Правова основа, що стосується виплати аліментів, в одній статті

  1. Що є що
  2. Закон про аліменти 2018 року
  3. Ініціативи, що знаходяться на розгляді
  4. Чим керуватися, вивчаючи аліментні законодавство

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні взаємовідносинами між дітьми, батьками та іншими членами сім'ї на території РФ регулюються кодексами, законами і підзаконними актами. Розібратися в них самому досить складно. Тому ми звели воєдино всю правову основу, що стосується виплати аліментів.

Що є що

Перш ніж розбиратися в хитросплетіннях документів, варто вивчити юридичну термінологію.

Кодекс - це законодавчий акт, в якому міститься звід норм окремої галузі. Якщо говорити простою мовою - він відображає суть певного напряму і розглядає його з усіх боків. Аліментні відносини регулює Сімейний, Цивільний, Податковий, Трудовий та цивільно-процесуальні кодекси.

Закон - нормативно-правовий акт, який приймає державний орган влади. Відповідно, це список правил, згідно з якими потрібно діяти в тій і іншій ситуації, а так же перелік покарань, які передбачені за їх недотримання.

Підзаконний акт - акт органу державної влади, що має більш низьку юридичну силу, ніж закон. Фактично, підзаконні акти розробляються на підставі законів, можуть їх доповнювати або пояснювати, але ні в якому разі не йти в розріз. До них належать укази, постанови і т.д. Вони можуть прийматися на федеральному і регіональному рівнях.

Аліментні взаємовідносинами між дітьми, батьками та іншими членами сім'ї на території РФ регулюються кодексами, законами і підзаконними актами

Розлучення і аліменти. Що говорить закон

Закон про аліменти 2018 року

Основним документом, що регулює сімейні відносини, а так само порядок виплати аліментів, є Сімейний Кодекс Російської Федерації. Незважаючи на те, що фраза « новий закон про аліменти »У всіх на слуху, всі спроби знайти його текст виявляться марними. Насправді, під цією фразою мається на увазі список Федеральних законів про внесення поправок до Сімейного кодексу (розділ V. Аліментні зобов'язання членів сім'ї), змін в законах «Про виконавче провадження» та «Про судових приставів», а так само ряді законопроектів, які в Наразі ще знаходяться на розгляді.

Для того, щоб спростити в розумінні суспільства всі документи, розкидані по різним законам і підзаконним актам, юристи взяли в оборот назву «Закон про аліменти».

Відповідно, варто розібратися які зміни в частині аліментних відносин нас очікують в 2018 році.

Отже, базові норми, прописані в статті 13 СК РФ, залишилися незмінними. Як і раніше, аліменти можуть стягуватися на підставі добровільної угоди або за рішенням суду, а порядок їх нарахування наступний:

  • Відсоток від доходів
  • Тверда грошова сума
  • комбінований

Перший варіант не зазнав ніяких змін. А ось другий пункт законодавці запропонували розширити. На даний момент поправка про мінімальну суму стягнення грошових коштів ще знаходиться на стадії розгляду. Якщо її приймуть, то аліментні виплати у твердій сумі становитимуть не менше 15 000 рублів і будуть прив'язані до МРОТ. Однак варто зазначити, що раніше аналогічну пропозицію було відхилено.

Основні зміни пов'язані з Федеральним законом «Про виконавче провадження» та стосуються боржників. Ті недобросовісні платником аліментів, у кого є автомобіль, вже змогли відчути на собі санкції виконавчої служби. Згідно із законодавством, боржник, чиї аліментні виплати перевищують 10 000 рублів, може бути обмежений у праві на керування транспортним засобом. На практиці це означає, що судовий пристав виносить рішення і знайомить з ним боржника, який повинен здати своє посвідчення водія до погашення боргу. Подібна санкція не може бути застосована:

  • До інвалідів;
  • Професійним водіям;
  • Особам, які живуть в важкодоступній місцевості;
  • Особам, які використовують авто, щоб возити неповнолітніх дітей (порушення інтересів неповнолітніх).

Так само для боржників стає проблематичним доступ до ряду держпослуг. До таких відносяться:

  • Отримання закордонного паспорта;
  • Дозвіл на здачу іспиту в ГИБДД;
  • Отримання ряду документів з РАГСу.

Заборона може бути знятий в двох випадках: погашення боргу або необхідність в документах для життєзабезпечення.

Ніхто не відміняв і вже існуючі штрафні санкції, пені, адміністративну та кримінальну відповідальність. Варто зазначити, що до кримінальної відповідальності можна притягнути неплатника, якщо він не платить за добровільною згодою сторін. В такому випадку, потрібно подавати на аліменти до суду і отримувати виконавчий лист.

На 2018 рік заплановано завершення формування спецвідділу по стягненню аліментів ФССП. На регіональному рівні ці підрозділи вже почали працювати і показали високу ефективність. Будучи звільненими від інших справ, співробітники займаються виключно стягненням аліментів. Позитивний досвід в так званому «тестовому режимі», дозволив перенести практику на всю країну.

У розпорядженні судових приставів цілий ряд перевірених механізмів:

  • Арешт на майно;
  • Заборона виїзду за кордон;
  • Заборона реєстраційних дій на рухоме і нерухоме майно;
  • Притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Істотно зміняться і аліментні Російсько-Білоруські відносини. На підставі договору, Судові пристави РФ тепер мають повне право стягувати заборгованість і утримувати аліменти з громадян Білорусі на підставі виконавчих судових постанов РБ.

Ініціативи, що знаходяться на розгляді

Однією з найважливіших ініціатив, що знаходиться на стадії розробки, є створення державного «аліментного» фонду. Він повинен працювати за аналогією з пенсійним. Його необхідність продиктована правом кожної дитини на захист та забезпечення. Передбачається, що якщо один з батьків не виконує своїх аліментних зобов'язань, другий з батьків буде отримувати кошти на утримання дитини з фонду. А держава, в свою чергу, стягувати їх з неплатника. Законотворці вважають, що перспектива бути належним державі матиме на боржників позитивний ефект.

Ще одним значущим нововведенням може стати збільшення терміну виплати аліментів. Передбачається, що батько, який не проживає з дитиною, повинен виплачувати грошові кошти на його утримання не до 18, а до 23 років. Дану норму планують застосовувати для батьків, чиї діти вчаться у ВНЗ на денній формі навчання. З одного боку це повинно дозволити студенту вчитися, не відволікаючись на необхідність заробітку, а з іншого ущемляє права батьків (вміст дорослого дієздатного людини).

Ще більш спірною є ініціатива, яка стосується норми «житлових аліментів». Законодавці припускають, що після розлучення, батько, з яким залишилися проживати діти, не має можливості купити своє житло. У зв'язку з цим Міністерство Юстиції пропонує стягувати з платників аліментів додаткові кошти на наймання житла для дитини і батька, з яким той проживає. Однак в даному випадку не враховується, чи мала сім'я власне житло до розірвання шлюбу і чи є власне житло у другого з батьків. Дана ініціатива поки не прийнята, але активно обговорюється.

Так само можливо нововведення, що відноситься до закону «Про судових приставів». Їм планують дозволити використання такої морально-етичної норми громадського осуду, як розклеювання фотографій боржників по аліментах в громадських місцях (під'їздах, зупинках, переходах, дошках оголошень і т.д.). Однак ця норма може застосовуватися лише до злісних неплатників.

Аліменти - життя без боргів

Чим керуватися, вивчаючи аліментні законодавство

Розібратися в документах, які регулюють аліментні взаємини, досить складно. Юристи компанії « Планета Закону »Акцентують увагу на тому, що в даній правовій галузі щодня доводиться тримати руку на пульсі, щоб не пропустити важливих змін. Тому, незалежно від того, підписуєте ви добровільне угоду по аліментах або будете вирішувати дане питання в судовому порядку, краще заручитися кваліфікованою допомогою.


В цілому, виплата аліментів в РФ базується на таких нормативних документах:

  • "Сімейний кодекс Російської Федерації" від 29.12.1995 N 223-ФЗ (ред. Від 01.05.2017), зокрема, розділ V «Аліментні зобов'язання членів сім'ї» (статті 80-120)
  • «Цивільний кодекс Російської Федерації». Частина перша від 30.11.1994 N 51-ФЗ4; частина друга від 26.01.1996 N 14-ФЗ; частина третя від 26.11.2001 N 146-ФЗ;
  • "Податковий кодекс Російської Федерації (частина друга)" від 05.08.2000 N 117-ФЗ (ред. Від 28.12.2016 (стаття Стаття 333.19.)
  • "Трудовий кодекс Російської Федерації" від 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. Від 18.06.2017) (стаття Стаття 138)
  • Постанова Уряду РФ від 18.07.1996 N 841 (ред. Від 09.04.2015) "Про Перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей"
  • "Цивільний процесуальний кодекс Російської Федерації" від 14.11.2002 N 138-ФЗ (ред. Від 19.12.2016) (з ізм. І доп., Вступ. В силу з 01.01.2017) (стаття 28)
  • Постанова Пленуму Верховного Суду РФ від 25.10.1996 N 9 "Про застосування судами Сімейного кодексу Російської Федерації при розгляді справ про встановлення батьківства та про стягнення аліментів»;
  • Федеральний закон "Про виконавче провадження" від 02.10.2007 N 229-ФЗ
  • Наказ ФССП Росії від 11.07.2012 N 318 «Про затвердження примірних форм процесуальних документів, що застосовуються посадовими особами Федеральної служби судових приставів в процесі виконавчого провадження»;
  • Наказ Мінпраці Росії N 703н, Мінфіну Росії N 112н, Міністерства освіти та науки Росії N 1294 від 29.11.2013 «Про затвердження роз'яснення про порядок застосування підпункту« з »пункту 2 Переліку видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей, затвердженого постановою Уряду Російської Федерації від 18 липня 1996 N 841 "(Зареєстровано в Мін'юсті Росії 17.01.2014 N 31039).

Перелічені нормативні документи відповідають на питання по аліментах кожен у своїй юрисдикції.

Варто враховувати той факт, що аліментні законодавство постійно змінюється, а значить, для пошуків актуальної інформації варто звертатися до першоджерел.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online