Аліменти. Це все, що залишиться ...

  1. Спочатку були судові пристави. Центральний районний відділ УФССП. З таблицями, зведеннями, історіями...
  2. «Часто буває так: жінка починає виправлятися, пити кидає. Але дитини назад з дитячого будинку забрати...
  3. «З року в рік молодіють такі мами. Народила в 15-16 років. Їй по закону ще самої аліменти покладені,...
  4. До речі:
  5. частина II
  6. Русик. Народився 16 червня 2010-го. Вступив 20 березня 2012-го. Трохи більше півтора років життя...

Спочатку були судові пристави. Центральний районний відділ УФССП. З таблицями, зведеннями, історіями з розряду «нічого собі» - про аліментник. Чи не про тих, які розійшлися, і тато не платить. Чи не про тих, які скриплять зубами в міжнародних аеропортах з купальними приладдям в валізі. А про тих, у кого не те що закордонний - звичайного паспорта немає. Або є. Але пропито все інше, включаючи совість.

Потім був спеціалізований будинок дитини №1 в Читі на Малій, 4. Де в сейфі головлікаря лежать стопкою порожні ощадкнижки, на які від мам і тат грошові привіти не надходять. Особлива категорія аліментників. Особлива категорія батьків. Вони є, і їх немає.

Частина I.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чиїсь батьки

Тільки кожен 17-й батько виплачує аліменти добровільно. Решту примушують піклуватися про власних дітей судові пристави. На виконанні у них в 2012 році було 21 889 виробництв. Завершено за рік - 9 874.

Абсолютно безнадійних неплатників, за словами забайкальських приставів-виконавців, більше половини. До них не застосовні страшилки у вигляді заборони виїжджати за кордон, тому що свій вони давно перейшли. Вони байдужі до ідеї тимчасово позбавляти аліментників водійських прав. Тому що - яка там машина! «З смітника харчуються, ночують в колодязях. Встав з ранку і пішов. Перекотиполе », - кваліфікує проблемний контингент Олег Титов, співробітник прес-групи УФССП.

До подає слабкі, але надії відносяться аліментники, у яких ще трапляється просвіт між пиятиками і які хочуть виправити щось у своїй безпутної життя. Більшість позбавлені батьківських прав або тимчасово обмежені в них. Діти живуть або у родичів, або в держустановах. Третина таких аліментників - жінки.

Щомісячні виплати на одну дитину по сімейному кодексу - ¼ доходу, 1/3 - на двох, ½ - на трьох і більше дітей. Якщо мати не працює, то розмір аліментів розраховується, виходячи із середньої заробітної плати по Росії. На сьогоднішній день аліменти при такому розрахунку складають 6 514 рублів на місяць. Якщо врахувати середній заробіток на селі (як раз ті самі 6 тисяч), то виходить, що бути працевлаштованим і надавати довідки про реальні доходи дешевше, ніж значитися безробітним.

- Коли у питущою мами забирають дитину, а вона не береться за розум, органи опіки та піклування через деякий час вирішують питання про обмеження або позбавлення її батьківських прав. Це частіше буває з тими, хто не справляється, або знаходиться в місцях позбавлення волі. Якщо працюють в тюрмі - перераховують аліменти звідти, - розповідає судовий пристав-виконавець міжрайонного відділу Ірина Тумурова. У Читі п'ятий рік. До цього Ірина врозумляла проблемних тат і мам Оловянінского району. Набачився всякого.

«Часто буває так: жінка починає виправлятися, пити кидає. Але дитини назад з дитячого будинку забрати не хоче: не зможу забезпечити йому нормальне існування, освіту дати. Заробляє мало, роботи в селах немає ... Дитина приїжджає до неї на вихідні, на канікули. І мам ... це влаштовує, мабуть. Щось на зразок садів-пятідневок, які були раніше. Звикають ж до хорошого - доглядати за дитиною не треба, обпирати, варити, готувати уроки. При цьому і він себе сиротою не відчуває, тому що з матір'ю спілкується, і мама не поспішає відновлювати свої права - їй і так непогано. У Читі таке теж зустрічала: мати начебто вже і не п'є, і каже, що, можливо, заберу дитину, коли ремонт у квартирі дороблю. Проходить місяць, другий ... Можна вже було бодай якісь шпалери поклеїти, але не робиться нічого. Притуплення материнського інстинкту, чи що.

А іноді правда - теплячок в 16 квадратів, і живуть в ньому десять чоловік. Ліжка, ліжка, ліжка ... Ні роботи, нічого. Тільки випадкові підробітки. Може, і справді дітям краще під опікою держави, ніж в таких умовах. По крайней мере, вже точно отримають освіту, не ляжуть голодними спати ...

- Просяться до мамам дітлахи? - Так адже мама - святе, яка б не була.

Позбавлення батьківських прав не звільняє від обов'язку сплачувати аліменти. Всі платежі - якщо є - надходять на індивідуальну ощадну книжку дитини. Справжнім сиротам держава платить пенсію. Але взуває, одягає, вчить - всіх, не залежно від того, числяться батьки в списках живих чи ні їх.

Розпещені таким станом справ, самі батьки про аліменти згадують рідко - тоді судовий пристав-виконавець намагається закликати їх до совісті і порядку. Тим більше, що важелів впливу на атрофований батьківський інстинкт з кожним роком все більше. Однак суди виносять рішення про стягнення аліментів, а борги накопичуються, множаться, плодяться. Батьки як пили, так і п'ють. Як не працювали, так і поневіряються без діла. Взяти з них нічого. Коли приходять люди в формі, найчастіше плачуть: чи не винуваті ми, так життя склалося. Зустрічаються переконані: держава зобов'язана допомагати.

- Що їм загрожує щось від набігає суми? Посадити можуть?

- Тепер так, - подверждают пристави. - Раніше могли посадити тільки за сукупністю злочинів. Тобто зробив або зробила щось протиправне, і борг по аліментах «пригадають» у вироку. Зараз можуть закрити і тільки за борги.

Лякати марно, водійських прав позбавляти - прав немає, садити - ще один рот у державного котла з'явиться.

- Лікувати їх треба, примусово, - впевнені в УФССП. - Як раніше було в ЛПУ. І нехай самі потім ростять і відповідальність несуть за тих, кого народили. Змушувати працювати на громадських засадах під наглядом міліціонера - теж досвід родом з СРСР. Ось він відроджений.

З робочого столу один з приставів не прибирає витяг з недавнього висловлювання глави регіону: губернатор прилюдно заявив, що готовий виділяти кошти на лікування від алкоголізму горе-мам і тат. У скільки це може коштувати - незрозуміло: з району треба такого товариша привезти, на лікування влаштувати ...

Присоромити? Насилу віриться, що це подіє.

«З року в рік молодіють такі мами. Народила в 15-16 років. Їй по закону ще самої аліменти покладені, а вона вже в боржниках. Є у мене на ділянці така. З чоловіком в розлученні. Дитина живе зі свекрухою. Та на аліменти і подала. Працювати матуся не бажає, три дня без вихідних підлоги помила - важко, пішла. Освіти немає. З дитиною спілкується, тому він за неї горою, а годує-одягає його бабуся на свою пенсію.

Є у мене аліментщіца - індивідуальний підприємець. Але там зовсім інша ситуація. Судилися з чоловіком через дитину. А той, підліток вже, заявив, що хоче жити з батьком. Воно зрозуміло: ніхто не контролює (тато за кермом цілодобово), робити уроки не змушує, в скільки прийшов - у стільки прийшов. Тому мама платить аліменти. Справно. Одна з десяти аліментщіц на моїй дільниці сама день в день оплачує рахунки.

Є інша - яка 300 рублів платить в місяць і вважає, що це нормально. А всю провину складає на батька, який свого часу обіцяв забрати дітей з дитячого будинку. А він, у принципі, такий же неплатник аліментів, теж позбавлений батьківських прав. Вони просто разом не живуть. Але навіть якщо б вони жили разом і були одружені, платив би кожен окремо.

А одного разу сталося ось що. Надійшов виконавчий документ. Про багаторічної заборгованості по аліментах. Шукали жінку довго - за адресою, де прописана, вона не жила. А коли знайшли її нарешті, здивувалася: які аліменти? Потім дзвонить, плаче. Виявляється, 12 років тому вона народила недоношену дитину. Лікарі запевнили: не жилець. Мама написала відмовну і пішла - вдома був ще один маленький дитина. А малюк вижив, сьогодні йому 12 років. Жінка з'їздила в дитячий будинок, було багато сліз і радості. Потім довго вирішували чи віддадуть його - були питання по квартирним умов, за доходами матері ... До сих пір не всі папери оформлені. Парадоксально, але весь цей час - з минулого літа, як дитина живе в рідній сім'ї, у матері продовжує збиратися борг по аліментах. Юридичний нонсенс. Тепер за судом слово - спишуть цей борг ».

Одна тільки Ірина веде близько 270 виробництв. За внутрішніми правилами УФССП у приставів, які займаються аліментник, виконавчих проваджень інших категорій немає. Тому що аліментна група - специфічна і вимагає, так би мовити, сфокусованої уваги. І ще: у кожного пристава-виконавця має бути не більше 500 виробництв в роботі. Інакше не разгребёшь, що не розмотати клубок.

До речі:

Серед матеріально забезпечених людей теж трапляються безвідповідальні. Прийоми, відмазки, казки - все, щоб не платити. На банерах уздовж читинський доріг інформацію про аліментник поки не розміщують. Дослідним шляхом - на трьох боржниках за послуги ЖКГ - переконалися: працює. Але і заборгованості були недитячі - за 400 тисяч рублів. «На банері з боргом в 4 і навіть в 40 тисяч - себе не побачите», - заспокоюють люди в формі. Про тимчасове позбавлення аліментників водійських прав кажуть з ентузіазмом: «Це повинно працювати на раз. Зараз вже більше, ніж у кожного другого машина ». Посвідчення водія збираються позбавляти вже від 5 тисяч боргу - несолідна сума для жорстких заходів. Але поки, міркують пристави, це законопроект, і, можливо, порогову суму все-таки збільшать.

Коли батьки подають в суд на повнолітнього дитини, що не містить - в Читі поки, скоріше, виняток, ніж правило. Кілька років тому один «татусь» заявив свої права на синівську любов і опіку. А сам, поки син ріс, ні словом, ні ділом не допомагав. Сім'ю кинув, пив, курив, болячок назбирав - букет. Дочекався 18-річчя сина і подав на аліменти. Суд встав на сторону батька, тому що - інвалід ... Сучасні матері стали страхуватися - збирають довідки, що батько не допомагає, не дбає. А ще позбавляють батьків батьківських прав - на всякий пожежний. Але при цьому - і це, напевно, не верх справедливості - позбавлений батьківських прав батько зобов'язаний платити аліменти.

«Ще цікава категорія аліментників - тому, що ... посварилися. Живуть люди разом після розлучення. Посварилися. Вона пішла - і подала на аліменти. На наступний день помирилися, а борг накопичується. Приходимо: «Ой, а я забула забрати виконавчий документ ... А може, поговоріть з ним просто, щоб влаштувався на роботу». Або ще веселіше: «А я забороняю вам його чіпати! Це наша справа сімейне ».

За словами судових приставів, ніколи стільки уваги аліментника не приділялося, як в останні три роки. Чи то безвідповідальність в суспільстві зростає. Чи то - якщо в разі розлучених батьків - мами стали активніше відстоювати права дітей на батьківську якщо не любов, то хоча б допомогу.

- Суспільство, в принципі, з одного боку розгортається в потрібну сторону: боржників стали ганяти по всіх фронтах. Але важелі впливу все ж потрібні більш дієві. За дитбудинкам є дуже хороша думка, щоб держава забезпечувала дитини аліментами в борг. А повертати його будуть ті самі батьки, які поки не платять. Щоб дитина від їх безвідповідальності не страждав, - так в УФССП міркують і самі ж схаменулися: з чого ж платити горе-мамашки будуть, хоч зараз, хоч потім? А якщо їх вилікувати? А якщо позбавити водійських прав?

А ще в управлінні є статистика по районам: де більше позбавлених батьківських прав, звідки будинку дитини поповнюються регулярно і накопичуються, накопичуються, накопичуються борги аліментників. Передбачувано: там, де виробництва немає зовсім, роботи немає, а населення дружно стоїть на біржі, там і п'ють більше, і дітей частіше кидають напризволяще.

частина II

нічиї діти

Було по обіді. Тому чого так боялася, відкриваючи двері будинку дитини, не сталося - я не бачила очі малюків. У зелених куточках, в ігрових манежах і навіть в карантинній, де лежать «важкі», царював сончас. Найстаршим тут чотири рочки. Міцно сплять, розкинувши ручки поверх ковдр. Кольорових ковдр, які не казенних. І сандалики у ліжок - різнокольорові. І іграшки - краще, ніж в дитячому саду. І музичний зал з пухнастим килимом. І головне - видно, що дітей тут люблять. Таке не можна підробити або прикинутися на камеру.

- Як вони вас називають? - Всяко! Хто - мама, хто - тітка, а хто - Василівна.

Тут і відмовники, які стали «нічиїми» ще в пологовому будинку. І тимчасово влаштовані на півроку, рік, поки батьки впораються з важкою життєвою ситуацією (знайдуть житло і роботу). За цей термін рідні або вирішують життєві проблеми, або ... губляться. Тоді в суд йде позов на позбавлення батьківських прав, а в документах ребятенка з'являється нова графа - яка залишилася без піклування батьків.

Позначка ЛРП означає, що батьки позбавлені прав. Таких тут більшість.
ОРП - батьки в правах обмежені на шість місяців - поки мама за думку не візьметься. Таких малюків 12.
ПСУ - батьки дали письмову згоду на усиновлення. 19 дітей.
ВУ - тимчасово-влаштовані - 25.
Сироти - 4.
Ще у чотирьох батьки засуджені.

Всі діти мають проблеми зі здоров'ям. Абсолютно здорових тут немає. Після пологового будинку малюки проходять так званий другий етап виходжування в дитячій клінічній лікарні №2. Багато як спадок від питущих батьків отримують діагноз не тільки перинатальне, а й важке ураження ЦНС. Хоча від такого не застраховані і цілком нормальні сім'ї. Поки отказник знаходиться на реабілітації в лікарні, органи опіки збирають пакет документів.

Товста папка на кожного. Дата народження . Дата надходження . Цей потрапив однорічним сюди. Той - відразу після лікарні. Іноді відстрочка означає, що батьки металися: забрати малюка з проблемами по здоров'ю або віддати в руки фахівців ... У кожного своя доля.

Русик. Народився 16 червня 2010-го. Вступив 20 березня 2012-го. Трохи більше півтора років життя малюка пройшли в Краснокаменську. Братик у нього є - Кирило. Відомості про батька «не внесені в запису про реєстрацію». З родини дітлахів забрали «в зв'язку з безпосередньою загрозою життю і здоров'ю». Сьогодні Руслан - звичайний дворічний хлопчина. Комунікабельний, з допитливими сірими оченятами, русявою верхівкою. В спеціалізований будинок дитини потрапив, тому що мама з ним явно пальчикової гімнастикою не займалася, колобки з пластиліну катати не вчила. Вихователям спасибі - нагнав Русик однолітків. Більше за інших занять любить музичні. А в документах з його «минулому» житті: «Мати самоусунулася від виховання та утримання дітей. Пішла. У будинку, де проживали діти під опікою бабусі, немає умов для їх утримання, продукти харчування в мінімальній кількості, немає постільної білизни, дуже холодно і брудно ».

Анюта. Народилася 25 лютого 2010-го. Надійшла 10 вересня 2011 року. Мама-Чітінка. Доньку влаштувала тимчасово - на півроку. Папа позбавлений батьківських прав. «Ми їй говорили: Та не губіться, а то малятко так вас чекає, так радіє увазі. Раз мама приходила, принесла фрукти. І ось уже рік ми її не бачили ». Анечка - кароока лапа, активна, добре розвивається. 25 лютого біля дівчинки день народження ... Мама прийде?

Стас. Стас, а не Стасик, тому що в будинку дитини у нього завидна репутація - інтелігент, чистюля. Ні крихти повз тарілки, ні плямочки на футболці. Пам'ять у Стаса хороша, малювати любить, терплячі.

Що буде з цими малюками далі? Виповниться чотири рочки - підуть в дитячі будинки. Туди, де є місця, і родичі - брати і сестри. Діти з важкими діагнозами (багато хто не ходить, не можуть самостійно себе обслуговувати) перейдуть в Петровськ-Забайкальський будинок інвалідів, потім, після 18 років, - в дорослі держустанови ...

Якщо в чиємусь серці знайдеться місце - у кого-то з тутешніх карапузів з'явиться нова сім'я.

Але буває так: мама народила - кинула малюка в лікарні і втекла. Прізвище, адреса назвала вигадані. Її вже не знайти. У таких випадках в лікарні складається акт кинутого дитини, його підписують зав, лікар-педіатр і головний лікар лікарні. Інакше дитини не зможуть усиновити. Але маму, звичайно, чекають до останнього.

Безпосередньо до процесу усиновлення будинок дитини відношення не має. В органах опіки існує банк відмовників. Потім вже усиновителі приходять сюди з направленіемі - знайомитися з крихтами і вибрати свого з декількох, запропонованих органами опіки. Але буває, що все життя мріяли про дівчинку, прийшли, побачили і закохалися відразу і по вуха - в хлопчиська.

- Це життя, серцю не накажеш, - посміхається головний лікар будинку дитини Галина Горбач. Про закон, припинивши усиновлення іноземцями, говорить неохоче, тому що за кожного ребятенка болить душа: і за тих, кому не пощастило з усиновителями, і за тих - кому не дістався навіть шанс знайти нову родину.

- Чисто по-людськи: діти повинні мати сім'ю. Звичайно, здорово, коли усиновляють наші. Ще краще, коли рідні батьки опам'яталися, забрали кровиночку додому. Ми настільки радіємо за нього тоді ... «Всім двором» проводжаємо! Аби все у малюків добре було.

У 2012 році американці забрали з Малої 14 дітей. А росіяни (включаючи опікунів) - 25. Але наші хлопців з проблемами зі здоров'ям брати не ризикують.

- Багато діток, - пояснює головний лікар, - отримали свій діагноз по «соціальним» причин: дорослі точно не співали їм потішки, що не тотошкалі козою-дерезою, не розказували сороку-ворону, загинаючи пальчики.

Педагоги беруться за справу і малюк наздоганяє однолітків. Нескладні діагнози «израстается» після кількох курсів відновлення. З серйозними патологіями, звичайно, складніше. Але в будь-якому випадку, кожен малюк проходить повне медичне обстеження, і усиновителі отримують абсолютно правдиву інформацію. А ті папки з документами «з минулого життя» тоді - в архів. У дитинку починається зовсім нова біографія.

Тепер що стосується аліментів. Їх отримують (повинні отримувати) діти, батьки яких обмежені в батьківських правах або позбавлені їх.

- Якщо батьки систематично сплачують аліменти, то дитина з повною книжечкою йде в дитячий будинок. Ось у нас 59 ощадкнижок. Аліменти надходять на вісім. З них регулярно - тільки на три книжки. З 59. На інші п'ять - були одноразові виплати, по 550 рублів, по тисячі. Все, - роз'яснює ситуацію соціальний працівник спеціалізованого будинку дитини №1 Катерина Аверічева. Вона безпосередньо працює з батьками, зі службою судових приставів, з усиновителями.

- Батьки-то не працюючі, - підхоплює Галина Петрівна. - Пристави ходять за ними, нагадують про дітей. Растрясут, розворушать - починається якийсь рух.

Питаю, майже впевнена у відповіді: рішення суду діє на таких батьків? - Не завжди . Садити особливо не садять, роботу як не шукали, бо так і не шукають, і ще народ. Але треба зазначити, що служба судових приставів реагує на кожну нашу папір. Шукають, працюють, намагаються виправити ситуацію. Взяли шефство над нами. Приходять до дітлахів з купою подарунків. І не тільки на Новий рік. І в костюм Діда Мороза вбираються, і в зоопарк возять старших малюків ...

А може - подумалося так - судові пристави підспудно черпають тут заряд, щоб знову і знову нагадувати опустився батькам про маленьких чоловічків, які ще не зрозуміли, не усвідомили до кінця, що нікому не потрібні? Не стільки про аліменти нагадати намагаються - про дітей.

Звичайно, в будинку дитини про них піклуються так, як не кожна мама зможе. Дефектологи, психологи, музичні працівники, кухарі, лікарі, вихователі. Але мами-то немає. Ні пристані у дитбудинку, до якої можна буде повернутися, якщо гірко і важко склалася доросле життя. Немає стримуючого фактора - розладнати маму своїми вчинками, розчарувати батька. Може, тому безчинствують вони потім, викидаючи меблі з вікон гуртожитку? Звичайно, матусі-татусі біологічні навряд чи стали б добрим прикладом для наслідування. А то і виживи спробуй з такими батьками - вже краще тут.

- Але вони, виростаючи, все одно повертаються. Багато. Приходять до нас, просять підняти документи, хочуть дізнатися, хто мама і тато і що з ними зараз. Не може дерево без коріння ... Нещодавно дівчина була, приїхала з Санкт-Петербурга спеціально. Виросла в сім'ї, вивчилася. Розумниця, а вже красуня ... Але ми не змогли їй допомогти. Немає відомостей про батьків ...

А недавно приїжджав до нас хлопець. Серйозний такий ... Три з половиною рочки йому. Привіз прийомних батьків з Іспанії в Читу - щоб вони братика теж забрали. Зустрілися вони тут в кабінеті. Вже він його обіймав, обіймав ... »

(З етичних міркувань імена дітей в матеріалі змінені).

Світлана Зав'ялова 2013-02-14 09:38 14 лютого 2013Просяться до мамам дітлахи?
Що їм загрожує щось від набігає суми?
Посадити можуть?
Присоромити?
А коли знайшли її нарешті, здивувалася: які аліменти?
Щоб дитина від їх безвідповідальності не страждав, - так в УФССП міркують і самі ж схаменулися: з чого ж платити горе-мамашки будуть, хоч зараз, хоч потім?
А якщо їх вилікувати?
А якщо позбавити водійських прав?
Як вони вас називають?
Мама прийде?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online