Аліменти повнолітньому - порядок стягнення аліментів - ПапаЮріст.ру

  1. Право повнолітніх на аліменти
  2. Стягнення аліментів повнолітніх дітей
  3. Судова практика стягнення аліментів повнолітніх дітей
  4. Розмір аліментів повнолітніх дітей
  5. Аліменти на повнолітніх дітей навчаються у вищому навчальному закладі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нікого не дивує той факт, що неповнолітні діти мають право на отримання аліментів.

Але якщо мова заходить про дітей, які вже досягли повнолітнього віку, виникає питання, чи можуть вони розраховувати на матеріальну підтримку від своїх батьків? Якщо так, то, які умови для цього необхідні?

Право повнолітніх на аліменти

За сімейним законодавством, отримувати матеріальну підтримку у вигляді аліментів від своїх дітей можуть діти, які не досягли віку 18 років. Після зазначеного віку батьки не зобов'язані сплачувати аліменти повнолітньому. Як правило, досягнувши повноліття, дитина стає повністю самостійною, може знайти роботу, а значить, почати сам себе забезпечувати.

Незважаючи на усталені правила, сімейне законодавство встановлює норми, що включають право отримувати аліменти повнолітнім після досягнення нею 18 років.

Аліменти на повнолітнього дитини не відносяться до зобов'язань по виплаті аліментів на неповнолітню дитину. За своєю правовою природою це інший вид стягнення, для якого необхідно додержуватися таких умов:

  • Вік дитини 18 і більше років.
  • Дитина має статус непрацездатного (наявність 1 або 2 групи інвалідності).
  • У дитини є потреба в додатковій матеріальної допомоги (встановлюється судом в індивідуальному порядку).

Непрацездатність означає, що особа не може займатися будь-яким видом праці, в силу свого стану здоров'я. Така непрацездатність може бути тимчасовою або постійною. Сімейне законодавство не вказує, про яку саме непрацездатності йдеться, але варто вважати, що тимчасова не впливатиме на виплати аліментів.

Законом також не розкривається поняття потребу в матеріальній допомозі. Суд приймає рішення виходячи зі своїх і експертних припущень. Наприклад, виходячи з прожиткового рівня, чи має потребує належний рівень доходу.

Щоб домогтися позитивного рішення суду, необхідно збирати навіть найдрібніші докази, на користь власної нужденності. Наприклад, показати витрати на покупку їжі, одягу, проїзд. Кожну обставину матиме значення для прийняття судом рішення і призначення конкретної суми аліментів.

Всі перераховані вище умови повинні фактично існувати одночасно. Не виключенням є випадки, коли дитина-інвалід знаходить роботу і починає гідно заробляти на життя, не потребуючи аліменти. У той час як інші, не можуть собі цього дозволити і відчувають потребу в плані матеріального забезпечення.

Стягнення аліментів повнолітніх дітей

Призначення аліментів на повнолітнього дитини може відбуватися:

Звернутися із заявою до суду можуть самі потребують допомоги повнолітні особи. Якщо вони мають статус недієздатних, за них позов подають їх законні представники. Звернення до суду допустимо в тому випадку, якщо угода про сплату аліментів відсутня.

Термін позовної давності для подачі позову в суд в даному випадку не встановлюється. Поки повнолітня особа матиме статус непрацездатного і потребуватиме грошової підтримки, за ним буде зберігатися право подати на аліменти повнолітнім, тобто в будь-який момент.

Судова практика стягнення аліментів повнолітніх дітей

Звернутися з позовом може:

  • Сам дитина, яка досягла повноліття.
  • Батько, який надає повноцінний догляд за ним.
  • Законний опікун.
  • Орган опіки, якщо обоє батьків ухиляються від утримання дитини.

Для звернення до суду знадобиться скласти позовну заяву.

Структура позовної заяви стандартна і включає такий зміст:

  • Найменування судового органу, в який звертається заявник.
  • Відомості про сторони процесу.
  • Обгрунтування потреби в призначенні аліментів.
  • Які докази підтверджують таку потребу.
  • Вказівка ​​на рівень доходів.
  • Відомості, що вказують про реальні потреби.

У позові варто писати тільки по суті питання, не відхиляючись на емоційні чи інші обставини.


завантажити зразок

позовної заяви про стягнення аліментів на повнолітнього дитини в форматі .DOC

В якості додатків до позову повинні йти:

  • Медичні довідки, висновку лікарської комісії.
  • Квитанції і чеки про оплату комунальних послуг, ліків, тобто то, що підтвердить потреба в матеріальному забезпеченні.
  • Довідка про наявність ступеня інвалідності.
  • Свідоцтво про народження і паспорт повнолітнього дитини.
  • Довідка про склад сім'ї.
  • Довідки про доходи та витрати.

Документи підписуються самою дитиною, а в разі його недієздатності, його законним представником. Подати документи можна особисто, поштовим відправленням у вигляді листа або через представника при наявності у нього довіреності.

При розгляді справи суд розглядає сімейне і матеріальне становище сторін, їх здоровішими, рівень заробітку.

Якщо при розгляді питання судом буде встановлено, що позивач, щодо відповідача здійснював будь-який злочин або є докази його неправомірної поведінки по відношенню до сім'ї в цілому, суд може відмовити в заявлених вимогах.

Незаконні дії можуть розцінюватися як будь-який умисне діяння проти здоров'я або життя членів сім'ї, порушення прав відповідача та ін. Для підтвердження потрібно судовий акт, як правило, це вирок.

Негідну поведінку може характеризуватися зловживанням алкоголю, наркотиків або як інше аморальну поведінку.

Розмір аліментів повнолітніх дітей

Розмір аліментів може визначатися в наступному порядку:

  • При підписанні добровільної угоди, де прописується розмір аліментів і порядок їх виплат (можуть встановлюватися в твердій сумі або у вигляді відсотків від заробітної плати).
  • У порядку судового провадження, розмір виплат визначається тільки в твердій грошовій сумі.

Якщо аліменти стягуються через суд, то після винесення судового рішення позивачу видається виконавчий лист, який слід передати судовим приставам.

Такий же порядок може застосовуватися і до аліментного угоди.

Сімейне законодавство встановлює ряд випадків, коли виплата аліментів припиняється:

  • Є рішення суду про припинення потребу.
  • По суду вирішено припинити інвалідність і відновити працездатність.
  • Кончина платника виплат або їх одержувача.

Кожен випадок розглядається індивідуально з урахуванням всіх обставин.

Аліменти на повнолітніх дітей навчаються у вищому навчальному закладі

Сімейне законодавство чітко вказує на випадки, коли можлива виплата аліментів. Щодо того, чи повинні тривати виплати на період навчання дитини у вищому навчальному закладі, законодавець кілька разів намагався внести корективи.

Так, в 2013 році було створено законопроект, згідно з яким закріплюється обов'язок батьків виплачувати аліменти після 18 років, якщо дитина навчається, тобто до досягнення нею віку 23 років.

Законопроект не був схвалений і в минулому році в Держдуму був внесений ще один проект, про посилення гарантій дитини на отримання виплат в період навчання, до досягнення 24 років. Але такий законодавчий акт теж не знайшов підтримки і залишився дійсним тільки на бумаге.Получать виплати на період навчання повнолітня особа може в тому випадку, якщо буде відповідати критеріям, зазначеним раніше.

Але якщо мова заходить про дітей, які вже досягли повнолітнього віку, виникає питання, чи можуть вони розраховувати на матеріальну підтримку від своїх батьків?
Якщо так, то, які умови для цього необхідні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online