімейного кодексу РФ). Разом з тим Цивільний кодекс не забороняє громадянам укладати угоди про використання загального майна і його розділі при певних обставинах. Такі угоди на відміну від шлюбного договору, не підлягають нотаріальному посвідченню, що в якійсь мірі полегшує їх укладення. Однак в нашій країні поки і шлюбний договір, і, тим більше, угоду про майнові права подружжя, які проживають в цивільному шлюбі, велика рідкість.

До змісту

Житлові проблеми "неофіційних" подружжя

Дуже часто осіб, які перебувають у цивільному шлюбі, хвилюють питання житлового характеру. Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин? Тут слід сказати, що нині чинне житлове законодавство потребує суттєвого коригування у зв'язку зі змінами, що відбулися за останні роки. Так, в радянський період право користування житловим приміщенням виникало тільки в разі прописки людини в це житлове приміщення. У всіх інших випадках права на житло не було.

Конституційний суд країни ще в 1995 р визнав подібну практику не відповідає нормам міжнародного права і нової Конституції Росії 1993 г. З цих пір суд при розгляді спору про визнання права користування житловим приміщенням (в тому числі за позовом колишнього "громадянського" дружина) зобов'язаний встановити , вироблялося чи фактичне вселення особи в житлове приміщення чи ні. Якщо вселення мало місце, то право користування житловим приміщенням вважається що виникли і підлягає судовому захисту. Таким чином, якщо цивільний шлюб припинено, а вселення мало місце, то можна претендувати на право проживання в квартирі.

Якщо квартира належить до державного або муніципального житлового фонду, то, на підставі cт.54 Житлового кодексу Української РСР, громадяни, всесвіти, наймачем в це житлове приміщення, набувають рівного з ним та іншими спільно проживають членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо інше було обумовлено в угоді при вселенні цих громадян. У разі, коли ви бажаєте "обумовити інше", слід укласти письмовий договір, тому що довести усну угоду практично неможливо.

Якщо ж квартира перебувати у власності, то слід зазначити, що ст. 292 ГК РФ надає право користування житловим приміщенням власника тільки членам його сім'ї. При цьому існує кілька трактувань терміна "сім'я": на думку деяких фахівців, сім'я виникає тільки після реєстрації шлюбу, однак судова практика свідчить, що і в подібних ситуаціях можна домогтися визнання права користування житловим приміщенням.

До змісту

Чи може "цивільний" чоловік стати вашим спадкоємцем?

У деяких випадках виникає потреба підтвердити факт шлюбних відносин з тією чи іншою особою. Так зазвичай буває, коли хто-небудь з осіб, що перебували в цивільному шлюбі, помер, а другий претендує на спадщину. Тут слід домагатися в судовому порядку встановлення шлюбних відносин. Це робиться за заявою зацікавленої особи на підставі будь-яких доказів, в тому числі свідків, документів і інших.

Отже, в цілому можна сказати, що цивільний шлюб знаходиться за межами правого поля. Однак відносини між тими, хто вважає за краще не вмішувати закон в особисте життя, тим не менш, породжують певні правові наслідки. У цивільному шлюбі, безсумнівно, є свої плюси і мінуси. Тому, роблячи свій вибір, необхідно враховувати і юридичний аспект.

Коментувати можут "Правові проблеми цивільного шлюбу"

Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин?
Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин?
Так, наприклад, виникає право проживання в квартирі у особи, що вселився в квартиру свого "цивільного" дружина і чи підлягає він виселенню в разі припинення шлюбних відносин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online