Аліменти з лікарняного листа: утримуються чи ні

  1. Чи утримуються аліменти з лікарняного?
  2. Умови утримання аліментів за лікарняним листком
  3. Як отримати аліменти
  4. Оформити аліментні угоду
  5. Порядок утримання аліментів з лікарняного
  6. приклад
  7. У регіонах пілотного проекту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато роботодавців при розрахунку зарплати розраховують і перераховують аліменти. Часто виникає питання, аліменти з лікарняного утримуються чи ні? І якщо так, то в якому порядку? У цій статті ми дамо відповіді на ці питання, покажемо приклад розрахунку і розповімо, як чинити бухгалтерам в регіонах пілотного проекту ФСС.

Чи утримуються аліменти з лікарняного?

Вираховують аліменти з лікарняного листа? Так, аліменти з лікарняного листа утримують на підставі наступних правових норм:

  • ст.109 Сімейного кодексу РФ,
  • ч.3 ст.98, п.9 ч.1 ст.101 Закону 229-ФЗ від 02.10.2007г.,
  • пп. «в» п.2 Переліку, затвердженого Постановою Уряду РФ від 18.07.1996 № 841.

У періоди непрацездатності працівник отримує лікарняні, розмір яких визначається середньою зарплатою і стажем співробітника. Оскільки лікарняні - це тимчасова заміна зарплати, то до них застосовуються ті ж правила, що і до зарплати:

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності обкладається ПДФО,
  • З лікарняних утримуються аліменти.

Для отримання допомоги працівник подає до бухгалтерії підприємства листок тимчасової непрацездатності. Цим же листком оформляються не тільки періоди хвороби працівника, а й, наприклад, декретну відпустку. Аліменти утримуються не з усіх посібників, що нараховуються на підставі лікарняного листка.

Дивіться в таблиці, в яких випадках нараховувати аліменти за лікарняним листком:

Аліменти з лікарняного листа

утримувати

Чи не утримувати

  • Хвороба працівника,
  • Травма, отруєння працівника,
  • Догляд за хворим членом сім'ї
  • У зв'язку з вагітністю та пологами,
  • Відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю,
  • Виплати у зв'язку з отриманням каліцтва,
  • Страхове забезпечення, за винятком пенсійного

При цьому не мають значення особливості захворювання та обставини лікування:

  • Як лікувався працівник, амбулаторно або в стаціонарі,
  • Ким виданий лікарняний лист, муніципальним закладом охорони здоров'я або приватною клінікою, яка має ліцензію на медичну діяльність,
  • Вид захворювання: загальне або професійне.

Також не має значення, за рахунок яких коштів виплачено допомогу, роботодавця або ФСС. Як утримуються аліменти в регіонах пілотного проекту ФСС, ми розповімо нижче.

Умови утримання аліментів за лікарняним листком

Єдина підстава утримання аліментів - наявність у роботодавця виконавчого документа:

  • Нотаріально завірена аліментні угоду,
  • Виконавчий лист, виданий судовим приставом на підставі рішення суду,
  • Судовий наказ.

Інші документи не можуть служити підставою утримання аліментів, в тому числі заяву самого працівника. В останньому випадку працівник, який не має виконавчого документа, але бажаючий сплачувати аліменти, може робити це добровільно, але не через бухгалтерію роботодавця.

Важливо пам'ятати, що будь-який ухилення від утримання аліментів тягне за собою відповідальність роботодавця. Не має значення, чи вчинено ухилення навмисне чи ні. Законодавство передбачає адміністративні штрафи та кримінальну відповідальність:

  • Адміністративний штраф за п.3 ст.17.14 КоАП РФ:
    • Для роботодавця - індивідуального підприємця - від 2000 до 5000 руб.,
    • Для керівника підприємства - від 15000 до 20000 руб.,
    • Для організації - від 50000 до 100000 крб.,
  • Кримінальна відповідальність керівника компанії по ст.315 КК РФ.

Як отримати аліменти

Отримати аліменти можна на підставі добровільного аліментного угоди або через суд.

Стягувач може звернутися до суду в порядку позовного або наказного провадження. Відповідно суд видасть виконавчий лист або судовий наказ. У бухгалтерію за місцем роботи аліментчіка виконавчий лист може передати стягувач або судовий пристав.

Виконавчі листи і судові накази багатьом бухгалтерам зустрічаються в повсякденній роботі. Аліментні угоду - більш рідкісний документ, розповімо про нього докладніше.

Оформити аліментні угоду

Аліментні угоду - це добровільний договір між платником і одержувачем аліментів. В угоді можна врегулювати найбільш важливі питання: розмір, порядок і спосіб сплати.

До аліментного угоди застосовуються норми не тільки сімейного, але і цивільного кодексу. Як цивільно-правова угода, угода має бути складено в письмовій формі і завірено у нотаріуса. Після нотаріального посвідчення угоду набуває таку ж юридичну силу, як судові виконавчі документи.

Таким чином, нотаріально завірене аліментні угоду бухгалтер може сміливо приймати до виконання. Більш того, за невиконання положень угоди компанія зазнає таку ж відповідальність, як за невиконання вимог виконавчого листа.

Порядок утримання аліментів з лікарняного

Бухгалтерія роботодавця утримує і перераховує аліменти на підставі виконавчого документа. Документ може надати стягувач або судовий пристав.

Величина аліментів може бути встановлена ​​у фіксованій грошовій сумі або у вигляді частки доходу працівника:

  • 25% - на утримання однієї дитини,
  • 30% - якщо дітей двоє,
  • 50% - якщо дітей троє і більше.

Точна величина відрахувань визначається угодою або судом. Розрахунок суми утримання виробляють за загальним правилом після утримання ПДФО (ч.1 ст.99 229-ФЗ від 02.10.2007г.). Розрахунок проводять за таким порядком:

  1. Розраховують суму допомоги по тимчасовій непрацездатності,
  2. Утримують ПДФО,

Розраховують суму допомоги по тимчасовій непрацездатності,   Утримують ПДФО,

  1. Визначають базу для розрахунку аліментів за формулою:

Визначають базу для розрахунку аліментів за формулою:

  1. Розраховують суму аліментів.

Розраховують суму аліментів

приклад

Бухгалтер ТОВ «Альфа» утримує аліменти в розмірі 25% з доходів, виплачених менеджеру А.Н.Нефедову. У березні 2018 року Нефедов хворів, а після одужання йому нарахували допомогу по тимчасовій непрацездатності в сумі 12400 руб.

Спочатку бухгалтер визначить ПДФО з допомоги по непрацездатності. Оскільки у Нефедова є право на застосування стандартного податкового відрахування на неповнолітню дитину, ПДФО становить 1430 руб. ([12400-1400] * 13%).

База для нарахування аліментів з лікарняного листа дорівнює 10970 руб. (12400-1430). А самі аліменти рівні 2742,50 руб. (10970 * 25%).

У деяких працівників через малу зарплату або невеликого стажу допомога з непрацездатності досить невелика. Роботодавець може робити таким працівникам доплату до середнього заробітку. В цьому випадку беруться аліменти і з лікарняного листа, і з доплати.

Ми вже відзначали вище, що аліменти стягуються з усієї суми допомоги по непрацездатності, незалежно від джерела виплати. Посібник виплачують:

  • Перші 3 дні хвороби оплачує роботодавець за рахунок власних коштів,
  • Решту днів хвороби оплачує ФСС.

Порядок виплати допомоги такої: підприємство виплачує гроші працівникові, а потім зменшує внески до ФСС на суму виплаченої допомоги. Якщо допомога перевищує страхові внески, то роботодавець має право звернутися в соцстрах за відшкодуванням. У цьому випадку роботодавець утримує аліменти з усієї суми оплати лікарняного листа.

У регіонах пілотного проекту

Як беруться аліменти з лікарняних листів в 2018 році в регіонах пілотного проекту ФСС? У цих регіонах роботодавці оплачують свою частину допомоги, тобто перші 3 дні. Відомості про хвороби працівника, його заробіток і стаж компанії передають в соцстрах. Фонд сам перераховує свою частину допомоги безпосередньо працівнику. Як платять аліменти з цієї частини лікарняних?

Законодавством порядок утримання не врегульовано. У листі ФСС № 15-03-11 / 12-8038 від 06.07.2012г., В якому Фонд визнає свій обов'язок утримувати аліменти. Однак фахівці Фонду можуть провести утримання при наявності виконавчих документів. Прийняти такі документи вони готові від стягувача або судового пристава.

Звідси випливають два висновки:

По-перше, бухгалтерії роботодавця не потрібно відправляти в ФСС копію виконавчого листа разом з документами для призначення допомоги. Чи не зобов'язаний роботодавець і будь-яким способом сповіщати ФСС про наявність виконавчого провадження щодо отримувача допомоги,

По-друге, отримання аліментів для стягувача стає дуже складним завданням. Адже вчасно передати виконавчий документ до ФСС стягувач або пристав зможуть тільки в тому випадку, якщо аліментчік сам повідомить їх про свою хворобу.

Чи утримуються аліменти з лікарняного?
Часто виникає питання, аліменти з лікарняного утримуються чи ні?
І якщо так, то в якому порядку?
Чи утримуються аліменти з лікарняного?
Вираховують аліменти з лікарняного листа?
Як платять аліменти з цієї частини лікарняних?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online