Як правильно написати розписку на аліменти

  1. У яких випадках необхідна розписка?
  2. Навіщо потрібно писати розписку по аліментах?
  3. Як писати розписку по аліментах? Чи потрібен нотаріус?
  4. зразок розписки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що таке розписка по аліментах? Вона не рівносильна угоди про сплату аліментів або судовим рішенням, розписка - це документ, що засвідчує одиничний юридичний факт, в даному випадку, факт передачі грошей на утримання неповнолітніх дітей. Розписка не закріплює обов'язок як таку окремо проживаючого батька щомісяця виплачувати певну суму, фактично вона рівносильна касовим чеком, тільки більш розгорнутому, з детальним зазначенням всієї інформації про платіж і сторонах аліментних відносин.

У яких випадках необхідна розписка?

Розписка зазвичай використовується у випадках, якщо аліменти:

  • сплачуються добровільно;
  • на основі нотаріального угоди про сплату аліментів;
  • при укладенні мирової угоди в судовому порядку.

Батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, часто просто передає гроші одержувачу під «чесне слово». Однак при виникненні спорів щодо змісту дитини, вкрай складно, а іноді і зовсім неможливо довести факт сплати аліментів в попередній період. Саме тому виникає необхідність письмової фіксації факту отримання грошових коштів на утримання неповнолітніх, за допомогою розписки.


При стягненні аліментів у судовому порядку з працюючого громадянина, розрахунок і перерахування платежів здійснюються бухгалтерією роботодавця або ж самим боржником, якщо він є індивідуальним підприємцем. Підтвердженням сплати належного неповнолітньому змісту буде платіжне доручення про переказ коштів на розрахунковий рахунок одержувача або касовий чек про видачу підприємством готівки на руки стягувачу.

Також можуть бути використані і електронні засоби оплати, однак, обов'язковим є вказівка ​​призначення платежу «аліменти на ...» і періоду оплати «місяць / квартал / рік ...» Слід заздалегідь переконатися в правильності та актуальності банківських реквізитів одержувача аліментів.

Навіщо потрібно писати розписку по аліментах?

У парі, де один раз вже стався розрив сімейних відносин і пішов розлучення, не виключені конфлікти і надалі. Довіра у сторін один до одного втрачено, тому на чесне слово розраховувати не доводиться. Не треба думати, що розписка це прояв упередженого ставлення чи бажання колишнього чоловіка (дружини) «повреднічать». Якщо одна сторона сумлінно виконує свої зобов'язання по утриманню дітей, то обов'язок другої сторони просто засвідчити цей факт.

Наслідки відсутності розписки можуть бути різні, найпоширеніше - це стягнення аліментів за минулий період. Стягувач має таке право, якщо доведе в суді той факт, що неодноразово звертався до боржника з вимогою про добровільну виплату аліментів, але згодом виплат не проводилося, в цьому випадку заборгованість по аліментах може бути розрахована за три минулі роки, до моменту звернення до суду.

У більшості випадків запобігти судову тяганину допоможе своєчасне звернення за консультацією до практикуючому юристу по аліментах, а якщо суд по аліментах вже ініційований однією зі сторін, то професійну думку, безсумнівно, може сприяти Вашому успіху.

Приклад:

мати дитини, якщо вона є одержувачем аліментів, цілком може зажадати підвищити суму грошового утримання і в разі відмови напевно звернеться до суду, та ще й може заявити про ненадання допомоги дитині за попередній період. Якщо батько дитини передавав до цього будь-які грошові кошти їй просто на руки, але не підтверджував факт їх передачі розпискою, довести хибність її заяви буде вельми і вельми непросто.

У цифрах: якщо боржник має одну дитину і заробітну плату 40 000 руб., Аліменти складуть 10 000 руб. у місяць. За 3 минулі роки може бути нарахована заборгованість: 10 000 * 12 * 3 = 360 000 руб. Таким чином, крім нарахування аліментів до повноліття дітей, суд зобов'яже виплатити чималу суму заборгованості, а якщо дитина не один і заробітна плата боржника більше 40 000 руб., Сума заборгованості може зрости до декількох мільйонів.

Як писати розписку по аліментах? Чи потрібен нотаріус?

Закон не встановлює будь-якої форми для розписки, навіть не вимагає її посвідчення нотаріусом. Документ може бути складений в простій письмовій формі, обов'язково розбірливим почерком і з зазначенням всієї необхідної інформації.

Можна ще більше убезпечити себе, засвідчивши підпис одержувача аліментів на розписці нотаріально. Зверніть увагу, нотаріус засвідчить не сам факт передачі грошей і розписку, а лише підпис одержувача на ній!

Ідеальним з точки зору дотримання всіх юридичних тонкощів буде нотаріальне посвідчення угоди про сплату аліментів та регулярне отримання розписки при кожному вручення грошей в присутності як мінімум одного свідка. При такому розкладці спростувати факт сплати аліментів платником буде практично неможливо.

Законом не закріплена спеціальна форма даного документа, але потрібно враховувати, що є інформація обов'язкова для внесення:

  • Персональні дані платника та одержувача аліментів: Повні П.І.Б., паспортні дані, адреси реєстрації сторін.
  • Сума аліментів як цифрами, так і прописом. Наприклад, «... аліменти в сумі 15 000 (п'ятнадцять тисяч) рублів ...»
  • Період, за який отримано грошове утримання. Місяць, квартал, тиждень, позачергової цільової платіж - в залежності від порядку, встановленого усною або письмовою згодою батьків.
  • Цілі виплати аліментів. Потрібно вказати повне ПІБ та дату народження дитини, а також, при необхідності, призначення аліментів - наприклад, на лікування; на оплату навчання; на придбання одягу; на покупку комп'ютера або іграшок для дитини і т.д. Це допоможе захистити себе від можливих звинувачень в тому, що в складній життєвій ситуації платник аліментів не чинив матеріальної підтримки дитині.
  • Дата, підпис з розшифровкою. Якщо запрошений свідок, то в кінці документа йому необхідно також проставити підпис і вказати максимально повні дані про себе: ПІБ, дату народження, адресу. При виникненні конфлікту свідка необхідно буде викликати в суд.

На багатьох інтернет-ресурсах можна побачити зразки розписок із зазначенням підстави виплати аліментів: за усною домовленістю, відповідно до угоди про сплату аліментів, мировою угодою і т.д. Фіксація даного факту в розписці не є обов'язковою і ніякого принципово важливого значення не має, рівно також як і підпис платником аліментів. У цьому полягає основна відмінність даної форми документа, наприклад, від Акту прийому-передачі або, наприклад, Договору купівлі-продажу, коли одна сторона отримує грошові кошти, а друга об'єкт в натуральному вираженні, тоді слід докладно вказувати властивості і характеристики, підстава отримання і вартість об'єктів, а також скріпити документ двома підписами.

Щоб уникнути виникнення суперечок у сторін аліментних відносин і грунтуючись на багаторічній судовій практиці, рекомендуємо платником аліментів хоча б раз на рік надавати одержувачу аліментів довідку 2-ПДФО з місця роботи, як підтвердження реальних фінансових можливостей з утримання дітей. Таким чином, колишній чоловік (дружина) буде спокійний щодо розміру аліментів і не стане оскаржувати їх в судовому порядку.

зразок розписки

Що таке розписка по аліментах

Зразок розписки про отримання аліментів на дитину

Підготовлену юристами МЦПД «Планета Закону» універсальну форму розписки по аліментах можна, один заповнивши, використовувати роками, змінюючи лише дату передачі грошових коштів і період оплати.

Розписка на отримання аліментів - завантажити

Це зробить процедуру оплати аліментного змісту більш простою і зручною для двох сторін: платником аліментів буде захищений юридично грамотно складеної розпискою від можливих необгрунтованих претензій, а одержувач аліментів зможе витратити більше часу і сил на виховання дітей, а не нервів на написання розписок.

У яких випадках необхідна розписка?
Навіщо потрібно писати розписку по аліментах?
Як писати розписку по аліментах?
Чи потрібен нотаріус?
У яких випадках необхідна розписка?
Навіщо потрібно писати розписку по аліментах?
Як писати розписку по аліментах?
Чи потрібен нотаріус?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online